Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

dinsdag 2 mei 2023

KONINGSDAG 2023 IN PARIJS


Ook dit jaar had ik het geluk uitgenodigd te worden voor de viering van Koningsdag in de residentie van onze ambassadeur in Parijs, gevestigd in het voormalige Hôtel d’Avaray in het chique 7e arrondissement. Directe nazaten van de familie Bésiade d’Avaray verkochten dit herenhuis in 1920 aan de Nederlandse regering en sinds die tijd is het Hôtel d’Avaray de officiële residentie van de ambassadeurs van het Koninkrijk der Nederlanden in Parijs. Dus al meer dan 100 jaar. 

De uitnodiging was verstuurd uit naam van onze nieuwe ambassadeur in Frankrijk Z.E. Jan Versteeg, mevrouw Monique van Daalen, Permanent Vertegenwoordiger bij UNESCO in Parijs en de heer Jochem Wiers, Permanent Vertegenwoordiger bij de OESO in Parijs. Met deze “PV’s” en hun medewerkers deelt hij ook onze ambassade aan de Rue Eblé.

Met deze nieuwe ambassadeur kreeg de Koningsdagviering ook gelijk een andere invulling; strikt bedoeld als een netwerkbijeenkomst voor zowel Fransen als Nederlanders, met name Nederlanders uit het Franse bedrijfsleven en verenigingen waaronder het CAPA, 'Club Affaires Paris Amsterdam', de NZGF, de Nederlandse Zaken Gemeenschap Frankrijk en ANEAS, de oudste Nederlandse vereniging in Frankrijk. De ambassade is er niet alleen voor de belangen van de 1700 Nederlandse bedrijven actief in Frankrijk of de 1300 Franse bedrijven in Nederland maar ook voor ruim 60.000 Nederlanders die permanent wonen en werken in Frankrijk. Prioriteit wordt gegeven aan start-ups en mkb, juist omdat deze bedrijven een belangrijke bijdrage leveren aan innovatie en groei, vaak leden van het Atelier Néerlandais de  Nederlandse cultuurantenne van onze ambassade in Frankrijk. Verder in mijn blog enkele mooie voorbeelden. Natuurlijk waren er ook vertegenwoordigers van defensie van diverse grootmachten en leden van verschillende ambassades. Dat betekende honderden handen schudden door onze ambassadeur Z.E. Jan Versteeg en zijn echtgenote.

 

Meer dan 600 genodigden werden persoonlijk ontvangen door onze ambassadeur Z.E. Mr. Jan Versteeg en echtgenote


De begroeting gebeurt geheel volgens protocol bij de ingang van de residentie


Stipt om 18.00 openen zich de poorten aan de rue de Grenelle 85 voor de ruim 600 gasten. Bij de voordeur van de residentie worden, volgens militair protocol, alle eregasten begroet met het presenteren en neerlaten van de sabel. Door het handvat naar het gezicht of de borst te brengen, moet duidelijk worden dat het wapen met overtuiging wordt gehanteerd (“met het hart” of “met het verstand”). Vervolgens handen schudden met onze ambassadeur en echtgenote en de beide “PV’s”. Z.E. Mr. Jan Versteeg is sinds 13 oktober 2022 de opvolger van Mr. Pieter de Gooijer. Op 8 februari van dit jaar had ik al een persoonlijke ontmoeting met hem in zijn kantoor aan de rue Eblé nummer 7. In 1991 begon zijn loopbaan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (Inmiddels 31 jaar bij BZ). Van 2001 tot 2004, Hoofd van de Economische Afdeling op de Ambassade in Madrid. De volgende vijf jaar Raadsadviseur van het Kabinet van Minister-President Balkenende. Van 2009 tot 2012 was hij plaatsvervangend vertegenwoordiger bij de NAVO in Brussel, om vervolgens ambassadeur te worden in Griekenland. Per 1 juli 2015 werd hij door koning Willem-Alexander der Nederlanden benoemd tot grootmeester van diens huis maar de benoeming werd vanwege de financiële crisissituatie in Griekenland opgeschoven naar 15 augustus, waarna hij effectief grootmeester werd. Op 5 april 2019 werd Versteeg voorgedragen voor ambassadeur namens Nederland in Spanje en sinds oktober 2022 is hij Nederlands Ambassadeur voor Frankrijk, Andorra en Monaco.


Eenmaal binnen kan het netwerken beginnen. En zo’n perfect georganiseerde receptie is onmogelijk zonder sponsoren die in ruime mate aanwezig zijn. Voor de inwendige mens waren daar ‘De vegetarische slager’, onze ambassadeur is veganist, de snacks van Mora en Jean Dhooge van de Oesterij uit Yerseke Zeeland met overheerlijke Zeeuwse oesters. De prachtige aankleding van de residentie met honderden exclusieve tulpen was verzorgd door Nederlandse bedrijven uit de bloembollenstreek waaronder W.F. Leenen, Coas Tulip, Borst bloembollen, Triflor en heel bijzonder de crème de la crème onder de premium tulpen verzorgd door Barendsen Flowers in Aalsmeer. Wat deze tulpen zo bijzonder maakt, naast de schitterende kleuren, is dat het de tulpen van de toekomst zijn. Ze worden nu voor het eerst veredeld, in zeer kleine oplage, daarna wordt het ras vermenigvuldigd. De bloemen in de residentie vormen tevens een Nederlandse primeur, een stukje toekomst, want ze zullen pas over 15 jaar tot 20 jaar in de winkels te koop zijn. Met een exportwaarde van 7,1 miljard in 2022 is de Nederlandse sierteelt groothandel een grote speler in de export van bloemen en planten. Iets wat we in Frankrijk graag willen laten zien. 

Zoals altijd onder de genodigden vele Nederlandse ondernemers wonend en werkend in en om Parijs en tevens lid van het Atelier Néerlandais (AN) Het AN, met zo’n 126 leden, onderdeel van de Nederlandse ambassade, vormt een springplank speciaal voor Nederlandse ondernemers, zelfstandigen en organisaties in de creatieve bedrijfstakken, waarvan de voornaamste: architectuur, fotografie, filmproductie, illustratie, graphic novel, kunsthandel, ontwerpdisciplines, podiumkunsten, uitgeverij etc. 



De tulpen van de toekomst



Het AN, onder de bezielende leiding van  Ambassaderaad en cultureel attaché Friso Wijnen, Lilian Widdershoven en Joan Mols, helpt zowel marktgerichte ondernemers als culturele instellingen hun positie op de Franse markt te versterken. Hier krijgen zij de benodigde ondersteuning en een plek om te netwerken met Franse partners maar ook ruimte voor ontmoetingen en presentaties, denk aan fotoshoots, modeshows, concerten, recepties, exposities. Buiten co-werkplekken en kleinere ruimtes om contacten afzonderlijk te ontvangen, wordt de ruimte regelmatig ingezet voor culturele evenementen. Tijdens beurs- en festivalweken is het Atelier Néerlandais de Nederlandse locatie in Parijs, denk aan Paris Photo, D’Days, FIAC, Futur en Seine, Paris Design Week en de modeweken.

 

In tegenstelling tot andere jaren liet het zonnetje zich niet zien


Els Reuver

Onder de aanwezige leden van het Atelier Néerlandais, ik had je beloofd enkele bijzondere ontmoetingen te noemen, de Nederlandse Els Reuver, Professeur de Danse Classique bij het Conservatoire CRD Meudon  en founder van ‘Artists to brands’. Het verzorgen van langdurige creatieve partnerschappen van klassieke dansers met beroemde merken. Ooit zelf begonnen als een van de Nederlandse danseressen bij Paradis Latin en maakte als Bluebell girl carrière bij het Lido de Paris en later als solo danser bij de Moulin Rouge.


Zakenvrouw Els Reuver met Joan Mols van het Atelier Néerlandais

 

Yama Saraj

Vluchteling uit Afghanistan en lid van het Atelier Néerlandais. Hij vertelde mij over de roadtrip die hij maakte naar het geboortedorp van zijn vader in Afghanistan, meer dan zevenduizend kilometer over de weg. Iedere ochtend gaf hij boksles aan kinderen. Boksen had ook hem geholpen bij het overwinnen van zijn angsten en voor zijn Afghaanse leerlingen bleek dat niet anders. Dat bracht hem op het idee voor een  ‘slimme bokszak’, om mensen op afstand te trainen. Het ontwerp moest simpel zijn, zodat het waar ook ter wereld lokaal geproduceerd kan worden. Inmiddels heeft hij zijn eigen onderneming in Parijs, X-UP Accelerator Program, waar hij leiding geeft aan diverse virtuele programma’s gericht op conditie, kracht en welzijn, programma’s voor vluchtelingen, maar ook voor politie en soldaten.

 

Agnès Raux, senior officer culture van de ambassade - Lilian Widdershoven, Hoofd Atelier Néerlandais - Mevr. Ruth van der Waall-Schaeffer - theologe/ predikante Nederlandse Protestantse Kerk Parijs (vlnr)


Margot van Huijkelom

Voor het grote publiek werd de Nederlandse Margot van Huijkelom bekend door haar tekeningen van de Fashion Week, die groot werden afgedrukt in de Franse krant Le Monde. Ze woont en werkt als mode tekenaar en beeldend kunstenaar vanuit haar atelier in Barbizon, een kunstenaarsdorp net ten zuiden van Parijs. Inmiddels woont ze daar al zo’n dertig jaar maar is ook nog regelmatig in Nederland te vinden. Haar werk is en wordt regelmatig gepubliceerd in vooraanstaande modebladen, waaronder diverse edities van de Vogue Japan, l’Officiel, maar ook zijn haar illustraties opgenomen in verschillende boeken van de Duitse uitgever Taschen. Verder staan op haar klantenlijst namen als Harrods, reclame- en communicatie adviesbedrijf Publicis, Swarovski, cosmetica giganten als Clarins, l’Oreal en Lancôme. Voor de Franse krant Le Monde heeft ze tijdens de haute couture fashion week in Parijs gewerkt met Valentino en Dior.


Kunstenares Margot van Huijkelom met Arjan Angenent managing director Tulipano Consulting


Margot wist ook nog een scoop te onthullen: binnenkort volgt een bijzondere samenwerking met de Alliance Française Nederland met een expositie tour "La femme, une sorcière éternelle" De tour begint 18 mei in Amsterdam bij galerie Atelier K84 aan de Keizersgracht 84. Daarna reist ze door naar drie Alliances Françaises in Eindhoven (1 juni) Utrecht (8 juni) en Den Haag (13 juni). Margot toont hier haar nieuwe werken die zijn geïnspireerd op Susan Smit’s bestseller "De Heks van Limbricht”. Haar werken zijn een hommage aan vrouwen met buitengewone kwaliteiten die werden beschuldigd van hekserij en vervolgens werden vervolgd. De inauguratie in Amsterdam zal de gelegenheid zijn voor de lancering van de Franse vertaling van het boek in aanwezigheid van Susan Smit, de uitgever Willemijn Peene van Lebowski Uitgevers en Margot van Huijkelom.



Twee jonge entrepreneurs; Bart Kooi, Cabmate en Pim Blom, Vinted

 

Bart Kooi

Ooit begonnen als stagiaire in het Atelier Néerlandais en nu aanwezig in Parijs met zijn eigen modelabel. Ik heb het over Bart Kooi, Brand & Social Media specialist en oprichter van een eigen kledingmerk Cabmate. Het kledingmerk bevindt zich op het snijvlak van het New York van de jaren ’90 en post-Corona hedonisme. Het merk onderscheidt zich door zijn kosmopolitische uitstraling en de samensmelting van ‘The Boyish & Classy Cool’, geïnspireerd op – en refereren naar – klassiekers als de tijdloze mode-iconen John F. Kennedy Jr. en Carolyn Bessette-Kennedy, de officieuze king & queen van ’90s NYC.



Zonder dit altijd vrolijke duo geen maandelijkse Nederlandse Borrel in Parijs - Arjan Angenent en Rob Broos van Broos consulting

Rob Broos & Arjen Angenent

De Nederlander, eigenaar Van Broos Consulting in Parijs en Arjan Angenent, volgens zijn visitekaartje managing director bij Tulipano Consulting. Maar zij zijn vooral de initiatiefnemers en organisatoren van de vele Nederlandse borrels in Parijs. Mede dankzij deze twee borrelen Nederlandse expats elke eerste woensdag van de maand. Dit alles te volgen op hun eigen facebook pagina; ‘Nederlandse borrel in Parijs’.

 


(vlnr) De zaakgelastigde van de ambassade van Noord-Macedonië - De plv ambassadeur van Montenegro, Z.E. Tatiana Raspopovic - Nicolette Koopman plv hoofd communicatie Nederlandse ambassade - kunstenares en fotografe Laurence Aëgerter


Laurence Aëgerter

Een in Marseille geboren kunstenaar / fotografe, gevestigd in Amsterdam. Na twee masters in kunstgeschiedenis aan de Université d'Aix-en-Provence en Vrije Universiteit Amsterdam, studeerde ze beeldende kunst aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Sindsdien heeft haar werk erkenning gekregen en is ze zowel te zien in particuliere collecties en openbare instellingen. Onder andere in het MAMAC, Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst van Nice, Musée Nationaux Sèvres Manufacture, het Nederlands Fotomuseum Rotterdam,  Museum Voorlinden, Amsterdam Museum, de New York Public Library en het Paul Getty onderzoekscentrum te Los Angeles.

 

Topfotograaf Bart Koetsier hard aan het werk tijdens de speech van onze ambassadeur


Bart Koetsier

Is een gerenommeerd portret en documentaire fotograaf maar tevens hoffotograaf van de Nederlandse ambassade en het Atelier Néerlandais. Zelfs speciaal vernoemd in de Koningsdagspeech van onze ambassadeur. Woont en werkt in Parijs in opdracht van Le Monde, de Volkskrant, NTC Handelsblad, Vrij Nederland en De Morgen. Ook een aantal boeken op zijn naam waaronder ‘Taillights Fade dat zelfs werd genomineerd voor de ‘Magnum emerging Photographer Fund’. In het boek ‘Met Parijse pen’ ontmoet de fotografie van Bart Koetsier de literaire blik van Margot Dijkgraaf op Parijs.

 

Directeur van het Collège Néerlandais, Sonja Janmaat in gezelschap van Joan Mols, Atelier Néerlandais


Sonja Janmaat

Is sinds 2019 directeur van het Collège Néerlandais. Het prachtige door Dudok ontworpen gebouw op de Cité Universitaire in het 14e arrondissement. Ook woont ze in dit architectonisch monument. Zij is hèt aanspreekpunt voor de Nederlandse residenten voor het organiseren van activiteiten, maar ook als er problemen of conflicten zijn. Verder zorgt zij voor de communicatie  tussen de verschillende huizen op de campus, het organiseren van events, contacten leggen en onderhouden met Nederlandse en Franse  instanties zoals de Nederlandse ambassade hier en de Franse ambassade in Nederland plus universiteiten en hogescholen.


Bob Franke, Head of Operations Tour Eiffel in goed gezelschap van Julie Vermooten, echtgenote van onze vorige ambassadeur Pieter de Gooijer en zakenvrouw Els Reuver (vrnl)

 

Bob Franke

Hij is inmiddels de langstzittende leidinggevende van de Eiffeltoren en de enige ‘buitenlander’ in het managementteam. Op zijn visitekaartje staat; Chef du service Exploitation – Head of Operations. Al 24 jaar is voormalig Eindhovenaar Bob Franke een van de ‘bazen’ op de Eiffeltoren. In 2020 geëerd met de ‘Médaille d’Honneur du Travail Vermeil’ voor 30 jaar lang geleverde diensten in uitvoering bij diverse Franse werkgevers.

 

Hoofd Cultuur en Communicatie van de Nederlandse ambassade, Friso Wijnen geflankeerd door Gijs Stork (r) en Angelo Tromp (l)


Gijs Stork & Angelo Tromp

Dit voorjaar neemt het Hoofd Cultuur en Communicatie van de Nederlandse ambassade Friso Wijnen afscheid van zijn leven bij Buitenlandse Zaken. Hij wordt de nieuwe directeur van BredaPhoto. Friso treedt op 1 juli 2023 aan en volgt daarmee Fleur van Muiswinkel op die in januari afscheid nam van BredaPhoto.

Hij wilde graag op de foto  met de, sinds september 2022, eigenaars van het prachtige Franse Château du Fresne. Gijs Stork richt zich op het verbinden van verschillende disciplines in de kunst: van modeontwerp tot design en van muziek tot het gesproken woord. Ook zet hij zich in om de aandacht voor queer in de beeldende kunst scene te vergroten. Gijs is onder andere oprichter van Queer Currents, De SALON en Magazijn. Tevens is hij ambassadeur van de ‘Young Collectors Circle’.  In hun prachtige huiskamer in het château organiseert hij samen met Angelo Tromp tentoonstellingen, huisconcerten en lezingen.

 

Majoor Demian Knubben - Frans Beelaarts, bedrijfsadviseur en Diane van der Velden, assistente defensie Nederlandse ambassade



Inmiddels is het tijd voor de speech van onze ambassadeur met als centraal onderwerp het 10-jarig koningschap van Willem Alexander en de viering in Rotterdam waar ook het beeld van Zadkine staat. Dit jaar is het precies 70 jaar geleden dat het beeld ‘De Verwoeste Stad’ van Ossip Zadkine in Rotterdam werd onthuld. Ter gelegenheid van dit jubileum publiceerden de Nederlandse ambassade in Frankrijk en het Zadkine Museum in Parijs in februari een ‘open call’ voor Nederlandse beeldend kunstenaars. Winnaar van de Open Call werd Rozemarijn Westerink met haar voorstel ‘Rêves en ligne’. Voor onze ambassadeur is Koningsdag altijd enigszins een bijzondere dag, want tussen zijn diplomatieke plaatsingen door heeft hij van 2015 tot 2019 mogen werken als grootmeester van de Dienst Koninklijk Huis, een organisatie die de Koning en de andere leden van het Koninklijk Huis ondersteunt bij de honderden activiteiten die zij jaarlijks ondernemen voor Nederland en de Nederlanders.



 Z.E. Mr. Jan Versteeg tijdens zijn Koningsdagspeech

Tevens wordt er stilgestaan bij het staatsbezoek van de Franse President Emmanuel Macron aan Nederland onlangs op 11 en 12 april op uitnodiging van Zijne Majesteit de Koning. Een bezoek waarbij twee landen laten zien dat ze hun onderlinge relatie belangrijk vinden, waarbij ze laten zien wat ze delen: geschiedenis, maatschappelijke vraagstukken, zorg voor de veiligheid van hun inwoners, cultuur, wetenschap, economische belangen, noem maar op. Frankrijk is een uitermate belangrijke speler als het om Europa gaat. Het laatste staatsbezoek van een Franse president aan Nederland was in 2000 – toen Jacques Chirac door Koningin Beatrix werd ontvangen.



Jochem Wiers, Permanent Vertegenwoordiger bij de OESO - echtgenote van onze ambassadeur - Monique van Daalen, Permanent Vertegenwoordiger bij UNESCO

 

Ook staat onze ambassadeur stil bij de situatie in Soedan en de evacuatie van alle Nederlanders uit Soedan. Afgelopen week is het ministerie van Buitenlandse Zaken begonnen aan een evacuatie. Dit gebeurde met behulp van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken – bij dit soort situaties hebben is er veel onderling contact om de evacuatie af te stemmen, en als ambassade speelde we een ondersteunende rol. Fantastisch hoe er is samengewerkt om zo veel mogelijk mensen in veiligheid te brengen: er werd informatie uitgewisseld, gezamenlijk gepland en vliegtuigen van het ene land namen doorgaans ook veel onderdanen van andere landen mee.

 

De speech van onze ambassadeur vond een aandachtig gehoor



Op 4 mei herdenken we de slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna zijn gevallen. Dat gebeurt natuurlijk op de Dam, op de Grebbeberg en op tal van andere plekken. Ook in Frankrijk is er een erebegraafplaats voor Nederlandse oorlogsslachtoffers. Die ligt in Orry-la-Ville, op een klein uurtje rijden van Parijs. Ook dit jaar vindt daar een kranslegging plaats om stil te staan bij de gevallenen. Dit jaar zal de schrijver Jan Brokken daar een korte toespraak houden over Jan Zwartendijk, die consul was in Litouwen, en die het leven redde van duizenden vluchtelingen door ze een Nederlands visum te geven.

 

Leve onze Koning, hoera, hoera, hoera


De ambassadeur sloot zijn speech af met een dankwoord aan alle sponsoren. De receptie eindigde om 20.00 uur. Nogmaals dank voor uw uitnodiging excellentie en hopelijk tot volgend jaar.




Na afloop was er voor iedereen een prachtige bos Hollandse tulpen



Geen opmerkingen:

Een reactie posten