Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 9 oktober 2023

PARIS OLYMPIQUE 2024

3 Oktober was ik te gast in de residentie van de Franse ambassadeur in Nederland, monsieur François Alabrune, voor een persbijeenkomst over de komende Olympische- en Paralympische Spelen 2024 in Frankrijk. De zomerspelen van 2024 vinden plaats van vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus gevolgd door de Paralympische spelen van woensdag 28 augustus tot en met zondag 8 september in en rond iconische locaties in de Franse hoofdstad maar ook elders in Frankrijk, zelfs in Haïti. Parijs 2024 markeert het eeuwfeest van Parijs 1924.

Alle foto’s / artist impressions © Comité d’Organisation Paris 2024 – © Ville de Paris - © Florian Hulleu  Paris 2024


Paris Olympique 2024 'Games wide open' 

 

15.000 sporters uit 206 landen

10.500 olympische atleten

50% vrouw / 50% man

32 olympische sporten

48 disciplines

39 wedstrijdlocaties

206 delegaties

329 wedstrijden

 


4.400 paralympische atleten

22 paralympische sporten

23 disciplines

17 wedstrijdlocaties

184 paralympische delegaties

549 wedstrijden

 

Zij die het afgelopen jaar in Parijs zijn geweest moet het zijn opgevallen. Er wordt gebouwd, veel gebouwd, er wordt gerestaureerd, er wordt gewerkt aan de infrastructuur in en rond de stad. Frankrijk verwelkomt elk jaar meer dan 80 miljoen bezoekers en alleen al in de hoofdstad 34 miljoen. Voortbouwend op al die sterke punten, die van Frankrijk dé nummer één toeristische bestemming ter wereld maken, wil Parijs in 2024 de meest onvergetelijke maar ook de groenste Olympische- en Paralympische spelen organiseren. Sterker nog; het zijn de eerste CO2-neutrale spelen. Er wordt voor 95% gebruik gemaakt van tijdelijke en bestaande infrastructuren en er wordt gebouwd met 100% herbruikbare en / of gerecyclede materialen.

 

Het olympisch dorp op 7 kilometer van het centrum van Parijs


Een prachtig voorbeeld hiervan is het Olympisch en Paralympisch dorp dat nieuw wordt gebouwd in de voorstad van Parijs; Plaine Saint-Denis, op slechts 7 kilometer van het centrum van Parijs. Met 2.200 verblijfsaccomodaties die plaats bieden aan 14.250 sporters en 8.876 nieuw aangeplante bomen. Comfortabel voor de atleten en personeel, die zo profiteren van kortere reistijden en maximale hersteltijden. Na de spelen moet deze nieuwbouw leiden tot een gemengde wijk die levendig en aangenaam is om te wonen, met woningen, kantoren, winkels, voorzieningen en allerlei productieve activiteiten waaronder een splinternieuw Olympisch zwembad inclusief een grote voetgangersbrug die Plaine Saint-Denis zal verbinden met het Stade de France.

 

Het nieuwe ‘Centre Aquatique Olympique’. Architectuur geheel van hout en het gehele dak voorzien van zonnepanelen, een van de grootste zonnefarms van Frankrijk - Artist impression: Architectenbureau VenhoevenCS


Deze werkzaamheden zijn essentieel om de stedelijke kloof tussen het stadsdeel Plaine Saulnier, die wordt gevormd door de snelweg A1 (boulevard Périphérique) te verkleinen. Het ‘Centre Aquatique Olympique’ (CAO) wordt na de spelen een trainingscentrum van hoog niveau voor de Franse zwemfederatie, die zo na de spelen nationale en Europese wedstrijden kan organiseren. Het Nederlandse Architectenbureau VenhoevenCS heeft samen met het Franse Ateliers 2/3/4/ de prestigieuze competitie gewonnen voor dit ontwerp, het grootste zwemstadion van Parijs. Het is het enige sportcomplex dat speciaal voor de Olympische Spelen van 2024 wordt gebouwd. Duurzaam, architectuur geheel van hout en het gehele dak voorzien van zonnepanelen, een van de grootste zonnefarms van Frankrijk. Bovendien worden nog eens 5 zwembaden op het grootstedelijk grondgebied voor miljoenen gerenoveerd zodat ze allen voldoen aan de Olympische eisen: Aubervilliers, Colombes, Aulnay-sous-Bois, Montreuil en Le Bourget. In Le Bourget wordt tevens een centrum gevestigd voor de internationale pers. Tijdens de spelen worden 20.000 journalisten van over de gehele wereld verwacht.

 

Het stadion voor de Eiffeltoren: beachvolleybal & blindenvoetbal


Esplanade des Invalides: Handboogsport en para-handboogsport


Het kasteel van Versailles: paardensport en para-paardensport


Het unieke van deze spelen is dat 24 sporten gespeeld worden binnen een straal van 10 kilometer rond het Olympisch dorp en op minder dan 2 kilometer van het Stade de France. Als we roeien, kanoën, paardrijden, golf en de moderne vijfkamp toevoegen aan de lange lijst van 24 dan bevinden zich 29 van de Olympische sporten binnen een straal van 30 kilometer. Iconische locaties worden omgevormd tot sportarena’s waaronder de Esplanade des Invalides, daar waar Napoleon vlakbij begraven ligt. Het Grand Palais, het Grand Palais Ephémére, de Champ de Mars voor de Eiffeltoren, zelfs de Champs-Elysées, Place de la Concorde en het Paleis van Versailles. Andere locaties die wij kennen van topvoetbal, concerten met topartiesten, tennis, golf en paardenrennen: het Stade de France, Stade Roland Garos, de Arena van La Défense, de Arena van Bercy, Vélodrome National en de Golf Paris Longchamps.


Vélodrome National: Baanwielrennen en para baanwielrennen


Stade de France: Atletiek en para atletiek & rugby


Stade Pierre Mauroy: Handbal



In zeven stadions zullen de voetbalwedstrijden plaatsvinden. Te weten: Parijs – Parc des Princes, Bordeaux – Stade Bordeaux, Lyon -Stade de Olympique Lyonnais, Marseille – Stade Olympique de Marseille, Nantes - Stade de la Beaujoire, Nice – Stade de Nice en Saint-Étienne – Stade Geoffroy-Guichard. Voor toeschouwers ter plaatse zullen alle wedstrijdterreinen te voet of met openbaar vervoer bereikbaar zijn.



Nautisch stadion Vaires-sur-Marne: Roeien, kanoën, kajakken, para-roeien en para-kanoën


Marina Marseille: zeilen


De Golf van Teahupoo Tahiti: surfen


4 Nieuwe disciplines zijn als officiële sporten toegelaten tot het programma waaronder: breakdancen, klimmen, surfen en skateboarden

 


Breakdancen is een van de vier nieuwe sporten

Grand Paris Express

In en rond de Franse hoofdstad is deze taak weggelegd voor de Grand Paris Express. De Grand Paris Express bestaat uit een fundamentele heroverweging, herontwerp en focus op het openbaarvervoernetwerk op de schaal van het grootstedelijk gebied, de metropool Grand Paris, die bestaat uit 131 gemeenten, waaronder Parijs zelf. Op de lange termijn zal het nieuwe transportnetwerk naar verwachting het bruto binnenlands product van de regio île de France met meer dan 100 miljard euro doen toenemen en 115.000 nieuwe banen moeten creëren. Werkzaamheden vinden plaats aan vier nieuwe metrolijnen (lijn 15, 16, 17 & 18) plus 2 verlengingen van bestaande lijnen (lijn 11 & 14). 200 km nieuwe spoorlijnen. Hierdoor zal de huidige metro (214 km), die voornamelijk de 20 arrondissementen binnen de Parijse ringweg bedient, in omvang bijna verdubbelen. Maar liefst 68 gloednieuwe onderling verbonden stations. Om nog maar te zwijgen van de aankoop of modernisering van 1.000 treinen of de zorg dat reizen mogelijk wordt met tickets voor vervoer op je smartphone. Met de aanvang van dit mega project is al begonnen in 2016. Een groot deel zal klaar zijn bij de aanvang van de zomerspelen in 2024 en de algehele oplevering zal plaatsvinden in 2030. Tegen die tijd maken twee miljoen passagiers gebruik van dit volledig geautomatiseerd metrosysteem, tegen 2035 drie miljoen. 90% Van de lijnen worden ondergronds aangelegd. Speciaal voor de Olympische en Paralympische spelen gaat de RATP nog eens 6.600 mensen werven om alles goed op de rails te krijgen.

 

Grand Paris Express

Aanleg nieuwe fietspaden

Verder zal een 60 kilometer lang fietsnetwerk alle olympische locaties in en rond de hoofdstad met elkaar verbinden. 30 kilometer wordt aangelegd in 2024.  Er worden 10.000 extra plaatsen gecreëerd om de fietsen ook daadwerkelijk te kunnen stallen, en de Velib krijgt nog eens de beschikking over 3.500 extra fietsen. Verder is er nog een Franco – Nederlandse samenwerking ‘Vélo École’ waar Nederlanders de Parijzenaars gaan leren fietsen. Gezien het gedrag van Parijse automobilisten geen overbodige luxe aldus de ambassadeur in zijn speech.

 

30 Kilometer aan nieuwe fietspaden




Relais de la Flamme Olympique

De toorts wordt traditiegetrouw ontstoken in de tempel van Hera in Olympia, waarna de vlam per boot de oversteek maakt naar Marseille waar het zeil- en voetbaltoernooi worden gehouden. De Zuid-Franse havenstad is niet alleen de oudste stad van Frankrijk, maar tevens een voormalige Griekse kolonie; Massalia.  Van 8 mei tot en met 26 juli zal de olympische fakkel tijdens een feestelijke en culturele rondreis door verschillende streken van Frankrijk en de overzeese gebiedsdelen worden gedragen. 


De fakkelestafette met de olympische vlam: 60 departementen, 400 steden


Deze ‘Relais de la Flamme Olympique’ wordt aangegrepen om het Franse erfgoed, het gevarieerde landschap en de eeuwenoude tradities te belichten, maar ook moderne ontwikkelingen en veelbelovende innovaties. En niet te vergeten de sport! Tijdens meer dan 60 etappes wordt het olympisch gedachtengoed uitgedragen voordat de eigenlijke spelen zullen beginnen. In de Vieux-Port, de oude haven van de stad, start de estafetteloop die symbool staat voor vrede, eenheid en vriendschap tussen mensen, met als einddoel het Stade de France in Parijs.

Bekijk hier het parcours van de olympische fakkel.



De openingsceremonie
 

De openingsceremonie

De openingsceremonie van de Olympische Zomerspelen van 2024 wordt de grootste ooit gehouden in de geschiedenis van de spelen. Gratis toegankelijk voor iedereen, voor zowel lokale inwoners van Parijs en de regio, samen met bezoekers uit heel Frankrijk en de rest van de wereld. Want voor het eerst zal de openingsceremonie niet plaatsvinden in een stadion maar in het hart van de stad Parijs, langs de hoofdader, de Seine. De parade van atleten zal worden gehouden op de Seine op boten, een voor elke delegatie. Uitgerust met camera’s zodat 3 miljard televisiekijkers en online de atleten van dichtbij kunnen zien. Op hun weg van oost naar west zullen de 15.000 atleten zo het centrum van Parijs doorkruisen. Toeschouwers hebben geen kaartjes nodig om toegang te krijgen tot de bovenste kades en dit is een primeur. Voor de lagere kades van de Pont Austerlitz tot de Pont d’Iena zijn wel toegangskaarten vereist. Minstens 600.000 toeschouwers zullen zo de festiviteiten kunnen bijwonen, tien keer meer dan in een Olympisch stadion. Tachtig megaschermen en strategisch geplaatste luidsprekers laten iedereen meegenieten van de magische sfeer.


De rivierparade


 

De rivierparade volgt de loop van de Seine, van oost naar west over een afstand van 6 km. Vertrek vindt plaats vanaf de Austerlitz-brug, naast de Jardin des  Plantes. Vervolgens baant ze zich een weg rond de twee eilanden in het centrum van de stad, het Île Saint Louis en het Île de la Cité, en gaat dan onder acht tot tien bruggen door. Aan boord kunnen de atleten een glimp opvangen van enkele van de officiële locaties van de Spelen, zoals de Place de la Concorde, de Esplanade des Invalides, het Grand Palais en ten slotte de  Iéna- brug waar de parade zal stoppen voor het  Trocadéro  voor de  finale ceremonie.

 


Ticketverkoop

In januari 2023 startte de verkoop van tickets online via een uniek platform: TICKETS.PARIS2024.ORG

Totaal zijn er maar liefst 13 miljoen tickets beschikbaar. Nederland staat inmiddels in de top-5 van de ticket aankopen. Veel Nederlandse sportliefhebbers zullen hun favoriete sporters komen steunen. Parijs verwacht zo’n 100.000 Nederlandse supporters per dag! Uniek is ook dat begin 2024 een portaal wordt geopend waar tickethouders hun kaarten kunnen ruilen. Op 9 oktober 2023 startte ook de verkoop van de kaarten voor de Paralympische spelen. Zeer speciale arrangementen en of opties worden voor Nederland exclusief aangeboden door ‘On Location’, maar ook met twee vertrouwde sub-distributeurs ‘P1 Travel’ en ‘Zoover Sports & Events’.

 

45.000 vrijwilligers staan klaar om de spelen in goede banen te leiden


Initiatieven

In september 2023 wordt begonnen met de werving en selectie van maar liefst 45.000 vrijwilligers.

Wie aan Nederlands succes op de Olympische Spelen denkt, moet ook direct denken aan uitbundige feestjes in het Holland Heineken House (HHH). Op een speciale locatie in het organiserende land werden de Nederlandse atleten gehuldigd. Daaraan komt in Parijs echter een eind, althans onder de huidige naam. Sportkoepel NOC*NSF gaat het in 2024 namelijk zelf organiseren. NOC*NSF gaat de huldigingen in Parijs onder de naam 'TeamNL huis' organiseren. Samen met sponsoren en Sportcentrum Papendal wordt de nieuwe locatie onder de vlag van TeamNL uitgebaat. Het is niet uitgesloten dat Heineken een rol blijft spelen bij het evenement, want de bierfabrikant blijft gewoon aan als sponsor. Het Nederlandse TeamNL Huis verrijst volgend jaar in het Parc de la Villette in het 19e arrondissement.

Een Franco Nederlands initiatief zorgt ervoor dat 160 meisjes kunnen sporten in het 19e arrondissement onder leiding van Nederlandse coaches en sporters. Bovendien doen 7.000 scholen in Frankrijk, 21.000 klassen met zo’n 500.000 leerlingen mee aan 30 minuten sportieve en lichamelijke activiteiten per dag onder het motto ‘De Spelen om te bewegen’, een initiatief van de Franse president Emmanuel Macron.

 


De ‘Phryges’

De ‘Phryges’ zijn de mascottes voor de Olympische en Paralympische Spelen. De mascottes zijn twee frygische mutsen, hét symbool van de Franse Republiek. De frygische muts is het hoofddeksel van Marianne, de nationale verpersoonlijking van Frankrijk die de ‘Triomf van de Republiek’ voorstelt in het beroemde schilderij van Eugène Delacroix, en staat voor vrede en vrijheid. Een lid van het olijke duo heeft ook een prothesebeen, een knipoog naar de Paralympiërs. Opnieuw een primeur, het is de eerste keer dat de Olympische en Paralympische Spelen dezelfde mascottes hebben. Het feit dat de mascotte van de Paralympics een zichtbare handicap heeft, draagt ook een duidelijke boodschap uit. De twee mascottes delen namelijk samen een motto:  “Alleen gaan we sneller, maar samen komen we verder”. Hier kun je ze bestellen.



 

De Olympische medaille en logo

Na de Olympische Vlam te hebben ontworpen voor de Spelen van Albertville 1992, werd Philippe Starck gevraagd voor het  ontwerp   van de medaille voor de Olympische Spelen van Parijs 2024. Zowel de kandidatuur van Parijs 2024 als de Medaille werden al op 11 juli 2017 in Lausanne voor de 89 leden van het IOC gepresenteerd in aanwezigheid van de Franse president Emmanuel Macron en de burgemeester van Parijs Anne Hidalgo.

Nederlagen en overwinningen zijn collectief. Achter elke atleet die streeft naar uitmuntendheid staan onzichtbare handen die het lichaam en de geest van de kampioenen begeleiden, ondersteunen en vormgeven. Een Olympische beloning is een collectieve prestatie die moet worden gedeeld. Het is dit idee dat Philippe Starck bij deze medaille heeft bedacht.

Tot op heden is de orde van bestelgrootte als volgt:

2533 Olympische medailles: 822 goud, 822 zilver, 889 brons.

2411 Paralympische medailles: 795 goud, 795 zilver, 821 brons.

Het olympische logo is ontworpen door de Franse ontwerper Sylvain Boyer van het Franse ontwerpbureau Royalties. Het gebruik van een vrouwenfiguur in het logo dient ook als een eerbetoon aan de Olympische Zomerspelen van 1900 in Parijs, waar vrouwen als eerste konden deelnemen.

 


Overnachten

Een vraag die mij vaak gesteld wordt; hoe zit het met de (betaalbare) hotelaccommodaties in Parijs gedurende de Olympische Spelen? Het antwoord is simpel: die zijn er niet. Als je nu nog moet gaan zoeken naar overnachtingen in Parijs dan ben je veel te laat. Alle hotels in de maanden juli en augustus 2024 zijn volledig volgeboekt. Er zijn nog schaarse mogelijkheden ver buiten Parijs. Dus mijn advies kijk altijd of je campingplaats, B&B, hotel of pension in de buurt ligt van een treinstation of een RER / metrostation.

 

Tour de France 2024

De Tour de France 2024 eindigt dit keer niet in Parijs maar op 21 juli 2024 in Nice. De laatste etappe zal niet met de traditionele sprint op de Champs-Élysées eindigen maar met een individuele tijdrit tussen Monaco en Nice. Voor de eerste keer in de geschiedenis zal de Tour elders dan in Parijs aankomen, dit vanwege de begindatum van de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024.

 

TIP

Heb je geen tickets voor de spelen kunnen bemachtigen. Geen probleem, in alle Olympische steden staan op diverse plekken grote beeldschermen opgesteld zodat je toch de spelen kunt volgen. En als je toch in de buurt bent voor de spelen knoop er dan nog een paar dagen aan vast om Parijs en omgeving te ontdekken. Met mijn boeken Ongewoon Parijs en ‘Rondom Parijsontdek juist die plekken waar je geen last hebt van hordes toeristen. En heb je geen zin in de spelen, Frankrijk biedt nog zoveel meer. Dus denk zeker niet dat je in juli en augustus nergens meer terecht kunt.



3 opmerkingen:

  1. Ferry. Bedankt. Dit is weer een huzarenstukje en geeft een idee van deze historische gebeurtenis. Aangezien ik al 25 jaar in Frankrijk woon ben ik trots op "Frankrijk" Dit had Nederland zo niet kunnen organiseren. Het enige wat ik mis in het overzicht is de restauratie van de Notre Dame. Kun je in je volgende blog daar aandacht aan schenken. Groetjes Jos

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ Whitley Pike:
    Notre Dame
    Na de verwoestende brand, op 15 april 2019, beloofde de Franse president Macron dat de kathedraal in 2024 bij de opening van de Olympische Spelen heropend zou worden. De heropening staat nog steeds gepland in 2024 aldus de minister van Cultuur, maar de datum verschuift van juli naar het einde van het Olympische jaar. Zijn beroemde torenspits, identiek aan het ontwerp van de 19e-eeuwse architect Viollet-Le-Duc, zou tegen het einde van dit jaar alweer op het dak te zien zijn. 96 Meter boven de grond, herbouwd met de originele materialen; 500 ton eikenhout en 250 ton aan lood en ornamenten. De bouw van de torenspits zal ter plaatse beginnen zodra de vier hardstenen bogen die het gewelf van het dwarsschip vormen, in het hart van de kathedraal, zijn herbouwd. Aan de binnenkant is de reiniging en restauratie van 42.000 m² muren bijna voltooid, evenals die van de decoraties (muurschilderingen, smeedwerk, schrijnwerk, glas-in-loodramen, sculpturen) die door de brand in het zuidelijke transept gespaard zijn gebleven.

    Sinds april 2019 is meer dan 846 miljoen euro ingezameld door 340.000 mecenassen en donateurs uit 150 landen. Tot augustus 2021 bestond een eerste fase van de werken uit het consolideren en beveiligen van het gebouw, kosten 150 miljoen euro. De kosten voor het schoonmaken van het binnenwerk van de kathedraal, inclusief het orgel, herstel van metselwerk en de door de brand beschadigde gewelven te herstellen worden geraamd op 550 miljoen. Dat is ook inclusief het herstellen van de dakconstructie en de plaatsing van de torenspits en zelfs de technische uitrusting. Na deze werkzaamheden zou er dus 146 miljoen euro over moeten blijven voor de restauratie van het exterieur.

    Conclusie van deze laatste toevoeging dat een gebedje speciaal voor de atleten in de kathedraal nog even op zich laat wachten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ferry bedankt voor deze toelichting. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen