Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zondag 10 juni 2018

ONGEWOON PARIJS - MIJN NIEUWE REISGIDS OVER PARIJS


Mijn reisgids over de Franse hoofdstad, ONGEWOON PARIJS is voor € 22,50 te koop bij de betere boekhandel en online bij Athenaeum Boekhandel - AmazonFrankrijk - Amazon UKBlz - Boekhandel SmitBolBruna - DonnerDe Drukkerij - EdicolaPublishersHebban –  Managementboek - LibrisScheltema - Veltman uitgevers.
160 pagina’s met vele kleurenfoto’s van Parijs (ISBN 978-94-93201-97-2) en inmiddels toe aan zijn zesde druk.

Gesigneerde versies beschikbaar
Gezien de hoge portokosten, het boek weegt namelijk meer dan 500 gram, ben ik niet in staat zoals vele online bezorgers het boek zonder verzendkosten bij jou te laten bezorgen. Stuur een émail naar fvdvliet@upcmail.nl met uw n.a.w. gegevens voor een persoonlijk gesigneerde versie. Kosten € 24,50 plus € 4, 60 verzendkosten. 

In ‘Ongewoon Parijs’ laat ik de Eiffeltoren, Louvre en Sacré Coeur links liggen. In mijn reisgids ga ik er van uit dat jij inmiddels al ruimschoots aan je toeristische plichten hebt  voldaan en alle grote toeristische trekpleisters hebt gezien.  Met mijn boek wil ik jou laten zien dat Parijs zoveel meer  te bieden heeft. Weg van de platgetreden paden, de busladingen toeristen, op zoek naar originele buurten en exotische wijken waar je de stad en haar inwoners beter zult leren kennen. Uiteindelijk is elke reiziger op zoek naar dat stukje exclusiviteit. Een plek waar de toerist nauwelijks komt maar waar je de polsslag van de stad voelt. Het voorwoord is geschreven door Eveline Bijlsma, correspondent in Parijs voor De Telegraaf, Elsevier en BNR Nieuwsradio.Veelkleurig Parijs


Voor de herkenbaarheid volg ik het pad van de 20 arrondissementen en verdeel het boek in vier delen:

DEEL I - Veelkleurig Parijs

20e Arrondissement
Multicultureel Parijs over Charonne een Parijse verrassing, La Campagne à Paris, Belleville en een duizelingwekkend uitzicht, Ménilmuche en versteend verdriet.

19e Arrondissement
Oud ontmoet nieuw over de Butte Bergeyre, Quartier Mouzaïa, cultuur en muziek, een nieuwe kijk op Parijs en de fabriek van de rouw.

18e Arrondissement
De andere kant van Montmartre over de smeltkroes van culturen, dwalen door steile steegjes, Fait Maison en een dodenakker met legendarische bewoners.


DEEL II - Chic en charme

16e en 17e Arrondissement
Bon chic, bon genre over the Devil wears Prada, de necropool van de aristocratie, Passy en Auteuil, in het spoor van Le Corbusier en Mallet-Stevens, van Gehry naar Guimard, het nieuwe Parijs en een verborgen juweeltje.

14e en 15e Arrondissement
Op de berg de muzen over grafstenen met een verhaal, de Marché Parisien de la Création, op bezoek bij Bourdelle, het dodenrijk, verrassend groen, wijn bloed en groen, de Petite Ceinture, Ballonvaren in het Parc André Citroën en het zwaneneiland. 
DEEL III – De Faubourgs

12e en 13e Arrondissement
Het verrassende oosten over wandelen in de lucht, terug naar de Belle Époque, de nieuwe Rive Gauche, de groene gifslang, klein Azië en een vleugje platteland.

11e Arrondissement
Trendy Parijs over shop until you drop, bruisend Oberkampf, la vie en Rose, ambachtelijke geheimen en de coulissen van de stad.

10e Arrondissement
Flaneren rond het Canal Saint-Martin

8e en 9e Arrondissement
Shoppen of op bezoek bij een kunstenaar over een museum waar de tijd stilstaat, Parijse romantiek, glorie en tragedie, de P van parfum en Parijs, een gratis VIP behandeling, uit eten bij Gigi en loungen met Parijs aan je voeten.

7e Arrondissement
De edele buitenwijk over de ingewanden van Parijs, Kremlin aan de Seine, ode aan een icoon, de nieuwe Parijse wandel boulevard, eerbetoon aan de oorlogsinvaliden, op bezoek bij Rodin, het labyrint van de Franse politiek, Maillol en Gainsbourg.

6e Arrondissement
Verborgen juweeltjes over middeleeuws Parijs, cultuur snuiven, binnenkijken bij de kunstenaars thuis, lekkere trek, Midnight in Paris, de Parijse ober en de Marché Biologique.Een vleugje platteland


DEEL IV -  De oude kern

5e Arrondissement
Middeleeuwse erfenis over la Mouffe, de tempel van de natie, Le Balzar, het instituut van de Arabische wereld, een eeuwenoude oase in de stad en op bezoek bij Allah.

De glazen hemels van Parijs.

3e en 4e Arrondissement
Joodse sporen, ‘Pardonne, mais n’oublie pas’, onbekend Marais, een hoogoven in het centrum, de groene fee en de kunst van het ambacht.

1e en 2e arrondissement
De navel van Parijs over de nationale bibliotheek van Frankrijk, de brasserie van de 21e eeuw en een ode aan Stavinsky.

27 Handige websites die je verblijf in Parijs nog aangenamer maken.


Wat schrijft de pers erover:
‘Ongewoon Parijs’ bevat de observaties van een nieuwsgierige reiziger die het Parijs van de Parijzenaars wil leren kennen en steeds op zoek gaat naar de couleur locale. De gids neemt de lezer mee buiten de gebaande paden en langs verborgen schatten, alsof je wordt rondgeleid door een bevriende gids. Het is het Parijs dat bestaat uit gestolen momenten uit vervlogen tijden. Een Parijs waar je kunt genieten van kleine pleziertjes en immense schoonheid, vastgelegd door de auteur zelf.

En Route in hun rubriek Boekenplank over Ongewoon Parijs: Verborgen charmes van Parijs. Wie de weblog van fotograaf Ferry van der Vliet kent weet dat hij bijna alle Parijse straatjes en steegjes heeft afgestruind. Niet dat hij de erkende blikvangers van de stad veronachtzaamt, zijn bijzondere interesse geldt toch de verborgen schoonheden buiten de platgetreden paden. Zo heeft hij een schat aan schitterende zwart-wit foto’s opgebouwd, netjes gerubriceerd per arrondissement en naar thema. Een ruime keuze uit deze foto’s is in kleur terechtgekomen in Ongewoon Parijs als illustraties bij een ontdekkingstocht, waarbij Ferry er bewust voor kiest vanaf het 20e tot het 10e arrondissement de buitenschil van de stad af te pellen omdat daar voor hem de grootste uitdaging ligt. Om zo de contrasten tussen de afgebladderde oorspronkelijkheid, provinciale intimiteit, multiculturele invloeden en vernieuwingsdrang in beeld te brengen. De foto’s (zo goed getroffen dat ze allemaal een groter formaat zouden hebben verdiend) in combinatie met de tekst gidsen ons langs een andere stad. Dat geen enkele foto een bijschrift heeft is geen bezwaar, het verhoogt het plezier om zelf ter plekke speurend rond te slenteren.
12 opmerkingen:

 1. Net vandaag gehoord dat ik wellicht weer 2 weken naar Parijs kan deze zomer. Boek besteld dus;) .

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb 'm al in huis, prachtig boek Ferry! Leuk om na zoveel keer Parijs toch weer nieuwe tips te lezen. En mooi om ook eens kleurenfoto's van je te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor mij als echte Parijs liefhebster een must have :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mijn favoriete doelen in Parijs zijn .....1. musée d'Orsay, 2. de opera, 3. Jardin Kahn, 4, voie verte....de gare de Lyon....Boulogne Billancourt, de art-nouveau wijk rond het gebouw van radio France....'l'île....musée de Rodin, le palais de Luxembour of de Sénat, musée de l'architecture....et manger dens "Le Train Bleu".

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Besteld, gebladerd., gelezen en inmiddels mijn volgende trip naar Parijs geboekt. Ferry maakt Parijs onweerstaanbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ger Verhoeve:
  Jouw impressies Ferry, vormen 'iets opmerkelijks',in de eindeloze reeks van Nederlandse Frankrijk-impressies door de eeuwen heen en in het bezit van 'de Franse verleiding'.Sterker, je verslagen zijn meer dan impressies, ze vormen een leidraad 'ter blootlegging','ter beleving' ook, alhoewel dat uiteindelijk aan je 'medegangers' ligt, maar een paar zul je op sleeptouw nemen.. Ik 'deed' in 1969, en voor het eerst, Parijs met zo'n klassieke groene Michelin. De rest van Frankrijk leerde ik bezien door lezing van Herman Besselaar's 'Hors d'œuvre varié', nog steeds net zo'n aanrader als 'Ongewoon Parijs'..Lezen kan leiden tot op stap gaan,en tot iets van opmerkzaamheid en zelfs tot iets van begrip van wat je dan tegen komt.. Verslaglegging en duiding, je zit er dicht boven op.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank je wel voor alle mooie reacties op mijn boek 'Ongewoon Parijs'. Inmiddels zijn er gesprekken gaande met de uitgever voor een vervolg. Intussens is mijn boek bezig aan de tweede druk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geachte mijnheer van der Vliet,

  Zoals ik u eerder geschreven heb, ben ik als echte Parisienne samen met mijn dochter Marion op zoek geweest naar een ongewoon Parijs 10 dagen geleden, na aanleiding van het krijgen en lezen van uw prachtig boek.

  Het was inderdaad fantastisch om vele voor ons onbekende” juweeltjes” te ontdekken.
  Wij hebben ontzettend veel gelopen en daardoor heel veel gezien met ook nog een prachtig weer.
  Het oostelijke deel van Parijs was voor mij vrijwel onbekend want in mijn jeugd was het in principe een buurt waar men beter niet kon gaan. Verder zijn er de laatste jaren nieuwe musea en omgetoverde fabrieken die ik nog niet bezocht had.
  Marion en ik bedanken u nogmaals voor de vele goede inspiraties.

  Bien amicalement,

  Françoise van de Wiel

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beste Ferry
  Ik wilde je even persoonlijk bedanken voor jouw nuttige boek. We zaten vlak bij het 19e arrondissement en daar had je al wat goede tips over en vooral de wandeling door de achterkant van Montmartre was briljant. je loopt door een rustig deel van de stad en tot onze verbazing zaten we plotseling in het gedrang rond de Sacre Coeur. en je slaat een andere weg in en iedereen is weer verdwenen.
  Mede hierdoor hebben we veel van parijs gezien wat we nog nooit gezien hadden. De high lights kenden we wel zo'n beetje.
  Groet
  Joop Kielema

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ferry, dank je wel voor je mooie boek. We zijn net terug van een weekendje Parijs en hebben de parken montsouris, brassens en citroen bezocht. De straatjes bij Parc Brassens zijn idd een aanrader. Mooie wandeling over de petite centure gemaakt. Het eilandje in de Seine met het vrijheidsbeeld kenden we ook nog niet. Was erg mooi. We kijken al weer uit naar de volgende trip! Groet Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 11. In voorbereiding op een weekend met vrienden naar Parijs heb ik mijn toevlucht gezocht tot het eerste deel van de alternatieve reisgidsenreeks van mijn oud-collega, fotograaf en Parijskenner Ferry van der Vliet.
  In dit eerste deel ‘Ongewoon Parijs’ schotelt hij bladzij na bladzij de veelzijdigheid van deze metropool voor. Gebaseerd op zijn eigen ervaringen en ontdekkingen, geïllustreerd met zijn eigen foto’s van spannende doorkijkjes met hier en daar een cameo appearance van hemzelf of zijn vrouw.
  Kortom, een mer à boire aan interessante en niet platgereden historische wandelingen, culturele activiteiten en onontdekte restaurants.
  En dan zijn er nog twee delen in deze reeks! Ons weekend en waarschijnlijk nog vele opvolgende weekenden naar Parijs kunnen niet meer stuk…
  Norbert van Berckel: Directeur @ Kenniscentrum Filantropie

  BeantwoordenVerwijderen