Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

dinsdag 21 februari 2012

BOFILL EN EIFFEL OVER ARCHITECTUUR IN HET 14E

Het boekje 'le nouveau Paris' van Harald A. Jahn stuurde mij op ontdekkingstocht in het 14e arrondissement. Op zoek naar de bouwwerken van de Catalaanse architect Ricardo Bofill, die in 1988 tekende voor de bouw van het indrukwekkende place de Catalogne. Een ronde binnenplaats die omgeven wordt door een merkwaardige glazen zuilengalerij, 'les Colonnes', die sterk doet denken aan een moderne versie van een Griekse tempel. Grieks classicisme verenigd met een ultra moderne bouwstijl. Je moet maar durven.  Maar gedurende die tijd regeerde François Mitterand als president van Frankrijk, die de wereld vaker versteld liet staan door meerdere gedurfde megalomane projecten. Voor 1840 was hier het gehucht Plaisance onderdeel van het dorp Vaugirard. Na de inhuldiging van het Montparnasse station in 1840 maakte deze zeer arme arbeiderswijk een enorme groei door. In 1860 werd het dorp geannexeerd door de stad Parijs.

"Sociale woningbouw" volgens Ricardo Bofill - place de Catalogne.

Wandelend in zuidelijke richting, onder de bogen door van de place de Catalogne, in het verlengde van de rue Vercingétorix doe ik een van mijn meest bijzondere ontdekkingen; een kerk. De église Notre Dame du Travail, van buiten absoluut niets bijzonders maar van binnen een juweeltje van industrieel erfgoed. 'Onze Lieve Vrouw van de Arbeid', is een initiatief van Abbé Soulange-Bodin, als eerbetoon aan de arbeidersklasse. Van binnen ziet de kerk er dan ook uit als een fabriek. Gebouwd in 1900 met de nieuwe technieken van Gustave Eiffel. De kerk was bedoeld voor de arbeiders die verantwoordelijk waren voor de montage en demontage van de Parijse Wereldtentoonstelling. Het ijzeren interieur van bogen en kolommen is afkomstig van het gesloopte Paleis voor Volksvlijt, gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1855 en gesloopt in 1899. 135 Ton ijzer en staal is in dit bijzondere interieur verwerkt. Letterlijk alles in deze kerk is afkomstig van sloopmaterialen. De stenen voor de zijwanden, steunberen en binnenmuren zijn grotendeels afkomstig van de afbraak van het slachthuis in Grenelle en het voormalige paleis van Champs de Mars. De zijkapellen zijn versierd met muurschilderingen in  art deco of  art nouveau. Er worden regelmatig orgelconcerten georganiseerd en het orgel in art nouveaustijl is dan ook indrukwekkend. Net als de stilte omdat ik gelukkig helemaal alleen in deze kerk ben. Nou ja alleen?

Een juweeltje van industrieel erfgoed; église Notre Dame du Travail

Notre Dame du Travail, Rue Guilleminot 36, 14e arrondissement, metro Pernety
Place Catalogne, 14e arrondissement, metro Gaîte.

TIP: Combineer deze wandeling met een bezoek aan het Fondation Henri Cartier Bresson. Een ontmoetingsplaats voor al wie van fotografie houdt. Buiten wisselende fototentoonstellingen is hier, vanzelfsprekend, ook werk te zien van de bekende fotograaf Henri Cartier Bresson (1908-2004) tevens oprichter van het eerste fotografen-collectief; Magnum.

Geïnspireerd door Henri Cartier Bresson.

Fondation Henri Cartier Bresson, Impasse Lebouis 2, 14e arrondissement, metro Gaîte of Pernety, geopend dinsdag tot en met zondag. Voo openingstijden klik hier voor de website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten