Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zaterdag 30 april 2011

CANAL SAINT MARTIN


Het stond als decor van films als Amèlie en Hôtel du Nord. Het is nog altijd een van de meest pittoreske stadsgezichten en toch is het nauwelijks bekend; het Canal Saint-Martin (10e). Deze schilderachtige waterweg met zijn vier sluizen, omzoomd met bomen beplante oevers, oude fabrieken en pakhuizen,  pleintjes, de metalen voetbruggen  kortom een van de meest romantische plekjes van de stad. Een bron van inspiratie voor dichters, kunstenaars en schrijvers waaronder Georges Simenon. Het is vooral leuk om stroomopwaarts langs de Quaie de Jemappes te lopen richting het Bassin de La Villette. Je loopt langs een systeem van sluizen die de niveaus van het water regelen, want het verschil is meer dan 25 meter. Iedere sluis heeft een verval van drie tot vijf meter.  De aanleg van het kanaal in 1808 werd betaald door een extra heffing op de wijn. Heb je tijd, maak dan even een buiging naar rechts via de Avenue Richerand naar het Hôpital Saint Louis met zijn rustgevende parktuin de Carré Saint Louis. Probeer verschillende poorten (er is er altijd wel een open) van deze fraaie tuin die lijkt een kopie te zijn van de Place des Vosges. Vlak bij poort nr. 7 ligt de kapel van het Ziekenhuis die zeker de moeite waard is. Zin in een echte wandeling, loop dan langs het Canal Saint Martin door naar het einde van het Bassin de la Villete. Onder het nieuwe Holliday Inn ligt een prima visrestaurant met een zonneterras aan het water; La Criée. Zicht op oude gerenoveerde loodsen en de laatste ophaalbrug van Parijs, Pont de la Crimée die dateert uit 1885. Het hefsysteem met de grote wielen is ontworpen door het zelfde bedrijf dat de hydraulische liften van de Eiffeltoren ontwierp.

2 opmerkingen:

 1. Lieve Ferry,
  Gefeliciteerd met je mooie site en binnenkort met je eigen boek! Uiteraard schaffen wij dit aan, zodra het gedrukt is! Ik heb nog steeds mooie herinneringen aan ons weekend in Parijs, wat voor mij een aaneenschakeling van prachtige belevenissen was. Het was echt geweldig, inclusief mijn (nog steeds) mooiste schoenen!
  Veel groeten, ook van Tonnie!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Ferry,

  Tijdens het lezen van dit blog, begin ik reikhalzend uit te kijken naar het boek! Wat Josje nog vergat, is dat we eens het Canal Saint Martin op de fiets hebben verkend tot aan het Bassin de la Villette (of eigenlijk nog iets verder, tot in het park met leuke kunst met spiegels). Aldaar belandden we in de open lucht aan de Quai de la Loire op een markt met schitterende vintage designmeubelen. Even googelen leert dat deze markt nog steeds met regelmaat georganiseerd wordt, zie hier: http://www.pucesdudesign.com/. Voor de liefhebber een must, voor elke ander erg leuk om te zien.

  Nogmaals: heel leuk blog, ik kan niet wachten om bij een volgend bezoek aan Parijs elk van deze plakken te gaan verkennen.

  Vriendelijke groet,
  Tonnie

  BeantwoordenVerwijderen