Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

donderdag 30 mei 2013

PARIS JE T'AIME

Parijs is een romantische stad. Je kunt geen boek over Parijs openslaan of in de inleiding wordt verwezen naar de vele Franse Chansons d'Amour, romantische plekjes en de vele films gemaakt over en in Parijs waar de liefde en de romantiek centraal staat. Parijs is het mooist in de lente of de vroege herfst. Daarom in deze blog aandacht voor het thema "Paris pour les amoureux" - Parijs voor hen die (smoor)verliefd zijn. Tips & tricks voor een weekend Parijs vol romantiek.


We beginnen thuis met de film Paris Je t'aime. Om zijn liefde voor Parijs vorm te geven, bedacht Tristan Carné een charmante lofzang op de lichtstad en de liefde. Het concept van ‘Paris, je t’aime’: twintig regisseurs vertellen in vijf minuten het verhaal van een romantische ontmoeting in één van de arrondissementen van Parijs. Een collectief werk over de liefde, het moderne Parijs gezien door de ogen van Internationaal vermaarde regisseurs waaronder Gerard Depardieu, Wes Craven en Gus van Sant. Om hun verschillende thema's uit te denken, hebben de meestal buitenlandse regisseurs zich gebaseerd op de werkelijkheid van de stad zonder hun liefdevolle blik te vergeten. Hun nieuwsgierigheid bracht hen in de hoekjes van de stad die de Fransen zelf nooit zouden durven verkennen. Ze leveren een film af vol liefde waarin men steeds het hart hoort kloppen. Paris Je t’aime. Een stad, 10 miljoen harten, een liefdesverhaal. Loop door de stad en je ziet overal beelden die zo geplaatst kunnen worden in deze film.
Eenmaal in je hotel in Parijs ga je voor een speciaal ontbijt op bed. Niet van het hotel zelf maar van "Allo Petit dejeuner". Je bestelt de "Panier Cadeau". Een box met een overheerlijke inhoud wordt ter plaatse bezorgd compleet met bloemen. Zo de eerste punten zijn binnen. Vergeet niet om het ontbijt voor twee een dag eerder te bestellen (voor 17.00 uur) op www.allopetitdejeuner.com

 
Vervolgens een bezoekje aan "Le Mur des Je t'aime" op Montmartre. Deze muur is een initiatief van Frédéric Baron, een ras romanticus. Hij vroeg aan bezoekers van Montmartre om "ik hou van jou" in hun eigen taal op te schrijven. hij verzamelde meer dan 1000 liefdesverklaringen die vervolgens werden gekaligrafeerd door de kunstenaars Daniel Boulogne en Claire Kito. De muur staat in de jardin Jehan Rictus op de place des Abbesses en bezit inmiddels een cultstatus. Je eigen liefdesverklaring kun je kwijt op de website van deze muur: www.lesjetaime.com


Voor een wandeling vol romantiek geef ik u drie bijzondere keuzes. Als eerste een bankje bij een van de mooiste fonteinen van Parijs, te vinden in de Jardin Luxembourg. Links van de ingang van het park via de place Edmond-Rostand vindt je de aan het einde van een grote vijver de prachtige fontaine de Médicis die dateert uit 1624, omringd door platanen en kleine bankjes. Als tweede keuze, je stiekem terugtrekken achter de grote waterval; "Grande Cascade" in het Bois de Boulogne. Vergeet niet een klein zakmesje mee te nemen om beide namen te graveren, een locale traditie daar, en niemand die je zal beschuldigen van vandalisme. Mijn derde keuze is de Vesta Tempel in het park Buttes Chaumont. Een romantisch park dat zich kenmerkt door steile hellingen met glooiende graspartijen, kronkelige paden, grotten, waterpartijen, waaronder een grote vijver compleet met waterval en hoog op een rotswand een kleine tempel, van waaruit je weer een prachtig uitzicht hebt over Montmartre en Saint-Denis.
Voor de lunch geef ik u twee opties: Liefde op Italiaanse wijze bij Pizzeria "Le Patio". Als liefdeskoppel krijg je hier je pizza geserveerd in de vorm van een hart. Maar de grote verleiding komt toch van Fauchon, dè traiteur van Parijs. Daar bestel je een executive lunchbox. En ik kan je vertellen, dit is een waar feest. Samen hand in hand loop je van de place de la Madeleine naar de tuinen van het Louvre, Les Tuileries, voor een wel heel romantisch en culinair tète à tète.


Op loopafstand ligt over de Seine de prachtige loopbrug pont des Arts die het Louvre verbindt met de Bibliothèque Mazarine. Niet alleen heb je hier een prachtig uitzicht over de Seine, maar hier worden vele liefdesrelaties nog eens symbolisch verzegeld met een hangslot met daarop een liefdesverklaring. Een traditie uit de jaren zestig in Hongarije. Een verliefd stel maakte toen een slot aan een hek vast om hun eeuwige liefde te bezegelen. Hun voorbeeld werd gevolgd door Moskou, Nigata-Japan en vanzelfsprekend; Parijs. Let eens op, de meeste hangsloten zijn van het merk Unity en Master. Volgens mij is een nieuwe niche geboren.
Als de liefde is beklonken stel ik voor om het "in de wolken gevoel" realiteit te laten worden. De gebroeders Montgolfier, de uitvinders van de luchtballon, gingen jullie al voor in 1783. Hun eerste vlucht werd ook beveiligd door een lange lier. Dankzij Eutelsat Telecommunicatie kunnen jullie voor slechts 10 euro opstijgen tot 150 meter hoogte in de grootste luchtballon van de wereld, met een diameter van 22 meter en gevuld met helium. De vlucht duurt ongeveer 10 minuten en ook hier weer een spectaculair uitzicht over Parijs. Parc Javel André Citroën. Metro Boulevard Victor (RER) brengt u dichtbij. Neem ook nog even de moeite om te genieten van het waterballet door 150 sprankelende waterjets tussen de twee immense glazen orangerieën.


Terug naar het hotel als voorbereiding op een romantisch diner in een van de mooiste brasseriën van Parijs. Het ontstaan van deze brasserie is een liefdesgeschiedenis op zich. een zekere Barbarin, een café exploitant uit Montmartre zou zich in de wijk Saint Denis hebben gevestigd uit liefde voor een danseres. Deze zou hem een zoon hebben geschonken, die de doopnaam Julien kreeg, waar hij vervolgens zijn restaurant naar vernoemde. Het art nouveau interieur uit 1902 is werkelijk adembenemend. Panelen in glaspasta van de glaskunstenaar Louis Trézel, veel mahoniehout, spiegels en glas in lood, omgeven door sierstucwerk bedekt met vrouwen- dier- en bloemmotieven. Aan de muren bronzen wandlampen en de mozaïek-vloer is rijk versierd met plantmotieven. Brasserie Julien vinden jullie in de oude wijk Saint Denis aan de rue du Faubourg-Saint-Martin nummer 16.

Photo: Courtesy of Buddhabar Paris
 

Time for a nightcap: De avond en nacht sluiten jullie af in de befaamde Buddhabar aan de rue Boissy d'Anglas 8. Onder het wakend oog van een 20 meter hoge Buddha, chillen en loungen op de vide vanaf de tweede etage en daarna een mooie en zwoele nacht.

Paris je t'aime, Claudie Ossard en Emmanuel Benhiby, movie trailer

Le Mur des Je t'aime, Square Jehan Rictus, 18e arrondissement, metro Abbesses.

Jardin du Luxembourg, rue de Vaugirard, rue de Médicis, blvd Saint Michel, rue Auguste Comte, 6e arrondissement, metro, Odéon, Luxembourg, Port-Royal

Grande Cascade, Bois de Boulogne, 16e arrondissement, metro Porte Maillot, Porte Dauphine

Parc des Buttes-Chaumont, place Armand Carrel, rue Manin, rue de Crimée, 19e arrondissement, metro Buttes-Chaumont, Botzaris

Pizzeria Le Patio, cours de Vincennes 47, 20e arrondissement, metro Nation

Fauchon. place de la Madeleine 24-26, 8e arrondissement, metro Madeleine

Parc Javel André Citroën, 15e arrondissement, metro Balard, RER Boulevard Victor

Ballon Air de Paris, Parc Javel André Citroën, 15e arrondissement, RER Boulevard Victor

Brasserie Julien, rue Faubourg-Saint-Martin 16, 1oe arrondissement, metro Strasbourg-Saint-Denis.

Buddhabar, rue Boissy d'Anglas 8, 8e arrondissement, metro Concorde, Madeleine.

2 opmerkingen:

  1. Wat leuk geschreven. Parijs is ook echt mijn favoriet voor een romantisch weekendje weg. Ben zelf ook al meerdere malen naar Parijs geweest met mijn vriend, is altijd weer een feestje!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk geschreven. Parijs is ook echt mijn favoriet voor een romantisch weekendje weg. Ben zelf ook al meerdere malen naar Parijs geweest met mijn vriend, is altijd weer een feestje!

    BeantwoordenVerwijderen