Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

vrijdag 25 november 2011

KERST IN PARIJS

Woensdag 23 november, om 18.30 uur was het zover. Audry Tautou, beter bekend als de actrice die Amelie speelde in de gelijknamige Franse succesfilm, gaf de aftrap voor de ontsteking van de kerstverlichting op de Champs Elysées, in het bijzijn van Bertrand Delanoë, burgemeester van Parijs en Jean Noel Reinhardt, voorzitter van de Champs-Elysees. Het kerstseizoen in Parijs is nu officieel begonnen.

Sinds 1995 breng ik elk jaar de kerst door in Parijs. Dan pas realiseer je waarom de Parijs eigenlijk de lichtstad van de wereld wordt genoemd. Kerst doorbrengen in Parijs heeft vele voordelen. Allereerst zijn er een keur van evenementen die ook op de eerste kerstdag gewoon geopend zijn. Verder zijn alle restaurants geopend en zonder verhoogde prijzen. Tweede kerstdag kent men niet in Parijs, dus alle winkels, restaurants en musea zijn gewoon geopend. De Fransen vieren kerstavond (de avond voor de eerste kerstdag) met een familiediner in een restaurant. Dus reserveren op die avond is een must. 


Dit jaar zijn er meer dan 130 straten en pleinen feestelijk verlicht, waaronder de place de la Concorde en de Champs Elysées. Dit jaar voor het eerst is de Champs Elysées gestoken in een geheel nieuw verlichtingsjasje. Alle 200 bomen, links en rechts zijn voorzien van drie verlichte ringen van verschillende diameters tussen de 3,12 m en 3,84 m. Elke ring is voorzien van energiezuinige LED verlichting in de kleuren rood, groen en blauw. Het geheel lijkt te zweven in de ruimte. Dit lichtproject is geselecteerd uit 27 inzendingen en de uiteindelijke winnaars zijn Koert Vermeulen en Marcos Vinals Bassols van het Belgische ACT Lighting Design, in samenwerking met ASP Blue Square. Elke ring wordt afzonderlijk per computer aangestuurd en kan zo variëren in kleur, intensiteit en tempo. Voor de avonden van 24 en 31 december heeft men een aantal (licht)verrassingen in petto. Totaal hangt op de Champs Elysees 12.485 meter LED verlichting, met meer dan 1,2 miljoen lampjes, werkend op zonne-energie afkomstig uit een zonne-energiecentrale in de Pyreneeën. Het totale energieverbruik van de verlichting is 31 000 kWh tegen 50.000 kWh tussen 2007 en 2010 en schrik niet 480.000 kWh in 2006. Gedurende de kerstperiode passeren hier dagelijks tussen 500.000 tot 600.000 voetgangers. De totale kosten van de nieuwe verlichting bedragen 1 miljoen euro, inclusief 220.000 euro betaald door de stad. De rest is betaald door de partners en het Comité van de Champs Elysées.Maar er gebeurt meer in Parijs, veel meer. Ook dit jaar trekken duizenden mensen langs de spectaculaire etalages van de warenhuizen Lafayette en Printemps met traditioneel de bewegende poppen en dit jaar een speciaal thema; "Rêves d'Évasion" ontwikkeld door niemand anders dan Karl Lagerfeld. Bij Galeries Lafayette is "Rock'n Mode" hèt kerstthema en designer Andrew Yang uit New York zorgt voor de uitwerking. Eén van de etalages wordt een pop-podium waar zeven jonge artiesten de kans krijgen zich elke dag te presenteren, zichtbaar voor alle voorbijgangers op de stoep en life uitgezonden door stadszender W9. Vergeet zeker niet de 20 meter hoge kerstboom te bewonderen onder de prachtige Art Nouveau koepel in het centrum van Galeries Lafayette. Natuurlijk zijn beide warenhuizen weer spectaculair verlicht aan de buitenzijde van de boulevard Haussmann.


Een stukje verderop, in het prestigieuze GrandHôtel Inter Continental rue Scribe, nr. 2, staan voor het vierde achtereenvolgende jaar dertig fashion kerstbomen ontworpen door de studenten van de afdeling Fashion Design School of International Mod'Art met dit jaar als thema "Wild Christmas". De Kerstbomen Fashion Show 2011 zijn te zien van 24 november tot 03 januari en de toegang is gratis.  Als je er toch bent geniet onder de overkapping van de "grand serre" uit het Tweede Keizerrijk, op de comfortabele fauteuils en sofa's van een speciale "peperkoek" menukaart. Tip; neem de glühwein met een vette crème brulee met peperkoek en rozemarijn. Even wegdromen, weg van de drukke place de l'Opera en de kerstinkopen op de Grands Boulevards.


Uitgerust? Loop terug naar de place de l'Opera, neem de rue de la Paix die uitkomt op de place Vendôme. Ook hier valt je mond open van verbazing over zoveel schoonheid.
Niet vergeten de place de la Madeleine (8e), een paradijs voor fijnproevers.  Boutique Maille op nr. 6; dè zaak voor Franse mosterd, meer dan 30 soorten, azijn en vinaigrettes. Het drie-sterren Michelin restaurant van Lucas Carton op nr. 9, Kaviaar bij Caviar Kaspia op nr. 17 en de beste truffels van Parijs bij Maison de la Truffe op nr. 19.  Op nr. 17 restaurant et bar à vin, l´Ecluse, een gezellige wijnbar met een mooie binnenplaats. Een ideale plek om te lunchen. Tempels van de fijne keuken en het mekka voor lekkerbekken, de traiteurs Hédiard op nr. 21 en Fauchon op nr. 26.


Tip; beide zaken hebben ook een restaurant.  Gek op chocolade, dan ga je naar La Marquise de Sévigné op nr. 31 en voor kaas naar de gerenommeerde kaaswinkel van Crepet Brussol. Ben niet verbaasd over de lange rijen voor de kassa's want de Parijzenaar viert kerstmis in stijl, waar alleen het beste van het beste goed genoeg is. U begrijpt het al de kerst van dit jaar  vier je in Parijs.
U vindt alle informatie over attracties, evenementen kerstmarkten, de verlichting in Parijs, de ijsbanen en nog veel meer op http://www.parisinfo.com/sortir-a-paris/noel-a-paris/

1 opmerking:

  1. Mmmm we krijgen meteen weer zin om enkele dagen een hotel te boeken.
    Maar goed, dat zal in de toekomst nog wel een keer komen om tijdens de Kerst enkele dagen naar Parijs te gaan.
    Was weer zeer aangenaam om je bijdrage te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen