Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

dinsdag 2 april 2013

HENRI CARTIER-BRESSON

TIP: onderaan deze blog een smakelijke lezersaktie.

Afgelopen maand had ik nog net het geluk om in Parijs te kunnen genieten van het eerste beetje lentezon, om daarna weer genadeloos geconfronteerd te worden met het bizarre weerbeeld in Nederland. Het was dan ook huiveringwekkend koud toen ik door vrienden werd uitgenodigd voor een diner bij Brasserie Bresson in het centrum van Utrecht. Bij het naar binnengaan werd ik direct geconfronteerd met het blije gevoel dat zich altijd van mij meester maakt op het moment dat ik in Parijs binnenstap bij 'Aux Sportifs Réunis', de bistro van Guy Walczak aan de rue Brancion 75 in het 15e arrondissement. Leren banken langs de zijkanten, spiegels en nog eens spiegels en wanden vol met zwart-wit foto's. Bij Guy zijn het foto's van zijn vader, die in 1940 furore maakte als bokser met de bijnaam 'Yanek Le Terrible', Yanek de verschrikkelijke. Bij Bresson zijn het allemaal zwart-wit foto's van Parijs en u begrijpt, dat ik mij hier onmiddellijk thuis voelde. Brasserie Bresson is een écht Parijs restaurant in hartje Utrecht. Het Parijse restaurant - overigens afgeleid van se restaurer (versterken) - is in feite ontstaan tijdens de Franse Revolutie. Het werkeloos geworden keukenpersoneel van de aristocratie beproefde 'het kunnen' nu in hun eigen etablissement voor een groter publiek. Maar dat even terzijde.
Parijser kan het niet; het prachtige interieur van Brasserie Bresson in Utrecht (zie ook een speciale aanbieding voor u onderaan deze blog)
Eenmaal genesteld op een lange bank vlak bij de keuken nam ik ruim de tijd - bij een goede fles Merlot die ik direct had laten aanrukken - om de ambiance op mij te laten inwerken. Bresson? waar deed die naam mij ook weer aan denken?


De uiterst vriendelijke en attente bediening gekleed in onberispelijk zwart-wit  

Henri Cartier-Bresson (1908 - 2004) de Franse fotograaf, cineast en schilder, was in 1947 samen met Robert Capa en andere fotografen één van de oprichters van het befaamde fotoagentschap Magnum, het eerste fotografen-coöperatief ter wereld. Eigenlijk wilde hij schilder worden, maar als fotograaf was hij een van de grote getuigen van de 20ste eeuw. Zijn geheim? Hij was wars van het bijsnijden van foto's, hij streefde naar het in één keer vangen van het goede beeld. Achteraf de kadering van het onderwerp veranderen moest niet nodig zijn. Zijn talent lag in het licht en het voortdurend streven naar hèt ultieme moment. Hij hield niet van manipulaties. Hij fotografeerde wat hij zag en deed dat met zwart-wit foto's, waarin de emotie werd gevangen in strakke composities.
Volgens Cartier-Bresson was fotograferen "het op dezelfde lijn zetten van het hoofd, het oog en het hart". Met een diepe menselijkheid wist hij als geen ander de verborgen kant van de gebeurtenissen vast te leggen. Cartier-Bresson fotografeerde vele beroemdheden waaronder Marilyn Monroe. Hij fotografeerde Monroe op de set van haar laatst voltooide film; the Misfits, van John Huston. Ook was hij op bezoek bij Mahatma Gandhi, op het moment dat Gandhi werd neergeschoten. De foto's die Cartier-Bresson maakte van Gandhi op zijn sterfbed, werden wereldberoemd. Cartier-Bresson was aanwezig bij veel grote politieke internationale gebeurtenissen. Zo was hij aanwezig bij de Maoïstische revolutie in China, de overdracht van het bestuur van Indonesië en hij was de eerste fotograaf die vrij mocht fotograferen in de naoorlogse Sovjet-Unie. Ook legde hij de bouw van de Berlijnse muur vast. In 1970 stopt Cartier-Bresson officieel met fotografie om naar zijn eerste liefde terug te keren : Schilderen. Hoewel hij zijn hele leven is blijven schilderen komt zijn genie alleen in zijn fotografie tot uiting.
In het 14e arrondissement in een fraai gebouw van glas en staal is het archief van de vader van de fotojournalistiek ondergebracht. Het Fondation Henri Cartier-Bresson aan de impasse Lebouis 2. sinds de opening in 2004 - Cartier Bresson stierf kort na de opening in augustus 2004 - is het een ontmoetingsplaats voor alle liefhebbers van fotografie. Werk van Cartier Bresson en zijn tijdgenoten worden afgewisseld met exposities van jonge fotografen waaronder de winnaar van de jaarlijkse fotoprijs van de stichting.
Heerlijk, mijn avond kon niet meer stuk. Met vooraf een heerlijke Paté encroûte van wild met cumberlandsaus, gevolgd door de 'specialité du chef': een grote portie zwezeriken met eendenlever en truffeljus. Aansluitend een heerlijk dessert; Kouglof. Een gebak in tulband-vorm met amandelen en in Kirsch gedrenkte rozijnen. Ooit geïntroduceerd door Marie-Antoinette. Om het af te maken nog een selectie van mooie Franse kazen. Last but not least een 'petit café'. Parijser kon het niet en dat op slechts een uur rijden van mijn woonplaats.
Speciale lezersaktie:
Mocht u zin hebben in een avondje onvervalst PARIJS dan heb ik voor u als trouwe lezer van mijn weblog nog een aangename verrassing. Maak een print van deze blog. Bij bestelling van het 3-gangen menu Bresson krijgt u 15% korting en u betaalt slechts € 25 per persoon. Deze aktie is uitsluitend geldig op het menu Bresson. Ik wens u een genoeglijke avond en smakelijk eten.  Let op deze aktie is geldig tot en met 31 mei 2013 
Brasserie Bresson, Oudegracht 214, Utrecht. Parkeergarage Springhaver op 1 minuut loopafstand. Telefoon 030 - 232 26 23. Dagelijks geopend van maandag tot en met donderdag van 17.00 uur tot 24.00 uur. Vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 01.00 uur. Zie ook de menukaart. 
Fondation Henri Cartier-Bresson, impasse Lebouis 2, 14e arrondissement. Metro Gaité, Edgard Quinet. openingstijden dinsdag tot en met zondag van 13.00 uur - 18. 30 uur. Op zaterdag van 11.00 uur - 18.45 uur. Op maandag gesloten. Entree € 6

Geen opmerkingen:

Een reactie posten