Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zaterdag 8 februari 2014

HÔTEL D’AVARAY PARIS: BINNENKIJKEN BIJ DE NEDERLANDSE AMBASSADEUR

Misschien was het wel een voorteken. Op 2 juni 2013 liep ik in de rue de Grenelle op weg naar Hôtel d'Estrées, de residentie van de Russische Ambassadeur, voor een tentoonstelling van de kunstenaar Paul Flickinger: 'Le Jardin des Reflets'. Ik passeerde de ambtswoning van onze ambassadeur in Frankrijk, Zijne Excellentie, Mr. Ed Kronenburg, die ik als fervent Parijs blogger moest vastleggen, omdat ik wist dat hier ook de Franse topfilm 'Intouchables' was opgenomen. Voor de juiste fotohoek stond ik midden op het wegdek van de rue de Grenelle toen ik links het vervaarlijke gegrom hoorde van een bolide, die halt moest houden voor de fotograaf.  Links kijkend sta ik oog in oog met een, jawel, Maserati, hetzelfde model en kleur als in de film. Exact 7 maanden later valt bij mij de uitnodiging in de bus voor de Nieuwjaarsborrel op donderdag 30 januari 2014 bij Ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden; Z.E. Mr. Ed Kronenburg. Toeval, wie het weet mag het zeggen.
De sfeervolle binnenplaats van het voormalige Hôtel d'Avayray ambtswoning van onze Ambassadeur

De prachtige ambtswoning van onze Ambassadeur in Frankrijk is gevestigd aan de rue de Grenelle 85 in het voormalige Hôtel d'Avayray. In 1718 kreeg de architect Jean-Baptiste Le Roux van Claude Théophile de Bésiade, markies van Avaray, de opdracht een luxueuze residentie te bouwen, nabij het buurtschap 'près de la justice Saint-Germain'. De bouw nam ongeveer twee jaar in beslag. Directe nazaten van de familie Bésiade d’Avaray verkochten dit herenhuis in 1920 aan de Nederlandse regering en sinds die tijd is het Hôtel d’Avaray de officiële residentie van de ambassadeurs van het Koninkrijk der Nederlanden in Parijs.
De monumentale hal met de trap die we herkennen uit een scene van de film Intouchables

Om een bijdrage te leveren aan de restauratie van het ‘Collège Néerlandais’, dat werd gebouwd door de Nederlandse architect Willem Dudok in de Cité internationale universitaire de Paris, heeft de residentie van de ambassadeur gediend als set voor een aantal films.  Met toestemming van de toenmalige Nederlandse Ambassadeur Siblez werden hier drie films opgenomen waaronder; 'Les Saveurs du Palais' met Catherine Frot en Jean d’Ormesson en 'Le Capital' met Gad Elmaleh en Gabriel Byrne en de onvergetelijke fim 'Intouchables' met in de hoofdrol Omar Sy en François Cluzet


Bij binnenkomst is het een groot feest van herkenning.  Eenmaal door de grote poort zie je de rechthoekige binnenplaats waar 'Driss' ,gespeeld door Omar Sy, met piepende banden de nodige hoeveelheid grind verplaatst met de Maserati van 'Philippe Pozzo di Borgo' gespeeld door Francois Cluzet.  De begane grond beschikt over drie grote ontvangstzalen waaronder La Biblothèque, waar het sollicitatiegesprek plaatsvond  met Driss, Philippe en de prachtige roodharige secretaresse Magalie (Audrey Fleurot), met wie Driss schaamteloos aan het flirten is. Ook het klassieke privéconcert ter ere van Philippe's verjaardag en de dansscène, waarin Philippe vanuit zijn rolstoel kennismaakt met de muziek (Earth, Wind & Fire) van Driss,  is opgenomen op de begane grond van de residentie.  De beelden van de slaapkamer en de badkamer van Driss zijn elders gedraaid. Zo ook de dakterrasscène met uitzicht op de  150 jaar oude Cathédrale d'Alexandre-Nevsky in het achtste arrondissement.
La Biblothèque in originele staat


De echte woning van de Aristocraat Philippe Pozzo di Borgo stond overigens in de rue de l'Universite in Parijs. Hij is een telg van een beroemde adellijke familie en kleinzoon van een van de grondleggers van het Franse concern van luxeproducten LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy). In 1993 breekt hij zijn nek als hij neerstort tijdens het paragliden. Intouchables is de verfilming van zijn  autobiografie: 'Le Second Souffle' (De tweede adem) die hij acht jaar later schrijft. Hij beschrijft hoe zijn vrouw Beatrice drie jaar na zijn ongeval bezwijkt aan kanker en hij, directeur van het exclusieve champagnemerk Pommery, in een depressie belandt. Het is zijn thuishulp, Abdel Yasmin Sellou, die hem er weer bovenop helpt. Deze Algerijn komt uit een achterstandswijk van Parijs. Tussen de twee mannen ontstaat een hechte vriendschap. De film werd in 2012 bekroond met een César, de nationale filmprijs van Frankrijk en is te vergelijken met de Amerikaanse Oscar. De film was in Frankrijk in 2011 de meest bekeken film, en staat in de top 3 van meest bezochte films in 2012 met 19 miljoen bezoekers en een opbrengst van bijna 400 miljoen dollar wereldwijd. 


Bij binnenkomst worden we hartelijk ontvangen door Z.E. Mr. Ed Kronenburg, sinds juni 2012 Ambassadeur in Frankrijk, Monaco en Andorra. Geboren op 13 september 1951 en een lange zeer indrukwekkende carrière sinds juni 1976. Onder andere Secretaris-generaal op het ministerie van Buitenlandse Zaken en Grootmeester van het Huis van Hare Majesteit de Koningin, beiden in Den Haag.  Daarvoor Ambassadeur, Directeur Kabinet van de Secretaris-generaal van de NAVO te Brussel en Plv. Directeur-generaal Europese Samenwerking, tevens Directeur West- en Midden-Europa voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarvoor diverse functies bij de Europese Unie en de OESO.
Een warm woord van welkom door Z.E. Mr. Ed Kronenburg aan leden van het CAPA & NZGF

De Nieuwjaarsborrel was mede op uitnodiging van het CAPA en het NZGF.  'De Club Affaires Paris Amsterdam' (CAPA) is een particulier initiatief van Franse en Nederlandse bedrijven. In deze zakenclub verenigen zich Franse handelspartners die gevestigd zijn in Nederland en Nederlanders die in Frankrijk werken, met als doel hun kennis en ervaring te delen om zo de handelsrelaties tussen Frankrijk en Nederland te ontwikkelen, te bevorderen en te versterken. 'De Nederlandse Zakengemeenschap in Frankrijk' (NZGF) is een vereniging voor Nederlanders die zakelijk actief zijn in Frankrijk. Ook Nederlanders die actief zijn binnen het Franse bedrijfsleven zijn hier van harte welkom.
Achterzijde Hôtel d'Avayray

1 opmerking:

  1. Geachte heer van der Vliet,

    Veel dank voor toezending van de link naar Uw fraaie blog. Ik heb er zeer van genoten. Goed en informatief geschreven plus mooie foto’s.

    Ongetwijfeld tot spoedig ziens,

    Ed Kronenburg

    BeantwoordenVerwijderen