De eerste
(voedsel)markt in Parijs dateert uit de vijfde eeuw en was gevestigd op het
huidige Ile de la Cité. Toen de stad
zich langzaam uitbreidde kwamen er steeds meer markten. Aanvankelijk bij de
stadspoorten en later, in het begin van de 13e eeuw, in het gebied tussen de
rue de Saint Denis, de rue Saint-Honoré en de rue Croix des Petits-Champs. Pas
in de loop van de 16e eeuw, toen Parijs inmiddels zo'n driehonderdduizend
inwoners had, werden de ambachtslieden verbannen naar de omliggende steegjes en
werd het gebied rond de Saint-Eustache een grote voedselmarkt. In de 17e eeuw
waren er nog drie grote markten naast die van Les Halles. Aan de quai de la
Mégisserie, waar nu de vogeltjesmarkt is. hier was de markt voor gevogelte, schapen,
lammeren, varkens en wild. De vismarkt was aan de rue de la Poissonnière en de
wijnhandelaren hadden zich gevestigd aan de quai Saint-Bernard.
Zo vers van het land; Marché Biologique du boulevard Raspail
Met de Franse Revolutie
kwam een einde aan het recht van de vorst om markten toe te staan. Het werd nu
een aangelegenheid van het Parijse stadsbestuur. Zo rond 1860 telde Parijs 51
grote en kleine markten, waarvan er eenentwintig overdekt waren. In die tijd
werd het ook noodzakelijk om de centrale hallen te vernieuwen. Het was de
Franse architect Victor Baltard die tussen 1854 en 1866 de beroemde Parijse
Hallen bouwde, gietijzeren boogconstructies met glazen daken. Deze markthallen
deden dienst tot 1969, waarna de centrale markt met de bijnaam de buik van
Parijs, werd verplaatst naar de voorstad
Rungis. Een deel van deze oude hallen is nog te zien in de gemeente
Nogent-sur-Marne, al het andere is helaas vernietigd.
Op de markt van Rungis
doen de restauranthouders, winkeliers, en marktkoopmannen van Parijs hun
dagelijkse inkopen. Om drie uur in de nacht beginnen de visgroothandelaren hun
waren aan de man te brengen. Daarna volgt de rest en het is de
bloemengroothandel die de markt zo rond elf uur 's morgens afsluit.
Beleven, ruiken, proeven, het kan allemaal bij de mooiste markten van Parijs
De talrijke markten die
Parijs rijk is beginnen tussen zeven en negen uur. Uren is de groenteman bezig
om van zijn appels, perziken en meer, fraaie piramiden te bouwen, om rieten
manden met druiven te versieren en een kleurrijk stilleven te maken van de rode
tomaten, groene paprika's en donkerpaarse aubergines. Dit alles gelardeerd met
waterkers of haricots verts. Let vooral
op de sla, die is er te kust en te keur. De knapperige romaine of de batavia en
de scarole (andijvie die in Frankrijk rauw wordt gegeten), de mesclun (gemengde
sla), eikenblad, krop en krulsla en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan. De Parijzenaars doen het liefst 's ochtends
hun boodschappen, de groenteman is dan nog goedgemutst, alles is nog voorradig
en vlees en vis is dan het meest vers. De Parijzenaar houdt van vers. In Parijs
treft men zelden vrieskastbezitters aan, niet alleen omdat de mensen er geen
plaats voor hebben, maar vooral omdat alles er op berekend is om binnen enkele
uren te worden genuttigd. "Is het voor vanmiddag of voor vanavond?"
is een veel gestelde vraag wanneer u een meloen, avocado of een Camenbert
koopt. À point noemt de Fransman dat.
De kleine eettentjes van de Marché des Enfants-Rouges
In deze blog neem ik u
mee naar de meest bijzondere voedselmarkten van Parijs. We beginnen in de
Marais in het 3e arrondissement. De Marchédes Enfants-Rouges, de markt van de rode kinderen ligt aan de rue de
Bretagne, ter hoogte van nummer 39. In de 17e eeuw heette de markt 'petit
marché du Marais' en later kreeg ze de naam van een naastgelegen armenhuis voor
kinderen, die herkenbaar waren aan hun rode kleren. De markt is een van de
oudste van Parijs en stamt uit 1615. Je vindt er niet alleen heerlijke
etenswaren maar ook kleine eettentjes waar alles vers voor je wordt bereid met
ingrediënten van de diverse omliggende marktkramen. Er heerst een levendige
sfeer en je kunt er terecht voor soep, couscous, sushi, ander aziatisch voedsel
en nog veel meer. Op tijd zijn is een must en er zijn geen aparte tafeltjes. U
eet heerlijk tussen de Fransen aan lange eettafels. De levendige rue de
Bretagne zit trouwens vol met eetcafés, traiteurs en eetwinkels.
Elke dag verse aanvoer vanuit Bretagne
'Il est cinq heures,
Paris se lève' is pas echt van toepassing bij de opbouw van de zondagmarkt op
de Boulevard Raspail, tussen de rue de Rennes en de rue du Cherche Midi.
(metro: Rennes). In de vroege ochtend rijden zwaar beladen busjes de stad
binnen om op tijd een kraam te kunnen bemachtigen voor de Marché Biologique du boulevard Raspail. Het is een van de mooiste
versmarkten van Parijs voor liefhebbers van al het goede wat de Franse aarde te
bieden heeft. Niet alleen voor groenten en fruit, maar ook voor de mooiste
kazen, thuis gemaakt volgens eeuwenoude tradities, door herders en
boerenfamilies. Grote schijven milde, romige Brie de Meaux naast de Saint
Nectaire uit de Auvergne. Camembert uit Normandië, omringd door heerlijke
geitenkaasjes zoals de Chabichou, Crottin, Valencay en de Lingot. Natuurlijk
ontbreken de Roquefort, de Reblochon, de Comté en de Tomme de Savoie niet. Een
stukje verder heerlijke Pain de Campagnes, die zaterdagnacht vers zijn gebakken
in originele houtovens. Niet te missen, de charcuterie met hammen, uitgelezen
selecties patés en worsten in alle soorten en maten uit de Auvergne, Elzas of
de Périgord.
Alles wordt vers ter plaatse bereid: Marché Biologique des Batignolles
Overigens was de Marché Biologique des Batignolles de
eerste volledig biologische markt van Parijs. Sinds 1996 en zeer populair bij de
Parijzenaars. Groenten, fruit, brood, kazen en bloemen maar ook heerlijke
zeepjes, olijfolie allemaal rechtstreeks van de producent. Elke zaterdag aan de
boulevard des Batignolles vlakbij metrostation Rome.
Montorgueil; de wijk
was eens bekend als de 'buik van Parijs' en is nu ruim 800 jaar oud. Tot 1969
was het hier een zeer levendige bedoening. Hier regeerden de markthandelaren
van 'Les Halles', en in hun kielzog een bonte mengeling van straathoeren,
pooiers, zakkenrollers, hoerenlopers, straatschoffies, clochards, restaurant-
en caféhouders, sjouwers en straatverkopers. Allemaal met hun eigen gewoonten,
rituelen en vaak grof taalgebruik. De 'mont Orgeuil', gevormd door een
opeenhoping van afval, bood in de 16e eeuw een prachtig uitzicht op de stad. Maar
het gebied was ook een van de meest verpauperde wijken van de stad. Daarom gaf
Napoleon III de opdracht aan Victor Baltard om in de schaduw van de Saint
Eustache, de kerk van Les Halles, nieuwe markthallen van ijzer te bouwen.
Rondom de kerk, in de rue Montorgueil,
afgeleid van de mont Orgeuil, krijg je nog een vaag idee van de drukte van het
vroegere Les Halles quartier. Eeuwenlang was dit de straat waarlangs de
visaanvoer plaatsvond vanuit Normandië. Hier zaten de groothandels voor vis en
oesters en deze handelaren zorgden dan weer voor verdere verdeling op de markt.
Nu is deze straat een gezellig voetgangersgebied met groentestalletjes,
slagerijen en boetieks. Maar ook met diverse bistro's en restaurants.
Frankrijk kent meer dan 400 verschillende kaassoorten
Op nummer 38 vind je
nog steeds l'Escargot Montorgueil.
Een restaurant dat sinds 1832 niet meer is veranderd, ook de menukaart niet.
Dit restaurant is een Parijs instituut. Niet alleen door haar interieur en
exterieur maar ook door haar keuken. Zij serveren al sinds 1832 met veel trots een Franse specialiteit die
zijn grenzen heeft overschreden in roem; de escargot of in het Nederlands de
gekookte landslak. Op het menu staan drie smaken; de klassieke manier met
peterselie knoflook en boter, Kerrie Madras of de schelp gevuld met Roquefort.
Geserveerd per 6, 12 of zelfs per 36 voor de echte fans.
Onveranderd sinds 1832; restaurant l'Escargot Montorgueil
In het chique 7e arrondissement,
aan de achterzijde van de École Militaire ligt de avenue de Saxe. In het
gedeelte tussen de École Militaire en de place de Breteuil ligt een van de
mooiste maar ook een van de duurste markten van Parijs; de Marché Saxe- Breteuil. Boeren en producenten uit heel Frankrijk
verkopen hier op donderdag en zaterdag, hun verse waren, waarvan de meeste
biologisch zijn. De markt is een echte aanrader voor de aankoop van heerlijke
regioproducten waaronder fromage (Frankrijk kent meer dan 400 kaassoorten) en foie
gras. Verder kun je er terecht voor verse vis, schaal- en schelpdieren, vlees
voorzien van het keurmerk 'label rouge' en 'label régional', dè keurmerken van
het Landbouwschap. Gevogelte, wist u dat in Frankrijk onder de term gevogelte
zowel pluimvee als tamme konijnen worden begrepen? En natuurlijk volop verse
groente, fruit en de mooiste ambachtelijk gebakken broden. Aanrader is de kraam
'Once Upon a Cake' met huisgemaakte taarten, waaronder worteltjestaart en
overheerlijke koekjes.
Een van de duurste markten van Parijs; de Marché Saxe- Breteuil
TIP:
Een jaar geleden (mei
2013) publiceerde Yannig Samot, acteur, gastronoom en eigenaar van drie
restaurants zijn boek 'STREET FOOD'.
In zijn boek, een zoektocht naar de lekkerste hapjes die er in de Parijse
straten te koop zijn, verzamelde hij de mooiste adresjes van afhaalrestaurants,
food trucks en kraampjes. Hoe dan ook voedsel om mee te nemen. Het bevat 33
recepten van 33 top-adressen in Parijs. Cambodjaans, Caraïbisch, Japans,
Indiaas, Frans, Italiaans en amerikaans. Een culinaire wereldreis geschreven in
het Frans, fraai vormgegeven en verkrijgbaar bij Amazon.fr.
Uit de Verenigde Staten
is al sinds enige tijd de trend overgewaaid van foodtrucks. De eersten die door de Parijse straten reden waren die
van La Camion Qui fume en Cantine California. Al het voedsel,
waaronder gourmet burgers, hotdogs, taco's cupcakes en overheerlijke broodjes
zijn homemade, uitsluitend bereid met biologische producten van het Franse
platteland en verpakt in gerecycled papier. Nieuw zijn de trucks van Leoni's Deli. Via hun websites kun je
dagelijks zien waar ze staan.
Street food de laatste nieuwe trend in Parijs met Leoni's deli
Als laatste neem ik u
mee naar de 'must see' van Parijs. Het absolute paradijs voor food-lovers, het
mekka voor fijnproevers en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan: La Grande Épicerie de Paris, gevestigd
in het warenhuis Le Bon Marché. Alleen
het beste van het beste, meer dan 30.000 producten uit de hele wereld,
verspreid over een oppervlakte van 3000m2. Vier belangrijke afdelingen;
kruidenierswaren afkomstig uit alle hoeken van de wereld, verswaren;
gastronomie ten top, wijnen en
champagnes van de beste chateaus, zo'n 20.000 flessen, en last but not least
producten uit eigen keuken. Brood, patisserie en dagverse producten gemaakt
door de beste Parijse traiteurs. Onlangs, september 2013 opende La Grande
Épicerie opnieuw haar deuren na een grondige verbouwing.
De waanzinnige food afdeling van La Grande Épicerie de Paris
Adressen:
Marché des Enfants-Rouges, rue de Bretagne 39, 3e arrondissement, metro files
du Calvaire, Maandag gesloten. Openingstijden
dinsdag, woensdag, donderdag van 08:30 tot 13.00 uur en 16.00 uur tot 19.30 uur
en vrijdag, zaterdag van 08.30 uur tot 13.00 uur en van 16.00 uur tot 20.00
uur, zondag van 08.30 uur tot 14.00 uur.
Marché Montorgueil, tusen de rue Montmartre en de rue Rambuteau, 1e
arrondissement, metro Les Halles, Étienne Marcel, Geopend donderdag van 12.30
uur tot 20.00 uur en zondag van 07.00 uur tot 15.00 uur
Restaurant
L'Escargot Montorgueil, rue Montorgueil 38, 1e arrondissement, metro Les
Halles, Étienne Marcel.
MarchéSaxe- Breteuil, avenue
de Saxe tussen nummer 19 en de place Breteuil, 7e arrondissement, metro Ségur,
geopend op donderdag van 7.00 uur tot 14.30 uur en zondag van 07.00 uur tot
15.00 uur.
LaGrande Épicerie, rue
de Sèvres 38, 7e arrondissement, metro rue du Bac, Geopend van maandag tot en
met zaterdag van 08.30 uur tot 21.00 uur.
Vandaag naar Marche des enfants rouges geweest. Helaas was het grootste gedeelte van de kramen dicht. Waarschijnlijk vanwege de vakantieperiode.
BeantwoordenVerwijderenWe hebben wel heerlijk gegeten bij een Creoolse eetkraam. Echt aan te raden, de gastvrouw was heel erg vriendelijk en de prijzen ook.
Heel goed idee!!