Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 24 november 2014

PARIS GOLDEN BLOG AWARDS 2014 - HÔTEL DE VILLE

Woensdag 12 november was het eindelijk zover en kon ik weer afreizen naar mijn geliefde Parijs. Er wachtte mij een druk programma. De VIP openingen van Paris Photo en Fotofever met 's werelds beste fotogalerieën en fotografen. Maar het allerbelangrijkste was natuurlijk de uitreiking van de GoldenBlog Awards, inmiddels voor de vijfde keer. Dit jaar waren er maar liefst 15.000 inschrijvingen waar de organisatie een keuze uit moest maken, onderverdeeld in 20 categorieën: Actualiteiten op het web, Kunst en Cultuur, Automotive, Comics, Beauty, Film & Cinema, Milieu, Marketing en Economie, Gastronomie, Hightech, Design, Lifestyle, Mode, Muziek, Parijs, Research, Sport, Video blogs & Podcasts, Reizen en Toerisme.

Voor de vijfde keer; de Golden Blog Awards, door bloggers voor bloggers

Na 2 maanden lang stemmen door meer dan 1,2 miljoen mensen werden in elke categorie 200 finalisten geselecteerd. Per categorie 10 finalisten, die vervolgens werden bekeken en gejureerd door 100 experts in de wereld van blogging, journalisten en de diverse sponsoren. Paris FvdV behoorde tot een van de finalisten in de categorie Parijs.

3000 genodigden vulde de prachtige Salle des fêtes van het stadhuis in Parijs

De uiteindelijke bekendmaking volgde in de historische omgeving van het Parijse stadhuis, het Hôtel de Ville. 3000 Genodigden waren bij de ceremonie aanwezig, die gepresenteerd werd door de Franse actrice, presentatrice Salomé Lagresle en de man achter het idee van de Paris Golden Blog Awards: Noël  Cambessedes. De eer was aan de loco-burgemeester van Parijs, Bruno Julliard, om in de indrukwekkende 'Salle des fêtes', niet alleen de ceremonie te openen maar ook bekend te maken wie de uiteindelijke winnaar was in de categorie Parijs. 9 Franse blogs en 1 Nederlandse blog, mijn blog Paris FvdV waren geselecteerd door de jury en de sponsoren.

De presentatie in handen van Salomé Lagresle en Noël  Cambessedes

In de jury, voor de categorie Parijs, blogger en comédienne Amélie Etasse, Olivier Gangnard de man achter de Franse organisatie UEFA EURO 2016, Ludovic Girordon van het Parijs blog 'Paris Zig Zag' (winnaar in 2011), Laurent Queige, stafchef van de locoburgemeester van Parijs en belast met de post toerisme voor het stadhuis, Sheily winnares van de Golden Blog Award 2013 in de categorie Parijs.

Gespannen afwachten of Paris FvdV een golden Blog Award in de wacht zal slepen
Photo courtesy of Mairie de Paris / J.B. Gurliat

"And the Winner is........." de Franse blog 'So Many Paris'. Helaas niet mijn blog, maar vanaf nu behoort Paris FvdV tot de 10 beste Parijsblogs in de wereld. Reeds tweemaal eerder genomineerd en wel in 2012 en 2013 en uiteindelijk in 2014 doorgedrongen tot de finale. Oh ja, in de andere 19 categorieën waren het allemaal Franse bloggers die met de felbegeerde Blog Award naar huis konden gaan. Eerlijk gezegd was dat pas in de late uurtjes van de nacht, aangeschoten door de vele glazen champagne en onder de indruk van deze indrukwekkende, historische en majestueuze omgeving.

Het statige stadhuis van Parijs aan de  place de l'Hôtel de Ville 
Photo courtesy of Wikimedia

Het stadsbestuur van Parijs is al sinds jaar en dag gevestigd in dit historische gebouw, gevestigd aan de Place de l'Hôtel de Ville. Al in 1357 verplaatste de provoost der kooplieden en hoofd der schepen, Étienne Marcel, de gemeenteraad naar het Huis met de Pilaren. Hier regeerden de belangrijkste Gilden uit die tijd, waaronder het Gilde van de Schippers dat de handel op de belangrijkste rivieren, waaronder de Seine, Oise, Yonne en de Marne beheerste. Het zegel van de schippers, (dat een boot in het water voorstelt) werd tevens het wapen van Parijs. Het 'Maison aux Piliers' lag aan de place de Grève, dat oorspronkelijk twee betekenissen heeft; rivierstrand en staking. Het was een plaats die licht hellend naar de Seine liep, daar werden de boten op de wal getrokken en.... een plaats voor de werkeloze arbeiders. Hier kwamen de werkzoekende scheepswerkers en anderen naar toe. De uitdrukking 'faire grève' betekende eerst geen werk hebben en later staken, een vertrouwd woord in de Franse kranten. De place de Grève was ook de plek van niet al te zachtaardige terechtstellingen. Eerst werd de veroordeelde met kokend lood overgoten om vervolgens nog half levend door paarden te worden gevierendeeld. Het was aan dokter Guillotin te danken dat men hier een wat mildere dood kon sterven. In 1830 werd het plein omgedoopt in place de l'Hôtel de Ville.

De prachtig gedecoreerde Salle des fêtes met het wapen van Parijs; "Fluctat nec mergitur"  - het schommelt op de golven, maar gaat niet onder

In 1852 maakte het Maison aux Piliers plaats voor een grotesk gebouw in neorenaissancestijl dat vervolgens weer ten prooi viel aan de vlammen  tijdens de Commune van 1871. Van 1874-1882 werd het minstens dubbel zo groot herbouwd naar het voorbeeld van zijn pompeuze voorganger. De schippers spelen al lang geen rol meer, maar het water wordt nu vertegenwoordigd door de in 1980 aan weerszijde geplaatste fonteinen, naar een ontwerp van Francois-Xavier Lalanne. Het interieur bestaat uit een reeks van uitbundig gedecoreerde ontvangstzalen ,waaronder de Salle des fètes, met immense kroonluchters, zeven soorten houtsnijwerk, muur- en plafondschilderingen, kariatiden (vrouwenbeelden die gebruikt worden als pilaren) en grootse trappenhuizen. Aan de buitenkant prijken 146 beelden van beroemde persoonlijkheden en aan de rivierkant bevinden zich de burelen van de eerste vrouwelijke burgemeester van Parijs; Anne Hidalgo.

Aan de zijde van de rue Rivoli worden regelmatig gratis tentoonstellingen gehouden met als thematiek de Franse hoofdstad. Ieder jaar wordt in de kerstperiode en de wintermaanden (tot en met februari) een grote kunstijsbaan aangelegd, waardoor er voor de deur van het stadhuis geschaatst kan worden. Bezichtigen uitsluitend op afspraak, maar via Google kun je rondneuzen op de begane grond en in een aantal zalen van de eerste verdieping waaronder de werkkamer van burgemeester Hidalgo.


Hôtel de Ville, Place de l'Hôtel de Ville, 4e arrondissement, metro: Hôtel de Ville 

2 opmerkingen:

 1. Mooi hoe je de uitreiking van de Golden Blog Awards combineert met een beschrijving van het stadhuis van Parijs!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geachte heer van der Vliet,

  Van harte gelukgewenst! Voor mij blijft het hoe dan ook het mooiste blog!!

  Tot spoedig hoop ik en goede Kerst en Oud en Nieuw toegewenst.

  Hartelijke groet

  Ed Kronenburg
  l'Ambassadeur du Royaume des Pays-Bas
  Paris France

  BeantwoordenVerwijderen