Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

vrijdag 12 december 2014

2014 NOËL, X-MAS, KERST IN PARIJS - DEEL 2

Wandelend door Parijs zie ik dat het feestseizoen op stoom begint te komen. In 130 straten brandt spectaculaire feestverlichting. De Parijzenaars en toeristen vergapen zich aan de oogstrelende etalages. Parijs is in december een groot zinnenprikkelend feest, een grote verleiding. En geef het maar toe, het is heerlijk om verleid te worden. In Parijs lukt dat moeiteloos. Uw zintuigen draaien overuren. U zou alles willen bekijken, ruiken, aanraken, proeven en last but not least de ongrijpbare magie willen ervaren. Loop met mij langs de mooiste kerstmarkten, prachtige schaatsbanen, geheime kerstlocaties en natuurlijk de traiteurs in de rue de Sèvres en de place de la Madeleine. Want daar kunt u beleven hoe de Parijzenaar zich in stijl voorbereidt op la Bûche de Noël, kerstavond en voor Saint Sylvestre, le Réveillon du Nouvel An, of te wel oudejaarsavond.

Hédiard leverancier voor 'gourmet Parijs' sinds 1854

Hédiard is samen met Fauchon de belichaming van Gourmet Parijs. Centraal gelegen op de Place de la Madeleine in het 8ste arrondissement is Hédiard het trefpunt voor de fijnproever. Met een rijke geschiedenis, die zo'n 150 jaar teruggaat, toen Ferdinand Hédiard, 13 jaar oud, gelokt werd door de handel en rijkdom van exotisch fruit in de haven van Le Havre.  In 1854 opende hij zijn winkel in delicatessen. Neem vooral de tijd voor een bezoek aan deze zaak. Bezoek het fruitatelier en ontdek waarom Hédiard beroemd werd als eerste importeur van exotisch fruit in de 19e eeuw. Wandel naar de speciale specerijen afdeling om een wereldreis te maken zonder het gebouw te verlaten. Leer van de meesters zelf hoe je de perfecte thee kunt vinden of een overheerlijke koffiemelange. Laat je adviseren over de mooiste wijnen, geniet van de heerlijke patés en laat je verleiden door een millefeuille met vanille Bourbon.

Een van de vele zinnenprikkelende kerstetalages van Fauchon

Aan de overkant van Hédiard zit Fauchon de zaak voor trendy foodies. Fauchon manifesteert zich als de beste, meest luxe gourmet zaak in Frankrijk. Hier kan je terecht voor de meest geraffineerde, ongewone en exquise producten. Auguste Fauchon, oorspronkelijk een straatventer, dan een wijnhandelaar en de eerste die begint met een catalogus voor levensgenieters. Hij opende zijn eerste winkel in 1886 en is al langer dan een eeuw leverancier van de rijken, het Franse hof, royalty's en beroemdheden. Hier vind je niet alleen letterlijk alles voor een diner gourmand maar ook de grootste wijn- en champagnekelder van Parijs.

De Parijzenaar controleert nu zijn boodschappenlijstje: Amuse, check - voorgerecht, check - hoofdgerecht, check - nagerecht, check - champagne en wijnen, check. Wat overblijft is het gebak en de chocolade. Daarvoor begeven wij ons in een sneltreinvaart naar La Maison Lenôtre. Gaston Lenôtre opende in 1957 zijn eerste boetiek in Parijs. Inmiddels zijn het er tien in Parijs en 39 in 11 landen. Hier ga je naar toe voor het beste en mooiste gebak en.... voor chocolade.

Ladurée introduceerde zijn macaron in 1930, het recept is nooit meer veranderd

Nu zijn we wat betreft de inwendige mens bijna compleet. Wat nu nog ontbreekt zijn de Macarons van La Maison Ladurée: Het begint allemaal in 1862, wanneer Louis Ernest Ladurée een luxe bakkerij opent in Parijs op rue Royale nummer 16. De decoratie is toevertrouwd aan Jules Chéret, een beroemd schilder en kunstenaar. Hij creëert de l’Ange Pâtissier, de engel die nog steeds voorkomt in het wapen van het Huis Ladurée. Hij liet zich inspireren door het plafond van de Sixtijnse kapel en de Opera Garnier. Ladurée is beroemd om zijn Macarons. Het was zijn kleinzoon, Pierre Desfontaines, die de macaron introduceerde in 1930. Hij kwam met het idee om twee helften van meringue tegen een vulling van ganache te plaatsen. De Franse macaron was geboren en sinds die tijd is het recept niet meer veranderd. 

Fauchon

Het is even buiten de route maar een 'must see' in Parijs. Het absolute paradijs voor food-lovers, het mekka voor fijnproevers en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan: La Grande Épicerie de Paris, gevestigd in het warenhuis Le Bon Marché, aan de  rue de Sèvres 38 in het 7e arrondissement. Alleen het beste van het beste, meer dan 30.000 producten uit de hele wereld, verspreid over een oppervlakte van 3000m2. Vier belangrijke afdelingen; kruidenierswaren afkomstig uit alle hoeken van de wereld, verswaren; gastronomie ten top,  wijnen en champagnes van de beste châteaus, zo'n 20.000 flessen, en last but not least producten uit eigen keuken. Brood, patisserie en dagverse producten gemaakt door de beste Parijse traiteurs. Een jaar geleden opende La Grande Épicerie opnieuw haar deuren na een grondige verbouwing.

Tijdens deze kerst neem ik  u mee naar een van de best bewaarde geheimen van Parijs. Een juweeltje, dat alléén tijdens de  kerstperiode geopend is voor het publiek. Normaal kun je hier uitsluitend terecht op afspraak. Het is gevestigd op een van de mooiste verborgen stukjes Parijs en gevestigd in de oude wijndepots van Bercy (12e). Het Musée des Arts Forains gesitueerd in een kwadrant, tussen de rue des Pirogues de Bercy, rue Baron le Roy, avenue des Terroirs de France en de rue l'Heureux. 1,5 Hectare groot en inmiddels benoemd tot cultureel erfgoed. In een van de voormalige wijnmagazijnen  gebouwd door een leerling van Eiffel, is het kermismuseum gevestigd. De Fransman Jean-Paul Favand verzamelde gedurende 35 jaar duizenden zeldzame objecten, daterend van 1850 tot 1930, uit de wereld van; kermissen, entertainment, variété, theater en music hall. Het is een van de belangrijkste particuliere kermis kunstcollecties van de wereld, zo uniek, dat het zelfs als decor diende in de heerlijke film van Woody Allen, 'Midnight in Paris'.

Scene uit Woody Allen's film Midnight in Paris opgenomen in dit bijzondere museum

Het zeer bijzondere interieur van het Musée des Arts Forains zal bij wijze van uitzondering worden open gesteld voor het publiek van 26 december 2014 tot en met 4 januari 2015, waar je kunt kennismaken met de dromerige en surrealistische fantasiewereld van de kermis tijdens 'Le Festival du Merveilleux'. Verder heb je ook de unieke kans om een bezoek te brengen aan de Venetiaanse kamers (Salons Vénitiens) het Théâtre du Merveilleux en de nieuwe magische spiegelzaal 'le Magic Mirror'. Dit paviljoen dateert uit 1925, gebouwd in exotische houtsoorten waaronder mahonie en is nog een van de zes resterende originelen in de wereld. De binnenplaatsen tussen de depots zijn helemaal in kerstsfeer met grote houtvuren en optredens van diverse variété artiesten, dit alles geheel in de stijl van de Belle Epoque het Parijs van 1900.

Musée des Arts Forains geheel in kerstsfeer

Op uw weg naar Musée des Arts Forains passeert u BercyVillage, zoals elk jaar weer kunstzinnig verlicht. Dit keer is de verlichting 'Electro Robot' ontworpen door beeldend kunstenaar Fred Sapey-Triomphe. Deze speciaal voor de kerst geïnstalleerde digitale lichtinstallatie, in de cour Saint-Emilion, is te zien en te bewonderen tot 26 januari 2015. Hier kunt u trouwens ook heerlijk lunchen, dineren of gewoon genieten van een goed glas wijn in een van de vele restaurantjes, gevestigd in de gerestaureerde wijnpakhuizen. Op de binnenplaats, geplaveid met meer dan 17.000 oude straatstenen en een oude spoorbaan, ziet u duidelijk de sporen van een rijk wijnverleden.

De meest bijzondere kunstijsbanen vindt je toch wel in Parijs. In mijn eerste kerstblog schreef ik al over het Grand Palais maar wat dacht u van schaatsen op een hoogte van 57,63 meter om precies te zijn en heel Parijs aan je voeten of moet ik schaatsen zeggen. Dat kan tot 15 februari 2015, op de pas geheel gerenoveerde eerste etage van de Eiffeltoren. Voor alle bezoekers is het schaatsen gratis. Geen schaatsen meegenomen? Geen probleem, deze zijn te huur voor slechts € 5. In de speciale bar bij de ijsbaan kunnen toeschouwers en schaatsers genieten van heerlijke warme chocolade, Gluh-wein, pompoenensoep met pretzels of heerlijke Kerst pannini's. De schaatsbaan is geopend tot 22.30 uur.

Tevens kunt u op de eerste etage een wandeling maken langs de 125 jarige geschiedenis van de Eiffeltoren door middel van aanraakschermen, vitrines, foto's en kiosken vol met bijzondere souvenirs. Het paviljoen Ferrié heeft een vloer en muurprojectie, waar u als het ware wordt ondergedompeld in de rijke historie van deze 'IJzeren Dame'. Het Paviljoen heeft twee verdiepingen met een buitentrap, (net als in de tijd van Eiffel), die toegang geeft tot twee externe overdekte galerijen, onderling verbonden door middel van een zwevende brug. Transparantie is het toverwoord waardoor u, dankzij gigantische glaspartijen, oog blijft houden op de stad. De nieuwe zeer energiezuinige verlichting overdag en 's avonds geven een extra dimensie aan dit kerstbezoek van de totaal vernieuwde eerste etage.

Verder kunt u traditiegetrouw ook weer schaatsen op de fraai aangelegde kunstijsbaan voor het Hôtel de Ville, het stadhuis van Parijs, gelegen aan de place Hôtel de Ville, tussen de rue Rivoli en de Seine.

Voor een exclusief uitje neem ik u even mee naar het chique achtste arrondissement, naar het prachtige art-deco Hôtel du Collectionneur, aan de chique rue de Courcelles 51-57. Midden in de  Andalusische patio staat een gigantische doorzichtige kerstbal waar u terecht kunt voor een High Tea, verzorgd door het traiteurshuis Fauchon, of waar u heerlijk kunt genieten aan de champagnebar van  Moët & Chandon, van een gelukzalige cocktail of een bruisend goudgeel glas champagne. Niet goedkoop maar waanzinnig exclusief.

Nog een andere tip; loop altijd even de top-hotels (vijf sterren) binnen (Een aantal van de hierna genoemde hotels liggen op de lichtroute zoals omschreven in deel 1). Deze zijn altijd prachtig versierd. In ieder geval doen: Le Grand hotel, rue scribe 2 - HotelScribe, rue Scribe 1 - Le Meurice, rue Rivoli 228 - Mandarin Oriental hotel, rue Saint Honoré 251 - The Westin Paris, rue de Castiglione 3 - - Le Bristol, rue du Faubourg Saint-Honoré 112, HotelGeorge V, avenue George V 31

Moulin Rouge viert zijn 125 jaar bestaan op spectaculaire wijze deze feestdagen
Photo Moulin Rouge ©

Wie kent niet de prachtige verfilming van Baz Luhrman's 'MoulinRouge'. De film werd bekroond met twee Golden Globes en genomineerd voor acht Oscars en speelt zich af rond de beroemde gelijknamige Parijse nachtclub tijdens de Belle Époque in de jaren negentig van de negentiende eeuw. En wat is er nu mooier dan diezelfde sfeer, zowel letterlijk als figuurlijk, te kunnen proeven gedurende Kerst en Nieuwjaar. Speciaal voor de feestdagen, van vrijdag 19 december 2014 tot en met zondag 4 januari 2015, kunt u genieten van een vijfgangen diner inclusief champagne, speciaal voor u bereidt door de chef-koks van het befaamde Maison Dalloyau, gevolgd door de extravagante, 9 miljoen euro kostende show Féerie waarvan de première al plaatsvond op 23 december 1999. Voor het 'Diner des Fêtes' inclusief Mumm champagne en  Revue Féerie betaalt u  € 215. Voor het exclusieve acht-gangen Diner Dansant 'Réveillon du Jour de l'An' op oudjaarsavond, inclusief Cristal Roederer 2004 champagne, de Revue Féerie en na afloop een DJ party betaalt u € 680. De Moulin Rouge bestaat dit jaar 125 jaar en is een begrip in Parijs en niet meer weg te denken uit de geschiedenis van de stad. Bal du Moulin Rouge, boulevard de Clichy 82, Montmartre 18e arrondissement, metro Blanche.

De 9 miljoen euro kostende show Féerie trekt elke avond volle zalen sinds 23 december 1999 - Photo Moulin Rouge ©

Als laatste een greep uit alle Kerstmarkten in Parijs. Hieronder vindt u ze per arrondissement:

Marché de Noël Notre Dame (5e)
Vanaf donderdag 11 december tot en met 22 december 2014
Square Viviani

Marché de Noël de St Germain (6e)
Vanaf dinsdag 2 december tot en met 3 januari 2015
Boulevard St Germain, le long du square Félix Desruelles

Marché de Noël du quai Branly (7e)
Vanaf 15 december tot en met 5 januari 2015
Quai Branly, metro Bir-Hakeim

Le Marché de Noël de La Grande Epicerie de Paris (7e)
Vanaf 1 december tot en met 3 januari 2015
Le Bon Marché Rive Gauche, rue de Sèvres 38

Village de Noël Sèvres (7e)
Vanaf 6 december tot en met 24 december
Rue de Sèvres  et square Boucicaut

Marché de Noël des Champs-Elysées (8e)
Alle dagen geopend van 10.30 uur tot 01.00 uur
Tussen Rond-point des Champs-Elysées en Avenue des Champs Elysées,
Metro: Champs Elysées Clémenceau.

Marché de Noël Alsacien (10e)
Vanaf 4 december tot en met 19 december 2014
Geopend op maandag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 20.00 uur en zondag van 10.00 uur tot 19.00 uur.
Parvis Gare de l’Est

Le Marche de Noël à Gare de Lyon (12e)
Vanaf 28 november tot en met 3 januari 2015
Gare de Lyon

Le Marché de Noël d'Italie 2 (13e)
Vanaf 1 december tot en met 3 januarie 2015
Bij het Centre Commercial Italie 2, Place d'Italie

Marché de Noël (15e)
Vanaf 12 december tot en met 21 december 2014 van 11.00 uur tot 19.00 uur
Parvis de la Mairie du 15e

Marché de Noël de Montparnasse (15e)
Vanaf 4 december tot en met 31 december 2014
Onder aan de Tour Montparnasse, Place Raoul Dautry

Les Fééries d'Auteuil (16e)
Vanaf 6 december tot en met 14 december 2014
rue Jean de La Fontaine 40

Marché de Noël de Montmartre (18e)
Vanaf 25 november tot en met 1 januari 2015
Place des Abbesses, metro Abesses

Village de Noël de Montmartre (18e)
Vanaf 05 december tot en met 04 januari 2015
Aan de voet van de Sacré Cœur

Rest mij u hele fijne feestdagen toe te wensen.

3 opmerkingen:

 1. Reacties van Nederlanders in Frankrijk: Nederlanders.Fr

  Reactie van Jardin
  Weer erg leuk om te lezen, Ferry. Hoe krijg je het allemaal bij elkaar? Petje af!
  Wij raakten ooit eens verzeild bij Fauchon en kochten daar in de uitverkoop (nog steeds hele dure) koekjes. Die gaven we, thuisgekomen, aan onze buurvrouw die net uit het ziekenhuis kwam. Ze was op slag beter!

  Reactie van Jos van den Hout
  Ferry, ik had er naar uitgekeken, en het was het wachten waard. Het is al een genot om op deze manier door Parijs te dwalen en te genieten van alle omschreven lekkernijen en gebeurtenissen. Hartelijk Bedankt hier voor. Ook voor jou heel fijne feestdagen, en vooral een gezond 2015.
  Groetjes; Jos

  Reactie van Joost
  Ferry, dank dat je ons op deze zondagochtend hebt meegenomen door Parijs.
  Ons alles hebt doen proeven, ruiken,en beleven. Wij zijn nog nooit in de stad Parijs geweest, wel op doorreis maar nooit gestopt. Kunnen wij jou, als we besluiten een bezoek te brengen aan Parijs ,vragen ons Parijs te laten zien?
  Groeten en voor nu een heerlijk kerstfeest toegewenst.

  Reactie van Maria
  Ferry, bedankt voor dit prachtig bezoek aan parijs en ik sluit mij aan bij de bewoordingen van Jos en sluit niet uit dat volgend jaar er zeker een tochtje parijs in zal zitten. Wat een stad, bedankt Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dear Ferry,
  Thank you very much for the article about the Moulin Rouge !
  It’s fantastic !

  Have a nice day !

  Best regards,

  Mélanie MOYA
  Chargée de Communication et Presse
  Press and Communication Officer

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Ferry,

  Normaal gesproken spreek ik in kortere bewoording mijn waardering uit voor je blog. Maar nu wil ik twee gedachten met je delen. Misschien dat onze correspondentie ooit ook eens gepubliceerd wordt. Een Vincent van Gogh en broer Theo situatie, de vraag is dan wie het eerst zijn oor afsnijdt.

  Mijn eerste gedachte is dat iemand over 100 jaar in een digitaal archief jouw blog tegen komt. En dan met dezelfde liefde en toewijding over het gevonden materiaal spreekt als jij in je laatste blog over de twee boekjes die je kreeg toegestuurd. De twee ooggetuigen van Parijs bij Nacht verhalen bijna op dezelfde manier over Parijs als jij. Zij in de context van hun tijd, jij in die van jou.

  De tweede gedachte is je foto materiaal. Na je laatste blog werd mij nog duidelijker dat je keuze voor zwart wit foto’s ons automatisch terug neemt in de tijd dat er nog geen kleuren fotografie bestond. Daardoor alleen wordt als het ware automatisch de klok terug gezet door je blog zou je kunnen denken. Wanneer ik de echte foto’s van toen vergelijk met de foto’s van jou, moet ik de mening wat bijstellen. Onmiddellijk valt op de vooruitgang in foto techniek. Jouw foto’s zijn logischerwijs beter van kwaliteit wat (vergeef mij) niet alleen te maken heeft met de kwaliteit van de fotograaf maar ook met de voortschrijdende techniek. Het tweede wat opvalt zijn de veranderingen van Parijs in details. Ook door vooruitgang zijn nieuwe dingen gebouwd en anderen juist weer afgebroken. De zaken die bleven zijn onderhevig geweest aan de tand des tijd. Wat mij wel opvalt is dat het concept Parijs weliswaar aan veranderingen onderhevig is geweest, maar in zijn geheel overeind is gebleven in de laatste eeuw. Dat wisten we al maar jouw blog brengt mij dat helder en letterlijk op het oogvlies.

  Nogmaals dank, het is altijd een plezier je blog te lezen.

  Groetjes,

  Jan de Bruijn

  BeantwoordenVerwijderen