Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zondag 7 december 2014

2014 NOËL, X-MAS, KERST IN PARIS - DEEL 1

In de tijd dat wij nog bezig waren met de Nederlandse Zwarte-Pieten-discussie vielen de 'celebrities' zowat over elkaar heen in Parijs, voor de opening van het jaarlijkse traditionele Kerstseizoen. Kerst is altijd uitbundig in Parijs, mede dankzij de prachtige kerstverlichting in de vele winkelstraten, -passages en pleinen, Prachtige etalages en sfeerverlichting onder de luifels en op de gebouwen van de luxe warenhuizen Printemps. Galeries Lafayette en Le Bon Marché en niet de vergeten de vele kerstmarkten. Dan pas realiseer je, waarom Parijs de lichtstad van de wereld wordt genoemd.

Uitbundig en 'over the top' maar prachtig om te zien, kerstsfeer in Galeries Lafayette

Het is dus hoog tijd om nu plannen te maken om uw Kerst dit jaar eens door te brengen in Parijs. Kerst valt gunstig dit jaar. Parijs bruist, Parijs leeft en u ontdekt de vele voordelen. Allereerst is er een keur van evenementen (zie verder in mijn blog), die ook op donderdag 25 december, de eerste kerstdag, gewoon geopend of te zien zijn. Verder zijn alle restaurants, met uitzondering van de typische familierestaurants, gewoon geopend zonder verhoogde prijzen. Daar moet je in Nederland eens om komen. Vrijdag 26 december, tweede kerstdag, viert men niet in Frankrijk, dus zijn alle winkels, restaurants en musea gewoon open. De Fransen vieren kerstavond, de avond voor de eerste kerstdag, met een familiediner in een restaurant. Op die avond is reserveren in een restaurant een must. Alle kantoren hebben een extra lang weekend (4 dagen) dus het is uitermate rustig in Parijs vanaf donderdag tot en met zondag.

De aftrap van het kerstseizoen werd gegeven door Galeries Lafayette, op 5 november, door het legendarische fotomodel Jerry Hall (58). De ex-vriendin van Mick Jagger, moeder van vier kinderen, waaronder  Georgia May Jagger, die inmiddels ook in haar voetsporen is getreden. Ondersteund door Nicolas Houze (directeur-generaal Galeries Lafayette) en Philippe Houze (CEO van Galeries Lafayette) ontstak zij onder luid applaus de kerstverlichting van de 25 meter hoge kerstboom, wederom geplaatst onder de 102 jaar oude majestueuze glas-in-lood koepel uit de Belle Epoque, hoog boven de parfumerie-afdeling. Elke 15 minuten verandert deze kerstboom van kleur en is absoluut een must om te gaan bekijken. Het mooiste uitzicht op de boom heeft u vanaf de derde etage. U ziet iets vreemds? klopt; dit jaar staat de kerstboom ondersteboven, hij wortelt als het ware in de koepel.

Galeries Lafayette heeft dit jaar ook weer 12 geanimeerde etalages, georkestreerd door Thibaut Pradet met als thema 'Kerst Monsters'. Maak kennis met Gustave, Papili Gaga, Bubble, Fronzi en Vroumi, allemaal heerlijke onhandige knuffelmonsters die elke dag ook nog eens een Monster-kerstshow geven op de winkelvloer. (Voor tijden en meer informatie klik hier)

Natuurlijk kon Printemps niet achterblijven en ook zij kozen beroemdheden uit de modellenwereld om het Printemps kerstgevoel aan het publiek te tonen. Vorig jaar was het nog Gwyneth Paltrow die de kerstetalages onthulde, dit keer was het de eer aan de topmodellen Kate Moss en Cara Delevingne. Delevingne is het gezicht van Burberry's Beauty reclamecampagne, een merk waar ze ook in 2013, 2012 en 2011 aan gekoppeld was. Kate Moss behoeft geen introductie als je haar naam Googelt krijg je 93 miljoen hits.

Op donderdag 6 november onthulde Kate en Cara in het bijzijn van Printemps CEO Paolo De Cesare, de 11 etalages met als thema een magische Kerstreis met het Britse luxemerk Burberry. Een reis waar uw kind wordt ondergedompeld in de wondere wereld die zich afspeelt tussen London en Parijs. Twee hoofdsteden waar de meest feestelijke gebeurtenis van het jaar wordt gevierd met pracht en praal in de zuiverste traditie. Heel uniek en een wereldpremière, dat u met uw smartphone kunt communiceren met alle poppen in de etalages. Een geheel nieuwe digitale experience. U kunt thuis vast voorgenieten van alle etalages van Printemps op de speciale pagina van Pinterest. Alle etalages zijn te zien tot en met 3 januari 2015

Het officiële kerstseizoen in Parijs begint niet voor dat  de kerstverlichting op de Champs Élysées is ontstoken. Dit gebeurde pas op 20 november en natuurlijk, zoals de traditie betaamt weer door een (Franse) beroemdheid. In 2011 was de eer aan Marion Cotillard, in 2012 de beeldschone Diane Kruger. In 2013 Laetitia Casta, topmodel en filmster, maar ook het officiële gezicht van L'Oreal, model in verschillende reclamecampagnes van Guess, Sports Illustrated, de Pirelli-kalender en in de Victoria's Secret-catalogus.

Het werd dus tijd voor een man en niet zomaar iemand. We hebben hem leren kennen in Nederland als Driss de 'mantelzorger' van Aristocraat Philippe Pozzo di Borgo. De Franse film Intouchables behoeft geen introductie. Ik denk dat er weinigen onder u zijn die de film niet gezien hebben.  Het verhaal is geheel  in Frankrijk en met name in Parijs opgenomen en werd een ware hit.  Bijna twintig miljoen Fransen en even zoveel overige Europeanen gingen in 2011 en 2012 naar de bioscoop om de komedie Intouchables te zien. Het is een van de best bezochte Franse films ooit en trok meer bezoekers dan Titanic. Het was dan ook Omar Sy die in het bijzijn van de burgemeester van Parijs; Anne Hidalgo en Jean-Noël Reinhardt, voorzitter van de winkeliersvereniging van de Champs Élysées het kerstseizoen opende door de druk op een knop voor het ontsteken van de kerstverlichting.

Wandeling: De mooiste lichtroute
Dit jaar zijn er meer dan 130 straten en pleinen feestelijk verlicht. De mooiste lichtroute vindt u natuurlijk alleen in mijn blog.

U begint aan de boulevard Haussmann bij metrostation Havre Caumartin. Uw mond valt open van verbazing op het moment dat u het metrostation uitstapt. Hier bevinden zich de twee grootste en mooiste warenhuizen van Parijs; Printemps en Galeries Lafayette, geheel in kerstsfeer. Ik verzeker u, hier bent u wel een tijdje zoet zoals u hierboven al heeft kunnen lezen. Aan de overkant ziet u de achterkant van de Opéra Garnier. We vervolgen onze weg via de voorzijde aan de place de l'Opéra, daar neemt u schuin rechts de feeëriek verlichte rue de la Paix die uitkomt op een van de mooiste pleinen van Parijs de place Vendôme. We vervolgen onze lichtroute rechts via de rue Saint- Honoré naar de rue Royale waar u een prachtig vergezicht heeft op de fraai verlichte Madeleine kerk. Neem even de moeite om de prachtige en rijk versierde Cité Berryer te bezoeken (overzijde rechts) herkenbaar aan de kroonluchters met de rode lampenkapjes. Keer weer terug naar de drukke rue Royale en vervolg de route via de eveneens fraai verlichte rue du Faubourg-Saint-Honore vol met chique modezaken en prachtige etalages, waaronder die van Gucci, Dolce et Gabana, Prada, Hermes, Cartier, boucheron Yves Saint Laurent en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan.

Deze lange winkelstraat uitlopen tot de kruising met de avenue Matignon. Terloops passeert u aan de linkerzijde het paleis van de Franse President Hollande, het Élysées. We nemen links de avenue Matignon (sorry, even een donker stukje) die ons brengt naar de Rond Point des Champs Élysées Marcel Dassault, alwaar u het mooiste uitzicht heeft op de gehele avenue des Champs Élysées, met aan het ene uiteinde de Arc de Triomphe en aan het andere uiteinde 'la Grande Roue' aan de place de la Concorde. Niet voor niets noemen ze dit 'La Voie Triomphale'. Natuurlijk kunt u de hele avenue links en rechts bewandelen, maar u moet zeker de avenue  Montaigne (in het verlengde van de avenue Matignon) niet vergeten. Het is een aardige tippel maar een die u altijd zal bijblijven. (TIP: klik hier voor meer informatie over alle straten voorzien van kerstverlichting in Parijs)

Ook dit jaar wordt het Grand Palais letterlijk en figuurlijk omgetoverd tot een van de mooiste kunstijsbanen van Europa. Elke dag van 13 december 2014 tot 4 januari 2015 kunt u terecht om te schaatsen onder het magische glazen koepeldak. Een werkelijk onvergetelijke ervaring in een van de mooiste monumenten van Parijs. Schaatsen, eten en drinken en dat alles tot 02.00 uur in de nacht. Gezien de feeërieke verlichting adviseer ik u om in de avond te gaan, ook al bent u geen schaatsliefhebber. Overigens hoeft u zelf geen schaatsen mee te nemen die zijn vanzelfsprekend ook daar te huur. 

Als laatste in deze eerste kerstblog wil ik graag een jaarlijks terugkerend bijzonder initiatief bij u onder de aandacht brengen. Door het jaar heen zijn het elkaars concurrenten, maar eens per jaar komen deze topstukken uit de wereld van de mode, design en bouwkunst bij elkaar voor een bijzonder initiatief. Dit jaar alweer voor de 19e keer:  "l’Association  Les Sapins de Noël des Créateurs".  Inmiddels een mondiaal evenement, waar kerstbomen ontworpen door grote namen zoals Jean Paul Gaultier, Stella McCartney, Stephane Rolland, Jean Claude Jitrois, Jean-Charles de Castelbajac, Chantal Thomass, Ali Mahdavi en vele anderen, geveild gaan worden en de opbrengst ten goede komt aan een goed doel. De inspiratie voor dit bijzondere idee kwam van modejournaliste en producer Marie-Christiane Marek (Paris Première, France 2, et TV5 Monde).

Kerstbomen voor het goede doel: ontwerp en design Jean Paul Gaultier

Deze bijzondere kerstbomen worden gepresenteerd bij de deelnemende modehuizen en -winkels aan de avenue Montaigne, de rue François 1er, en in het Théâtre des Champs-Élysées op nummer 15 van de avenue Montaigne, waar ze te zien zijn tot maandag 15 december. (Klik hier voor de deelnemende modehuizen en hun adressen) 's Avonds, 15 december, vindt er een groot gala diner plaats inclusief de veiling en deze wordt life uitgezonden door de Franse TV zender TV5 Monde en is te zien in meer dan 203 landen. De presentatie is zoals altijd in handen van mevrouw Marek zelf, samen met een bekende modeontwerper.


In mijn volgende kerstblog neem ik u mee langs kerstmarkten, een kerstverrassing in Bercy en langs de beste foodzaken en traiteurs van Parijs.

2 opmerkingen:

 1. Commentaren op Nederlanders.Fr

  Reactie van Henk Blom: "Zal me wel weer niet lukken om naar Parijs te gaan maar de zin erin is na dit verhaal weer groter. Mooi verhaal. Bedankt".

  Reactie van Suzywong : "Zelf vermijd ik in deze periode de boulevard Haussmann, maar dank voor de mooie foto's en beschrijving".

  Reactie van Jos van den Hout: "Ferry. Het is al een hele beleving om door je verhaal heen te lezen. Heel sfeervol omschreven. Bedankt er voor en ik zie al weer uit naar het vervolg".
  Groetjes Jos.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank weer voor je beeldend verhaal Ferry,

  BeantwoordenVerwijderen