Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zondag 17 mei 2015

16 PARIJSE PINKSTERTIPS IN +/- 50 WOORDEN

Herfst 2014 kreeg ik van Bart-Jan Brouwer, Editor-in-chief, van het lifestyle magazine LXRY de opdracht om zijn rubriek 'insideradresjes' te vullen met 16 tips over Parijs, die je normaliter niet vindt in de geijkte boekjes. Bovendien mocht elke tip maar bestaan uit minimaal 50 woorden (dat was sowieso al een uitdaging voor mij).
Voor diegene die het 2014 november-december-nummer van LXRY niet heeft gelezen, nu in mijn blog, deze bijzondere tips voor een heerlijk lang Pinksterweekend in Parijs. Voor de juiste adresinformatie klikt u op iedere hyperlink. Rest mij u een heerlijk verblijf in Parijs toe te wensen.

PARIJS insideradresjes.

1. Buddha-bar hotel
Na Praag en Boedapest is in juni 2013 ook het Buddha-bar hotel Parijs geopend in een geclassificeerd historisch monument. Het hôtel particulier (herenhuis) uit 1724  van Augustin Blondel de Gagny, een groot kunstverzamelaar en direct verbonden aan het Franse koningshuis. Dit monument biedt plaats aan een uiterst luxueus hotel met slechts 56 kamers waarvan 19 suites, een bar, lounge, restaurant en een luxueuze spa geheel in de sfeer van de Franse film uit 1992, Indochine.

Paris by Bike, de Nederlandse Yvonne America kent Parijs op haar duimpje

2. Paris by Bike
Als je kunt fietsen in Amsterdam dan kun je het zeker in Parijs, is het motto van een Nederlands cabaretière,  die in 2011 haar theaterambities aan de wilgen hing. Het is de start van een mooi oer-Nederlands succesverhaal. Sinds april 2012 heeft de nu 27 jarige Yvonne America haar eigen fietstour bedrijfje Paris By Bike, maar dan met een Nederlands tintje. Yvonne kent de stad op haar duimpje. Je hebt de keuze uit de 'Highlight Tour' of de 'Paris Off Road Tour'.

3. Restaurant L'Epi d'Or
Het interieur onveranderd sinds de tijd dat de werknemers van de hallen hier op kracht kwamen na het sjouwen van kisten vol met groenten en zware zakken gevuld met aardappels. De ontvangst door Madame Pascalline Pelletier is vriendelijk, warm en identiek aan de tijd van vroeger. Hier serveert men nog altijd vanuit de zuiverste Franse traditie. Goede gerechten zonder enige pretentie, en vers bereid vanuit de eigen keuken. Rue Jean-Jacques Rousseau 25, 1e arrondissement, métro Louvre, Chatelet.
(zo authentiek dat het restaurant geen website heeft)

Carlu: Een echte insidertip met een adembenemend uitzicht op de Eiffeltoren

4. Café Carlu
Achter de grote deuren van het Palais de Chaillot bevindt zich een grote hal die toegang biedt aan een verborgen juweeltje. Het Café Carlu met een besloten terras met een adembenemend uitzicht op de Eiffeltoren. De verlichting; Ingo Maurer, tafels en stoelen; Ron Arad en het servies is een ontwerp van Philippe Starck. U heeft hier een overvloed aan keuzes uit heerlijke salades, diverse quiches, sandwiches en verleidelijke desserts en dat op slechts 200 meter van 'La Grande Dame'.

5. Marché Biologique du boulevard Raspail
In de vroege zondagochtend rijden zwaar beladen busjes de stad binnen om op tijd een kraam te kunnen bemachtigen voor de Marché Biologique du boulevard Raspail. Het is een van de mooiste versmarkten van Parijs voor liefhebbers van al het goede dat de Franse aarde te bieden heeft. Niet alleen voor groente en fruit, verse soepen, maar ook voor de mooiste kazen, broden, thuis gemaakt volgens eeuwenoude tradities, door herders en boerenfamilies.

Aan de rand van het Bois de Boulonge de nieuwe Must See van Parijs; Fondation Louis Vuitton

6. Fondation Louis Vuitton
In oktober 2006 onthulde Bernard Arnauld, Frankrijks rijkste inwoner, kunst mecenas en eigenaar van LVHM, de plannen voor de bouw van een nieuw museum, aan de rand van het Bois de Boulogne.  Na de Fondation Cartier krijgt Parijs, op initiatief van de bekende koffer- en tassenmaker Louis Vuitton, een nieuw museum, gewijd aan de kunst van de 20e en 21e eeuw; de Fondation Louis Vuitton. Het museum is sinds 27 oktober 2014 geopend voor het publiek. Een absolute Must See in Parijs.

5. Restaurant Terminus Nord
Vanaf 1850 schoten in Parijs de nieuwe stations als paddenstoelen uit de grond. Monumentale gevels met luxe glazen overkappingen en binnenin spectaculaire constructies van ijzer en glas. Dat gevoel uit de 19e eeuw, de sfeer van de ontluikende spoorjaren, is nog te voelen in het wonderschone Terminus Nord. Prachtige eetzalen met een mix van art-nouveau en art-déco verweven in een cocktail van koper, mahonie, leder en spiegels en plafondsmet glas in lood. Eten in een adembenemend decor uit de Belle Epoque.

De dynamiek van restaurant Terminus Nord

8. 'Au Bonheur du Jour'
Binnenkijken in de Parijse bordelen van de Belle Époque. Rue du Chabanais op nummer 12, niets bijzonders. Ware het niet dat tijdens de Belle Epoque, hier het meest prestigieuze bordeel van Parijs was gevestigd. Precies tegenover Le Chabanais, runt Nicole Canet, een voormalige Cancandanseres, de galerie 'Au Bonheur du Jour' waar zij exclusieve rariteiten tentoonstelt, die de tijden van exclusieve bordelen doen herleven. Van erotische foto's, -boeken tot -schilderijen, maar ook antieke seksspeelgoedjes tot originele meubelstukken afkomstig uit de diverse  'Maison closes'. Zelf noemt ze 'Au Bonheur du Jour', met een knipoog', hèt ondeugende alternatief voor het Louvre.

Au Bonheur du Jour, hèt ondeugende alternatief voor het Louvre

9. 'Voulez Vous Dîner'
Eten bij Parijse gourmands die letterlijk en figuurlijk je taal spreken. Op de website van 'Voulez Vous Dîner' kun je reserveren wie er voor je gaat koken, in welk arrondissement je graag wil eten, wat je interesses zijn en welke talen je meester bent. Uw gastheer of gastvrouw ontvangt je thuis, mooie huizen met typische Parijse charme. Wil je deelgenoot zijn van het Franse erfgoed of een multiculturele uitwisseling neem dan contact op met http://www.voulezvousdiner.com/ De prijs per persoon voor een drie gangen diner inclusief wijn is € 65,00 per persoon.

10. Loungen
Grandeur, dat is het enige woord dat het Banke Hotel in Parijs adequaat beschrijft. Ooit was het immense pand een diamantbank, gebouwd rond 1906, en de luxe van weleer druipt er nog steeds van de muren. De entreehal heeft een glazen koepel in het dak, op 19 meter hoogte. Die majestueuze hal gaat naadloos over in de bar, met transparante krukken van Philippe Starck en houten stoelen van Maarten Baas. Ondanks alle interieur-extravaganza is de bar van Banke opmerkelijk rustig en discreet. De muziek is jazzy en poppy en leidt niet af.

11. Le Saut du Loup
Op steenworp afstand van Café Marly bevindt zich in de Marsanvleugel van het Palais du Louvre het Musée Arts Décoratifs met het restaurant Le Saut du Loup. Pascal Bernier's keuken combineert de grote klassiekers met persoonlijke, gastronomische creaties. Het restaurant beschikt over een prachtig zonneterras met een uitzonderlijk uitzicht op de tuinen van het Louvre; de Tuilleries. Het interieur, verdeeld in verschillende niveaus, is van Philippe Boiselier.

12. Chocolate Factory
Op 20 februari 2013 heeft Alain Ducasse zijn eigen ‘Chocolate Factory’ geopend. De Engelstalige naam doet vermoeden dat er ook plannen zijn voor vestingen in andere landen. Of, misschien is het een speelse verwijzing naar Roald Dahls boek Charlie and the Chocolate Factory? In de rue de la Roquette liet de beroemde kok zijn oog vallen op een voormalige Renault garage. Samen met patissier Nicolas Berger wilde Ducasse traditionele werkwijzen nieuw leven inblazen. Chocolade maken op een manier die haaks staat op die van de massaproductie.

13. Cool Cuisine
Er heerst een revolutie in de Parijse keuken. Driesterrenrestaurants lijken passé. De Parijzenaars staan nu in de rij voor hippe bistro's. jonge koks hebben zichzelf 'bevrijd'van het juk van Michelin en trekken hun eigen plan. 'Le Fooding' ooit begonnen in 2000 als bijlage in diverse Franse kranten, is de nieuwe eetgids. Een tegenbeweging onder de naam 'Bistronomie'.

14. Septime
De top van de bistronomie, Septime, staat in de top 50 van de beste restaurants van de wereld. Bertrand Grébaut achter het fornuis, ooit de jongste kok in Frankrijk met een ster, gooit het zelf over een andere boeg. Een ruige bistro  met tafels uit oude treinwagons, zwarte vloer en industriële lampen, waar mooie jonge mannen met baarden het eten rondbrengen.


15. Les Berges de Seine
In april 2010 presenteerde de Parijse burgemeester Bertrand Delanoë een opzienbarend en ambitieus plan om de kades langs de Seine terug te geven aan de Parijzenaars. Een boulevard van 2,3 kilometer met in en langs de Seine, drijvende tuinen, wandelpaden, terrassen, restaurants, sportveldjes atletiekbanen, grote foto-exposities en klimmuren voor kinderen. Dit alles links en rechts gelardeerd met vers gras, plantenkassen, zitbanken, strandstoelen en heel veel bloemen. De nieuwe boulevard genaamd 'Les Berges de Seine' loopt van net voorbij de Eiffeltoren tot even voorbij het Musée d'Orsay.

16. Picknick
Uit de Verenigde Staten is al sinds enige tijd de trend overgewaaid naar Parijs van foodtrucks. De eersten die door de Parijse straten reden waren die van La Camion Qui fume en Cantine California. Al het voedsel, waaronder gourmet burgers, hotdogs, taco's cupcakes en overheerlijke broodjes zijn homemade, uitsluitend bereid met biologische producten van het Franse platteland en verpakt in gerecycled papier. Nieuw zijn de trucks van Leoni's Deli. Via hun websites kun je dagelijks zien waar ze staan.

Nieuw: De foodtrucks van Mozza & Co

1 opmerking:

  1. Goedenavond,

    Sinds 12 april maken we onze droom waar door voor drie maanden in Parijs te wonen.Na jarenlange korte verblijven raakten we steeds sterker onderhevig aan een bijna dwingend verlangen voor langere tijd in Parijs te verblijven. Om eens volop de tijd te hebben haar de aandacht te geven die ze verdient, zoals het in echte liefde hoort te gebeuren.
    We verblijven tot grote tevredenheid in de Rue Saint Jacques en vertrekken elke dag van daaruit om lange wandelingen door Parijs te maken. Vorig jaar bij de voorbereiding al uw blog opgemerkt en daar genieten we nu ook in praktische zin volop van.
    Alle mogelijke wandelingen uit uw blog middels een PDF bestand op de Ipad gezet en deze gaat dan met nog ondersteuning van een plattegrond mee . Ondertussen bijna alle mogelijke wandelingen vanaf uw blog de afgelopen weken gemaakt. We willen u graag danken voor alle informatie en zeggen dat wij daar met veel voldoening gebruik van maken. We waarderen ook vooral de korte sociale context erbij, die altijd weer aanleiding geeft ons te verdiepen in andere bronnen.Vanochtend nog even langs Universitaire Cite geweest. Het Dudok paviljoen staat nu volop in de steigers. ( zie bijlage) Gisteren heerlijk langs de Seine, vanaf Pont des Invalides naar uiteindelijk Parc Andre Citroen.
    Nogmaals dank....

    Groet ,
    H. Homan

    BeantwoordenVerwijderen