Herfst 2014 kreeg ik
van Bart-Jan Brouwer, Editor-in-chief, van het lifestyle magazine LXRY de opdracht om zijn rubriek
'insideradresjes' te vullen met 16 tips over Parijs, die je normaliter niet
vindt in de geijkte boekjes. Bovendien mocht elke tip maar bestaan uit minimaal
50 woorden (dat was sowieso al een uitdaging voor mij).
Voor diegene die het 2014
november-december-nummer van LXRY niet heeft gelezen, nu in mijn blog, deze
bijzondere tips voor een heerlijk lang Pinksterweekend in Parijs. Voor de
juiste adresinformatie klikt u op iedere hyperlink. Rest mij u een heerlijk
verblijf in Parijs toe te wensen.
Na Praag en Boedapest
is in juni 2013 ook het Buddha-bar hotel Parijs geopend in een geclassificeerd
historisch monument. Het hôtel particulier (herenhuis) uit 1724 van Augustin Blondel de Gagny, een groot
kunstverzamelaar en direct verbonden aan het Franse koningshuis. Dit monument
biedt plaats aan een uiterst luxueus hotel met slechts 56 kamers waarvan 19
suites, een bar, lounge, restaurant en een luxueuze spa geheel in de sfeer van
de Franse film uit 1992, Indochine.
Paris by Bike, de Nederlandse Yvonne America kent Parijs op haar duimpje
Als je kunt fietsen in
Amsterdam dan kun je het zeker in Parijs, is het motto van een Nederlands
cabaretière, die in 2011 haar
theaterambities aan de wilgen hing. Het is de start van een mooi oer-Nederlands
succesverhaal. Sinds april 2012 heeft de nu 27 jarige Yvonne America haar eigen
fietstour bedrijfje Paris By Bike, maar dan met een Nederlands tintje. Yvonne
kent de stad op haar duimpje. Je hebt de keuze uit de 'Highlight Tour' of de
'Paris Off Road Tour'.
Het interieur
onveranderd sinds de tijd dat de werknemers van de hallen hier op kracht kwamen
na het sjouwen van kisten vol met groenten en zware zakken gevuld met
aardappels. De ontvangst door Madame Pascalline Pelletier is vriendelijk, warm
en identiek aan de tijd van vroeger. Hier serveert men nog altijd vanuit de
zuiverste Franse traditie. Goede gerechten zonder enige pretentie, en vers
bereid vanuit de eigen keuken. Rue Jean-Jacques Rousseau 25, 1e arrondissement,
métro Louvre, Chatelet.
(zo authentiek dat het
restaurant geen website heeft)
Carlu: Een echte insidertip met een adembenemend uitzicht op de Eiffeltoren
Achter de grote deuren
van het Palais de Chaillot bevindt zich een grote hal die toegang biedt aan een
verborgen juweeltje. Het Café Carlu met een besloten terras met een adembenemend
uitzicht op de Eiffeltoren. De verlichting; Ingo Maurer, tafels en stoelen; Ron
Arad en het servies is een ontwerp van Philippe Starck. U heeft hier een
overvloed aan keuzes uit heerlijke salades, diverse quiches, sandwiches en
verleidelijke desserts en dat op slechts 200 meter van 'La Grande Dame'.
5.
Marché Biologique du boulevard Raspail
In de vroege zondagochtend
rijden zwaar beladen busjes de stad binnen om op tijd een kraam te kunnen
bemachtigen voor de Marché Biologique du boulevard Raspail. Het is een van de
mooiste versmarkten van Parijs voor liefhebbers van al het goede dat de Franse
aarde te bieden heeft. Niet alleen voor groente en fruit, verse soepen, maar
ook voor de mooiste kazen, broden, thuis gemaakt volgens eeuwenoude tradities,
door herders en boerenfamilies.
Aan de rand van het Bois de Boulonge de nieuwe Must See van Parijs; Fondation Louis Vuitton
6.
Fondation Louis Vuitton
In oktober 2006
onthulde Bernard Arnauld, Frankrijks rijkste inwoner, kunst mecenas en eigenaar
van LVHM, de plannen voor de bouw van een nieuw museum, aan de rand van het
Bois de Boulogne. Na de Fondation
Cartier krijgt Parijs, op initiatief van de bekende koffer- en tassenmaker
Louis Vuitton, een nieuw museum, gewijd aan de kunst van de 20e en 21e eeuw; de
Fondation Louis Vuitton. Het museum is sinds 27 oktober 2014 geopend voor het
publiek. Een absolute Must See in Parijs.
5.
Restaurant Terminus Nord
Vanaf 1850 schoten in
Parijs de nieuwe stations als paddenstoelen uit de grond. Monumentale gevels
met luxe glazen overkappingen en binnenin spectaculaire constructies van ijzer
en glas. Dat gevoel uit de 19e eeuw, de sfeer van de ontluikende spoorjaren, is
nog te voelen in het wonderschone Terminus Nord. Prachtige eetzalen met een mix
van art-nouveau en art-déco verweven in een cocktail van koper, mahonie, leder
en spiegels en plafondsmet glas in lood. Eten in een adembenemend decor uit
de Belle Epoque.
De dynamiek van restaurant Terminus Nord
Binnenkijken in de Parijse bordelen van de Belle Époque. Rue du Chabanais
op nummer 12, niets bijzonders. Ware
het niet dat tijdens de Belle Epoque, hier het meest prestigieuze bordeel van
Parijs was gevestigd. Precies tegenover Le Chabanais, runt Nicole Canet, een
voormalige Cancandanseres, de galerie 'Au Bonheur du Jour' waar zij exclusieve
rariteiten tentoonstelt, die de tijden van exclusieve bordelen doen herleven.
Van erotische foto's, -boeken tot -schilderijen, maar ook antieke
seksspeelgoedjes tot originele meubelstukken afkomstig uit de diverse 'Maison closes'. Zelf noemt ze 'Au Bonheur du
Jour', met een knipoog', hèt ondeugende alternatief voor het Louvre.
Au Bonheur du Jour, hèt ondeugende alternatief voor het Louvre
Eten bij Parijse
gourmands die letterlijk en figuurlijk je taal spreken. Op de website van
'Voulez Vous Dîner' kun je reserveren wie er voor je gaat koken, in welk
arrondissement je graag wil eten, wat je interesses zijn en welke talen je
meester bent. Uw gastheer of gastvrouw ontvangt je thuis, mooie huizen met typische
Parijse charme. Wil je deelgenoot zijn van het Franse erfgoed of een
multiculturele uitwisseling neem dan contact op met http://www.voulezvousdiner.com/ De
prijs per persoon voor een drie gangen diner inclusief wijn is € 65,00 per
persoon.
Grandeur, dat is het
enige woord dat het Banke Hotel in
Parijs adequaat beschrijft. Ooit was het immense pand een diamantbank, gebouwd
rond 1906, en de luxe van weleer druipt er nog steeds van de muren. De
entreehal heeft een glazen koepel in het dak, op 19 meter hoogte. Die
majestueuze hal gaat naadloos over in de bar, met transparante krukken van
Philippe Starck en houten stoelen van Maarten Baas. Ondanks alle
interieur-extravaganza is de bar van Banke opmerkelijk rustig en discreet. De
muziek is jazzy en poppy en leidt niet af.
Op steenworp afstand
van Café Marly bevindt zich in de Marsanvleugel van het Palais du Louvre het
Musée Arts Décoratifs met het restaurant Le Saut du Loup. Pascal Bernier's
keuken combineert de grote klassiekers met persoonlijke, gastronomische
creaties. Het restaurant beschikt over een prachtig zonneterras met een
uitzonderlijk uitzicht op de tuinen van het Louvre; de Tuilleries. Het
interieur, verdeeld in verschillende niveaus, is van Philippe Boiselier.
Op 20 februari 2013
heeft Alain Ducasse zijn eigen ‘Chocolate Factory’ geopend. De Engelstalige
naam doet vermoeden dat er ook plannen zijn voor vestingen in andere landen.
Of, misschien is het een speelse verwijzing naar Roald Dahls boek Charlie and
the Chocolate Factory? In de rue de la Roquette liet de beroemde kok zijn oog
vallen op een voormalige Renault garage. Samen met patissier Nicolas Berger
wilde Ducasse traditionele werkwijzen nieuw leven inblazen. Chocolade maken op
een manier die haaks staat op die van de massaproductie.
Er heerst een revolutie
in de Parijse keuken. Driesterrenrestaurants lijken passé. De Parijzenaars
staan nu in de rij voor hippe bistro's. jonge koks hebben zichzelf 'bevrijd'van
het juk van Michelin en trekken hun eigen plan. 'Le Fooding' ooit begonnen in
2000 als bijlage in diverse Franse kranten, is de nieuwe eetgids. Een
tegenbeweging onder de naam 'Bistronomie'.
De top van de
bistronomie, Septime, staat in de top 50 van de beste restaurants van de
wereld. Bertrand Grébaut achter het fornuis, ooit de jongste kok in Frankrijk
met een ster, gooit het zelf over een andere boeg. Een ruige bistro met tafels uit oude treinwagons, zwarte vloer
en industriële lampen, waar mooie jonge mannen met baarden het eten
rondbrengen.
In april 2010
presenteerde de Parijse burgemeester Bertrand Delanoë een opzienbarend en
ambitieus plan om de kades langs de Seine terug te geven aan de Parijzenaars.
Een boulevard van 2,3 kilometer met in en langs de Seine, drijvende tuinen,
wandelpaden, terrassen, restaurants, sportveldjes atletiekbanen, grote
foto-exposities en klimmuren voor kinderen. Dit alles links en rechts
gelardeerd met vers gras, plantenkassen, zitbanken, strandstoelen en heel veel
bloemen. De nieuwe boulevard genaamd 'Les Berges de Seine' loopt van net
voorbij de Eiffeltoren tot even voorbij het Musée d'Orsay.
Uit de Verenigde Staten
is al sinds enige tijd de trend overgewaaid naar Parijs van foodtrucks. De
eersten die door de Parijse straten reden waren die van La Camion Qui fume en
Cantine California. Al het voedsel, waaronder gourmet burgers, hotdogs, taco's
cupcakes en overheerlijke broodjes zijn homemade, uitsluitend bereid met
biologische producten van het Franse platteland en verpakt in gerecycled
papier. Nieuw zijn de trucks van Leoni's Deli. Via hun websites kun je
dagelijks zien waar ze staan.
Nieuw: De foodtrucks van Mozza & Co
Goedenavond,
BeantwoordenVerwijderenSinds 12 april maken we onze droom waar door voor drie maanden in Parijs te wonen.Na jarenlange korte verblijven raakten we steeds sterker onderhevig aan een bijna dwingend verlangen voor langere tijd in Parijs te verblijven. Om eens volop de tijd te hebben haar de aandacht te geven die ze verdient, zoals het in echte liefde hoort te gebeuren.
We verblijven tot grote tevredenheid in de Rue Saint Jacques en vertrekken elke dag van daaruit om lange wandelingen door Parijs te maken. Vorig jaar bij de voorbereiding al uw blog opgemerkt en daar genieten we nu ook in praktische zin volop van.
Alle mogelijke wandelingen uit uw blog middels een PDF bestand op de Ipad gezet en deze gaat dan met nog ondersteuning van een plattegrond mee . Ondertussen bijna alle mogelijke wandelingen vanaf uw blog de afgelopen weken gemaakt. We willen u graag danken voor alle informatie en zeggen dat wij daar met veel voldoening gebruik van maken. We waarderen ook vooral de korte sociale context erbij, die altijd weer aanleiding geeft ons te verdiepen in andere bronnen.Vanochtend nog even langs Universitaire Cite geweest. Het Dudok paviljoen staat nu volop in de steigers. ( zie bijlage) Gisteren heerlijk langs de Seine, vanaf Pont des Invalides naar uiteindelijk Parc Andre Citroen.
Nogmaals dank....
Groet ,
H. Homan