Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 11 mei 2015

PARIS PHOTO LOS ANGELES

U heeft mij een week moeten missen en terwijl ik deze blog aan het schrijven ben heb ik nog steeds last van een jetlag. Eigenlijk ben ik nog steeds geprogrammeerd op Los Angeles tijd. Wat zoekt een Parijs blogger in Los Angeles hoor ik u denken? Bovenstaande titel geeft het al aan. Uw blogger heeft een bezoek gebracht aan het grootste foto-event van de Verenigde Staten PARIS PHOTO LOS ANGELES, een afgeleide van Paris Photo te Parijs.

PARIS PHOTO, opgericht in 1996, is inmiddels de meest prestigieuze fotokunstbeurs, gewijd aan historische en hedendaagse fotografie. In de afgelopen 19 jaar is Paris Photo uitgegroeid tot hèt belangrijkste evenement voor verzamelaars van hedendaagse en moderne kunst, fotografie professionals, kunstenaars, maar ook voor een steeds groeiend publiek van kunstliefhebbers. Elke editie is uniek en presenteert de beste selecties van exposanten met diverse collecties gericht op het medium fotografie. Een ongeëvenaarde ervaring op twee historische locaties, die alle verschillende trends in de fotografie samenbrengen: Het Grand Palais in Parijs en de Paramount Studio's in Los Angeles. Inmiddels voor de derde keer organiseerde de stad Los Angeles, Paris Photo Los Angeles.

Paris Photo Los Angeles is een afgeleide van Paris Photo Parijs

70 fotogaleries uit 17 landen waarvan 55% afkomstig uit Noord-America, 36% uit Europa, 4% uit Zuid-Amerika, 3% uit Azië en 1% uit Oceanië presenteerden werk van 265 fotografen, op het grondgebied van de oudste en nog enige bestaande filmstudio in Hollywood.
Paramount Studio's opgericht in 1912 door Adolph Zukor. Heilige grond, waar wereldberoemde film directors uit vervlogen tijden de regie voerden voor Oscar winnende films: Cecil B. DeMille, D.W. Griffith en Alfred Hitchcock. Met legendarische namen van acteurs en actrices waaronder:  Rudolf Valentino, Mae West, Bing Crosby, the Marx Brothers, Bob Hope, Elvis Presley and Audrey Hepburn. Hier wordt nog steeds Amerikaanse media historie gemaakt door mensen als  Steven Spielberg, Harrison Ford, Meryl Streep, Tom Cruise, Angelina Jolie en velen anderen. De laatste films hier opgenomen zijn die van Star Trek, Mission Impossible en Titanic maar ook de televisieseries 'Happy Days', 'Cheers' en 'Frasier'. Nu worden de 'stages' hoofdzakelijk gebruikt voor televisieproducties waaronder Rizoli and Isles maar ook Dr. Phil.

De ingang naar de oudste filmstudio van Hollywood

Paris Photo Los Angeles was, net als voorgaande jaren, gesitueerd in 'Stage' 31, 32 en 14 (in verband met bijgelovigheid van acteurs en actrices is er geen 'Stage' 13) en in de 'New York Street backlot'. Complete New Yorkse stadswijken zijn hier nagebouwd op ware grootte: Brooklyn, Financial District, Greenwich Village, Lower East Side, SoHo, Upper East Side en Washington Square. Het lijkt of je door New York wandelt op een autoloze zondag.


De galerie van Taschen op Paris Photo Los Angeles met onder andere fotografie van Anton Corbijn

Paris Photo Parijs en Los Angeles trekken jaarlijks bijna 80.000 bezoekers, kunstliefhebbers en -verzamelaars, van over de gehele wereld. Op de vip-avond, georganiseerd door de bank J.P. Morgan samen met BMW, Leica en andere hoofdsponsors, krijg je zowat een nekhernia van alle 'celebrities' die een bezoek brengen aan dit prestigeuze foto-event. Om er maar een paar te noemen: Gwyneth Paltrow, Drew Barrymore, Jamie Lee Curtis, Rosanna Arquette, Sacha Baron Cohen, Molly Simms en de nederlandse filmers Jan and Trish de Bont. Maar ook curatoren van de beroemde musea zoals Virginia Heckert (Getty), Ali Subotnick, Britt Salvesen (LACMA) en Erin O’Toole (MOMA).

Paris Photo LA; of je in Soho New York loop op een autoloze zondag

De show begon op donderdag 30 april met een Vip-preview. Vrijdag 1 mei, zaterdag 2 mei en zondag 3 mei openstelling voor het publiek. Nederland was uitstekend vertegenwoordigd door Taschen Los Angeles met Anton Corbijn en Hamiltons Londen met Erwin Olaf.  Maar unaniem door de buitenlandse pers verkozen, waren de twee solo-exposities van Desiree Dolron, vertegenwoordigd door Grimm Galerie Amsterdam en collodion fotograaf Alex Timmermans, vertegenwoordigd door Voila Gallery in Los Angeles.

Desiree Dolron is bekend om haar foto's bij reisreportages, zoals de fotoserie 'Te di todos mis suenos', die bestaat uit foto's gemaakt in Cuba. In deze foto's houdt ze zich niet afzijdig van de politieke situatie in deze landen, maar ze laat deze elementen niet journalistiek overkomen. Een van haar bekendste fotoseries is Exaltation. Images of Religion and Death een bundeling van reisreportages waarin religieuze rituelen uit India, Thailand, de Filipijnen en Marokko worden getoond. Naast deze reisreportages maakt ze ook series met geënsceneerde foto's zoals de serie Xteriors, waarin ze bekende schilderstijlen en schilderijen nabootst in haar foto's, onder andere Johannes Vermeer, Manet en de Vlaamse Primitieven. Deze foto's zijn door digitale aanpassingen zo dicht mogelijk bij de veelal mysterieuze uitstraling van deze schilderijen gebracht.


'The Rainmaker' collodion fotografie van de Nederlandse fotograaf Alex Timmermans.
Photo courtesy of Alex Timmermans en Voila Studio Los Angeles
11 x11" tintype, Dallmeyer 3a petzval wide open at f4, exposure time 3 seconds

Een aantal jaren geleden werd Alex Timmermans gegrepen door een documentaire van Sally Mann over collodion fotografie. Terug naar een van de magische vormen van de fotografie. De meest inspirerende en pure vorm van fotografie welke hij ooit gezien had en een van de allereerste manieren om iets op de gevoelige plaat vast te leggen door middel van een inmiddels 164 jaar oude techniek. Alex Timmermans is een autodidactische fotograaf met een duidelijke voorkeur voor surrealistische, samengestelde composities. Zijn werk was te zien op Fotofever in Brussel en Parijs en de PAN in Amsterdam. Alex debuteerde op Paris Photo Los Angeles met zijn serie Story Telling. Uniek, omdat dit plaats vond op een locatie waar de 'stomme film' is begonnen.

Drukte bij de presentatie van 'Story Telling' by Alex Timmermans' op de stand van Voila Studio Los Angeles

De buitenlandse pers was unaniem laaiend enthousiast. (Note: een Nederlandse vertaling van onderstaande quotes zou te kort doen aan de auteurs)

Highlights from ParisPhoto LA by Peppa Martin,
Many of the well established artists comfortably ensconced at the Paris show were noticeably absent, however in their place were pieces from less self-conscious talent, newer to the scene. Lui Bolin, from Beijing, at NYCs Klein Sun Gallery attracted a conversational crowd to his protest images, as did the intensely sublime collodion prints of constructed narratives by Alex Timmermans at Voila studio.Ana Lydia, US blogger Cabeza de Coco
I found that photographers that experimented with different production methods that others may consider archaic, created work that was stunningly beautiful and different. ......
But a photograph that touches your soul is one that will haunt you. Both Alex Timmermans and Desiree Dolron did just that. Their work transported me to outside of myself and made me dream about the beauty of the world once we choose to look at it differently.
A life without creativity and beauty is no life at all...
Ana Lydia

Collodion fotograaf Alex Timmermans met zijn camera

Pulitzer Price winner David Hume Kennerly in 'l'Oeil de la Photography', Daily Magazine of Photography.
"Alex Timmermans is a 19th Century photographer living in the 21st, and is a master of his craft. I was entranced by his photography. Timmermans uses the 1850s collodion wet plate process shot on a view camera to make his images. Here he poses with his model for this series Ferry van der Vliet, who also helps him with the processing of the images. He is represented by Voila Studio in Los Angeles"

Een ander hoogtepunt van Paris Photo Los Angeles waren de foto's en glasplaten afkomstig uit de archieven van de 19e eeuwse portretfotograaf R.J. Arnold (1856-1929) afkomstig uit de collectie van California Unedited. Een bijzonder tijdsbeeld van de Latijns, Aziatisch en oorspronkelijke Amerikaanse bevolking.
Zo ook de fotografie en kopergravures van Edward Sheriff Curtis (1868 - 1952) gepresenteerd door Bruce Kapson Gallery, Los Angeles.

Paris Photo is weer te zien in Parijs, in het Grand Palais van 12 tot 15 november 2015

Overigens was een week veel en veel te kort, want geheel Los Angeles stond in het teken van fotografie. Reden dat ik mij dan ook verheug op de komende Paris Photo in het Grand Palais te Parijs. Wanneer? 12 tot 15 november 2015.

Voor juni staat nog een ander feestje op mijn programma: De 52e Foire Internationale à la Photo te Bièvres, een klein dorpje onder Parijs. Op 6 en 7 juni aanstaande is het hier een komen en gaan van verzamelaars op het gebied van fotografie. Analoog, digitaal maar ook van de mooiste memorabilia uit de begintijd van de fotografie. Hier in Bièvres is tevens het Musée Français de la Photographie gevestigd aan de rue de Paris 78, met een van de grootste collecties ter wereld. Ruim 25.000 objecten en meer dan een miljoen foto's is het resultaat van dertig jaar verzamelen, een grootse collectie en ooit samengebracht door twee gepassioneerde liefhebbers; John en Andrew Fage.

Hoe zei Ana Lydia het ook al weer?
"A life without creativity and beauty is no life at all...".

"Tot volgend jaar"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten