Voor Parijzenaars zijn
cultuur en gastronomie als zon en maan. Nergens in de wereld is de kunst van de
verfijnde maaltijd een integraal deel van het leven geworden dan in Parijs. De
mens moet volgens visie van de Parijzenaar per slot van rekening niet alleen
eten om te leven, maar zeker ook leven om te eten.
Jarenlang stonden de
Fransen bekend als de toonaangevende natie als het ging om internationale
gastronomie. De eerste almanak voor fijnproevers dateert uit 1803 - 1812.
Alexandre Grimod de la Reynière was de grondlegger van de gastronomische
kritiek. Auguste Escoffier, ook weer een Fransman, bekend vanwege zijn
culinaire genialiteit en zijn hervormingen van de Franse keuken, werd beroemd
dankzij de 'Prins der gastronomen', Curnonsky, een pseudoniem voor Maurice
Edmond Sailland. "Cur non" - waarom niet? Hij schreef de 28-delige
'La France gastronomique'. Tijdens zijn hoogtijdagen hielden 80 toprestaurants
in de omgeving van Parijs altijd een tafel vrij; 'just in case', hij zou kunnen
binnenlopen! De Michelingids, de meest gevreesde gids van alle gastronomische
gidsen, ook al weer Frans. De eerste gids verscheen in 1900. Vanaf 1926 trof
men er een selectie aan van de allerbeste restaurants in Frankrijk. De
steraanduidingen volgden pas in 1931. Of de Guide Gault Milau, die samen met
Paul Bocuse aan de wieg stond van de 'Nouvelle Cuisine'. allemaal hèt bewijs
van een schijnbaar onaantastbare hegenomie van de Franse keuken.
We zien ze steeds meer restaurants van sterrenchefs, zonder de poeha
eromheen. Het tafellinnen verdwijnt, stijve obers worden verruild voor jong,
fris personeel en je mag er gewoon aanschuiven op je sneakers. Maar er wordt
dus wel serieus goed gekookt.
Maar wie de trends
volgt hoefde de laatste jaren niet meer in Frankrijk te zijn. Het waren de
Spanjaarden die de wereld versteld lieten staan met hun moleculaire keuken.
Voor echte hippe restaurants moest je in London zijn en de laatste jaren winnen
ook de Scandinaviërs aanzien met hun rauwe back-to-basics-keuken. In de laatste
lijst (2016) van 'The World's 50 Best Restaurants komt slechts één Frans
restaurant voor in de top 10.
In deze Top 10 staat
een Italiaan (nr. 1), drie Spanjaarden, een Deen, een Fransman, een Amerikaan,
een Oostenrijker, een Japanner en zelfs een Peruaan. Men spreekt hier van de
teloorgang van Frankrijk als culinair toonaangevende natie. De tijd lijkt te
hebben stilgestaan in de chique sterrenrestaurants. "Passé"; zoals de
Parijzenaars zelf zeggen. Een trend die zich doorzet onder verschillende
drie-sterrenkoks die hun sterren letterlijk aan de wilgen hangen en weer gaan
voor kookplezier.
Le Fooding is de nieuwe eetgids. Fooding is een samentrekking van food (eten) en feeling (sfeer)
Gelukkig is er een
revolutie ontstaan in de Parijse keuken. Er is een tegenbeweging ontstaan van
jonge Franse chef-koks, die beseffen dat sterren en geld alleen niet gelukkig
maken, maar dat er ook nog zoiets bestaat als plezier in koken. Volgens Le Fooding, de nieuwe eetgids, heeft
goed eten niets te maken met sterren, prachtig met linnen gedekte tafels en
wijn in kristallen glazen. Het gaat heden ten dage om sfeer, passie en plezier
in eten.
Daarom bedacht
Alexandre Cammas, de oprichter ven de hippe en trendy restaurantgids Le Fooding,
de term 'fooding', wat een samentrekking is van food (eten) en feeling (sfeer).
Deze restaurantgids bestaat sinds 2008 en is het 'coole' broertje van de
Michelingids. De tegenbeweging heeft ook een naam gekregen: Bistronomie, een
samentrekking van bistro en gastronomie. Het antwoord op de desastreuze
ontwikkelingen in de Franse gastronomie. De meest besproken koks van dit moment
zijn niet meer Alain Ducasse, Joël
Robuchon, Pierre Gagnaire of Alain Passard, De Parijzenaars staan nu in de rij
voor hippe Parijse restaurants. Het kookplezier spat ervan af en wat zij in
gang gezet hebben wordt door de culischrijvers betiteld als een culinaire
'Nouvelle vague'. Veel van deze nieuwe chefs zijn leerlingen van grote namen en
hebben zichzelf bevrijd van wat zij noemen het juk van Michelin. In deze blog
de vijf meest eigenzinnige culinaire adressen in Parijs.
De
nummer 1
De top van de
bistronomie, Septime, staat op
nummer 50 in de lijst van de beste restaurants van de wereld. Bertrand Grébaut en
de Filipijnse Tatiana Grebaut Levha achter het fornuis. Hij ooit de jongste kok
in Frankrijk met een ster, gooide het zelf over een andere boeg. Een ruige
bistro met tafels uit oude treinwagons,
zwarte vloer en industriële lampen, waar mooie jonge mannen met baarden het
eten rondbrengen. Uit de boxen schalt de betere blues en de gasten die je
omringen zijn de globetrottende foodies. Septime is een statement en is sinds
de opening niet meer weg te denken uit welke gids dan ook over Gastronomisch
Parijs. Bertrand zelf noemt zijn stijl van koken naief, spontaan en evenwichtig.
Sinds Chateaubriand (de nummer 2) beperkte kaarten en de verplichte menuformule
introduceerde, is dit in Parijs een beetje de norm geworden in alles wat hip,
trendy en hot is. De moeilijkheid hier is het verkrijgen van een tafel. Een
vijfgangen menu kost slechts € 50
Septime, rue de Charonne
80, 11e arrondissement, métro Ledru-Rollin, Charonne, Alexandre Dumas
In Le Chateaubriand waan je je in een bruine kroeg, het comfort is minimaal, de bediening joviaal en no-nonsense
De
nummer 2
De jonge Baskische chef
Inaki Aizpitarte werd in zeer korte tijd dè culinaire hype van Parijs. Met zeer
beperkte middelen installeerde hij zich in een oude Parijse bistrot. Hij nam
niet eens de moeite de naam te veranderen, die de ouderwetse Franse keuken
oproept, terwijl hier een resoluut eigentijdse keuken wordt nagestreefd. In Le Chateaubriand waan je je in een
bruine kroeg, het comfort is minimaal, de bediening joviaal en no-nonsense.
Maar de grote Franse chefs komen hier allemaal eten. Hier hebben ze geen
Michelen-ster, maar ze koken alsof ze er drie hebben. Le Chateaubriand bevindt
zich op plaats 74 in de befaamde lijst van “World’s 50 Best Restaurants. Aizpitarte
ligt daar niet wakker van. Onlangs besloot hij zelfs om enkel nog 's avonds
open te gaan. Vijf optredens per week moet de job voor hem en zijn
gelijkgestemd team leuk houden.
Le Chateaubriand ziet
er als een doordeweekse bistro uit en heeft zestig zitplaatsen die twee keer
per avond volgeboekt zijn. Je kunt uitsluitend reserveren voor half acht en voor
half tien. Mooi is te zien hoe de bediening dezelfde nuchtere, rustige aanpak
van de chef etaleert. De dingen simpel houden, lijkt ook hun devies. Aizpitarte
werkt zonder kaart en presenteert één menu voor € 70 dat dagelijks wisselt.
Hapje vooraf, drie gerechtjes, zoet of kaas. Geen supplementen, geen
alternatieven en vooral geen gehannes. Favoriet restaurant van Alain Ducasse.
Le Chateaubriand, Avenue
Parmentier 129, 11e arrondissement, métro Parmentier, Saint Maur, Goncourt. Uitsluitend open voor diner van dinsdag tot en met zaterdag. Ook
hier is reserveren een must.
Inaki Aizpitarte kookt
ook bij de buurman op nummer 131; Le Dauphin. Het restaurant, tevens wijnbar is
ontworpen door Rem Koolhaas. Het verschil met de buren, Le Chateaubriand, is
dat de gerechten hier 's avonds verschijnen in tapasvorm en dat de prijzen wat
toegankelijker zijn.
Le Dauphin, Avenue Parmentier
131, 11e arrondissement, métro Parmentier, Saint Maur, Goncourt. Open voor lunch van dinsdag tot en met vrijdag van 12.00
uur tot 13.30 uur en voor diner van dinsdag tot en met zaterdag van 18.00 uur -
02.00.
De
nummer 3
Heb je seizoen 3 van de
Netflixserie Chef’s Table al gezien? Dan kan restaurant Yam'Tcha, gerund door chef Adeline Grattard, je niet zijn ontgaan. Deze
Française kookt met zó veel passie een cross-over tussen Chinees en Frans eten,
dat ze er in 2010 een Michelinster voor kreeg. De Netflixserie Chef’s Table is
het walhalla onder foodies en eigenlijk voor iedereen die ook maar een
piepklein beetje van eten houdt, dus wij allemaal! Voor het eerst focust een
volledig seizoen Chef’s Table zich op chefs uit één land: Frankrijk. We krijgen
vier van ‘s werelds meest gerenommeerde Franse chefs voorgeschoteld: Alain
Passard van L’Arpege, Michel Troisgros van La Maison Troisgros, Alexandre
Couillon van La Marine en Adeline Grattard van Yam’Tcha.
Yam tcha betekent in
het Kantonees letterlijk thee drinken. Adeline Gratard en haar man, Chi Wah
Chan openden dit verborgen kleine juweeltje in 2009. Een exquis
fusionrestaurant waar slechts maximaal 20 mensen konden plaatsnemen. Grattard's
keuken was slechts twee vierkante meter groot. Inmiddels is het restaurant
verhuisd naar rue Saint Honoré 121 en biedt plaats aan 36 personen. Parijse
chic gecombineerd met een oriëntaals interieur. Yam'Tcha is tevens het
Kantonese woord voor dimsum en legt meteen de wortels bloot van de essentie van
dit restaurant. Zij kreeg haar harde leerschool bij Pascal Barbot van
l'Astrance (Parijs 16e), gevolgd door een twee jaar durend verblijf in
Hongkong. Haar man Chi Wah Chan is theesommelier en heeft een exclusieve
theeboetiek elders in de stad. Sinds 2014 kun je ook terecht bij de
naastgelegen Boutique Yam’Tcha voor een lunch met bao’s, gevuld met ook weer
die fusion van Chinees & Frans. Én een bijpassend kopje thee. Er is zelfs
een loket in de gevel van het restaurant waar je bao’s on the go kunt
bestellen. Hier eten is een belevenis, maar beslist niet goedkoop. Lunch €65,
diner € 120. Ondanks deze prijzen is reserveren ook hier een must.
Yam'Tcha, rue Saint
Honoré 121, 1e arrondissement, métro Louvre-Rivoli.
Gesloten op maandag,
dinsdagmiddag en zondag.
De
nummer 4
Net als Yam'Tcha wordt Frenchie al jaren tot de nieuwe
voorhoede van de Parijse eet-scene gerekend. Frenchie in de
rue du Nil in het 2e arrondissement. Als
ik door deze überhippe straat loopt dan vraag ik me af of deze straat niet
beter omgedoopt kan worden in de rue du Frenchie. Want het lijkt wel of Gregory
Marchand deze straat helemaal voor zich alleen heeft. Zijn restaurant Frenchie
op nummer 5, Frenchie bar-à-vin op nummer 6, Frenchie-to-go op nummer 9 en verder
in deze straat zijn eigen groentewinkel ,viswinkel en slagerij.
Frenchie is het
inmiddels gelauwerde restaurant van Greg(ory) Marchand, een Fransman die in
keukens over de hele wereld werkte. Hij leerde het vak bij Jamie Oliver en liet
zich inspireren in New York bij het wereldberoemde Gramercy Tavern, , Hongkong,
Londen en uiteindelijk weer in z’n eigen Parijs. In juni 2009 opende Marchand
restaurant Frenchie, genoemd naar zijn eigen bijnaam, die Jamie Oliver aan ‘m
gaf toen Greg chef-kok was in Jamie’s Fifteen. Aanvankelijk stond hij daar
helemaal alleen in de keuken, met één personeelslid in de zaal. Inmiddels zijn
de wachtlijsten lang, en liggen er elke avond foodies voor de deur, smekend om
nog een tafeltje. Geen tafel? (reserveren doe je bijvoorkeur twee maanden van
te voren) Geen paniek. Steek de straat over naar Frenchie Bar-à-vins, geopend
in 2011, voor een kleinere maar net zo lekkere (bar)hap.
Vervolgens kwam Frenchie-To
Go. De naam zegt het al, bij Frenchie To Go kun je natuurlijk ook je drankje,
ontbijt of lunch meenemen en buiten mét zicht op de Eiffeltoren nuttigen. Bij
Greg zijn dat geen kleffe broodjes kaas, uitsluitend home made producten zoals
pulled pork sandwiches, bacon scones (een absolute aanrader) en huisgemaakte
pastrami. 'Frenchie', gebruikt alleen de beste ingrediënten, die hij uit zowel
Frankrijk als Engeland haalt. En wordt gebruikgemaakt van seizoensfruit- en
groente, de lekkerste vis en de beste kaas.
Inmiddels is er ook een
Frenchie in London in Covent Garden.
Frenchie, rue du Nil 5,
2e arrondissement, métro Sentier. Geopend
van maandag tot en met vrijdag uitsluitend met reservering vanaf 18.30 uur.
Menu € 74 - € 125
Frenchie bar-à-vin, rue du Nil
6, 2e arrondissement, métro Sentier, geopend alle dagen in de week vanaf 19.00
uur. Voorgerecht vanaf € 9, hoofdgerecht vanaf € 19, nagerecht vanaf € 8
FrenchieTo Go, rue du Nil 5,
2e arrondissement, métro Sentier, geopend alle dagen in de van maandag tot
vrijdag 8:30-16:30 en op zaterdag en zondag van 9u30 tot 17u30. Sandwiches
vanaf € 12
De
nummer 5
Dit restaurant kreeg in
de Guide Le Fooding de prijs voor 'La Meilleure Table 2016'. Dé droom van een
barman Amaury Guyot, schepper van de 'Sherry Butt' en de 'Prescription Cocktail
Club' en een Japanse chef-kok zonder grenzen, Taku Sekine, ooit gewerkt bij
Alain Ducasse in Tokyo en bij Le Clown Bar in Parijs. Een restaurant van
slechts 50 vierkante meter waar je in een rauw lokaal, cocktails kunt drinken
naast op de Aziatische keuken geïnspireerde kleine gerechten. Het is zoeken
geblazen in de rue Saint Nicolas vlakbij de Bastille naar restaurant Dersou. Geen bord aan de muur maar op
nummer 21 zit dit nieuwe hipster-chiq restaurant. Voor een vijf gangen-menu met
vijf bijbehorende cocktails betaal je € 95 en zes- of zeven gangen met
evenzoveel cocktails € 115 - € 135. Op
zondag kun je er ook terecht voor brunch € 25 - € 30
Dersou, rue
Saint-Nicolas 21, 12 arrondissement, metro Ledru Rollin, Gare de Lyon. Geopend dinsdag tot en met vrijdag van
19.30 uur tot middernacht, op zaterdag van 12.00 uur - 15.30 uur en van 19.30
uur tot middernacht en op zondag alleen lunch van 12.00 uur - 15.30 uur.
Gesloten op maandag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten