Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

woensdag 31 mei 2017

MAISONS-LAFFITTE: HET GROENE PARADIJS AAN DE SEINE

Een paar maanden geleden kreeg ik de volgende mail: "Sinds tijden volg ik trouw je blog en vind je manier van schrijven werkelijk 'passionant'. Is het een idee om eens Maisons-Laffitte te komen bekijken? Stad van paarden en een prachtig kasteel". Was getekend Ellès.

Na een en ander 'gegoogled' te hebben, was een afspraak snel gemaakt. Maisons-Laffitte bevindt zich op zo'n 18 kilometer ten westen van de binnenstad van Parijs, en is een gemeente in het Franse departement Yvelines. Het kleine stadje met slechts 23.000 inwoners is prachtig gesitueerd tussen de Seine en het gigantische bosgebied van Saint-Germain-en-Laye. Ooit onderdeel van de 'inventaris' van de machtige abdij Saint-Germain des Prés opgericht in het jaar 820. De oppervlakte van Maisons-Laffitte bedraagt slechts 6,7 km² en de bevolkingsdichtheid bedraagt 3.262 inwoner per km². Om een idee te geven in parijs is dat 20.200 inwoners per km². Dit komt dat ruim 60% van het gemeentelijk gebied bestaat uit een park. Met recht dat dit stadje in de 17e eeuw en de eeuwen daarna bezocht werd door koningen, keizers, prinsen, schrijvers en anders denkenden waaronder Voltaire. De stad draagt niet voor niets de titel van 'Ville Imperiale'.

Maisons-Laffitte, 'Ville imperiale', met een majestueus uitzicht op Paris la Défense

Cité du Cheval
De bezoekers komen naar deze stad om verschillende redenen: het groen, de rust, het prachtige kasteel en de paarden. Maisons-Laffitte wordt de 'Cité du Cheval' - paardenstad genoemd. Een titel die ze sinds 1777 heeft te danken aan de Graaf van Artois, (de zorgeloze kleine broer van de onthoofde Lodewijk XVI) inwoner van de stad en een groot paardenliefhebber. De eerste paardenrennen worden in het midden van de negentiende eeuw georganiseerd door de bankier Jacques Laffitte, naamgever van de stad. Zijn ambitie was om een opleidingscentrum te creëren, een wens die in 1910 gestalte kreeg. Mede dankzij de puissant rijke Joseph Oller, een van de eerste 'bookmakers', die in 1850 langs de Seine een paardencircuit aanlegde. In 1878 werd het circuit officieel omgetoverd tot een echte racebaan met tribune en de opening vindt plaats op 6 juni door Franse President MacMahon. In 1932 vinden hier de eerste paardenraces plaats met vrouwen als racejockeys. Heden ten dage heeft de stad, met 1600 paarden op haar grondgebied, het grootste paarden-training-centre van Île de France, met een oppervlakte van 220 hectare. Dagelijks worden hier zo'n 700 paarden getraind voor races, maar ook voor de prestigieuze Republikeinse Garde waarvan de stad hoofdsponsor is. Het 'Hippodrome de Maisons-Laffitte' is een van de mooiste racebanen van de Parijse regio samen met Auteuil, Longchamp, Saint-Cloud en Vincennes. Daarom alleen al is Maisons-Laffitte een must-see voor paardenliefhebbers. Die hun hart ook nog eens kunnen ophalen in het nabijgelegen bosgebied van Saint-Germain-en-Laye.

De stad wordt al sinds 1777 de 'Cité du Cheval' - paardenstad genoemd

TIP: Op 10 juni 2017 van 16.00 uur tot 20.30 uur, wordt weer het jaarlijkse Fête du Cheval georganiseerd. Met 8 officiële paardenraces met oa de 'Prix de Maisons-Laffitte'. Verder stuntmannen te paard en allerlei attracties speciaal voor kinderen waaronder een expositie van Playmobil, een paarden-rensimulator en een mechanisch paard. Maar ook pony's, ritten met een echte koets en de 1e kampioenschappen voor jonge poney-ruiters. 

Château de Maisons een van de klassieke meesterwerken van Franse architectuur uit de 17e eeuw

Château de Maisons
Het departement Yvelines heeft 13 kastelen op haar grondgebied. De bekendste daarvan zijn het Paleis van Versailles, het officiële verblijf van Franse Koningen, en het Château van Rambouillet dat heden ten dage dienst doet als presidentieel verblijf. De andere kastelen zijn allemaal minder bekend en toentertijd hoofdzakelijk in gebruik voor de jacht. Zelfs Versailles is ooit ontstaan als een jachtpaviljoen van Lodewijk XIII, de voorganger van de 'Zonnekoning'.
Maisons-Laffitte heeft een van de mooiste exemplaren op haar grondgebied. Gebouwd in de 17e eeuw, in opdracht van René de Longueil, voorzitter van het Parlement van Parijs en hoofdinspecteur van Staats Financiën. Mede dankzij zijn invloed in Parijs, vriendschap met Lodewijk XIV en het fortuin van zijn puissant rijke vrouw kon hij de beroemde architect François Mansart benaderen om een kasteel te bouwen waardig genoeg om de koning te ontvangen wanneer hij op jacht ging in de bossen van Saint-Germain. Tevens moest het vorm geven aan zijn talrijke ambities.

Originele bouwtekeningen, voor altijd bewaard gebleven, zijn te bezichtigen in het kasteel

François Mansart (1598-1666) gold als een van Frankrijks belangrijkste architecten. Dè vertegenwoordiger van het vroege classicisme. Vanaf 1636 was hij in dienst van de Koning en in die positie verantwoordelijk voor talloze bouwprojecten waaronder kastelen, kerken en paleizen. Zijn belangrijkste werken in Parijs waren de kerk en abdij Val-de-Grâce, en de ombouw van Hôtel Carnavalet. Het Mansarde dak, dat in de 17e eeuw populair was, is naar hem vernoemd. Dit dak maakte een beter gebruik van de zolderverdieping, bijvoorbeeld voor bewoning door het personeel.

Zicht vanuit de grote ontvangsthal

De bouw duurde van 1634 tot 1646 en het kasteel wordt beschouwd als een van de klassieke meesterwerken van Franse architectuur uit de 17e eeuw. Harmonieus en elegant met een prachtige symmetrie. Centraal een magistraal hoofdgebouw met klokkentoren, met links en rechts twee vleugels, een grote ontvangsthal en een trappenhuis van adembenemende schoonheid. Fraai gedecoreerd met Dorische zuilen. Met daglicht dat van voor naar achteren het kasteel binnenstroomt. Geheel gebouwd uit een 'blonde' steen afkomstig uit de steengroeven van Chantilly. In 1651 vond de inhuldiging plaats door een nog jonge Lodewijk XIV. Hij was pas 12 jaar en nam zich toen waarschijnlijk voor, later ook te willen leven in een immens paleis. Het jachtslot te Versailles van zijn vader werd onder zijn koningschap in 1680 verbouwd tot het huidige Palais de Versailles.

De imposante trappenhal van het kasteel

Château de Maisons  is dagelijks te bezoeken van 10.00 uur tot 12.30 uur en van 14.00 uur tot 18.00 uur en tot 17.00 uur in het laagseizoen. Op dinsdag is het kasteel gesloten. Dit jaar zijn nog meer meubels toegevoegd aan de toch al rijke collectie. Zelfs de keuken en de badruimte zijn te bezoeken. In de eerste ruimte die u bezoekt ziet u nog originele tekeningen en een maquette van het kasteel met de stallen. Het kasteel wordt nog altijd beschouwd als een van de mooiste 'huizen' van zijn tijd in de regio.
Nog enkele wetenswaardigheden: Het kasteel werd bijna twee keer gekocht door Lodewijk XV die er zijn maîtresses; Madame de Pompadour en later Madame du Barry, wilde onderbrengen. De prijs was zelfs voor Lodewijk XV boven het 'budget' wat hij wilde besteden aan zijn 'geliefden'.

Het kasteel is rijk gedecoreerd

In 1777 werd het eigendom van de graaf van Artois, de broer van Lodewijk XVI en toekomstige Charles X. In de negentiende eeuw wordt het gekocht door de bankier Jacques Laffitte die het grote park in bouwpercelen verdeeld om zo het nodige onderhoud aan het kasteel te kunnen bekostigen. Veel later, in 1905, wordt het kasteel wederom van de ondergang gered door de Franse staat. Het is nu een geclassificeerd monument.

Château de Maisons diende als decor voor 14 films

Meer dan 14 film zijn opgenomen in dit château, waaronder Dangerous Liaisons, met in de hoofdrollen, Glenn Close, John Malkovich, Uma Thurman en Michelle Pfeifer. Een ander leuk detail is dat een exacte kopie van dit kasteel te vinden is op een grondgebied van 300 hectare, dertig kilometer buiten Beijing. Eigendom van de Chinese miljardair Zhang Yuchen, die het in 2004 liet bouwen voor de lieve som van veertig miljoen euro en het draagt de naam Zhang-Laffitte.

Keuken en 'Koninklijke' badkamer zijn te bezichtigen

In het stadscentrum vindt u de bakkerij van Louis Durand die al 110 jaar op dezelfde plek is gevestigd en nog steeds in handen is van de familie Durand. Louis Durand is de schepper van de 'Paris-Brest'. Een rond gebak, met een diameter van 30 cm. tot 50 cm., bestaande uit bladerdeeg gevuld met een bijzondere mousseline room en bestrooid met amandelen. Gecreëerd op verzoek van de Franse journalist Pierre Giffard en geïnspireerd op de al sinds 1891 bestaande wielerwedstrijd; Paris Brest. Het recept voor het 'fietswiel' is nog altijd geheim en gaat over van vader op zoon.
Wijn en kookliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Épicerie de Longueil. Opgericht in 1880. Daar kunt u terecht voor de mooiste specerijen en onder het pand een gewelfde kelder met duizenden flessen wijn.
Op weg naar het kasteel passeert u de kleinste bibliotheek van Île de France. Een omgebouwde telefooncel waar u naar hartenlust boeken kunt lenen en ruilen.

Al 110 jaar gevestigd in Maisons-Laffitte: Louis Durand, de schepper van de 'Paris-Brest'

Zelf ben ik met de auto vanuit het centrum naar Maisons-Laffitte gereden omdat ik de prachtige door Mansart ontworpen 'Voie Triomphale', langer dan die van Parijs, zelf wilde aanschouwen. Binnenrijdend vanuit de avenue Maurice Berteaux heb je een geweldig uitzicht op het kasteel. Mijn eerste kennismaking met dit prachtige en rustgevende dorp.
Ik zou het u niet adviseren omdat de heenweg, 18 kilometer lang, mij een uur koste en de terugreis naar mijn hotel in het 19e arrondissement van Parijs, maar liefst twee uur.

Maak gebruik van lijn A van de RER die u in slechts 17 minuten brengt vanaf metrostation Etoile (Arc de Triomph, naar het station Maisons-Laffitte dat midden in de stad ligt. Alles wat u wilt bekijken ligt op loopafstand.

De kleinste bibliotheek van Île de France

Voor vragen kunt u terecht bij het Office de Tourisme dat u graag van dienst is bij het voorbereiden van uw verblijf. Zij organiseren ook rondleidingen in het kasteel, het park met vele bijzondere villa's uit de 19e eeuw en zelfs een kijkje achter de coulissen van het Hippodrome van France Galop. Er wordt zelfs Nederlands gesproken door mevrouw Ellès Kattar-Luttikhuis. Aan haar dank ik het idee van deze blog. Nogmaals 'Un Grand Merci'.

Office de Tourisme Maisons-Laffitte, avenue Longeuil 41 (tegenover het stadhuis.)
Geopend in de periode van 15 september tot 14 juni van maandag tot vrijdag van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 18.00 uur - op zaterdag van 10.00 uur tot 12.30 uur - op zon- en feestdagen gesloten.
In de periode van 15 juni tot 14 september van maandag tot vrijdag van 09.30 uur tot 12.00 uur en van 14.30 uur tot 18.00 uur - op zaterdag van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 17.00 uur - op zon- en feestdagen gesloten.


TIP: Voor een spannende overnachting. Slapen met de 'kids' in de paalwoningen van de Sandaya Camping International****. rue Johnson 1, Maisons-Laffitte

1 opmerking:

 1. Reacties van Nederlanders wonend in Frankrijk op Frankrijk.fr

  Reactie van Hans Schouwenaar
  De plaats Maisons-Laffitte komt ook voor in het prachtige Les Thibaults (recent opnieuw in het Nederlands vertaald) van Roger Martin du Gard, die in 1937 de Nobelprijs voor literatuur won. Maar betrekkelijk weinig mensen kennen dit, maar het is literatuur op zijn mooist! De sfeer zoals in deze blog beschreven is vanuit het verhaal de de familie Thibault kijkend, zeer herkenbaar.
  Leuke blog weer, compliment!

  Reactie van
  Prachtig en informatief artikel. Bedankt Ferry!

  BeantwoordenVerwijderen