Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

woensdag 7 juni 2017

DE VOIE TRIOMPHALE; DE PARIJSE AS

In september 2012 begon ik een van mijn blogs als volgt:
Om maar meteen met het slechte nieuws de beginnen; het mooie uitzicht over de 'Voie Triomphale' is niet meer. De Voie Triomphale; de monumentale zichtlijn vanaf La Grande Arche de la Défense naar de place de Étoiles met de Arc de Triomphe naar place de la Concorde met de obelisk en de piramide van Pei op de cour Napoleon bij het Louvre is niet meer te bezichtigen. De eigenaar van het gebouw, het Ministerie van Ecologie, heeft dit besloten na een ongeluk met een van de futuristische glazen liften. De ruimte boven in La Grande Arche zal worden herontwikkeld tot kantoren. In 2008 werd nog ruim 1 miljoen euro geïnvesteerd in het onderhoud en reparatie van de panoramische liften, ooit gebouwd door Otis. Maar naar aanleiding van het incident in april 2010 werden de liften na een veiligheidsaudit afgekeurd. Dit heeft het ministerie uiteindelijk doen besluiten om het 'Dak van de Wereld' niet meer open te stellen voor het publiek. Hiermee verdwijnt een van de mooiste attracties van Hauts-de-Seine. Om een idee te geven; in 2009 bezochten meer dan 110.000 mensen dit unieke uitzichtpunt.

Opnieuw genieten van een spectaculair uitzicht op de 'Voie Triomphale vanaf  het panorama dak van La Grande Arche de la Défense

En dan nu het goede nieuws: Na een grondige verbouwing is de bovenste etage sinds 1 juni 2017 weer open voor het publiek. Met een nieuw terras in de open lucht, het grootste van Parijs. Op een hoogte van 112 meter heeft u weer een nieuw spectaculair uitzichtpunt over de Parijse as; 'La Voie Triomphale'. Via de toch al, letterlijk, adembenemende, panoramische liften, (deze zijn aangepast om winden van 80 km/h, daarvoor 50 km/h te weerstaan) bereikt u via de buitenkant van het gebouw in enkele minuten de hoogste etage en uw blogger was een van de eersten die op 1 juni voet mocht zetten op het 1.000 m² grootte terras. Het hekwerk met lelijke kabels aan de voorzijde is vervangen door helder glas met openingen voor de fotocamera's en een 107 meter lang promenadedek zorgt ervoor dat u nu ook aan de achterzijde kunt genieten van een spectaculair uitzicht. Het uitzicht aan de voorzijde is spectaculairder dan dat van de Eiffeltoren.  Kijkend over het 'Manhattan' van Parijs, een sterk staaltje van moderne architectuur en hoogbouw van de zakenwijk La Défense, ziet u de 1200 meter lange esplanade, met de grootste openlucht expositie met 69 kunstwerken van onder andere Calder, Miro en César. U kijkt in een rechte lijn naar de place Charles de Gaulle met de Arc de Triomphe, verder de place de la Concorde met de Obelisk en het Louvre met de piramide van Pei.

Via de toch al, letterlijk, adembenemende, panoramische liften, bereikt u via de buitenkant van het gebouw in enkele minuten de hoogste etage 

Het was overigens Catharina de Medici die in 1564 de aanzet gaf tot 'La Voie 'Triomphale met de bouw van het Louvre. Le Nôtre creëerde in 1664 de Jardin des Tuilleries en in 1670 de Avenue Champs Élysées. De architect Gabriel kreeg de opdracht voor de Place de la Concorde in 1760. Napoleon geeft in 1806 de opdracht voor het bouwen van een triomfboog en Haussmann transformeert de place de l'Étoile in 1854 tot een rotonde waar 12 lanen op uitkomen. In 1958 ontstond het idee voor een nieuw project dat voorzag in een verlenging van deze historische as; de bouw van La Défense. Hiervoor moesten 9000 woningen worden geruimd en meer dan 25.000 mensen werden geherhuisvest. In 1965 verschenen de eerste kantoortorens en in 1970 zorgde de RER voor een 4 minuten verbinding tussen La Défense en de Place de l'Étoiles. In 1983 krijgt de Deense Architect Johan Otto von Spreckelsen de opdracht voor de bouw van een nieuwe triomfboog; La Grande Arche. Alles in één rechte lijn naar het westen, 7 kilometer lang, van de Cour Carrée in het Louvre, tot aan De Grote Ark in La Défense.

Uw blogger was een van de eersten die op 1 juni voet mocht zetten op het 1.000 m² grootte terras

La Grande Arche werd in 1989 geopend door president François Mitterand als voltooiing van de historische Parijs As. Gebouwd ter herdenking van het tweehonderdjarig bestaan van de Franse revolutie. Weinigen weten dat de Eiffeltoren geopend werd bij de viering van de 100ste verjaardag. De volmaakte kubus weegt 300.000 ton oftewel 30 keer zoveel als de Eiffeltoren. De buitenkant is bedekt met twee hectaren wit Carrara marmer van het zuiverste soort en twee hectaren glas. (Overigens zal al het marmer, vanwege krom trekken worden vervangen door wit graniet uit Vermont USA. Een project dat duurt tot 2019) Het nog steeds indrukwekkende gebouw, dat uitverkozen werd uit 424 inzendingen, als onderdeel van de Grands Traveaux van François Mitterand, kostte in die tijd 450 miljoen euro. De afmetingen zijn immens: 112 meter hoog, 100 meter breed en 100 meter diep. De open ruimte in het midden zou de Champs Élysées in de breedte en de Notre Dame in de hoogte kunnen omvatten.

De sky is de limit, het panoramadak staat garant voor spectaculaire uitzichten

Op de bovenste etage bevindt zich ook een expositie ruimte van 1200 m² dat geheel en exclusief gewijd wordt aan foto-jounalistiek, de eerste in geheel Frankrijk en een initiatief van de journalist Jean-François Leroy. Leroy is tevens de initiatiefnemer van het internationale fotofestival van de journalistiek; 'Visa pour l'Image' en artistiek directeur van de 'Arche du photojournalisme'. De eerste tentoonstelling is die van Stephanie Sinclair: 'Too Young to Wed' - te jong om te trouwen. Elf jaar lang reisde Stephanie door Afghanistan, Ethiopië, India, Nepal, Yemen en door delen van de Verenigde Staten waar nog steeds kindhuwelijken aan de orde van de dag zijn. Wereldwijd zijn er zo’n 15 miljoen kindbruiden. Zij filmde en fotografeerde tientallen minderjarige uitgehuwelijkte meisjes. Haar project 'Too Young To Wed' probeert dit probleem onder de aandacht te brengen met indrukwekkende verhalen en beeldmateriaal. Haar foto's worden regelmatig gepubliceerd in de New York Times, Time Magazine en National Geographic.

Op de bovenste etage bevindt zich ook een expositie ruimte van 1200 m² dat geheel en exclusief gewijd wordt aan foto-jounalistiek

Naast de exporuimte bevindt zich op de bovenste etage een bistro restaurant dat plaats biedt aan vijftig personen. 'Josephine Gardens' het kleine broertje van Josephine in de rue du Cherche-Midi. aan het fornuis staat chef-kok Jean-Christian Dumonet. Tevens is er een kleine culinaire snack-shop voor koffie, drankjes en take-away.

Op de bovenste etage een bistro-restaurant dat plaats biedt aan vijftig personen. 'Josephine Gardens' 

Toegang tot het panoramadak kost € 15 per persoon (€19 inclusief toegang tot de expositieruimte). Kinderen tot 18 jaar € 7 (€11 inclusief expositie) Elke dag geopend van 09.30 uur tot 18.30 uur


La Défense evolueert voortdurend. In 2005 kondigde de EPAD, Établissement Public d'Aménagement de la Défense, de organisatie die al sinds 1958 verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van La Défense, een ambitieus zes jarenplan aan, voor de modernisering en verdere ontwikkeling van dit gebied. Vier hoofddoelstellingen werden gedefinieerd om een nieuwe dimensie te geven aan La Défense: Het transformeren van de verouderde gebouwen door spectaculaire hoogbouw, het herstellen van de balans tussen wonen en werken en het herontwikkelen van openbare ruimten inclusief een verbeterde infrastructuur. Het voorzag onder meer in de bouw van diverse wolkenkrabbers en een theater voor 5000 zitplaatsen op de site. Een van de belangrijkste nieuwigheden van dit project is de toestemming voor de bouw van 300 meter hoge torens en hoger, twee keer groter dan de huidige limiet. De grond wordt hier tenslotte per kubieke meter verkocht, want ook de lucht schijnt zijn prijs te hebben.

De 1200 meter lange esplanade, met de grootste openlucht expositie met 69 kunstwerken van onder andere Calder, Miro en César

Tour First
De eerste ambitie is inmiddels al lang gerealiseerd. In mei 2011 is aan de kop van de esplanade du Géneral de Gaulle, de 225 meter hoge Tour First opgeleverd. Inclusief de verlichte naald, die dient als antenne, zelfs 231 meter. Een renovatieproject van de oude Tour Axa. De nieuwe "glazen" toren bestaat uit drie vleugels die uitzicht bieden naar het oosten, zuiden en noordwesten. De speciale dubbele beglazing is voorzien van een zeer innovatief hitteschild  en voldoet daardoor als eerste wolkenkrabber in Frankrijk aan de hoogste milieunorm die men kan bereiken: de HQE (Haute Qualité Environnementale). De architecten van Kohn Pedersen Fox Associates tekenden voor het ontwerp.

De 231 meter hoge Tour First

Tour Carpe Diem
In september 2013 volgde de oplevering van de 166 meter hoge Tour Carpe Diem. 35 etages met een totaal vloeroppervlakte van 45.466 m². Het ontwerp van Robert Stern kost de lieve som van 340 miljoen euro. Het gebouw is voorzien van een 18 meter hoog atrium met wintertuin en is zowel toegankelijk vanuit de Esplanade als de beneden gelegen Boulevard Circulaire. Op het dak zijn tuinen, een restaurant en conferentiefaciliteiten met een spectaculair uitzicht over Parijs. Helaas is dit uitzicht alleen toegankelijk voor genodigden en zij die werkzaam zijn in dit gebouw.  

Tour Carpe Diem opgeleverd in 2013

Tour Majunga
Medio 2014 opende de Majunga-toren, naar een ontwerp van Jean-Paul Viguier, die meerdere gebouwen in La Défense op zijn naam heeft staan, een project van de Nederlandse projectontwikkelaar Unibail- Rodamco, Uniek is dat elke verdieping in deze toren beschikt over een buitenruimte. De loggia’s van de 195 meter hoge glazen kantoortoren beslaan steeds twee verdiepingen. Ze verspringen een beetje over de zuidgevel en zijn daarmee sterk bepalend voor het uiterlijk van het gebouw. De bovenste verdieping van de twee die op elke loggia uitkomen, heeft steeds een terugvallend balkon en biedt daardoor een prettige beschutte ruimte. En zoeken de kantoormedewerkers de loggia’s niet op, dan stroomt de frisse buitenlucht via speciale ventilatieluiken vanzelf naar hen toe. De bovenste 19 etages worden bezet door het consultancybedrijf Deloitte


Tour D2
In januari 2015 werd de Tour D2 ingehuldigd die meteen voor een revolutie zorgde aan de skyline van La Défense. Als de meest recente toren die in het 'woud' van La Défense oprijst, valt de D2-toren sterk op door zijn gestroomlijnde vorm, zijn expressieve exostructuur (gekruiste diagonalen) en ronde top die haar al snel de bijnaam 'augurk', of zelf 'de zetpil' opleverde. De D2-toren, ontworpen door het architectenduo Anthony en Tom Sheehan van Béchu Sogecap, mag dan geen unicum zijn op wereldvlak maar opvallen doet hij wel. We kennen deze vorm ook al van "30 St Mary Axe', een door Norman Foster ontworpen gebouw in de City of London dat beter bekendstaat als de 'The Gherkin'. Een van de bijzondere kenmerken van D2-toren is niet van buitenaf zichtbaar. Maar bovenop de 37e en laatste verdieping van het gebouw bevindt zich een daktuin van 500 m², ook wel 'Garden of the Clouds' genoemd beplant met grove den en esdoorns. Elke avond schittert de toren door honderden 'vuurvliegjes' die gemonteerd zijn op de stalen beugels op de gevel. De toren zelf is slechts 171 meter hoog.

 De D2-toren valt sterk op door zijn gestroomlijnde vorm

De zakenwijk telt nu 3 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte voor 150.000 medewerkers. 2500 Ondernemingen zijn er gevestigd, waarvan 1200 met hun hoofdkantoor. 20.000 Mensen wonen in de wijk tussen de mega wolkenkrabbers.

Wandeling
Maar La Défense is niet alleen een zakenwijk. Door de vele veranderingen van de afgelopen jaren heeft de wijk de vibe gekregen van New York, met winkels, vele cafés, foodtrucks, en restaurants en diverse terrassen. Veel groen afgewisseld met prachtige kunst.

De CNIT; een van de eerste gebouwen van La Défense is geheel omgebouwd tot een modern winkelcentrum


Het gebied is zeker een wandeling waard. Begin uw wandeling bij het metrostation Esplanade de la Défense (lijn 1) en volg de rechte lijn via de Esplanade du Général de Gaulle naar de Parvis met La Grande Arche. Ook de achterzijde met de Cours de Valmy moet u zeker niet overslaan. Na de wandeling vol met indrukwekkende architectuur kunt u weer lijn 1 nemen naar het centrum van Parijs bij het metrostation La Défense Grande Arche.

Overal zijn plekjes om te picknicken of te genieten van een lunch geserveerd vanuit diverse foodtrucks

Geen opmerkingen:

Een reactie posten