Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

woensdag 9 mei 2018

KONINGSDAG 2018 IN PARIJS, KENNISMAKING MET ONZE NIEUWE AMBASSADEUR


Donderdag 3 mei, op persoonlijke uitnodiging van onze nieuwe ambassadeur in Parijs, was ik al vroeg op weg. Stakingsdag bij de Franse spoorwegen betekende dat de laatste zeven kilometer voor Parijs mij een extra uur reistijd bezorgde. Koningsdag in Parijs, en op de een of andere manier weten ze bij onze ambassade in Frankrijk altijd een stralende dag uit te kiezen.


Het Atelier Néerlandais
Vanuit mijn hotel neem ik de overvolle metro richting de start van een feestelijke dag. Allereerst een ontvangst in het Atelier Néerlandais (AN) waarvan ik al een aantal jaren lid ben. Achter de voorgevel van rue de Lille 121, in het statige 7e arrondissement van Parijs, bevindt zich het achttiende-eeuwse Hôtel Turgot. Een prachtig pand, prominent gelegen naast het Palais Bourbon - de Assemblee Nationale (de Franse Tweede Kamer) en in de buurt van de belangrijkste ambassades en instituten van Parijs. Op de derde etage is het Atelier Néerlandais gevestigd. Een ankerplaats voor Nederlandse ontwerpers, fotografen, architecten, uitgevers en andere individuele ondernemers, organisaties en bedrijven, werkzaam in de creatieve sector, die vanuit een van de mooiste lokaties in Parijs hun positie op de Franse markt willen versterken. Het Atelier Néerlandais wordt ook wel gezien als het Nederlandse culturele uithangbord in Frankrijk. Dit alles op initiatief van het cultuur en communicatieteam van de Nederlandse Ambassade in Frankrijk, onder de bezielende leiding van Bart Hofstede, ambassaderaad voor cultuur en communicatie, die in augustus Parijs gaat verruilen voor Peking. 

‘Tormenta’; de Nederlandse couturier Jef Montes en model Yurika - debuut op Paris Fashion Week 2018 – presentatie in het Atelier Néerlandais - foto AN

Onder leiding van Bart Hofstede is het AN er in geslaagd in de afgelopen jaren om gebundelde presentaties te organiseren tijdens grote evenementen zoals FIAC, Designer Days, Salon du Livre, Paris Photo, Paris Fashion Week, Maison et Objet, Off print en Paris en scène. Daarnaast zorgt het team van de Nederlandse ambassade voor, vooral tentoonstellingen van fotografie, ontwerp, hedendaagse beeldende kunst, filmavonden, literatuur en debat, en financiële steun aan andere disciplines als podiumkunsten, op Franse podia, voor een Frans publiek. Succes is dan ook niet uitgebleven en het Atelier telt inmiddels meer dan 100 ondernemers die zich hebben aangesloten.

Jasper Krabbé in ‘Het geheim van de Meester’ – Charlotte Caspers schildert Van Gogh - opnamen in Atelier Néerlandais - foto AN

De ontvangst is allerhartelijkst, dit keer door Dhr. Joan Mols, die mij tevens op de hoogte brengt van de komende activiteiten in het Atelier Néerlandais. Op donderdag 31 mei staat het Atelier geheel ter beschikking voor de Nederlandse kunstenaar Victor de Bie. De Bie is een veelzijdig beeldend kunstenaar met een modeachtergrond. Hij heeft de laatste twee jaren al enkele malen hier atelier gehouden en is door de locatie in Parijs zeer geïnspireerd geraakt, waardoor hij, zoals hij het zelf zegt, een ‘boost’ kreeg in zijn artistieke uitdrukking. Om zijn dankbaarheid, en de inspiratie die hij in Parijs heeft opgedaan, ter plaatse ten toon te stellen, heeft hij zijn vernissage van zijn expositie ‘Potasser et Cartonner’, op 31 mei 2018 in het Atelier Néerlandais. De expositie loopt van 1 juni tot en met 7 juni 2018. U als lezer van weblog Paris FvdV bent van harte wellkom. A.u.b. vooraf aanmelden op info@victordebie.com

Nederlands kunstenaar Victor de Bie aan het werk in het Atelier Néerlandais

Gedurende de laatste twee weken van juni zijn er op de locatie van het Atelier Néerlandais evenementen met betrekking tot de slotmanifestatie ’‘Oh Pays-Bas!. Deze sluit het Nederlandse culturele seizoen 2017-2018 in Frankrijk af. Gedurende deze weken vinden er verschillende evenementen plaats. Op het programma staan o.a. een expositie, workshops met als thema textiele innovatie en design en een Pecha Kucha-avond. Voor meer informatie klik hier.

Een wel heel bijzondere presentatie van het modemerk XUAN Paris - foto AN

Weinigen weten dat hier aan de rue de Lille 121 ook het Nouveau Centre Néerlandais is gevestigd onder leiding van Ed Hanssen. Het NCNL is een zelfstandig opleidingsinstituut, lid van het AN en verzorgt sinds februari 2014 lessen Nederlands aan in Parijs en omgeving wonende volwassenen. Daarnaast geeft het ook lessen in Franse schrijf- en conversatievaardigheden voor Nederlandstaligen. De brug die het NCNL slaat tussen Fransen en Nederlanders komt ook tot uiting in de maandelijkse lessen over de geschiedenis van de Nederlandse en Vlaamse schilderkunst en de tweemaandelijkse Leesclub Nederlandse literatuur samen met onder andere schrijver en kunst historicus Jan-Willem Noldus. Op 1 juni 2018 geeft Ed Hanssen een lezing over Vermeer.

Geduldig wachten tot 18.00 uur - rue de Grenelle 85

Hôtel d'Avayray
De klok tikt richting 18.00 uur en het is tijd om te wandelen richting de residentie van onze Ambassadeur aan de rue de Grenelle 85. Het is voor het eerst dat ik persoonlijk kennis ga maken met onze nieuwe ambassadeur in Frankrijk Z.E. Mr. Pieter de Gooijer. Sinds augustus 2017 de opvolger van Ed Kronenburg, onze nieuwe Ambassadeur in China.
Het is altijd een eer om (weer) te worden uitgenodigd voor een festiviteit in de chique Nederlandse residentie, het voormalige Hôtel d'Avayray.

Erewacht bij de residentie van onze ambassadeur Z.E. Pieter de Gooijer

In 1718 kreeg de architect Jean-Baptiste Le Roux van Claude Théophile de Bésiade, markies van Avaray, de opdracht een luxueuze residentie te bouwen, nabij het buurtschap 'près de la justice Saint-Germain'. De bouw nam ongeveer twee jaar in beslag. Directe nazaten van de familie Bésiade d’Avaray verkochten dit herenhuis in 1920 aan de Nederlandse regering en sinds die tijd is het Hôtel d’Avaray de officiële residentie van de ambassadeurs van het Koninkrijk der Nederlanden in Parijs.

Alle gasten worden persoonlijk welkom geheten door onze nieuwe ambassadeur Z.E. Pieter de Gooijer en mevrouw Julie Vermooten

Een voor een sluiten de gasten zich aan en worden persoonlijk ontvangen door onze ambassadeur Z.E. Pieter de Gooijer en mevrouw Julie Vermooten. Vertegenwoordigers van defensie van diverse grootmachten, leden van verschillende ambassades, maar met name Nederlanders uit het Franse bedrijfsleven en verenigingen waaronder het CAPA, 'Club Affaires Paris Amsterdam', de NZGF, de Nederlandse Zaken Gemeenschap Frankrijk en ANEAS, de oudste Nederlandse vereniging in Frankrijk. De Koningsdagreceptie wordt jaarlijks mede mogelijk gemaakt door de steun van zowel het Franse- als Nederlandse bedrijfsleven. Wederom zijn de overdadige tafels en de inwendige mens verzorgd door het team van chef-kok Enzo Franceschelli, lid van de gerenommeerde ‘Club International Les Toques Blanches’. Internationale professionals uit de horeca die in Frankrijk of in het buitenland wonen.

De inwendige mens wordt verzorgd door het team van chef-kok Enzo Franceschelli, lid van de gerenommeerde ‘Club International Les Toques Blanches’


Wie is eigenlijk Pieter de Gooijer is een vraag die ik stel aan de vele bezoekers die ik ontmoet op deze bij uitstek uitstekende netwerkbijeenkomst.
Pieter de Gooijer (1956) was van 2011 tot januari 2017 de Nederlandse PV, Permanent Vertegenwoordiger bij de Europese Unie. Eerder was hij diplomaat in Ankara en Washington en directeur-generaal politieke zaken op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanaf augustus 2017 is hij onze ambassadeur in Parijs.
Als EU ambassadeur vertegenwoordigde hij Nederland in Brussel in de woelige tijden van de eurocrisis, de Griekse geldcrisis, de migratiecrisis, tot het Brexit-drama en de opkomst van de anti-Europese populisten. Een door de wol geverfde, crisisbestendige topdiplomaat die van het roulerende EU-voorzitterschap van Nederland, in de eerste helft van 2016, een opmerkelijk succes wist te maken.

Z.E. Dhr. Pieter de Gooijer

Met vooruitziende blik koos de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders ervoor om deze superervaren Nederlands Permanent Vertegenwoordiger bij de EU voor te dragen als Ambassadeur in Parijs. Een diplomaat die het onderhandelingsspel en de personen die daarbij tellen door en door kent. Zo verzekerde Den Haag zich van diplomatieke kwaliteit binnen de vroeger zo befaamde Frans/Duitse as, die met de komst van de qua Europa ambitieuze Macron weer volop aan het draaien is.

De Koningsdagreceptie is bij uitstek dè  plaats om te netwerken

Geen wonder dat onze ambassadeur, tijdens zijn speech, de belangrijke relatie onderstreept tussen Nederland en Frankrijk, met als markant gebeuren de ontmoeting tussen de Franse President Macron en Premier Rutte.
“Voor ons liggen belangrijke thema’s en uitdagingen voor bilaterale Europese samenwerking waaronder energie transitie, onderzoek en innovatie, het gevecht tegen de klimaatverandering, migratie en defensie. Voorbeelden van duurzame samenwerking zijn te zien op de binnenplaats”. Aldus Z.E. Pieter de Gooijer.

V.l.n.r. Dhr. Joan Mols – Atelier Néerlandais, de Nederlands – Vietnamese modeontwerper Xuan-Thu Nguyen van het modemerk XUAN Paris en haar echtgenoot Martijn Ratsma

Over zijn persoonlijke aspecten krijg ik de volgende antwoorden: Hij is de man van de scherpe vragen, hij is niet alleen een perfectionist maar wil ook alles weten, waardoor hij altijd meer weet dan de rest. Ietwat gesloten en het duurt even om met hem een vertrouwensrelatie op te bouwen. Volgens mij is Nederland in Frankrijk in goede handen.
Wandelend door de prachtige tuin, die inmiddels helemaal gevuld is met Hollandse tulpen ontdek ik ook Barneveldse kippen, zomaar een ongewoon tafereel in de tuin van een ambassadeur.

Televisiemaker, schrijver, Frankrijk kenner Wilfried de Bruijn druk in gesprek met Lionel Veer, Permanent Vertegenwoordiger bij UNESCO

Duurzame samenwerking
Op weg naar de uitgang krijg ik op de binnenplaats uitleg van Robert-Willem Dol van het Nederlandse Beeblue. Een ondernemerscollectief dat producten en diensten ontwikkelt met een positieve impact op samenleving, natuur en economie. Een daarvan is het zeepje SOOP. In Nederland produceren we jaarlijks 120 miljoen kilo koffiedik en miljoenen kilo’s sinaasappelschil als bijproduct van onze consumptie van koffie en verse jus. Het merendeel van de koffiedik en schillen gaan bij het restafval. Heel erg zonde!, volgens Robert-Willem, want koffiedik en sinaasappelschillen zijn zeer waardevolle grondstoffen voor zeep. ‘SOOP’ is opgericht vanuit die ambitie om reststromen in te zetten als volwaardige grondstof voor zeep.
“De harde korreltjes van koffie werken als een scrub waarvan je huid schoon en zacht wordt. Daarnaast heeft koffiedik een neutraliserende werking, waardoor nare luchtjes verdwijnen. De sinaasappelschillen en sinaasappelolie (afkomstig uit de schillen) in de zeep zorgen vervolgens voor een mooie kleur en geur. Sinaasappelschil heeft ook een ontvettende kracht en het is goed voor je huid. De zeep is duurzaam geproduceerd. Het bevat geen palmolie, geen plastic en geen rotzooi. En dat hoeft ook niet, want koffiedik maakt beter schoon dan chemische troep”, aldus Robert-Willem.

Voorbeelden van duurzame samenwerking waren te zien op de binnenplaats

Als ondernemer wil hij zich richten op de verandering van het economisch systeem zoals we die nu kennen. “Alles moet nieuw zijn. De stroom aan nieuwe producten gaat maar door, terwijl meer dan de helft ervan voortijdig wordt afgedankt.” Volgens Robert-Willem moeten we gezamenlijk een transitie maken naar een circulaire economie. “Nu richt het systeem zich puur op verhogen van onze eigen welvaart en dat gaat ten koste van de natuur. Natuur en economie zijn als het ware ontkoppeld geraakt. Een circulaire economie is in mijn ogen een gezond systeem dat zichzelf in stand kan houden en positief verbonden is met natuur en samenleving.
Op dit moment zijn we druk bezig met het op de markt brengen van de vaste handzeep, maar het is de bedoeling dat scrub en vloeibare zeep gauw zullen volgen. De tweede stap is het verbreden van het productassortiment van SOOP. “We willen in de toekomst ook gaan werken met citroen, grapefruit, limoen en zeewier”.
Mooi verhaal toch en dat allemaal dankzij het netwerken tijdens Koningsdag 2018 in Parijs.

Un Grand Merci monsieur l’Ambassadeur !

3 opmerkingen: