Van woensdag 10
oktober t/m zondag 14 oktober aanstaande
vindt op Montmartre al weer de 85e editie plaats van het traditionele Fète des Vendanges. Dit jaar staat het wijnoogstfeest
in het teken van de honderdste verjaardag van de Grote Oorlog. Zo wordt in
Frankrijk de Eerste Wereld Oorlog genoemd. ‘La Grande Guerre’ duurde van 1914
tot en met 1918. Meer dan zestig miljoen soldaten namen deel aan deze oorlog.
Tol; ongeveer tien miljoen militaire en civiele doden en ruim twintig miljoen
gewonden. De eerste Franse militair die de dood vindt is korporaal Jules-André
Peugeot, gedood op 2 augustus 1914 in Joncherey.
Dit jaar verlenen alle
wijken in het 18e arrondissement hun medewerking, maar ook scholen,
recreatiecentra, theaters, vele verenigingen, handwerkslieden en lokale winkels,
wat uitmondt in een rijk en gevarieerd programma.
Het traditionele
Wijnoogstfeest opent in het hart van Montmartre op de Clos de Montmartre, de wijngaard,
op de hoek van de rue des Saules en de rue Vincent. Natuurlijk is het de eer
aan Alain Coquard, President van de Republiek Montmartre om de wijnfeesten te
openen in aanwezigheid van Eric Lejoindre, Burgemeester van het 18e arrondissement, Éric Sureau de nieuwe
president van het COFAS - Comité des Fêtes et d'Actions Sociales - en Gilles
Guillet, Grootmeester van het broederschap van Clos Montmartre en de Vrije
Gemeente van het Oude Montmartre.
Het broederschap van Clos Montmartre en de Vrije Gemeente van het Oude Montmartre
Dat van die republiek
vraagt even om een nadere toelichting. Montmartre is net als Passy, Belleville
en la Butte-aux-Cailles een van de meest karakteristieke wijken van Parijs en
zal nooit helemaal van Parijs worden. En dat heeft sterk te maken met het
verleden. De eerste burgemeester van het zelfstandige Montmartre was
Jacques-Félix Desportes, zoon van een rijke Franse koopman. Hij werd gekozen
tot burgemeester van Montmartre op 22 mei 1790 en zetelde in het dorpsraadhuis
op de eerste verdieping van de oude pastorie op Place du Tertre nr. 3. Het dorp
telde toen slechts 400 inwoners. Montmartre was een klein zelfstandig dorp in
het departement van de Seine en werd 1 januari 1860 geannexeerd door het grote
Parijs. Het grootste deel van het grondgebied is sinds die tijd het 18e
arrondissement van de hoofdstad.
Het vaandel van de République Montmartre
Op 11 Mei 1921
richtte Jules Depaquit de l'Ètat
Montmartrois (de republiek Montmartre) op. Ontstaan uit een vriendenclub van
voornamelijk kunstenaars, met inbegrip van de beroemde striptekenaar Poulbot,
die later zijn naam gaf aan de kinderen (les Poulbots) van Parijs. De eerste
wet van het vrije Montmartre was de
scheiding van Montmartre en de staat. In 1921 vestigde la Commune Libre de
Montmartre zich op Place du Tertre. Hier
werden de eerste verkiezingen gehouden waar men onder andere kon kiezen uit de ‘Liste cubiste’ van Picasso en Max Jacob of
nog beter voor de Dadaïstes van Tzara, Breton en Picabia.
In 1934 nam de nieuwe
burgemeester, Pierre Labric, het initiatief
voor de wijnfeesten (Fète des Vendanges) elk jaar in oktober en in 1950
is het Syndicat d'Initiative du Vieux Montmartre opgericht met de wijlen
Anatole als Garde Champêtre de la Commune Libre. Anatole is overleden op 7
januari 1998 na 48 jaar in functie te zijn geweest. Bernard Beaufrère, is de
huidige nog in leven zijnde Garde
Champêtre. Tegenwoordig zetelt La Commune Libre du Vieux Montmartre in de rue
Mont Cenis.
Op de eerste dag brengen 600
kinderen samen met choreograaf en hiphopdanseres Fouad Hammani.een boodschap
van vrede onder de noemer ’Hands Sign Peace’.
Op 11 oktober om 15.00
uur op square Louise Michel brengteen groot kinderkoor een ode aan de vrede, geregisseerd
door Françoise Albin, hoogleraar muziek van de stad Parijs en vergezeld door
het trio van Mickaël Marty met onder andere muziek van Les Poppys (Non, non
rien n’a changé), Boris Vian (Le Déserteur), Demis Roussos (On écrit sur les
murs), Marie Myriam (L’oiseau et l’enfant), Romain Rolland et François Terral
(Canon de la Paix) en nog veel meer.
Een van de 160 stands op het Parcours du Goût
Natuurlijk kun je rondom
de Sacré Cœur vijf dagen lang genieten van het Parcours du Goût, van al het
goede wat Frankrijk te bieden heeft. Nieuw is het evenement ‘Decibels
Vendanges’, vier dagen gratis live muziek in Le Hasard Ludique, Le Bar Commun,
Brasserie Barbès en de O’moka bar. Je kunt deelnemen aan het breien, ja je leest
het goed, aan je eigen street art. of yogalessen nemen tijdens ‘Namaste
Montmartre’ (14 oktober, Square Louise Michel, 10.30 -12.00 uur). Ook is er op
de 14e oktober een groots vredesbal ‘I Have a Dream’, op het plein
onder aan de basiliek. Maar wat je absoluut niet mag missen is op zaterdag Le
Grand Défilé en Le Ban des Vendanges. Een optocht door de straten van het oude
Montmartre van alle wijn broederschappen uit geheel Frankrijk begeleid door
diverse muziekkorpsen. Voor mij samen met het oneindig proeven een van de
hoogtepunten van de Fète des Vendanges. Dit jaar verwachten ze 400.000 mensen
in de straten van Montmartre tijdens de vijf dagen van de wijnfeesten.

Natuurlijk mag de absinthe niet ontbreken
Ook in het voorjaar, zo
rond eind april, is er een wijnfeest in het 18e arrondissement waar Montmartre
onder ressorteert. In de wijnkelder van het stadhuis ligt de gehele wijnoogst
van Clos Montmartre, zo'n 300 tot 500 flessen. De wijnflessen worden per 6 stuks
verpakt in een houten kistje, waarvan de bovenkant wordt beschilderd door een
Montmartriaans kunstenaar. De kostbare kistjes worden dan per opbod verkocht en
de opbrengst is bestemd voor goede doelen.

Wijnbouw is voor bijna
twintig eeuwen een overheersende economische activiteit in het Île-de-France.
Sinds de Middeleeuwen tot diep in de 18de eeuw werd de Parijse wijn gezien als
een kwaliteitsproduct. De wijn was van een zo'n hoge kwaliteit dat hij werd
geserveerd aan het Hof van Frankrijk. Rond 1700 had elke wijk in Parijs zijn
eigen wijngaard. Diverse ziektes, waaronder druifluis in het midden van de 19e
eeuw, decimeerde de wijnproductie van 42.000 hectare tot 10.000 hectare aan het
begin van de 20e eeuw. Restanten van de wijnproductie zijn nog te vinden in de
wijken Belleville, Charonne en Ménilmontant. Zij dragen nog steeds de sporen
van hun landelijk verleden, van de arbeiders die werkten in de gipsgroeven en
de wijngaarden van de Parijse kloosters. In de guinguettes, de cafés en 'bals
musettes'. Hier debuteerden Maurice Chevalier, Yves Montand en Edith Piaf op
straat en in de verschillende café-chantants. Vele straatnamen herinneren nog
aan de grote hoeveelheid waterbronnen en aan het rijke wijnbouwverleden: Rue
des Cascades (waterval), rue de la Duée (kleine bron), rue des Rigoles
(slootjes) en rue des Vignoles (wijngaard).

Je kunt zelfs de wijn proeven afkomstig van de wijngaard 'Clos de Montmartre'
Vroeger was Montmartre
een echt wijndorp met meerdere wijngaarden. Waar nu de Place Pierre ligt
strekte zich een wijngaard uit. Dat was ook het geval tussen de rue Tardieu en
de rue d'Orsel, op de place Jean-Baptiste Clément en rondom het Château des
Brouillards. De genadeslag werd gegeven door de exploitatie van kalkgroeven in
de hellingen van Montmartre. Over de oudste wijngaard van Parijs; de Clos de
Montmartre; doen verschillende verhalen de ronde. Volgens de romantici onder
ons werd de wijngaard al in de Gallo-Romeinse tijd aangeplant. De realisten
echter vertellen een heel ander verhaal: In 1932 besloot de stad Parijs om door
zijn’Service de Jardins’, op de hoek van rue des Saules en de rue Saint
Vincent, een wijngaard te laten aanplanten.
Vijf dagen lang proeven, proeven en nog eens proeven
Wijn drinkt de gemiddelde
Fransman nog steeds het liefst uit eigen land. Dat is gewoon de beste volgens
de Fransman en dan ook nog eens uit een fles met een kurk en niet uit een fles
met een schroefdop. De stad is dan ook bezaaid met knusse wijnbarren. Hier
volgt de top 10 in willekeurige volgorde:
ALBION: In de rue du
Faubourg-Poissonnière 80, in het tiende arrondissement. Niet ver van het Gare du Nord, dus een
ideaal begin van een lang weekend Parijs, na aankomst met de Thalys. Albion
wordt gerund door een Engelse chef-kok Matthew Ong. Bij de maaltijden serveert
de barman Hayden Clout een uitstekende selectie wijnen. Gesloten op zondag en
op maandag.
Wat je absoluut niet mag missen is op zaterdag 13 oktober Le Grand Défilé'' en 'Le Ban des Vendanges'
LE
DAUPHIN: een stukje
voorbij de bistro Le Chateaubriand vind je de wijnbar van de jonge chef-kok
Inaki Aizpitarte. Een uitstekende wijnkaart in combinatie met een dagelijks
veranderende kaart. Bijzondere gerechten van escargots met kool of ijs gemaakt
van karnemelk met olijfolie. Le Dauphin vindt je in het elfde arrondissement
aan de avenue Parmentier 131. Gesloten op zondag en maandag. Ik adviseer je wel
om vooraf te reserveren.
De straten van Montmartre vullen zich met muziek
LE
VERRE VOLÉ: Volgens de
Engels krant The Guardian een van de beste wijnbars 'nieuwe stijl' in de stad. Onlangs
uitgebreid om te voldoen aan alle reserveringen. Let op de bijzondere wijze hoe
de wijnen worden gepresenteerd. Aan te bevelen zijn lam met een terrine van
vijgen, maar ook de kazen zijn niet te versmaden. Gelegen in de buurt van het
romantische Canal Saint Martin in het tiende arrondissement. Rue de Lancry 67
en dagelijks geopend.
Diverse wijbroederschappen uit geheel Frankrijk lopen mee in 'Le Grand Défilé'
VIVANT
CAVE: Het was even
wennen aan de uitbundig getatoeëerde armen van de in Zwitserland geboren kok
Pierre Jancou. Hij verdiende zijn sporen aan de rechteroever, bij het
restaurant Bouillon Racines en la Crèmerie. Helaas het duurde maar even want in
2013 verkocht hij het restaurant aan David Lanher. In 2016 sloot het restaurant
maar de Cave is gelukkig gebleven. De
wijnbar is gevestigd in een voormalige winkel van exotische vogels en te vinden
in het tiende arrondissement in de rue Petites Ecuries 10. Gesloten op zaterdag
en zondag.
Confrérie du Clos Saint Vincent
FRENCHIE
BAR À VINS: Dit
restaurant wordt gerund door chef-kok Gregory Marchand en de Sommelière Laura
Vidal. Zij beheert een van de meest interessante wijnkaarten van Parijs.
Verwacht zinnenprikkelende kleine gerechten, zoals terrine de campagne met
boerenbrood of gerookte forel met komkommer, ingelegde uien en knoflook. Adres;
rue du Nil 6 in het tweede arrondissement. U kunt niet reserveren want het
restaurant heeft geen telefoon. Gewoon binnenlopen. Gesloten op zaterdag en
zondag.
Goede wijn behoeft geen krans
JUVENILE'S: Een gezellige en betrouwbare wijnbar
in het hart van Parijs met een Schots tintje. De Schotse eigenaar Tim Johnston
was de eerste die het aandurfde om in Parijs Australische wijnen te schenken,
speciaal voor de expats van Down Under. Maar dit adres staat ook bekend om zijn
voortreffelijke wijnen uit de Rhône-vallei. Voor de echte liefhebbers is het
goed te weten dat hagggis altijd op de menukaart te vinden is en dit in
combinatie met Engelse, of moet ik zeggen Britse boerderijkazen. Te vinden in
de rue Richelieu 47 in het eerste arrondissement. Gesloten op zondag en op
maandagmiddag.
Striptekenaar Poulbot, die later zijn naam gaf aan de kinderen (les Poulbots) van Parijs
LES
PAPILLES: Bertrand
Bluy's Bistrot à Vins is uitgegroeid tot een begrip in het Quartier Latin. Druk
bezocht door de academici uit het vijfde arrondissement. 's Middags kun je hier
al binnen wippen voor een goed glas wijn en een snelle hap. 's Avonds is
reserveren een must, want je betaalt hier een vaste prijs per menu van € 33.
Met liefde bereid door chef-kok Ulric Claude. Gerechten zoals pompoensoep met
kleine croutons, spekjes, bieslook en schaafsel van rauwe kastanjes, en panna
cotta met gestoofde Reine-Claudes. Rue Gay-Lussac 30. Gesloten op zondag en op
maandag.
Het leven zorgt dat er zorgen zijn: zorgen doorbreken doet de wijn - Goethe
LES
FINES GUEULES:
Gevestigd in een fraai 18e-eeuws pand vlakbij het Louvre. Op het menu
gerechten, bereid met producten die komen van de beste producenten die je kunt
vinden in de omgeving van Parijs. Zoals boter uit Bretagne van Jean-Yves
Bordier en vlees van de topslager Hugo Desnoyer. Mooie gerechten, waaronder
varkenslende met wilde paddestoelen en de specialiteit van de kok Jacques
Genin; met hazelnoot-crème gevulde soesjes. Dagelijks geopend en te vinden in
de rue Croix des Petits Champs 43, in het eerste arrondissement.
Bernard Beaufrère, is de huidige nog in leven zijnde Garde Champêtre
VERJUS
WINE BAR: Deze
'Americans in Paris'; Braden Perkins en Laura Adrian runden eerst de 'verborgen
keuken van de Supper Club. Gevestigd aan
de zijkant van de tuinen van het Palais Royal aan de rue Richelieu 52 en de rue
Montpensier 47. De ene ruimte is het restaurant, de andere een wat minder
formele wijnbar, waar jonge foodie-hipsters elkaar ontmoeten. Alleen 's avonds
geopend. Heerlijke snacks, waaronder in karnemelk gebraden kip of een heerlijk
Italiaanse pudding, een zogenaamde 'butterscotch budino', die weer perfect
aansluit bij hun heerlijke dessertwijnen. Eerste arrondissement, geen telefoon
en gesloten op zaterdag en op zondag. Kosten € 35 pp, inclusief twee glazen
wijn.
Hartaangelegenheden en
wijn gaan goed samen... Wie zijn glas ledigt, vult zijn hart. Origineel: Les affaires de coeur et le vin, cela va bien ensemble... Qui
vide son verre, vide son cœur; Henri Jeanson, Frans journalist.
WILLI'S
WINE BAR:
Waarschijnlijk een van de eerste bekende wijnbars in Parijs. Na het openen van
zijn populaire wijnbar aan de achterzijde van het Palais Royal zo'n 32 jaar
geleden, was het de Engelsman Mark Williamson, die waarschijnlijk een grotere
invloed heeft gehad op wat de
Parijzenaars drinken dan menig ander. Inmiddels is de uitbreiding van zijn zaak
voltooid. Wat echter nooit zal veranderen is het internationale publiek, de
briljante selectie van wijnen per glas en een menu dat steeds de seizoenen
volgt. Gerechten zoals kwartelborst op slablaadjes met gekruide nectarines. Al
32 jaar op het zelfde adres; rue des Petits Champs 13 in het eerste
arrondissement. Gesloten op zaterdag en op zondag.
Een van de oudste en
meest deskundige wijnwinkel in Parijs is te vinden naast de prachtige Galerie
Vivienne: Legrand filles et Fils. Aan de
hoge bar is het heerlijk toeven en proeven van een goed glas wijn met daarbij
geserveerd heerlijke tapas. Om je heen honderden flessen die je best thuis in
je kelder zou willen hebben liggen.
Op de boulevard de la
Madeleine nr. 3, de grootste wijnzaak van Europa, Lavinia. Schrik niet, hier
liggen meer dan zesduizend wijnen op voorraad.
De huwelijkse staat is
als wijn: men kan er slechts goed over oordelen na het tweede glas. Douglas
Jerrold, journalist
Wist je trouwens dat,
weliswaar ongebruikelijk, je je eigen wijn kunt meenemen naar een restaurant.
Als je het doet dan wordt er wel een bedrag gerekend als gedeeltelijke
compensatie voor het feit dat je niet van de wijnkaart bestelt. Verder is er
een verschil in prijs bij een wijnbar, tussen een fles die je meeneemt naar
huis en een fles die je daar ter plekke opent. Je betaalt dan kurkengeld;
‘Droit de bouchon.’
Wijn is onder de dranken
de nuttigste, onder de medicijnen de lekkerste, en onder de voedingsmiddelen de
aangenaamste. Deze wijsheid is niet van mij maar van de Griekse filosoof
Plutarchus (46 – 120 n.C). Santé.
Mooi verhaal weer, of eerder verslag, Ferry. In 2004 waren we een keer in Parijs toen het wijnfeest van Montmartre net voorbij was. De stille getuigen, lege flessen, lagen langs de smalle straten. We hadden helaas - net - gemist.
BeantwoordenVerwijderen