Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

dinsdag 4 september 2018

EEN WANDELING DOOR HET MANHATTAN VAN PARIJS (DEEL 2)


Voor deel 1 klik hier.

We vervolgen nu onze wandeling terug richting La Grande Arche, langs moderne architectuur, fonteinen, parkjes, patio's, mozaïeken van marmer en graniet en talloze moderne sculpturen terwijl onder ons, vrijwel ongemerkt, een immens netwerk van snelwegen, parkeergarages voor 26000 auto's, trein- en metroverbindingen loopt. Rechts de Tour CB21, voorheen Tour Gan, ontworpen door de beroemde Amerikaanse architect Max Abramovitz. Gebouwd van 1972 tot 1974, de toren 187 meter hoog inclusief de antenne op het dak. Het is de vierde grootste wolkenkrabber in La Défense na de Tour First, Tour Total en Tour Areva . De grondvorm heeft de vorm van een Grieks kruis . Na de toren maken we even een zijsprong naar rechts richting Les Miroirs.; een high tech complex van vier spiegelende facade torens. Vanaf de patio ziet men de wijk Charras met de Tour des Poissons met zijn reusachtige klok/barometer. De tijd wordt met lichtflitsen aangegeven en de weersverwachtingen voor Parijs en omgeving met kleuren: rood voor slecht weer, blauw staat voor wisselvallig en groen voor mooi weer.


We keren terug naar de esplanade, naar de veelkleurige Tour Morreti van de Franse kunstenaar Ray Moretti, een 32 m hoge ventilatieschoorsteen gemaakt van 675 buizen van gekleurd glasvezel. Op de achtergrond het beeld van Henri de Miller; de slaapwandelaar.
Schuin achter het kunstwerk van Morreti steken we rechts door naar de Jardin des Reflets met gelijk een prachtig uitzicht op een van de laatste aanwinsten de Tour D2. In januari 2015 werd de Tour D2 ingehuldigd die meteen voor een revolutie zorgde aan de skyline van La Défense. Als de meest recente toren die in het woud van La Défense oprijst, valt de D2-toren sterk op door zijn gestroomlijnde vorm, zijn expressieve exostructuur (gekruiste diagonalen) en ronde top die haar al snel de bijnaam 'augurk', of zelf 'de zetpil' opleverde. De D2-toren, ontworpen door het architectenduo Anthony en Tom Sheehan van Béchu Sogecap, mag dan geen unicum zijn op wereldvlak maar opvallen doet hij wel. We kennen deze vorm ook al van 30 St Mary Axe, een door Norman Foster ontworpen gebouw in de City of London dat beter bekendstaat als de 'The Gherkin'. Een van de bijzondere kenmerken van D2-toren is niet van buitenaf zichtbaar. Maar bovenop de 37e en laatste verdieping van het gebouw bevindt zich een daktuin van 500 m², ook wel Garden of the Clouds genoemd, beplant met grove den en esdoorns. Elke avond schittert de toren door honderden 'vuurvliegjes' die gemonteerd zijn op de stalen beugels op de gevel. De toren zelf is slechts 171 meter hoog.

De D2-toren, ontworpen door het architectenduo Anthony en Tom Sheehan van Béchu Sogecap

Terug naar de esplanade en vervolgens weer naar rechts. De square des Corolles brengt ons naar de fontaine des Corolles van Louis Leygue uit 1973 maar ook naar de Tour Carpe Diem opgeleverd in 2013. 166 Meter hoog met 35 etages en een totaal vloeroppervlakte van 45.466 m². Het ontwerp van Robert Stern kostte de lieve som van 340 miljoen euro. Het gebouw is voorzien van een 18 meter hoog atrium met wintertuin en is zowel toegankelijk vanuit de esplanade als de beneden gelegen boulevard Circulaire. Op het dak zijn tuinen, een restaurant en conferentiefaciliteiten met een spectaculair uitzicht over Parijs. Helaas is dit uitzicht alleen toegankelijk voor genodigden en zij die werkzaam zijn in dit gebouw.

De Tour Carpe Diem opgeleverd in 2013

Verder de Cœur Défense, twee torens van 161 meter hoog. Het gebouw, ontworpen door de Franse architect Jean-Paul Viguier, dateert uit 2001 en heeft het grootste vloeroppervlak voor kantoorgebruik in Europa. In maart 2007 werd het gebouw door Lehman Brothers voor 2,11 miljard euro gekocht van het vastgoedfonds van Goldman Sachs. Voor het gebouw twee kunstwerken de Fontaine de Dialogue van Gualtiero Busato uit 1989 en een beplante schoorsteen naar een idee van Édouard François ook verantwoordelijk voor de ‘Flower Tower’ aan de rue Albert Roussel 23, in het 17e arrondissement. Een appartementen-complex waarvan de balkons zijn ingebed door 380 gigantische betonnen bloempotten beplant met bamboe.

De ingang naar Cœur Défense

We keren om richting de esplanade waar we aankomen op de Parvis de la Défense met voor ons de grote, 15 meter hoge rode spin, genaamd l'Araignée Rouge, The Red Spider, een werk van de Amerikaan, Alexander Calder. Het kunstwerk weegt 75 ton en is in 1976 op deze plek geplaatst op wens van Calder zelf. Tussen het glazen gebouw de passage de la Coupole met enkele delen van de Berlijnse muur.
Let eens op de zwart marmeren toren aan de linkerzijde. De vroegere Tour Fiat uit 1974, nu Tour Areva, heeft een bijzonder ontwerp. Let goed op de ramen, onder hoog en smal, en naar boven breed en laag. Zo lijken de verticale lijnen nauwelijks perspectief te tonen. Deze wolkenkrabber is 184 meter hoog en telt 44 verdiepingen. Tot 1985 was dit het hoogste gebouw van La Défense. Achter de Tour Areva de imposante Tour Total (190 m). Deze bestaat uit drie met glas bedekte torens, verschillend van hoogte en vertonen steeds variërende tinten die van licht- naar donkerblauw gaan, naarmate er meer of minder licht op valt.

 l'Araignée Rouge, The Red Spider, een werk van de Amerikaan, Alexander Calder

Terug op de Parvis, het oudste gebouw; het Palais de La Défense of CNIT, gebouwd in 1958. Het hele gebouw rust slechts op drie punten en heeft een totale overkapping van 218 meter. Inmiddels twee keer gerenoveerd in 1988 en 2010 tevens benoemd tot historisch monument. Nu is er een conferentie- en een zakencentrum met winkelgalerijen in ondergebracht. Tussen de CNIT en het Maison de la Défense de moderne architectuur van de Notre Dame de la Pentecôte naar een ontwerp van Franck Hammoutène. Geen echte parochiekerk maar een kapel voor een moment van retraite tussen alle hectiek van deze zakenwijk.

De Notre Dame de la Pentecôte naar een ontwerp van Franck Hammoutène

In plaats van voor de CNIT langs, gaan we achter langs. In de schaduw van de 105 meter hoge Tour Séquoia (1990) op de place Carpeaux, staat een 12 meter hoge en 18 ton wegende bronzen duim, La Pouce van de beeldhouwer César Baldaccini. Een opgestoken duim misschien wel uit bewondering voor dit enorme project, gestart in 1958, waarvoor zo'n 9.000 woningen zijn geruimd en meer dan 25.000 mensen zijn geherhuisvest. In 1965 verschenen de eerste kantoortorens en in 1970 zorgde de RER voor een 4 minuten verbinding tussen La Défence en de Place de l'Étoiles.

La Pouce van de beeldhouwer César Baldaccini, weegt 18 ton

Vòòr je hèt symbool van Mitterrands progressieve visie op de grandeur van Frankrijk. Deze gigantische open kubus van glas en wit Carrara marmer werd officieel geopend op 14 juli 1989 ter viering van de tweehonderdste verjaardag van de revolutie. Weinigen weten dat de Eiffeltoren geopend werd bij de viering van de 100ste verjaardag, in 1889. De omvang van La Grande Arche is dezelfde als de Cour Carrée van het Grand Louvre; 108 meter bij 112 meter. 110 meter hoog en weegt maar liefst 300.000 ton. Kosten in die tijd 450 miljoen euro en onderdeel van les Grands Traveaux waaronder de Louvre piramide, de Opera Bastille en de Bibliothèque Nationale François Mitterand. Het symboliseert een open venster naar de wereld.

La Grande Arche, onderdeel van les Grands Traveaux van François Mitterand

Na een grondige verbouwing is de bovenste etage sinds 1 juni 2017 weer open voor het publiek. Met een nieuw terras in de open lucht, het grootste van Parijs. Op een hoogte van 112 meter heb je weer een nieuw spectaculair uitzichtpunt over de Parijse as. Via de toch al, letterlijk, adembenemende panoramische liften, (deze zijn aangepast om windstoten van 80 km/h, daarvoor 50 km/h te weerstaan) bereik je via de buitenkant van het gebouw in enkele minuten de hoogste etage. Het hekwerk met lelijke kabels aan de voorzijde is vervangen door helder glas met openingen voor de fotocamera's en een 107 meter lang promenadedek zorgt ervoor dat je nu ook aan de achterzijde kunt genieten van een spectaculair uitzicht. Het uitzicht aan de voorzijde is spectaculairder dan dat van de Eiffeltoren. Kijkend over het 'Manhattan' van Parijs, een sterk staaltje van moderne architectuur en hoogbouw van de zakenwijk La Défense.

Op een hoogte van 112 meter heb je weer een nieuw spectaculair uitzichtpunt over de Parijse as

Op de bovenste etage bevindt zich ook een expositie ruimte van 1200 m² dat geheel en exclusief gewijd wordt aan foto-jounalistiek, de eerste in geheel Frankrijk en een initiatief van de journalist Jean-François Leroy. Leroy is tevens de initiatiefnemer van het internationale fotofestival van de journalistiek; 'Visa pour l'Image' en artistiek directeur van de 'Arche du photojournalisme'. Naast de exporuimte bevindt zich op de bovenste etage een bistro restaurant dat plaats biedt aan vijftig personen. 'Josephine Gardens' het kleine broertje van Josephine in de rue du Cherche-Midi. aan het fornuis staat chef-kok Jean-Christian Dumonet. Tevens is er een kleine culinaire snack-shop voor koffie, drankjes en take-away.
Toegang tot het panoramadak kost € 15 per persoon (€19 inclusief toegang tot de expositieruimte). Kinderen tot 18 jaar € 7 (€11 inclusief expositie) Elke dag geopend van 09.30 uur tot 18.30 uur

Het Manhattan van Parijs

Aan de overzijde het winkelcentrum Les Quatre Temps met meer dan 200 winkels, restaurants en bioscopen verdeeld over vier verdiepingen, die zeven dagen per week open zijn. Ook is er een groot bioscoopcentrum waar veel Engelstalige films met Franse ondertiteling getoond worden. De restaurants en de bioscoop zijn ook 's avonds open. Voor het winkelcentrum een sculptuur, 12 meter hoog, van de Spanjaard Joan Miro; Deux Personnages Fantastiques, geplaatst in 1980, drie jaren voor zijn dood.


Nog energie over? Neem dan de trappen aan de achterzijde van La Grande Arche. Recht-door over de houten loopbrug ‘La Jetée’, langs het fraai aangelegde Nouveau Cimetière de Neuilly. Op de achtergrond de grootste concertzaal van Europa (40.000 plaatsen) en tevens een multifunctioneel koepelstadion: De Paris La Défense Arena. Het stadion werd officieel geopend op 1 oktober 2017 en het allereerste evenement was een concert door de Rolling Stones op 19 oktober. De arena is uitgerust met een van de grootste projectieschermen van de wereld, met een oppervlakte van 1400  m². De gevel is bedekt met 592 gigantische aluminium en glazen schalen, die worden verlicht door 3000 LED-strips die spectaculair kunnen variëren in 16 miljoen kleuren. Over de doden niets dan goed maar of ze nu rusten in vrede, dat is nog maar de vraag?
Op de terugweg de Cours Valmy (rechts) met het indrukwekkende hoofdkantoor van de Sociëté Génerale en het gebouw La Pacific met op de voorgrond  de Tête Monumentale” van de beeldhouwer Igor Mitoraj, een absoluut fotomoment.

Tête Monumentale” van de beeldhouwer Igor Mitoraj

Met metrolijn 1 reis je vanuit La Défense rechtstreeks naar de Arc de Triomphe, de Champs-Élysées, het Louvre en Bastille. La Défense telt twee metrostations. Als u voor het CNIT, de Grande Arche of het winkelcentrum komt neemt u het eindstation van lijn 1, station La Grande Arche.
Met de bus kun je vanaf de Arc de Triomphe en vanaf avenue Champs-Élysées naar La Défense reizen. Handig als je een Paris Pass of een dagkaart voor het openbaar vervoer hebt. Er is een busstation onder het CNIT. Hier stopt bijvoorbeeld bus 73 die veel haltes heeft over de volle lengte van Avenue Champs-Élysées.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten