Op maandag 24 augustus
was ik weer, op uitnodiging van de glossy met de mooiste blauwe luchten en de
meest exclusieve plekjes in Frankrijk, bij de uitreiking van het fijnste Franse
restaurant van Nederland. Het was alweer de negende keer dat onder grote
belangstelling van restaurateurs, pers, bekende en onbekende Nederlanders,
Franse en Italiaanse hoogwaardigheidsbekleders, twee bijzondere restaurant-awards
werden uitgereikt. Eigenlijk vier stuks; de jury en publieksprijs voor het
fijnste Franse- en het fijnste Italiaanse restaurant in Nederland.
Vanzelfsprekend beperk ik mij tot de eerste twee awards. De verkiezing is elk
jaar een feestelijk evenement waarvoor echte francofielen uit alle
windrichtingen toestromen richting het Hilton Hotel in Amsterdam aan de chique
Apollolaan.
Hilton Amsterdam
De glossy Leven in Frankrijk roept elk voorjaar
de lezers op tot het inzenden van namen van Franse restaurants die mee mogen dingen
naar de titel ‘Beste Franse restaurant van Nederland’. Vervolgens kiest een
vakkundige jury tien namen die in aanmerking komen en die worden vervolgens weer
gepubliceerd in de zomeruitgave, najaar september volgt de bekendmaking en de
uitreiking van de prijzen. Ook dit jaar bestond de jury uit Tom Kellerhuis,
hoofdredacteur van HP/deTijd en culinair journalist. Alain Caron, de Franse
chef-kok die we kennen van het TV programma Binnenste-Buiten, maar ook als
televisiekok, presentator en auteur van diverse kookboeken. Mara Grimm,
culinair journalist en eveneens auteur van diverse kookboeken. Last but not
least de sympathieke hoofdredacteur van het blad Leven in Frankrijk, Cathelijne
van Vliet. Lezers van het blad Leven in Frankrijk konden stemmen op hun
favoriet. Het restaurant met de meeste stemmen wint dan de publieksprijs.
De vakjury v.l.n.r. Tom Kellerhuis, Mara Grimm, Cathelijne van Vliet en Alain Caron
De shortlist van de jury
was als volgt:
·
Au coin des bons enfants (Maastricht)
·
Bistrot le Canard (Utrecht)
·
Bouchon du Centre (Amsterdam)
·
De Klepel (Amsterdam)
·
Ferdinands’s (Dordrecht)
·
FG
Bistro (Rotterdam – tussentijds viel dit restaurant af omdat het inmiddels is
gesloten)
·
Floc
(Den Haag)
·
Le bistrot deux la Place ( Den Haag)
·
Le Hollandais (Amsterdam)
·
Rijsel (Amsterdam)
Stemming zat er al vroeg in.
v.l.n.r. John Gerdsen,
TV-kok 24kitchen en auteur van het boek ‘Bon Appétit‘, François-Léon van der
Velden, Managing director van glamourland TV en Magazine. Hij opent deuren,
poorten en rode gordijnen naar de wereld van de rich and famous en presenteert
het nieuws over fashion, lifestyle & celebrities en Mascha Mooy, CEO &
Founder Bye Bye Burnout.
De criteria zijn
duidelijk. Op de kaart staan authentieke Franse gerechten met een goede
selectie Franse wijnen met een goede prijs- productverhouding. Bij het bereiden
wordt gebruikgemaakt van Franse producten en verse ingrediënten . Er hangt een
Franse- en informele sfeer in combinatie met een prettige en deskundige
bediening.
De winnaar Anneke Schouten van Bouchon du Centre, samen met de Franse consul-generaal H.E. Anne Genoud en televisiekok en schrijver Alain Caron.
Het was dit keer de
Franse consul-generaal in Nederland H.E. Anne Genoud die de prijs mocht
uitreiken aan de winnaar van de award voor het ‘Fijnste Franse Restaurant van
Nederland 2018’, nadat Alain Caron met zijn charmante Franse tongval de
aanwezigen herhaaldelijk moest verzoeken nu eens stil te zijn. Misschien het
enige minpuntje van de avond, de slechte plaatsing van het podium in combinatie
met een slecht werkende geluidinstallatie. Juryvoorzitter Tom Kellerhuis lichtte
vervolgens nog eens toe waarom juist dit restaurant was uitverkoren uit de tien
genomineerden. “Al eerder genomineerd, dit piepkleine restaurant met een
authentieke Franse boerensfeer. Een echt huiskamerrestaurant, zoals de bouchons
in Lyon die een eenvoudige maar smakelijke keuken in ere houden. Van de
charcuterie maison tot de brandade; alles is hartverwarmend lekker en wordt met
een enorme glimlach geserveerd. De eigenaresse is tevens de chef en de
serveerster van het restaurant. Het noemen van de naam was eigenlijk al niet
meer nodig na het voorlezen van het juryrapport. Het kon er maar een zijn; de
59 jarige Hanneke Schouten van het huiskamerrestaurant Bouchon du Centre, aan de Falckstraat 3 in Amsterdam, vlakbij de
Reguliersgracht in de luwte van de Utrechtsestraat.
Alain Caron moest met zijn charmante Franse tongval de aanwezigen herhaaldelijk verzoeken nu eens stil te zijn
Hanneke Schouten runt al
bijna twintig jaar in haar eentje, (ontvangst, de barbestellingen opnemen,
bediening, koken, uitserveren en de afwas) haar traditionele ‘bouchon
Lyonnais’.
De ‘bouchon Lyonnais’ is
een voorloper van de welbekende bistrot. Ontstaan na de Frans- Duitse oorlog
(1870-1871) toen veel kooksters van de bourgeoisie geen werk meer hadden. De
oorlog verliep namelijk desastreus voor Frankrijk. Om toch inkomsten te
genereren begonnen de meesten vanuit eigen keuken één menu te serveren. De
zogenoemde ‘Mères Lyonnaises’ – moeders uit Lyon – deze vrouwen kwamen vaak uit
armere milieus en waren jarenlang in dienst geweest bij rijke families in Lyon.
Daar hadden zij de fijne kneepjes van het vak geleerd. Zo brachten ze de
recepten van de bourgeoisie naar het ‘gewone volk’. Maar zij verstonden ook de
kunst om met goedkope ingrediënten een hoogwaardige, voedzame maaltijd te
creëren. Niets werd verspild, alles werd gegeten, van varkensoortjes tot snuit
en rundertong. Al snel wisten ook de beter gefortuneerden hun weg te vinden na
de bouchons en zo stonden Les Méres aan de bakermat van de algehele Franse
gastronomie. Het woord bouchon is ook afgeleid van het Oudfranse woord
‘bousche’, hetgeen takkenbos betekent. Deze takkenbosjes markeerden in de 19e
eeuw de deuren van de huiskamerrestaurants.
Het was dit keer de Franse consul-generaal in Nederland H.E. Anne Genoud die de prijs mocht uitreiken aan de winnaar van de award voor het ‘Fijnste Franse Restaurant van Nederland 2018'
Waarom dit restaurant
niet eerder is verkozen als Fijnste Franse Restaurant in Nederland is mij een
raadsel. Franser kan gewoon niet. Alles is hier ‘Fait Maison’ (huisgemaakt).
Geen wonder dat Johannes van Dam (1946-2013), culinair journalist van het
Parool, haar in een restaurantrecensie beoordeelde met een 9 ½ als
rapportcijfer. Daarna liep het storm. Het restaurant is niet groter dan 40 m²,
rood-wit geblokte tafelkleedjes, wijn op tafel, vers stokbrood, een hangnetje
met eieren en knijpflessen Amoramosterd. Het menu verandert wekelijks op enkele
klassiekers na. Je kunt kiezen uit voor-, hoofd- en nagerechten. Bij ontvangst
een hand en afrekenen uitsluitend contant of zoals ze het zelf noemt met echt
geld. Vooral geen vegetariërs meenemen en op tijd binnen zijn, d.w.z om kwart
over zes en om acht uur ’s avonds weer wegwezen. Oh ja, reserveren vooraf is
een must.
Anneke Schouten; "je suis Lyonnais Monsieur”!
Toen ik mij als
Parijsblogger die avond aan haar voorstelde kijkt ze me boos aan: “Je Suis
Lyonnais Monsieur”! Maar eigenlijk is ze geboren en getogen in Amsterdam.
Afkomstig uit een francofiel gezin. Door bandenpech met haar lief terecht
gekomen in Lyon waar ze kennismaakte met de bouchon. Nog altijd gaat ze drie keer
per jaar naar Lyon om inkopen te doen. Gedroogde linzen, verse worsten
waaronder boudin noir, andouille, cervelas lyonnais en runder- en varkenssnuit
maar ook om nieuwe recepten op te halen. Ze runt beslist geen keuken voor angsthazen. Zo
heb je bij Hanneke altijd de keuze uit verschillende charcuterie maison,
quiches en soepen, heerlijke kazen afkomstig uit de hallen van rungis waaronder
gerijpte Saint-Marcellin en natuurlijk heeft ze alle 10 de Cru’s van de
Beaujolais in huis zoals een echte bouchon betaamt. Hanneke Schouten straalt
een en al energie uit, misschien een tikje ADHD maar volgens mij gaat al die
energie in haar kookkunst. Ze werpt me nog een handkus toe. Een terechte
winnaar !
Ze werpt me nog een handkus toe, "a bientôt mon cher”!
Bouchon du Centre is
geopend van woensdag t/m vrijdag 12.00 - 15.00 uur voor lunch en 17.00 - 20.00
uur voor diner. Zaterdag uitsluitend open voor lunch van 12.00 - 15.00 uur.
Nogmaals je kunt er alleen
terecht op reservering. En goed om te weten als je om tien over twaalf belt,
neemt Hanneke niet op. “Het is een eenmanszaak. Als ik open ben, kan ik dus de
telefoon niet opnemen. "A bientôt mon cher”!
De publieksprijs waarvoor
de lezers van Leven in Frankrijk met overweldigende meerderheid kozen ging naar
Ferdinand’s uit Dordrecht. Te vinden
aan de Singel 183. Het restaurant of eetlokaal zoals ze het zelf noemen is
geopend van dinsdag t/m zondag vanaf 16:00 uur - Diner 17:00 - 22:00 uur.
De publieksprijs waarvoor de lezers van Leven in Frankrijk met overweldigende meerderheid kozen ging naar Ferdinand’s uit Dordrecht
Tijd om te gaan genieten
van het geweldige buffet vol met Franse en Italiaanse specialiteiten bereid
door de witte brigade van het Hilton Hotel. De muziek die avond was in
voortreffelijke handen van het trio met de mooie naam, The Swingband en de
champagne van het huis Jacquart. Het werd nog laat daar in Amsterdam.
Na afloop was het genieten van een buffet vol met Italiaanse en Franse specialiteiten bereidt door de witte brigade van het Hilton Amsterdam
Speciale dank aan de twee
bij Leven in Frankrijk die mij altijd een warm thuisgevoel bezorgen: Daniëlle
Wiersema, marketing manager Credits Media en Debby Linders Art-director Credits
Media. Wist je dat je mijn blog ook wekelijks kunt lezen op de home pagina van
Leven in Frankrijk? Zoals de Fransen zeggen ‘bonne lecture’.
Hoofdredacteur van de glossy Leven in Frankrijk kan terugkijken op een fantastische avond. Un Grand Merci van Alain Caron
Geen opmerkingen:
Een reactie posten