Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

donderdag 4 oktober 2018

HET FIJNSTE FRANSE RESTAURANT VAN NEDERLAND 2018


Op maandag 24 augustus was ik weer, op uitnodiging van de glossy met de mooiste blauwe luchten en de meest exclusieve plekjes in Frankrijk, bij de uitreiking van het fijnste Franse restaurant van Nederland. Het was alweer de negende keer dat onder grote belangstelling van restaurateurs, pers, bekende en onbekende Nederlanders, Franse en Italiaanse hoogwaardigheidsbekleders, twee bijzondere restaurant-awards werden uitgereikt. Eigenlijk vier stuks; de jury en publieksprijs voor het fijnste Franse- en het fijnste Italiaanse restaurant in Nederland. Vanzelfsprekend beperk ik mij tot de eerste twee awards. De verkiezing is elk jaar een feestelijk evenement waarvoor echte francofielen uit alle windrichtingen toestromen richting het Hilton Hotel in Amsterdam aan de chique Apollolaan.

Hilton Amsterdam

De glossy Leven in Frankrijk roept elk voorjaar de lezers op tot het inzenden van namen van Franse restaurants die mee mogen dingen naar de titel ‘Beste Franse restaurant van Nederland’. Vervolgens kiest een vakkundige jury tien namen die in aanmerking komen en die worden vervolgens weer gepubliceerd in de zomeruitgave, najaar september volgt de bekendmaking en de uitreiking van de prijzen. Ook dit jaar bestond de jury uit Tom Kellerhuis, hoofdredacteur van HP/deTijd en culinair journalist. Alain Caron, de Franse chef-kok die we kennen van het TV programma Binnenste-Buiten, maar ook als televisiekok, presentator en auteur van diverse kookboeken. Mara Grimm, culinair journalist en eveneens auteur van diverse kookboeken. Last but not least de sympathieke hoofdredacteur van het blad Leven in Frankrijk, Cathelijne van Vliet. Lezers van het blad Leven in Frankrijk konden stemmen op hun favoriet. Het restaurant met de meeste stemmen wint dan de publieksprijs.

De vakjury v.l.n.r. Tom Kellerhuis, Mara Grimm, Cathelijne van Vliet en Alain Caron

De shortlist van de jury was als volgt:
·        Au coin des bons enfants (Maastricht)
·        Bistrot le Canard (Utrecht)
·        Bouchon du Centre (Amsterdam)
·        De Klepel (Amsterdam)
·        Ferdinands’s (Dordrecht)
·        FG Bistro (Rotterdam – tussentijds viel dit restaurant af omdat het inmiddels is gesloten)
·        Floc (Den Haag)
·        Le bistrot deux la Place ( Den Haag)
·        Le Hollandais (Amsterdam)
·        Rijsel (Amsterdam)

Stemming zat er al vroeg in. 
v.l.n.r. John Gerdsen, TV-kok 24kitchen en auteur van het boek ‘Bon Appétit‘, François-Léon van der Velden, Managing director van glamourland TV en Magazine. Hij opent deuren, poorten en rode gordijnen naar de wereld van de rich and famous en presenteert het nieuws over fashion, lifestyle & celebrities en Mascha Mooy, CEO & Founder Bye Bye Burnout.De criteria zijn duidelijk. Op de kaart staan authentieke Franse gerechten met een goede selectie Franse wijnen met een goede prijs- productverhouding. Bij het bereiden wordt gebruikgemaakt van Franse producten en verse ingrediënten . Er hangt een Franse- en informele sfeer in combinatie met een prettige en deskundige bediening.

De winnaar Anneke Schouten van Bouchon du Centre, samen met de Franse consul-generaal H.E. Anne Genoud en televisiekok en schrijver Alain Caron.

Het was dit keer de Franse consul-generaal in Nederland H.E. Anne Genoud die de prijs mocht uitreiken aan de winnaar van de award voor het ‘Fijnste Franse Restaurant van Nederland 2018’, nadat Alain Caron met zijn charmante Franse tongval de aanwezigen herhaaldelijk moest verzoeken nu eens stil te zijn. Misschien het enige minpuntje van de avond, de slechte plaatsing van het podium in combinatie met een slecht werkende geluidinstallatie. Juryvoorzitter Tom Kellerhuis lichtte vervolgens nog eens toe waarom juist dit restaurant was uitverkoren uit de tien genomineerden. “Al eerder genomineerd, dit piepkleine restaurant met een authentieke Franse boerensfeer. Een echt huiskamerrestaurant, zoals de bouchons in Lyon die een eenvoudige maar smakelijke keuken in ere houden. Van de charcuterie maison tot de brandade; alles is hartverwarmend lekker en wordt met een enorme glimlach geserveerd. De eigenaresse is tevens de chef en de serveerster van het restaurant. Het noemen van de naam was eigenlijk al niet meer nodig na het voorlezen van het juryrapport. Het kon er maar een zijn; de 59 jarige Hanneke Schouten van het huiskamerrestaurant Bouchon du Centre, aan de Falckstraat 3 in Amsterdam, vlakbij de Reguliersgracht in de luwte van de Utrechtsestraat.

Alain Caron moest met zijn charmante Franse tongval de aanwezigen herhaaldelijk verzoeken nu eens stil te zijn

Hanneke Schouten runt al bijna twintig jaar in haar eentje, (ontvangst, de barbestellingen opnemen, bediening, koken, uitserveren en de afwas) haar traditionele ‘bouchon Lyonnais’.
De ‘bouchon Lyonnais’ is een voorloper van de welbekende bistrot. Ontstaan na de Frans- Duitse oorlog (1870-1871) toen veel kooksters van de bourgeoisie geen werk meer hadden. De oorlog verliep namelijk desastreus voor Frankrijk. Om toch inkomsten te genereren begonnen de meesten vanuit eigen keuken één menu te serveren. De zogenoemde ‘Mères Lyonnaises’ – moeders uit Lyon – deze vrouwen kwamen vaak uit armere milieus en waren jarenlang in dienst geweest bij rijke families in Lyon. Daar hadden zij de fijne kneepjes van het vak geleerd. Zo brachten ze de recepten van de bourgeoisie naar het ‘gewone volk’. Maar zij verstonden ook de kunst om met goedkope ingrediënten een hoogwaardige, voedzame maaltijd te creëren. Niets werd verspild, alles werd gegeten, van varkensoortjes tot snuit en rundertong. Al snel wisten ook de beter gefortuneerden hun weg te vinden na de bouchons en zo stonden Les Méres aan de bakermat van de algehele Franse gastronomie. Het woord bouchon is ook afgeleid van het Oudfranse woord ‘bousche’, hetgeen takkenbos betekent. Deze takkenbosjes markeerden in de 19e eeuw de deuren van de huiskamerrestaurants.

Het was dit keer de Franse consul-generaal in Nederland H.E. Anne Genoud die de prijs mocht uitreiken aan de winnaar van de award voor het ‘Fijnste Franse Restaurant van Nederland 2018'

Waarom dit restaurant niet eerder is verkozen als Fijnste Franse Restaurant in Nederland is mij een raadsel. Franser kan gewoon niet. Alles is hier ‘Fait Maison’ (huisgemaakt). Geen wonder dat Johannes van Dam (1946-2013), culinair journalist van het Parool, haar in een restaurantrecensie beoordeelde met een 9 ½ als rapportcijfer. Daarna liep het storm. Het restaurant is niet groter dan 40 m², rood-wit geblokte tafelkleedjes, wijn op tafel, vers stokbrood, een hangnetje met eieren en knijpflessen Amoramosterd. Het menu verandert wekelijks op enkele klassiekers na. Je kunt kiezen uit voor-, hoofd- en nagerechten. Bij ontvangst een hand en afrekenen uitsluitend contant of zoals ze het zelf noemt met echt geld. Vooral geen vegetariërs meenemen en op tijd binnen zijn, d.w.z om kwart over zes en om acht uur ’s avonds weer wegwezen. Oh ja, reserveren vooraf is een must.

Anneke Schouten; "je suis Lyonnais Monsieur”!

Toen ik mij als Parijsblogger die avond aan haar voorstelde kijkt ze me boos aan: “Je Suis Lyonnais Monsieur”! Maar eigenlijk is ze geboren en getogen in Amsterdam. Afkomstig uit een francofiel gezin. Door bandenpech met haar lief terecht gekomen in Lyon waar ze kennismaakte met de bouchon. Nog altijd gaat ze drie keer per jaar naar Lyon om inkopen te doen. Gedroogde linzen, verse worsten waaronder boudin noir, andouille, cervelas lyonnais en runder- en varkenssnuit maar ook om nieuwe recepten op te halen.  Ze runt beslist geen keuken voor angsthazen. Zo heb je bij Hanneke altijd de keuze uit verschillende charcuterie maison, quiches en soepen, heerlijke kazen afkomstig uit de hallen van rungis waaronder gerijpte Saint-Marcellin en natuurlijk heeft ze alle 10 de Cru’s van de Beaujolais in huis zoals een echte bouchon betaamt. Hanneke Schouten straalt een en al energie uit, misschien een tikje ADHD maar volgens mij gaat al die energie in haar kookkunst. Ze werpt me nog een handkus toe. Een terechte winnaar !

Ze werpt me nog een handkus toe, "a bientôt mon cher”!

Bouchon du Centre is geopend van woensdag t/m vrijdag 12.00 - 15.00 uur voor lunch en 17.00 - 20.00 uur voor diner. Zaterdag uitsluitend open voor lunch van 12.00 - 15.00 uur.
Nogmaals je kunt er alleen terecht op reservering. En goed om te weten als je om tien over twaalf belt, neemt Hanneke niet op. “Het is een eenmanszaak. Als ik open ben, kan ik dus de telefoon niet opnemen. "A bientôt mon cher”!

De publieksprijs waarvoor de lezers van Leven in Frankrijk met overweldigende meerderheid kozen ging naar Ferdinand’s uit Dordrecht. Te vinden aan de Singel 183. Het restaurant of eetlokaal zoals ze het zelf noemen is geopend van dinsdag t/m zondag vanaf 16:00 uur - Diner 17:00 - 22:00 uur.

De publieksprijs waarvoor de lezers van Leven in Frankrijk met overweldigende meerderheid kozen ging naar Ferdinand’s uit Dordrecht

Tijd om te gaan genieten van het geweldige buffet vol met Franse en Italiaanse specialiteiten bereid door de witte brigade van het Hilton Hotel. De muziek die avond was in voortreffelijke handen van het trio met de mooie naam, The Swingband en de champagne van het huis Jacquart. Het werd nog laat daar in Amsterdam.

Na afloop was het genieten van een buffet vol met Italiaanse en Franse specialiteiten bereidt door de witte brigade van het Hilton Amsterdam

Speciale dank aan de twee bij Leven in Frankrijk die mij altijd een warm thuisgevoel bezorgen: Daniëlle Wiersema, marketing manager Credits Media en Debby Linders Art-director Credits Media. Wist je dat je mijn blog ook wekelijks kunt lezen op de home pagina van Leven in Frankrijk? Zoals de Fransen zeggen ‘bonne lecture’.

Hoofdredacteur van de glossy Leven in Frankrijk kan terugkijken op een fantastische avond. Un Grand Merci van Alain Caron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten