Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

vrijdag 21 december 2018

KERST IN PARIJS 2018 – DEEL 2


Voor deel 1 klik hier

Zoals ik al meldde in mijn blog ‘Kerst in Parijs 2018 deel 1 heeft Parijs zich, ondanks alle ellende van de afgelopen tijd, weer opgetuigd zoals het zich een echte Parisiènne betaamt. 'Parisiènnes'.....; altijd verzorgd tot op het bot met een heerlijke onbezorgde, zelfverzekerde net niet arrogante uitstraling. De eerlijke pure fashion die ze dragen. Stijlvol tegen het saaie aan, maar saai is het juist absoluut niet. Eerder spannend, bizar genoeg. Het grote geheim van Parisiènnes is dat ze altijd van top tot teen verzorgd zijn. 'Ça c'est Paris !
Tijdens deze kerst neem ik  je onder andere mee naar een van de best bewaarde geheimen van Parijs. Een juweeltje, dat alleen tijdens de  kerstperiode geopend is voor het publiek. Normaal kun je hier uitsluitend terecht op afspraak. Het is gevestigd op een van de mooiste verborgen stukjes Parijs en gevestigd in de oude wijndepots van Bercy (12e).

Musée des Arts Forains

Le Festival du Merveilleux
Grijp nu je kans om als 'gewone' bezoeker binnen te kijken in één, wat ik noem, een van de meest bijzondere verzamelingen in Parijs, een juweeltje. Het Musée des Arts Forains, gesitueerd in een kwadrant, tussen de rue des Pirogues de Bercy, rue Baron le Roy, avenue des Terroirs de France en de rue l'Heureux. 1,5 Hectare groot en inmiddels benoemd tot cultureel erfgoed. In een van de voormalige wijnmagazijnen, gebouwd door een leerling van Eiffel, is het kermismuseum gevestigd. De Fransman Jean-Paul Favand verzamelde gedurende 35 jaar duizenden zeldzame objecten, daterend van 1850 tot 1930, uit de wereld van; kermissen, entertainment, variété, theater en music hall. Het is een van de belangrijkste particuliere kermis kunstcollecties van de wereld, zo uniek, dat het zelfs als decor diende in de heerlijke film van Woody Allen, 'Midnight in Paris'.

Het museum heeft een van de belangrijkste particuliere kermis kunstcollecties van de wereld

Het zeer bijzondere interieur van het Musée des Arts Forains zal bij wijze van uitzondering worden open gesteld van 10.00 uur tot 18.00 uur voor het publiek van 26 december 2018 tot en met 6 januari 2019, hier kun je kennismaken met de dromerige en surrealistische fantasiewereld van de kermis tijdens 'Le Festival du Merveilleux'. Verder heb je ook de unieke kans om een bezoek te brengen aan de Venetiaanse kamers (Salons Vénitiëns) het Théâtre du Merveilleux en de nieuwe magische spiegelzaal 'le Magic Mirror'. Dit paviljoen, daterend uit 1925, gebouwd in exotische houtsoorten, waaronder mahonie, is een van de nog zes resterende originelen in de wereld. De binnenplaatsen tussen de depots zijn helemaal in kerstsfeer met grote houtvuren en optredens van diverse variété artiesten, dit alles geheel in de stijl van de Belle Epoque, het Parijs van 1900. Entree € 14, kinderen tot 12 jaar € 8. Metrostation Cour Saint Emilion, Lijn 14.

Het Atelier des Lumières

Atelier des Lumières
Op 19 mei 2018 schreef ik al over het Atelier des Lumières. Tussen Bastille en Nation in het 11e arrondissement ligt de rue Saint-Maur. Op nummer 38, verscholen achter een eenvoudige gevel gaat een stukje geschiedenis schuil uit de 19e eeuw. Eens, sinds 1835, was in dit pand de metaalgieterij gevestigd van de familie Plichon. Nu, 183 jaar later en 9 miljoen euro aan ontwikkelingskosten verder, heeft Parijs zijn eerste digitale kunstcentrum, klaar voor tentoonstellingen van de 21e eeuw.  Een initiatief van ‘Culturespaces’ tevens eigenaars van het Musée Jacquemart-André, het Musée Maillol en de lichtshows – ‘son et lumière’ – in de steengroeven van Beaux-de -Provence in de Bouches-du-Rhône.
Vier jaar lang is er gewerkt aan de transformatie van de vroegere ijzersmelterij tot een centrum van digitale kunst. Een hal van 10 meter hoog met een oppervlakte van 2000 m², voorzien van 140 videoprojectoren en een ruimtelijk geluidssysteem van 50 Nexo luidsprekers op de muren en bas-subwoofers op de grond vormen de basis voor de grootste vaste video-installatie ter wereld, waar je letterlijk wordt ondergedompeld in beeld, beweging en geluid.
Dit alles is nog te zien tot 6 januari 2019

De eerste tentoonstelling, die opende op 13 april 2018, is geheel gewijd aan de Weense schilderkunst van Gustav Klimt, Egon Schiele en Friedensreich Hundertwasser. Geregisseerd door artistiek directeur Gianfranco Lannuzzi, Renato Gatto en Massimiliano Siccardo. De muzikale begeleiding is van Luca Longobardi. Om de beurt volgen portretten, landschappen, naakten in kleur en in goud - zo typerend voor de Weense schilderkunst aan het einde van de negentiende eeuw - elkaar op, op het ritme van Wagner, Beethoven, Chopin en Rachmaninov.
Dit werkelijk adembenemende spektakel is verlengd tot en met 6 januari 2019. En voor en na de de Kerstdagen geopend tot 22.00 uur. Let op 24, 25 en 31 december gesloten. Ik adviseer om de kaarten vooraf online te bestellen. Entree € 14,50

La Fabrique du Père Noël
De Kerstman heeft een eigen ‘pop-up store’ vol met originele cadeaus. Meer dan 20 ambachtslieden verkopen daar hun creaties. Dit jaar kun je La Fabrique op twee adressen bezoeken. In de Marais, rue Sainte-Croix de la Bretonnerie 38 en in het 17e arrondissement, avenue des Ternes 14.

Gien ligt aan de Loire en in het centrum bevindt zich het oudste Loirekasteel opgebouwd in rode en zwarte baksteen

Noël aux Château
We kennen ze allemaal al. Die prachtige kastelen net naast Parijs: Versailles, Fontainebleau en Chantilly. Maar ik stel voor ik om met de Kerst vanuit Parijs eens een buitentrip te maken. De périphérique (rondweg) van Parijs brengt mij naar de A6B en vervolgens via de D940 naar Gien, vooral bekend door zijn bijzonder aardewerk, het beroemde 'bleu de Gien, diep blauw van kleur met goudgele motieven, ontworpen aan het einde van de 19e eeuw. De Faïencerie (aardewerkfabriek) van Gien werd in 1821 gesticht door de Engelsman Thomas Hall. Gien ligt aan de Loire en in het centrum bevindt zich het oudste Loirekasteel opgebouwd in rode en zwarte baksteen. Omstreeks 1500 liet de dochter van Lodewijk XI, Anne de Beaujeu dit kasteel bouwen. Nu is hier het Musée International de la Chasse gevestigd; een zeer interessant jachtmuseum. Vanuit het terras van het kasteel heeft u een prachtig uitzicht over de Loire, de 18e eeuwse brug en de huizen met hun puntige gevelspitsen en de daken met de typische platte dakpannen. Mijn reisdoel: twee van de meest onbekende kastelen en twee juweeltjes zo niet de mooiste kastelen van de gehele Loirestreek.

Noël aux Château in het prachtige visserskasteel La Bussière

Vlakbij Gien ligt het dorpje La Bussière met het kasteel van de vissers; Château de la Bussière sinds 200 jaar in particulier bezit van de familie Chasseval. Het kasteel is geheel in kerstsfeer, ‘La Magie de Noël’, en een absoluut bezoek waard. De fundamenten van La Bussière stammen uit de 12e eeuw. Veel kastelen zijn van oorsprong strenge donjons die later werden omgebouwd tot luxueuze verblijven met weelderige tuinen. In die tijd werd het kasteel 'Buxeria' genoemd vanwege de bosrijke omgeving. Door de jaren heen werd de naam getransformeerd tot 'La Bussière. In 1518 kwam het kasteel in handen van de Markies Jean-Baptiste du Tillet een rechter en hoofd van het parlement in Parijs. Links van de poort onder de klokkentoren bevindt zich nog steeds een rechtzaal. Aan hem dankt het kasteel zijn huidige hoedanigheid. Hij liet een 6 hectaren groot meer graven voor het kasteel, ommuurde het grondgebied en liet de tuinen aanleggen door de grote tuinarchitect uit die tijd 'Le Notre'. In 1812 kwam de markies in financiële nood en verkocht het kasteel aan de Graaf de Chasseval. De huidige Gravin de Chasseval woont in een van de graanschuren die verbouwd is tot woonhuis. Het kasteel is sinds 1962 helemaal gewijd aan de grootste visserij verzameling van Frankrijk. Henri de Chasseval was zelf een gepassioneerd zoetwater visser. Vandaar dat het kasteel, ingericht naar de smaak van de 18e en 19e eeuw, dan ook bekend staat als Le Château des Pêcheurs, het visserijkasteel. Het kasteel kun je in zijn geheel bezichtigen en je mag vrij wandelen in de tuinen. 'Le jardin des Seigneurs du Tillet' officieel benoemd tot Jardin Remarquable vol met medicinale planten, kruiden en een grote boomgaard.

La Magie de Noël

La Magie de Noël is geopend in het weekend van 22 en 23 december en van 27 tot en met 30 december van 14.00 tot 18.00 uur

Kerstmarkten
Ik moet je bekennen mijn minst favoriete onderwerp. Te toeristisch, te commercieel, te veel spullen die niets met kerst te maken hebben en vaak weinig of geen sfeer. Maar ik laat het graag aan jou over. Dus toch een keuze uit de lijst van de (beste) kerstmarkten in Parijs .

Marché de Noël de Paris aux Halles (1e).
Nog tot en met 6 januari 2019 voor het eerst onder de Canopée des Halles.
70 chalets met regionale producten
Metrostation Châtelet les Halles, lijn 4, 14, 1, 11.

Marché de Noël Notre Dame (5e).
Nog geopend tot en met 23 december 2018
Square René Viviani - 2 rue du Fouarre,
Om eerlijk te zijn de beste en meest sfeervolle van Parijs.
Metrostation Hôtel de Ville, lijn 1, 11.

Marché de Noël de St Germain (6e).
Nog  tot en met 31 december 2018
Boulevard St Germain, langs de square Félix Desruelles
Metrostation Saint-Germain-des-Prés, lijn 4


Le Marché de Noël du Péninsula (16e).
Nog tot en met 25 december 2018
Top chique deze Kerstmarkt in het Péninsula hotel
Niet alleen prachtige cadeaus maar ook oesters en glühwein en champagne
19 avenue Kleber, Metrostation Kléber, lijn 6.

Marché de Noël de Montparnasse (15e).
Nog tot en met 23 december 2018
Onder aan de Tour Montparnasse, Place Raoul Dautry
Metrostation Montparnasse Bienvenue, lijn 4, 12, 13.

Les Créateurs ont du Cœur (11e).
Vintage markt vol met designerkleding van onder andere: Jean-Paul Gaultier – Bensimon – Agnès b - Isabel Marant - Christian Louboutin - Faguo – Nat & Nin – Aubade – American Vintage – Cimarron – Sessun – Zadig & Voltaire – Comptoir des Cotonniers  – Polder – Little Marcel –  Tara Jarmon – Lanvin – Lollipops – Mariage Frères – Kusmi Tea en vele anderen.
De opbrengst komt geheel ten goede aan het Aidsfonds Frankrijk
Van 19 tot en met 22 december 2018
Bastille Design Center, boulevard Richard Lenoir 74.
Metrostation Bastille, lijn 8, 5, 1.

Uit eten
Het voordeel van uit eten met Kerst is dat je in Parijs alleen op kerstavond 24 december moet reserveren bij zowat elk restaurant. Op 25 december is het aan te bevelen maar geen must. Ook kennen de meeste restaurants geen extra verhoogde prijzen. Echte familierestaurants zijn gedurende de feestdagen meestal gesloten. Tweede Kerstdag wordt niet als zodanig gevierd. Musea’s, restaurants en winkels zijn gewoon geopend. De meeste kantoren zijn wel gesloten. Dus lekker rustig in Parijs.

Rest mij nog mijn wensen voor de komende feestdagen maar vooral voor het nieuwe jaar en die zijn:

Probeer om dit jaar eens niets voor te nemen
dan komt je ook niet in de problemen

geniet gewoon van elke dag
die je tegemoet komen mag

denk aan iets goeds en denk aan iets lekkers
denk aan iets geks of nog iets gekkers

denk aan iets aardigs, denk aan iets liefs
maar hoe dan ook...iets positiefs!

De voorbije jaren kunnen we zien
als een basis voor  2019, met een dikke tien

vreugde liefde en een goede gezondheid
een mooie kersttijd

zo bijzonder
en een gelukkig 2019 met telkens weer een nieuw wonder

Fijne feestdagen.

1 opmerking:

  1. in het kermismuseum ben ik vorig jaar geweest en ik vond dat echt fantastisch! Ik ga dat dit jaar niet doen, want ik kan nog teren op mijn bezoek van vorig jaar. Maar ik zou het iedereen die het nog niet gezien heeft en in die periode in Parijs is sterk aanbevelen. En ateliers des lumiéres zag ik in de zomer en dat was ook volop genieten.
    Kerstmarkten sla ik met plezier over maar er is nog genoeg te doen in Parijs. Dus ik kom de eindejaarsdagen daar vieren ;) .

    BeantwoordenVerwijderen