Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

woensdag 12 december 2018

KERST IN PARIJS 2018


Bij Kerst hoort kleur vandaar kleurenfoto's bij deze blog. Kerst in het luxe warenhuis 'Le Bon Marché'

Na het zien van de beelden van de afgelopen weken in Frankrijk zul je misschien achter je oren krabben bij het lezen van de titel van mijn jaarlijks terugkerende blog. Ik krijg vragen van mijn trouwe lezers als;  “móét ik wel naar Parijs gaan deze Kerst met al die protesten van de Gele Hesjes”? Ik schrijf hun naam bewust met hoofdletters omdat ik het eens ben met hun protesten en bewondering heb voor hun vasthoudendheid. Overigens absoluut niet voor de vernielingen aangericht door de notoire relschoppers. Het zien van al die beelden doet pijn aan mijn Parijse hart. Zullen ze er ook zijn met Kerst? Ik weet het niet. Maar een ding weet ik wel, als er iets aan de hand is dan is dat vaak op en rond de Champs Élysées, de place de la République, place de la Bastille of place de la Nation. Deze pleinen zijn vaak in gebruik als begin- of eindpunt van demonstraties. Nation, Bastille, République wordt ook wel de route van de betogingen genoemd, voor altijd verbonden met de mijlpalen uit de Franse geschiedenis. In de faubourgs, de arbeiderswijken, de bakermat van revoluties en straatvechters, werden dan ook de meutes gevormd voor grootse volksopstanden. Het begin van de revolutie in 1789, de bestorming van de Bastille, de drie revolutionaire dagen van 1848 en uiteindelijk de staatsgreep van Lodewijk Napoleon in 1851 en het verzet van de commune. Het is dan ook niet verwonderlijk dat arbeidersbetogingen in Parijs altijd de route volgen van place de la  Nation naar place de la Bastille en eindigen op de place de la République. En nu is daar ook de place Étoiles of place Charles de Gaulle, zoals het immense plein in werkelijkheid heet, bij betrokken.

Een ludieke kerstetalage in de wijk Oberkampf om zo vernielingen tijden de demonstraties van 'Les Gillets Jaunes' tegen te gaan. De foto is van mijn vriend en straatfotograaf Christopher Nisperos

Parijs is normaal in december één groot zinnenprikkelend feest, een grote verleiding. En geef het maar toe, het is heerlijk om verleid te worden. In Parijs lukt dat moeiteloos. Jouw zintuigen draaien overuren. Je zou alles willen bekijken, ruiken, aanraken, proeven en last but not least de ongrijpbare magie willen ervaren. Dus loop met mij langs de mooiste kerstmarkten, prachtige schaatsbanen, geheime kerstlocaties en natuurlijk de traiteurs in de rue de Sèvres en de place de la Madeleine. Want alleen daar kun je beleven hoe de Parijzenaar zich in stijl voorbereidt op Réveillon de Noël, kerstavond en voor Saint Sylvestre, le Réveillon du Nouvel An, of te wel oudejaarsavond.

In 130 straten in Parijs brandt inmiddels spectaculaire verlichting

Toen ik tijdens de Parijse fotoweek door Parijs wandelde zag ik dat het feestseizoen op stoom begon te komen. In 130 straten brandt inmiddels spectaculaire feestverlichting. De Parijzenaars en toeristen vergapen zich aan de oogstrelende etalages. De stad heeft zich weer opgetuigd zoals het een echte Parisiènne betaamt. In de tijd dat wij nog bezig waren met de Nederlandse Zwarte-Pieten-discussie vielen de 'celebraties' hier zowat over elkaar heen voor de opening van het jaarlijkse traditionele seizoen. De aftrap van het kerstseizoen werd gegeven op woensdag 7 november, door het luxe warenhuis Galeries Lafayette. Dit keer was het de eer aan de Amerikaanse actrice Jessica Chastain, tevens het gezicht van het juweliershuis Piaget en van Unisef’s Kids United Nouvelle Génération. Zij ontstak ook de jaarlijkse terugkerende kerstboom onder de prachtige Belle Époque koepel van het warenhuis die natuurlijk ook gesponsored werd door Piaget.

Elk jaar groot, groter groots, de kerstboom onder de koepel van Galeries Lafayette

Een dag  later, op donderdag 8 november, volgde het warenhuis Printemps. Onder toeziend oog van de CEO van Printemps; Pablo de Cesare, was dit keer de eer voor het Franse topmodel en actrice Laetitia Casta. In 2000 stond zij model voor de buste van de Franse Marianne en ze is nu het gezicht van het juweliershuis Boucheron.

Bij Galeries Lafayette waren dit jaar de kinderen de baas bij het ontwerpen van de kerstetalages. Vooraf was er een tekenwedstrijd voor kinderen van 5 tot 11 jaar om een tekening te maken van hun kersthelden. De mooiste tekeningen vormde de basis als thema voor elf betoverende etalages. Op de vijfde verdieping zetelt de Kerstman, die ondanks zijn drukke agenda, tijd maakt voor een fotosessie met de kinderen; € 10

Al meer dan 150 jaar een traditie de magische etalages van Printemps

De magische etalages van Printemps, een traditie die al meer dan 150 jaar oud is, staan in het teken van twee onverschrokken globetrotters; Jules en Violette, die de hele wereld over reizen op zoek naar de mooiste geschenken. De ramen laten sprookjesachtige landschappen zien met knappe animaties van 70 poppen, gemaakt door poppenspeler Jean-Claude Dehix, die sprookjesfiguren met 78 verschillende mechanismes tot leven doet brengen. Dit jaar was de scenografie toevertrouwd aan Marie-Laure Cruschi (Cruschiform).
De etalages van deze twee warenhuizen zijn altijd het begin van mijn lichtjesroute door Parijs maar daarover straks meer. De etalages zijn te zien tot en met zondag 6 januari 2019.

Een van de vele ingangen van Printemps aan de boulevard Haussmann

Het officiële kerstseizoen in Parijs begint natuurlijk niet voordat de kerstverlichting op de Champs Élysées is ontstoken. Dit gebeurde pas op 22 november 2018 en natuurlijk, zoals de traditie betaamt, weer door een (Franse) beroemdheid. Na Marion Cotillard (2008), Charlotte Gainsbourg (2009), Mélanie Laurent (2010), Audrey Tautou (2011), Diane Kruger (2012), Laetitia Casta (2013) en Omar Sy (2014). In 2015 slechts 5 dagen na de aanslagen op vrijdag 13 november werd terecht besloten om de verlichting te ontsteken zonder enige ruchtbaarheid. De filmster Jean Dujardin, die vooral bekend was geworden door zijn rol van George Valentin in de film The Artist (2011), wat hem een Oscar opgeleverde voor beste acteur, liet het terecht afweten. Wereldkampioen judo Teddy Riner (2016) actrice Lily Rose Depp, de 18 jarige dochter van Vanessa Paradis en Johnny Depp (2017) en dit jaar was het de eer aan de inmiddels 85 jarige couturier, artistiek directeur van Chanel en Fendi, fotograaf en regisseur; Karl Lagerfeld. Bijgestaan door de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, Mr Jean Noel Reinhardt - Président du comité des Champs Elysées en twee kinderen, Kylia, 13 en Aaron 9 jaar oud, van de stichting ‘Petits Princes’, vergelijkbaar met de stichting ‘Doe een wens’ in Nederland.

‘Illuminations Flamboyance’ 

De Champs Élysées trekt jaarlijks 26 miljoen bezoekers waarvan 500.000 gedurende de feestdagen. Met een druk op de knop ontstak de couturier de verlichting van 400 bomen langs de 2,2 kilometer lange avenue. De verlichting brandt elke dag van 17.00 uur tot 02.00 uur. Op 24 en 31 december de hele ochtend en de gehele nacht. De energierekening voor deze 7 weken van feestverlichting, bestaande uit 1 miljoen ledlampen, is gelijk aan het stroomverbruik van slechts één Parijs gezin, bestaande uit 4 personen, gedurende 1 jaar, aldus de trotse burgemeester Anne Hidalgo. De ‘Illuminations Flamboyance’ kleuren dit jaar de Champs Élysées in het rood. Voor jullie vast en zeker geen verrassing aangezien de avenue al wekenlang in beeld is bij de protesten van de Gele Hesjes

Dus het is hoog tijd om nu plannen te maken om je Kerst dit jaar toch maar door te brengen in Parijs. Parijs bruist, Parijs leeft en je ontdekt de vele voordelen. Allereerst is er een keur van evenementen die ook op dinsdag 25 december, de eerste kerstdag, gewoon geopend of te zien zijn. Verder zijn alle restaurants, met uitzondering van de typische familierestaurants, geopend zonder verhoogde prijzen. Daar moet je in Nederland eens om komen. Ook woensdag 26 december, tweede kerstdag, zijn restaurants en musea gewoon geopend. De Fransen vieren kerstavond (24e), de avond voor de eerste kerstdag, met een familiediner in een restaurant. Op die avond is reserveren in een restaurant een must en dan gelden er wel degelijk verhoogde prijzen.

De lichtjesroute begint aan de boulevard Haussmann bij metrostation Chaussée d’Antin

Lichtjesroute
Elk jaar, rond deze tijd van het jaar, kijken toeristen en Parijzenaars uit naar het spektakel van kerstverlichting in Parijs . Bezoekers komen van over de hele wereld om de magische kleuren te bewonderen die in deze feestperiode aan de straten van Parijs worden gegeven. Heldere bogen, veelkleurige gloeilampen, gloeiende vlammen en glinsterende projecties versieren rijkelijk  de lanen van de Franse hoofdstad. Niet voor niets wordt Parijs dé lichtstad genoemd.  Een vaste jaarlijkse traditie is dat ik jullie meeneem langs de mooiste lichtroute van Parijs. Dit jaar zijn er meer dan 130 straten en pleinen feestelijk verlicht en de mooiste lichtroute vindt u natuurlijk alleen in mijn blog.

Juweliershuis Cartier in de rue de la Paix

Je begint aan de boulevard Haussmann bij metrostation Chaussée d’Antin. De bomen daar zijn voorzien van een verlichting die je via een app op je mobiel zelf kunt aanpassen. Je mond valt open van verbazing op het moment dat je het metrostation uitstapt. Hier bevinden zich de twee grootste warenhuizen van Parijs; Printemps en Galeries Lafayette, geheel in kerstsfeer. Ik verzeker je, hier ben je wel een tijdje zoet, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen. Aan de overkant zie je de achterkant van de Opéra Garnier. We vervolgen onze weg via de voorzijde aan de place de l'Opéra, daar neem je schuin rechts de feeëriek verlichte rue de la Paix die uitkomt op een van de mooiste pleinen van Parijs de place Vendôme. Let daar vooral op de iconen, zoals het totaal vernieuwde paleishotel ‘De Ritz’ en de gevel van Louis Vuitton.

Place Vendôme

We vervolgen onze lichtroute eerst links via de rue Saint-Honoré, dit gedeelte lopen we heen en terug en vervolgen het tweede gedeelte van de straat naar de rue Royale waar je een prachtig vergezicht hebt op Madeleine kerk (rechts) en de place de la Concorde met aan het einde de Assemblée Nationale (links). Neem even de moeite om de prachtige en rijk versierde Cité Berryer te bezoeken (overzijde rechts) herkenbaar aan de kroonluchters met de gouden lampenkapjes. Keer weer terug naar de drukke rue Royale en vervolg je route via de eveneens fraai verlichte rue du Faubourg-Saint-Honoré vol met chique modezaken en feestelijke etalages, waaronder die van Gucci, Dolce et Gabana, Prada, Hermès, Cartier, Boucheron Yves Saint Laurent en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan. Deze lange winkelstraat uitlopen tot de kruising met de avenue Matignon. Let op hoogstwaarschijnlijk is dit niet mogelijk vanwege afzettingen gezien de afgelopen protesten. Aan het einde van de straat bevindt zich het presidentiele Paleis, het Élysée en het ministerie van Binnenlandse zaken.
Keer terug naar de rue de la Paix, loop links naar de place de la Concorde richting de Champs Élysées. Niet voor niets noemen ze dit 'La Voie Triomphale'. Natuurlijk kun je de hele avenue bewandelen, maar je moet zeker de avenue Montaigne (in het verlengde van de avenue Matignon) niet vergeten met hoogtepunt het pand van Dior. Het is een aardige tippel maar een die je altijd zal bijblijven.

Parijs is in december één groot zinnenprikkelend feest, een grote verleiding

Nog een geheime tip
Langs deze route passeer je een aantal zeer luxe vijfsterren hotels. Niet bescheiden zijn en gewoon naar binnenlopen. Vaak zijn de interieurs van deze tophotels uitbundig versierd: Le Grand hotel, rue scribe 2 - Hotel Scribe, rue Scribe 1 - Le Meurice, rue Rivoli 228 - Park Hyatt Paris-Vendôme, rue de la Paix 5 - The Westin Paris, rue de Castiglione 3 - Mandarin Oriental hotel, rue Saint Honoré 251 - Le Bristol, rue du Faubourg Saint-Honoré 112 - Paris Marriott Champs Élysées Hotel, 70 Avenue des Champs-Élysées 70 - Hotel George V, avenue George V 31.

Moeilijk ter been of een hekel aan wandelen? Een andere manier om de kerstverlichting te bewonderen is per bus. Paris City Vision nodigt je uit voor een panoramische bustour ‘Illuminations de Noël’ om de mooiste verlichte monumenten van de hoofdstad bij zonsondergang te ontdekken . Deze feestelijke tour door Parijs, becommentarieerd in negen talen, kan worden voortgezet met een onvergetelijke avond in een van de Parijse cabarets:  Moulin Rouge , Lido , Crazy Horse of Paradis Latin. Kosten € 27 per persoon exclusief het bezoek aan een van de beroemde Parijs cabarets. Duur ongeveer 1,5 uur.

Je komt ogen te kort, Kerst in Le Bon Marché

Schaatspret
Groots en in stijl zoals het hoort bij Parijs. Wat dacht je van schaatsen op een hoogte van 57,63 meter om precies te zijn en heel Parijs aan je voeten of moet ik schaatsen zeggen? Dat kan vanaf 15 december 2018 tot 19 februari 2019, op de geheel vernieuwde eerste etage van de Tour Eiffel. Voor alle bezoekers is het schaatsen gratis. Geen schaatsen meegenomen? Geen probleem, deze zijn te huur voor slechts € 5. In de speciale bar bij de ijsbaan kunnen toeschouwers en schaatsers genieten van heerlijke warme chocolade, Gluh-wein, pompoenensoep met pretzels of heerlijke kerst-pannini's. De schaatsbaan is geopend tot 22.30 uur.

Een kerstboom volgens Cartier

Maar het kan nog hoger. Wat dacht je van schaatsen op 110 meter boven zeeniveau, boven op de Grande Arche la Défense. De prijzen variëren van € 12,00 voor een volwassene en € 7,00, afhankelijk van hun leeftijd. Deze ijsbaan is geopend tot en met 9 januari 2019. Openingstijden; elke dag van 10.00 tot 19.30 uur. Tot 21.00 uur op dinsdag en donderdag.
De ijsbaan boven op de Tour Montparnasse gaat helaas pas open in februari 2019.

Vind je het ‘Grand Palais des Glaces leuk’? Dan kan ik je vertellen dat dit jaar de grootste ijsbaan van Europa(2700 m²), onder de immense koepel van het Grand Palais weer terug is. De inmiddels alweer vierde editie vindt plaats van 16 december 2018 tot 9 januari 2019. De eerste editie die plaatsvond in 2012 bleek een groot succes en dus besloot men dit evenement om de twee jaar te herhalen. Het gehele gezin is welkom in twee slots, van 10.00 uur tot 13.00 uur en van 14.00 uur tot 19.00 uur. Prijzen variëren van € 17 tot € 25 voor volwassenen en € 12 per kind.

Dit jaar kun je ook schaatsen in het hart van de Tuilleries midden tussen de kerstmarkt aldaar. Deze schaatsbaan is open tot en met 6 januari 2019. Maar liefst 100 meter lang en 12 meter breed. Elke dag geopend van 11.00 uur tot 23.45 uur en in het weekend tot 00.45 uur. Kinderen betalen slechts € 6 en volwassenen € 10. Ter plekke kun je ook schaatsen huren.

Dan kun je ook nog schaatsen op vijf sterren niveau in de binnentuin van het luxe paleishotel Plaza Athénée aan de avenue Montaigne.  De ijsbaan van 100 m² is geopend tot en met 17 februari  2019 voor kinderen van 6 tot 12 jaar terwijl de ouders genieten van een high tea voor slechts € 60 per persoon, samengesteld door Angelo Musa, Executive Pastry Chef en World Pastry Champion 2003 plus Meilleur Ouvrier de France in 2007. Dit verklaart ook een beetje de prijs maar…twee kinderen mogen dan wel gratis schaatsen. Elke woensdag tot en met zondag van 15.00 uur tot 19.00 uur. Schaatsen, helmen en handschoenen worden gratis verstrekt.

Een mega kerstboom onder de Canopée bij Les Halles

Place de l'Hôtel de Ville; van 14 december 2018 tot en met 6 januari 2019.
Het voorplein van het stadhuis van Parijs is dan veranderd in een enorme speeltuin, geheel gedecoreerd door de houthakkers van de stad met hout uit de omgeving van Achères (Yvelines). Speciaal voor de kinderen is er een carrousel zijn, een treintje, hutten waarvan drie om te eten. De stalletjes verkopen geen ‘meuk’ maar versproducten uit de omgeving van Parijs, dit alles onder toeziend oog van de Kerstman.

Nieuw dit jaar is een enorm projectiescherm van 140 meter lang en 8 meter hoog waar je tussen 17.00 uur en middernacht wordt ondergedompeld in de sfeer van Kerst met projecties van Parijs en Kerst. Het scherm staat opgesteld aan de oevers van de Seine tussen de Notre Dame en de Pont de Change.

Espèces en voie d'illumination’, het is de naam van het allereerste lichtfestival in de Jardin des Plantes. Tot en met 15 januari 2019 kun je wandelen onder de sterren langs reusachtige, verlichte dierenstandbeelden. De wandeling begint op place Valhubert, waar gigantische lantaarns diersoorten uitbeelden die momenteel bedreigd worden of inmiddels verdwenen zijn.
De ontdekkingstocht kan beginnen om 18.00 uur en de entree kost € 15 per persoon.

De Kerstman zelf ontmoeten het kan allemaal op de vijfde etage van Galeries Lafayette

Met deze eerste blog over Kerst in Parijs 2018 hoop ik jullie toch te hebben kunnen verleiden.
In de volgende blog meer over Kerstmarkten, Kerstshows, uit eten, musea’s en nog veel meer.

3 opmerkingen:

  1. Merci voor de tips! Ik kom af met de feestdagen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor deze inspiratie ! Ga volgende week een paar dagen naar Parijs en de voorpret wordt alleen maar leuker op deze manier .

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk weer, helaas op afstand vergapen aan de glitter en glamour. Daardoor springt de ludieke gilets jaunes etalage er natuurlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen