Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 7 oktober 2019

PARIS PHOTO 2019 VAN 7 T/M 10 NOVEMBER


Dit jaar al weer de 23e editie van PARIS PHOTO

Geen enkele metropool heeft zoveel fotografen het hoofd op hol gebracht en tot sensuele en mysterieuze beelden geïnspireerd als de Franse lichtstad. Parijs heeft dan ook de langste geschiedenis met fotografie, het is namelijk de plek waar het is uitgevonden. Een medium, uitgevonden door de Fransman Nicéphore Niépce. Denk aan Louis Daguerre, die in 1837 een straattafereel aan de boulevard du Temple vastlegde op een verzilverde koperen plaat. Of André-Adolphe-Eugène Disdéri: Hij verkreeg in 1854 het patent voor de carte de visite, een soort kartonnen visitekaartjes, waarop een albuminen foto, meestal een portret, werd afgedrukt. Niet te vergeten grote namen als Félix Nadar. Beroemd door zijn foto's van tijdgenoten, onder andere Jules Verne en Sarah Bernhardt, maar vooral door zijn eerste luchtfoto's. Eugéne Atget en Brassaï, beiden beroemd door foto's van het toenmalige Parijse straatleven en de architectuur.  Jacques Henri Lartigue, die zich weer toelegde op fotografie van autoraces, vliegtuigen en modieuze vrouwen. Henri Cartier-Bresson, meester fotograaf en medeoprichter van Magnum. De rode draad; allemaal Fransen. Geen wonder dat de grootste internationale fotobeurs ter wereld plaatsvindt in de bakermat Parijs, in een paleis, een Grand Palais!

Een ontmoeting met 156 prominente fotogaleries afkomstig uit 30 landen

PARIS PHOTO is opgericht in 1997 en is dé meest prestigieuze maar ook de grootste fotokunstbeurs, gewijd aan historische en hedendaagse fotografie. In de afgelopen 23 jaar is Paris Photo uitgegroeid tot hèt belangrijkste evenement als ontmoetingsplaats voor handelaren, curatoren, verzamelaars  van hedendaagse- en moderne fotografische kunst, fotografie professionals, kunstenaars en een steeds groeiend publiek van kunstliefhebbers. Dit blijkt ook uit de trouwheid van partners en hoofdsponsoren waaronder de bank J.P. Morgan en BMW.

Paris Photo verwacht 70.000 bezoekers

Inmiddels staat alweer de drieëntwintigste editie van PARIS PHOTO op de agenda. Een ontmoeting met 156 prominente fotogaleries afkomstig uit 30 landen. 30 uitgevers van kunstboeken uit de hele wereld en naar verwachting 70.000 bezoekers die het werk van ruim 2500 kunstenaars te zien krijgen. Tevens komen vele beroemde fotografen naar de hoofdstad voor handtekening sessies en om hun publiek te ontmoeten. De collectie is internationaler dan ooit. De beurs laat zien dat de belangstelling voor de negentiende-eeuwse fotografie is gegroeid. Evenals voor juist de nieuwste fototechnieken, die ontzagwekkend grote, technisch hyper perfecte afdrukken opleveren. Voor galeries als Hamilton uit Londen en multinational Gagosian is Paris Photo onmisbaar – ze hebben er dan ook een standhuur voor over van, naar verluidt, € 65.000.

De sectie gereserveerd voor 30 uitgevers van kunstboeken uit de hele wereld

Dat Parijs de wereldhoofdstad is voor fotografie wordt bewezen door deelname van maar liefst 42 galeries afkomstig uit de Franse hoofdstad, 19 galeries vertegenwoordigen Londen, 14 zijn er afkomstig uit New York en 10 uit Berlijn. Helaas is op de deelnamelijst maar één Nederlandse galerie te ontdekken, namelijk die van Roy Kahmann uit Amsterdam. Geen wonder want Kahmann galerie is de belichaming van alles wat fotografie is. De galerie werd in 2005 opgericht door Roy Kahmann met de focus op Nederlandse vintage fotografie.

Sanne Sannes (1937 – 1967) en Gerard Fieret (1924 – 2009) - courtesy of Kahmann Galerie Amsterdam

Gedurende de jaren is de aandacht verbreed en presenteert de galerie nu zowel werk van nationale als internationale en eigentijdse fotografen. In Parijs toont hij en zijn team werk van twee ‘vintage’ fotografen Sanne Sannes (1937 – 1967) en Gerard Fieret (1924 – 2009). Daarnaast de nieuwkomers Bastiaan Woudt en Paul Cupido, die de laatste twee jaar vooral door de fotografieverzamelaar zijn ontdekt. Kahmann heeft overigens nog een kleine stand bij de uitgevers met zijn tevens in 2005 opgerichte fotografietijdschrift GUP.

Bastiaan Woudt en Paul Cupido - courtesy of Kahmann Galerie Amsterdam

De private bank J.P. Morgan, al negen jaar hoofdsponsor, presenteert dit jaar weer een brede selectie fotografische portretten uit de eigen J.P. Morgan Chase Art Collection. Werken van onder andere Robert Mapplethorpe , Carolle Benitah, Neil Goldberg, Myra Greene, Lyle Ashton Harris, Gabriela Iturbide, Ayanna V. Jackson, Jonas Mekas, Kyle Meyer, Zanele Muholi, Shirin Neshat, Katherine Simone Reynolds, Andres Serrano en Cindy Sherman.

De private bank J.P. Morgan, al negen jaar hoofdsponsor, presenteert dit jaar weer een brede selectie uit de eigen J.P. Morgan Chase Art Collection.


Hoofdsponsor BMW laat werk zien van Emeric Lhuisset, geboren in 1983, heeft een graad in kunst (École des Beaux-Arts in Parijs)  Hij is professor fotografie aan Science Po Paris. Zijn artistieke werk, voornamelijk in conflictgebieden, schommelt tussen hedendaagse kunst en fotojournalistiek. Zijn werk was te zien in talloze tentoonstellingen over de hele wereld (Tate Modern in Londen, Museum Folkwang in Essen, Instituut voor de Arabische wereld in Parijs, Stedelijk Museum in Amsterdam, Rencontres d'Arles, Sursock Museum in Beiroet, CRAC Languedoc-Roussillon en het Louvre Museum in Lens.

Partner Estée Lauder ontvangt voor het derde jaar de finalisten en winnaars van de Estée Lauder Pink Ribbon Photo Award.
Partner Huawei toont een selectie van de beste 500 smart phone foto’s gekozen uit 520.000 inzendingen. De serie is onderverdeeld in zes categorieën: ‘Going the distance’, faces, ‘Hello Life’, #Emotion, ‘Life Now’ en Storyboard.
Partner Pernod Ricard toont fotografische portretten en het Champagnehuis Maison Ruinart een serie over de druivenpluk in Frankrijk gemaakt door de Franse fotograaf Elsa Leydier, woonachtig in Rio de Janeiro en winnaar van de Ruinart House Award.

Meer dan 300 signeersessies verdeeld over vier dagen

De boekensector brengt gespecialiseerde uitgevers en kunstboekhandelaren van over de gehele wereld samen. Verder zijn er meer dan 300 signeersessies verdeeld over vier dagen. De Aperture foundation en Paris Photo maken ook de winnaars bekend voor het beste en mooiste fotoboek en de beste fotocatalogus. PARIS PHOTO is geopend van donderdag 7 november 2019 tot en met zondag 10 november 2019 van 12.00 uur tot 20.00 uur (m.u.v Zondag t/m 19.00 uur) dagkaart € 30 en € 32 op zaterdag of zondag. Ik adviseer je de kaarten vooraf online te bestellen.

Locatie: Grand Palais, Avenue Winston Churchill, 8e arrondissement, métro Champs Élysées Clemenceau.

Geen enkele metropool heeft zoveel fotografen het hoofd op hol gebracht en tot sensuele en mysterieuze beelden geïnspireerd als de Franse lichtstad

Belangrijk om te weten is ook dat dit voorlopig de voorlaatste keer is dat je Paris Photo kunt bezoeken in het statige Grand Palais. December 2020 sluit het Paleis voor een ingrijpende renovatie die ruim drie jaar in beslag zal nemen. De verwachte kosten zijn 466 miljoen euro. Het paleis, dat net als de Eiffeltoren voor de wereldtentoonstelling van 1889 werd gebouwd, moest al eens sluiten in 1993 toen een van de duizenden moeren van het enorme dak van glas en staal naar beneden viel. Twaalf jaar later en 109 miljoen euro verder kon het Grand Palais eindelijk weer aan het publiek worden getoond. In het jaar 2000 werd het tevens geclassificeerd als een historisch monument.

Logo 2019 - Qiniso, Durban, 2019 © Zanele Muholi Courtesy of the artist, Yancey Richardson, New York, and Stevenson Cape Town/Johannesburg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten