Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zaterdag 18 januari 2020

TAXIDERMIE IN PARIJS


Iedere toerist die naar Deyrolle is geweest, het grote rariteitenkabinet van Parijs, is weggegaan met het gevoel dat ze een geweldige ontdekking hebben gedaan. Een gevoel dat Parijzenaars al bijna twee eeuwen koesteren. Over de gehele wereld zijn slechts vijftien winkels te vinden die zich kunnen meten met Deyrolle, vijf zijn er te vinden in Parijs. Sinds de film Midnight in Paris van Woody Allen uit 2011 is Deyrolle helaas vervallen tot een toeristische trekpleister bij uitstek.

Over de gehele wereld zijn slechts vijftien winkels te vinden gespecialiseerd in taxidermie vijf zijn er te vinden in Parijs

Nog even de herinnering ophalen: De film is een prachtige ansichtkaarten ode aan de toch al magische Franse hoofdstad en vertelt het verhaal over Gil, een aspirant schrijver, die met zijn verloofde Inez en haar ouders, een bezoek brengt aan de stad van de liefde. Hij werkt al jarenlang aan een boek over nostalgie, maar durft het niemand te laten lezen. Tijdens een nachtelijke wandeling wordt Gil op een wel heel bijzondere wijze meegevoerd in de bruisende geschiedenis van Parijs in de jaren twintig. De tijd van het modernisme, het surrealisme en de opkomst van de jazz. De film voert je langs prachtige en romantische plekken in Parijs. Geen decors, maar bestaande filmlocaties in Parijs. Te midden van alle kunstenaars die Gil, gespeeld door Owen Wilson, ontmoet is hij echter het meest gefascineerd door de mooie Adriana, gespeeld door de actrice Marion Cotillard,  die we ook kennen van haar rol als Edith Piaf in de film La Vie en Rose. Zij speelt de maîtresse van Picasso. In een van de scènes, tijdens een haast surrealistische bruiloft receptie, bevinden zij zich in een van de meest bijzondere en ongewone etablissementen van Parijs; La Maison Deyrolle aan de rue de Bac 46 in het 7e arrondissement. In 1831, zo'n 189 jaar geleden, opgericht door Jean-Baptiste Deyrolle, een bekend entomoloog. Deyrolle is een natuurhistorisch emporium met de look en feel van een museum, behalve dat zo ongeveer alles te koop is. Wanden gevuld met collecties van insecten en schelpen, een complete opgezette menagerie van zoogdieren van groot formaat en prachtige vogels. Woody Allen had een echte passie voor dit huis aan de rue du Bac 46 en had Deyrolle uitgekozen voor een van de mooie scènes uit zijn film. De opnamen vonden plaats in juli 2010.

Een nieuwe ontdekking in Parijs brengt mij naar de rue d'Aboukir vlakbij een van de oudste pleinen van Parijs, de place des Victoires

Sinds 2011 is een bezoek aan Deyrolle weliswaar de moeite waard, maar de desinteresse van het personeel, de onsympathieke  stem die je maant bij het maken van een foto plus de ongelofelijke prijskaartjes staan in schril contrast met de ontdekking die ik deed in het tweede arrondissement. Via een van de mooiste pleinen van Parijs kwam ik terecht in de rue d’Aboukir. Met een van de mooiste pleinen bedoel ik de place des Victoires. Dit plein werd aangelegd in opdracht van François d'Aubusson de La Feuillade, een Franse maarschalk die zo op goede voet wilde blijven met de regerende koning Lodewijk XIV. Het enige doel van het plein was om een perfect decor te bieden voor een nieuw standbeeld van de koning zelf. In 1684 ontwierp Jules-Hardouin-Mansart, de hofarchitect die ook aan het paleis van Versailles werkte, de harmonieus gebogen gevels van de huizen rondom het plein. De verhoudingen van de huizen werden zorgvuldig ontworpen in relatie tot het standbeeld. Het eerste beeld, zo’n 12 meter hoog, toonde de koning triomfantelijk staande op een voetstuk. Aan de voet van de koning lagen gevangenen, allegorische voorstellingen van de landen die werden verslagen door Frankrijk: Spanje, het Heilige Roomse Rijk, Brandenburg en de Nederlandse Republiek. De bronzen beelden, gemaakt door Martin Desjardins waren verguld.

De beelden van de gevangenen hebben de Franse revolutie overleefd en zijn nu te zien in de Cour Puget in het Louvre

In 1792 trokken revolutionairen het standbeeld van de koning omver en smolten het om, om er kanonnen van te maken. In 1822 gaf koning Lodewijk XVIII opdracht aan François Joseph Bosio om een nieuw standbeeld van koning Lodewijk XIV te maken ter vervanging van het origineel. Bosio creëerde een bronzen beeld dat geen gelijkenis vertoont met het beeld dat als eerste het plein sierde De beelden van de gevangenen hebben de Franse revolutie overleefd en zijn nu te zien in de Cour Puget in het Louvre.

Anne Orlowska's Design et Nature aan de rue d'Aboukir nummer 4

Design et Nature
Excuus, ik dwaal een beetje af. Op nummer vier werd ik, juist door de Kerstperiode, toen ik in Parijs was, aangetrokken door de prachtige etalage van de winkel Design et Nature. Een etalage vol met maagdelijke witte opgezette dieren. In een winterlandschap tijdens de redelijk ‘warme’ Kerstdagen. Binnen een kleurrijke menagerie van groot wild; leeuwen Siberische tijgers, zelfs een witte tijger, zebra’s ijsberen, een giraf maar ook een prachtige albino pauw, sneeuwuilen en papegaaien, afgewisseld met de mooiste vlinders en insecten. Ja en ik hoor je zeggen dat zie je ook bij Deyrolle. Klopt, met een groot verschil: Je wordt vriendelijk ontvangen en te woord gestaan en als je het netjes vraagt is fotograferen ook geen enkel probleem. Tja de enige schoten die hier worden afgevuurd zijn die van mijn camera.

Je kijkt je ogen uit bij Design et Nature

Ik krijg uitleg van de sympathieke Marie Neubauer die mij vertelt dat Design et Nature eigendom is van Anne Orlowska die haar carrière in de taxidermie begon bij Deyrolle. Anne studeerde eerst rechten en begon vervolgens aan een vrij lange carrière in de reclame, voordat ze in 1994 de gelegenheid kreeg om het bekende Deyrolle over te nemen samen met haar zus Nathalie. In 2001 gingen de twee zussen hun eigen weg en verkochten Deyrolle aan de adellijke Louis Albert de Broglie (spreek je uit als de Bruij) die door zijn voorliefde voor tuinieren ‘Le Prince Jardinier’ wordt genoemd. Franse adel die nog wel de titel voeren maar de bestuurlijke macht verloor na de Franse revolutie. 

Een kleurrijke menagerie van groot wild

Anne besloot om Design et Nature te creëren en zich te vestigen in de mode- en designwijk rond de place des Victoires. Vanaf het begin keerde zij de traditionele taxidermie de rug toe om zo het pad van de schepping te volgen. Op zoek naar een nieuwe esthetische benadering van deze unieke kunstvorm. De buitengewone collectie, hier verzameld, zijn een oneindige bron van inspiratie voor mode, sieraden of decoratie. Een weerspiegeling van haar liefde, passie en trots voor de dierlijke, plantaardige en minerale wereld. Alle dieren zijn op een natuurlijke wijze gestorven en afkomstig uit dierentuinen of circussen benadrukt Marie nog eens. Wij staan onder toezicht van het Verdrag van Washington inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier en plantsoorten.

Alle dieren zijn op een natuurlijke wijze gestorven en afkomstig uit dierentuinen of circussen benadrukt mijn gastvrouw nog eens


Beesten worden vaak gehuurd voor fotoshoots door modehuizen als Chanel en Dior. 

Voor het opzetten van een dier wordt de complete skeletconstructie nagemaakt, vroeger met hout en gips, tegenwoordig met kunsthars. De tongen zijn van plastic, maar de tanden zijn echt. Als allerlaatste worden de ogen van de dieren ingebracht. Gek genoeg willen mensen een dier altijd in een speciale houding zien. Zo wordt een jachtluipaard steevast liggend opgezet. De meer zeldzame dieren, zoals een ijsbeer, krijgen iedere keer een andere houding aangemeten. Zo zien ze er uit net zoals je ze in het wild zou kunnen tegenkomen. 

Gek genoeg willen mensen een dier altijd in een speciale houding zien

Beesten worden vaak gehuurd voor fotoshoots door modehuizen als Chanel en Dior. Iedereen van Louis Vuitton tot Harry Winston heeft de dieren van Anne Orlowska in modeproducten of etalages gepresenteerd en de winkel heeft een uitgebreide lijst van A-klanten van (Parijse) kunstenaars en beroemdheden. Ook dit jaar is Design et Nature weer te ontdekken op de Parijse Designbeurs ‘Maison et Objet’ 2020 van 17 t/m 21 januari.

De beesten zien er uit net zoals je ze in het wild zou kunnen tegenkomen

En zo staat Parijs bekend als de stad met de mooiste taxidermie zaken:
·        Design et Nature, 4 rue d'Aboukir, 2e arrondissement
·        Deyrolle, 46 rue du Bac, 7e arrondissement
·        Claude Nature, 32 boulevard Saint-Germain, 5e arrondissement
·        ALD Entomologie, Cabinet de Curiosités, Art Ethiopien, 19 rue Frédéric Sauton, 5e arrondissement.
·        Galerie Chardon, rue des Filles du Calvaire, 21-23, 3e arrondissement

En zo staat Parijs bekend als de stad met de mooiste taxidermie zaken1 opmerking: