Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

dinsdag 16 november 2021

PARIS PHOTO 2021

Net teruggekomen uit Parijs bereid ik mij alweer voor op de PAN Amsterdam. Parijs was druk en vooral hectisch de afgelopen week. Reden; de 24e editie van PARIS PHOTO. In slechts vijf dagen presenteerden 132 prominente internationale fotogaleries, tientallen uitgevers van kunstboeken het werk van ruim 2500 kunstenaars. De crème de la crème van internationale fotogaleries van over de gehele wereld presenteerden negentiende-eeuwse fotografie, de nieuwste fototechnieken, die ontzagwekkend grote, technisch hyper perfecte afdrukken opleverden.

 

PARIS PHOTO, opgericht in 1997, is en blijft dé meest prestigieuze maar ook de grootste fotokunstbeurs, gewijd aan historische en hedendaagse fotografie. In de afgelopen 24 jaar is Paris Photo uitgegroeid tot hèt belangrijkste evenement als ontmoetingsplaats voor handelaren, curatoren, verzamelaars  van hedendaagse- en moderne fotografische kunst, fotografie professionals, kunstenaars en een steeds groeiend publiek van kunstliefhebbers. Dit blijkt ook uit de trouwheid van partners en hoofdsponsors waaronder de bank J.P. Morgan, al tien jaar dè officiële partner en BMW. Onder de vaste galeries grote namen waaronder: Bildhalle, Zurich, Amsterdam – Bruce Silverstein, New York – Fraenkel, San Francisco, Gagosian Parijs, Hamiltons, Londen – Howard Greenberg, New York – Kahmann, Amsterdam – Magnum Photo, Parijs – Pace, New York – Polka, Parijs en Rabouan Moussion, Parijs.

Foto: © Justine Tjalilnks, Kahmann Gallery Amsterdam - Rotterdam

 

Dit keer niet in het Grand Palais, gesloten vanwege restauratie, maar in het Grand Palais Éphémère, een tijdelijk gebouw van 10.000 m² achter de Eiffeltoren op het Champ-de-Mars. Weinigen weten dat Éphémère staat voor kortstondig, want het paleis doet alleen dienst tot eind 2024. Het is een ontwerp van de architect Jean-Michel Wilmotte. Wilmotte, bekend in Frankrijk en ver daarbuiten. Het gebouw is een toonbeeld van soberheid en duurzaamheid. De structuur van het gebouw is zodanig ontworpen dat het in meerdere configuraties kan worden hergebruikt na de verwijdering van de Champ-de Mars eind 2024.



Dit keer niet in het Grand Palais maar in het Palais Éphémère


De belangstelling was groot voor de stand van Kahmann Gallery 


Foto © Harry Benson - The Beatels, pillow fight Hotel George V Paris Staley Wise Gallery


Foto © Stephanie Pfriender Stylander - Kate Moss, The Face - Galerie Sophie Scheidecker


Dit keer was de belangstelling voor PARIS PHOTO zo groot,  dat er nog een extra tent werd neergezet speciaal voor de uitgevers- en curiosasector en de sponsoren. Geen wonder, want geen enkele metropool heeft zoveel fotografen het hoofd op hol gebracht en tot sensuele en mysterieuze beelden geïnspireerd als de Franse lichtstad. Parijs heeft dan ook de langste geschiedenis met fotografie, het is namelijk de plek waar het is uitgevonden, maar dat wist u al.

 

Foto © Lillian Bassman - Across the restaurant, Barbara Mullen in Jacques Fath at Le Grand Vefour Paris, fot Harper's Bazaar 1949 - Staley Wise Gallery



Foto © Robert Frank - London 1951 - Pace Gallery


Foto © Dominique Teufen - 'Je te quitte de ma plume, mais jamais de mon coeur' 2011 - Galerie Christophe Guye


Fondation Azzedine Alaïa

Maar er was natuurlijk veel meer te zien in Parijs, waaronder de prachtige tentoonstelling van de fotograaf Peter Lindberg in de Fondation Azzedine Alaïa, rue de la Verrerie 18 in de Marais. Over twee grote talenten die geschiedenis hebben geschreven in fotografie en mode. In deze tentoonstelling, die nog te zien is tot en met 18 januari 2022, zijn de foto’s van Peter Lindbergh en de couture van Azzedine Alaïa samengebracht en met elkaar in dialoog.  Zonder ook maar een woord te zeggen lijken de fotograaf en de couturier verenigd door hun liefde voor zwart, een liefde die ze op dezelfde manier cultiveren. Lindbergh door zich onophoudelijk te uiten in zwart-wit fotografie in zijn zoektocht naar authenticiteit. Alaïa creëert in zwart-wit tijdloze kleding, ware sculpturen voor het lichaam. De tentoonstelling is te zien onder de glazen overdekte galerij, eens het decor voor intieme catwalk presentaties van de in 2017 overleden couturier.



Peter Lindberg in de Fondation Azzedine Alaïa

 

Toit de la Grande Arche de la Défense

Een andere fototentoonstelling die ik je zeker kan aanbevelen is die van de fotograaf van de sterren, Daniel Angeli, ‘Paparazzi van A tot Z’. Je krijgt een vervlogen tijdperk te zien in de culturele ruimtes onder het dak van de Grande Arche, een plek met een adembenemend uitzicht over Parijs. 

De ideale setting om meer dan 200 mythische en geheime foto's van de kunstenaar te laten zien, waaronder veel niet gepubliceerde foto's, die een weerspiegeling zijn van een tijdperk dat zowel luchtig als schaamteloos was. De exorbitante feesten van beroemd-heden, capriolen van koninklijke families, vakanties van de jetset en beroemde naakte lichamen. Paparazzi foto’s geschoten door enorme telelenzen uit een tijd toen de mobiele telefoon nog niet bestond. Ondanks dat hij bekend en berucht is in Frankrijk en in het buitenland om zijn talloze tijdschrift covers, is Daniel Angeli niettemin een man van de schaduw gebleven met een onmiskenbare flair, verborgen achter zijn talloze foto's die bij iedereen bekend zijn. Van de iconische familiefoto van Gainsbourg in een hangmat tot die van Romy Schneider naakt op een boot, of het vreemd gaan van Sarah Ferguson waarop te zien was dat Sarah intieme momenten doorbracht met financieel adviseur John Bryan, tot het beroemdste portret van Simone Veil. Er was niets dat aan Daniel Angeli's scherpe oog ontglipte. Ook was hij 20 jaar lang de officiële fotograaf van Johnny Hallyday.  Angeli's ‘ogen’ hebben de ziel van een rocker, hij was dol op het gekibbel dat werd veroorzaakt door zijn  onthullingen, maar tegelijkertijd toonde hij ook respect voor deze grote sterren aan wie hij fototechnisch gezien oprechte liefde wijdt. Gedurende zijn 60 jarige carrière is dit de eerste keer dat een tentoonstelling is gewijd aan deze grote kunstenaar van de fotografie, waarbij veel niet-gepubliceerde foto’s en verhalen uit een vorige wereld worden onthuld. Dè manier om opzienbarende momenten, die verschillende generaties hebben gemarkeerd, opnieuw te beleven. Nog te zien tot en met 30 januari 2022 helemaal boven in de Toit de la Grande Arche de la Défense.


Je krijgt een vervlogen tijdperk te zien in de culturele ruimtes onder het dak van de Grande Arche


Gedurende zijn 60 jarige carrière is dit de eerste keer dat een tentoonstelling is gewijd aan deze grote kunstenaar van de fotografie



Atelier Néerlandais

In het Atelier Néerlandais is de expositie Earthlings te zien. Een tentoonstelling van FOTODOK, gemaakt in samenwerking met curator Jenny Smets. Het toont een selectie werk van kunstenaars die recentelijk zijn afgestudeerd aan de fotografieafdelingen van Nederlandse kunstacademies. De fotografen maken deel uit van ‘Blurring The Lines’, een internationaal talentprogramma dat in 2016 is opgericht door Klaus Fruchtnis (Paris College of Art) en Steve Bisson (Urbanautica Institute). De jonge kunstenaars in de tentoonstelling Earthlings zijn visionairs. Zij kozen hun thema’s voorafgaand aan de corona-uitbraak, maar reflecteren op maatschappelijke vraagstukken die juist tijdens de pandemie tot een hoogtepunt kwamen. Zoals de manier waarop we samenleven in de beperkte ruimte op deze planeet. De plaats waar we geboren zijn bepaalt onze identiteit. Wat een thuis is voor de een, is een onbekende plek voor de ander. Hoe delen we onze, soms pijnlijke, geschiedenis op aarde met elkaar? Wat is de impact van onze onbeperkte consumptie op het klimaat? En hoe maakbaar is ons leven eigenlijk? Dit zijn enkele van de existentiële vragen die de jonge fotografen in deze tentoonstelling opwerpen. Ze gebruiken alle mogelijke manieren van verbeelding om te reflecteren op onze huidige tijd. Tegelijkertijd bieden de fotografen; Marina Caneve, Viktor Naumovski, Eline Benjaminsen, Michelle Piergoelam, Fleur Jakobs, Zoë Sluijs, Frijke Coumans, en Gilleam Trapenberg hoop en komen ze met alternatieven voor de toekomst. De fototentoonstelling is nog te zien tot en met 20 november, van 12.00 uur tot 17.00 uur in het Atelier Néerlandais, rue de Lille in Parijs 121 in het 7e arrondissement. Toegang is gratis.


Het Atelier Néerlandais met de expositie Earthlings een tentoonstelling van FOTODOK


Fleur van Muiswinkel, Directeur BredaPhoto - Nicolette Koopman, eerste ambassade-secretaris cultuur - Reinout van den Berg, Curator BredaPhoto (vlnr)

 

Galerie Blin plus Blin

Ook in het 7e arrondissement viel mijn oog op galerie BLIN plus BLIN in de rue de l'Université 46 met een prachtige overzichtstentoonstelling met foto’s van onder andere Marie Blin ‘Le Jardin d’Eden’, Gabi Guiard ‘Kopjes Kindom’, Stéphane Hette ‘Les ailes du désir’, Vincent Munier ‘Solitudes’, Adélie’,  Arctique’, ‘Tibet en Alex Timmermans, ‘Storytelling’. De galerie is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 uur tot 19.00 uur.


Foto © Vincent Meunier, Galerie Blin plus Blin Parijs

Foto © Alex Timmermans - Speed date - Galerie Blin plus Blin Parijs

 

Verder laat ik in deze blog het verhaal van PARIS PHOTO vertellen door de vele foto’s.



Foto © Hiro - Shinjuku Station, Tokyo 1962 - Howard Greenberg Gallery New York


Staley Wise Gallery New York


Geen opmerkingen:

Een reactie posten