Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zondag 13 maart 2022

FRANSE ALLURE VAN EEN NEDERLANDSE MODEMUZE

In juli 2021 schreef ik een blog over DE MAKERS van Parijs. Zij zijn de creatieven, de mensen met ideeën, kunstenaars, dromers, en de durfals met  verbeelding, energie, ambitie en intuïtie om iets te creëren vanuit het niets. Ze brengen Parijs tot leven. Want wat zijn steden anders dan menselijke ecosystemen – netwerken – van mensen die gebouwen, monumenten, tuinen en straten tot leven brengen? Ik doel hierbij op Nederlanders in het meest opwindende menselijke netwerk van Parijs: ‘Zij zijn ‘DE MAKERS! Deze mensen zijn de motoren van enkele van de meest opwindende plaatsen van de stad. Geen cynische imitaties of het resultaat van berekende carrière moves, geen Instagram influencers of concepten uitgevonden door algoritmes; dit zijn mensen van vlees en bloed  die een verlengstuk zijn van hun passie en persoonlijkheid. Een van die creatieven die ik steeds op de voet volg is de Nederlandse mode-illustrator Margot van Huijkelom die mij met haar prachtige werk steeds blijft verbazen. 

Voor het grote publiek werd Margot bekend door haar tekeningen van de Paris Fashion Week, die groot werden afgedrukt in de Franse krant Le Monde. Ze exposeerde in het prestigieuze Atelier Néerlandais. Inmiddels woont ze daar al zo’n dertig jaar maar is de laatste tijd  vaak in Nederland te vinden. Haar werk wordt regelmatig gepubliceerd in vooraanstaande modebladen waaronder diverse edities van de Vogue Japan, l’Officiel, maar ook zijn haar illustraties opgenomen in verschillende boeken van de Duitse uitgever Taschen. Verder staan op haar klantenlijst namen als Harrods, reclame- en communicatie adviesbedrijf Publicis, Swarovski, cosmetica giganten als Clarins, l’Oreal en Lancôme. Voor de Franse krant Le Monde heeft ze tijdens de haute couture fashion week in Parijs gewerkt met Valentino en Dior. Als een van de weinige gelukkigen kreeg ze de vrijheid om backstage rond te lopen tijdens de catwalk shows. Na de shows naar huis om de mode-illustraties af te maken met een zeer strakke deadline, voor 5 uur ’s ochtends,  om die zelfde dag paginagroot te worden afgedrukt.Een van die creatieven die ik steeds op de voet volg is de Nederlandse mode-illustrator Margot van Huijkelom

Lange tijd waren mode-illustraties beschrijvend. Ze moesten worden gebruikt om mode op te roepen en kleding te reproduceren. De opkomst van de fotografie heeft deze kunst van detail en grondigheid bijna een fatale slag toegebracht. Maar de kunst van de illustratie is gelukkig bewaard gebleven. Mede dankzij Nederlandse grootheden als Piet Paris (de Nederlandse mode-illustrator Pieter ’t Hoen) en Margot van Huijkelom.


Voor het grote publiek werd Margot bekend door haar tekeningen van de Paris Fashion Week

 

Margot; Een meisje  uit Brabant dat tekende en schilderde sinds ze zich kan herinneren. Het talent heeft ze van haar opa die schilderde in zijn vrije tijd, maar ook van haar moeder. Haar passie begon met een potlood en een rol behangpapier welke zij fanatiek vol tekende om vervolgens aan de volgende rol te beginnen. Ze wist altijd dat ze mode illustrator en kunstenares wilde worden. Als zesjarige kinderen creëerden zij en haar vriendin Karolien van Mensvoort eigen modebladen vol met illustraties die ze weer verkochten in hun buurt. Na het behalen van een masterdiploma Artez (Nederlandse hogeschool voor de kunsten) en een postacademische studie verliet Margot Nederland om de wereld van Parijse elegantie te ontdekken die duidelijk van invloed was op haar werk als art-director, ontwerper en mode-illustrator. Daar werd zij verliefd op Parijs maar ook op een Parisien. En toen was er geen weg meer terug.


Het werk van Margot van Huijkelom wordt regelmatig gepubliceerd in vooraanstaande modebladen

 

Het Haarlems Weekblad schreef over Margot het volgende: “Veel collega illustratoren zijn overgestapt naar computertechnieken, maar Margot van Huijkelom is nog een van de laatsten der Mohikanen die het handmatig tekenen nog volledig beheerst. Met haar vaste hand tekent ze de mooiste lijntekeningen op handgemaakt papier. Ze verrijkt haar modieuze tekenstijl met verfijnde vrouwengezichten omlijst door flinterdunne lijnen als haardrachten. Als geen ander beheerst ze de technieken en met schwung zet ze lijnen naast spuittechnieken, uitvloeiende inkten en penseelstreken. Voor Van Huijkelom is mode een grote speeltuin. Het zijn in de eerste plaatst portretten, vrouwelijke uitdrukkingen die de kunstenaar graag weergeeft in al haar verschijningsvormen: zacht en dapper, romantisch en bevrijd, elegant en sensueel”. Margot’s dromerige werken ademen een tijdloze elegantie uit die op het eerste gezicht boeit. Mode is voor haar een speeltuin en de vrouwen, die zij op een podium zet vertellen verhalen. (zie ook filmpje)Margot van Huijkelom is nog een van de laatsten der Mohikanen die het handmatig tekenen nog volledig beheerst


MONDIART

Bij toeval maakte ik onlangs kennis met het Nederlandse familiebedrijf MONDIART International B.V. dat gerund wordt door Twan Schraven en Cole Brekoo. Een onderneming die al meer dan 30 jaar bestaat. Het Eindhovense MONDIART is fabrikant van de meest veelzijdige wanddecoratie waarbij wordt samengewerkt met internationale kunstenaars, designers en fotografen. In hun inspiratievolle showroom van 1.500 m² te Eindhoven presenteren zij een unieke collectie AluArt, Changeable Art Frames, Cushions, Gobelins, Wall Textiles, Carpets, Framings, Canvas en Mirrors. Woven Art. 

De Woven Art collectie van MONDIART is uniek! Materialen zoals wol, lurex, polyester, katoen en verschillende weeftechnieken worden gecombineerd om een geweven stuk te creëren, dat de klasse en stijl van beeldende kunst heeft. “Voor sommige kunstwerken voegen onze vakmensen geborduurde details toe. Om het kunstwerk compleet te maken, voorziet ons vakkundige team het kunstwerk van een Italiaans houten frame. Het ontwerp, het weven, het borduurwerk en de framing… het gebeurt allemaal in Nederland,” aldus een enthousiaste Twan Schraven. “We zijn dan ook trots op ons logo”; ‘Inspired by the world, made in the Netherlands’.

 


Tijdens de ‘Masterly - the Dutch in Milano’ 2021 presenteerde Mondiart een exclusieve samenwerking met Margot van Huijkelom. De Masterly laat een compleet en gevarieerd designveld zien met relevant werk van architecten, meubel-, textiel-, bouw- en accessoire bedrijven, ontwerpers, kunstenaars, ambachtslieden, galeries en vakscholen voor design en interieur. Dit alles is te zien in het prachtige Palazzo Francesco Turati mede dankzij de Nederlandse Nicole Uniquole, initiatiefnemer en curator van dit evenement.

 


Werken van Margot zijn nu ook verkrijgbaar in super groot formaat en prachtig ingelijst. MONDIART heeft de exclusieve rechten om de mode-illustraties van Margot op diverse manieren te verwerken tot unieke kunststukken. Prachtige wollen wandkarpetten in het formaat 200 x 300 cm., gobelins in het formaat 140 x 190 cm. en velvet in het formaat 80 x 120 cm. Materialen waarop haar werk op een chique manier tot uiting komen. Een mooiere ode aan de vrouw en haar vrouwelijkheid is nauwelijks denkbaar.
Showroom MONDIART International B.V., Steenoven 32, EindhovenGeen opmerkingen:

Een reactie posten