Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 5 december 2022

KERST IN PARIJS 2022

Parijs is normaal in december één groot zinnenprikkelend feest, een grote verleiding. Maar na twee jaar covid doet de ‘lichtstad’ zijn naam meer dan ooit eer aan. En geef het maar toe, het is heerlijk om verleid te worden. In Parijs lukt dat moeiteloos. Jouw zintuigen gaan deze kerstperiode overuren draaien. Je zou alles willen bekijken, ruiken, aanraken, proeven en last but not least de ongrijpbare magie willen ervaren. 

Elk jaar, zo rond deze tijd, kijken toeristen en Parijzenaars reikhalzend uit naar het schouwspel van de kerstverlichting in Parijs. Bezoekers komen van over de hele wereld om de magie van de lichtstad te ontdekken. Niet alleen de betoverende verlichting in de avenues, pleinen en straten maar ook de etalages van de grote warenhuizen zijn het toneel van magische decoraties en animaties. Parijs is dit jaar charmanter dan ooit, de editie 2022 zal menigeen doen verbazen. 

De meeste informatie die jullie en ik waarschijnlijk al hebben verorberd is een opsomming van wat er zoal te doen is zonder het met elkaar te verbinden. Een beetje zoek het zelf maar uit en zie maar waar je terecht komt. Daarom ga ik er in deze blog gewoon een wandeling van maken die je brengt naar de echte hoogtepunten van Kerst in Parijs. 

De Paris FvdV lichtjesroute

Onze wandeling begint op het moment dat de zon ondergaat. Je begint aan de boulevard Haussmann bij metrostation Chaussée d’Antin. Je mond valt open van verbazing op het moment dat je het metrostation uitstapt. Hier bevinden zich de warenhuizen Galeries Lafayette en Printemps geheel in kerstsfeer. Ik verzeker je, hier ben je wel een tijdje zoet! 

Galeries Lafayette Haussmann laat elk jaar weer een gigantische kerstboom zien onder de evenzo kleurrijke koepel die dateert uit 1912. De monumentale koepel in Byzantijnse stijl van gekleurd glas en smeedijzer is een ontwerp van de Franse architect Ferdinand Chanut en maar liefst 33 meter hoog. Het metalen frame hoog boven de mega kerstboom steunt op 10 punten en is voorzien van  gebrandschilderd glas, rijkelijk versierd met bloemmotieven, dat weer zorgt voor een prachtig goudkleurig licht. De rijk geornamenteerde balustrades zijn van de hand van Louis Majorelle. TIP: Vanaf de derde etage heb je een adembenemend uitzicht. Elke 30 minuten wordt je gefêteerd op een prachtige geluids- en lichtshow. Je kunt ook gebruikmaken van de glazen loopbrug voor een ‘selfie’ voor de enorme boom afkomstig van Planète Sapin. Met Planète Sapin vertellen de etalages, de gangpaden en de immense koepel van Galeries Lafayette in diverse animaties het verhaal rond Nordmann, een dennenboomfiguur afkomstig van de planeet Elato. We vinden zijn kleurrijke avonturen, samen met zijn vriendin Annie, het kleine meisje met rode krullen, terug op de gevel en in de etalages van de winkel. Nordmann is gekomen om Annie, wiens vader heeft besloten dit jaar geen kerst te viere, te helpen. Zelfs als volwassene nodigt het schouwspel je uit om terug te gaan naar je kindertijd.


Ek jaar, onder de koepel van Galeries Lafayette Haussmann de mooiste kerstboom van Parijs - Foto de kerstbomen van 2018, 2020 en 2022

 

TIP: Bezoek ook het dakterras boven op het warenhuis waar je mede dankzij een glazen omheining een prachtig oneindig uitzicht hebt over Parijs. Bovendien installeert het warenhuis  een echte schaatsbaan van 176 m² op het dakterras van de winkel. Van 31 december tot en met 8 januari 2023 kun je hier gratis terecht van 09.30 uur tot 20.30 uur.De ijsbaan van Galeries Lafayette Haussmann boven op het dakterras
 

We vervolgen onze lichtjesroute langs de magische kerstetalages van Printemps. Deze vormen een traditie die al meer dan 150 jaar oud is. Dit jaar brengen de kerstetalages van Printemps Haussmann een eerbetoon aan de wereld van het circus. Koorddansers, clowns, goochelaars, de kerstman en zelfs een ballet van trapeze-artiesten zullen de kinderen, maar jou ook, versteld doen staan. De verlichting onder de luifel, de veelkleurige led verlichting op de koepels en de projecties op de gevel maken dit betoverende decor compleet. Kortom een groot Printemps-feest. Ook hier breng je een bezoek aan de binnenkant van het warenhuis. Daar begeef je je naar de zesde etage voor een pauze bij brasserie Printemps onder een glazen koepel, geheel in art nouveau-stijl en een van de mooiste van Parijs. De zogeheten ‘Charras Dome’, gebouwd in 1923 en maar liefst 42 meter hoog, is opgebouwd uit 3.185 glazen panelen. Ook hier weer een fraaie kerstboom, maar eerlijk gezegd kan die niet tippen aan die van Galeries Lafayette.

 

Dit jaar brengen de kerstetalages van Printemps Haussmann een eerbetoon aan de wereld van het circus


Enkele kerstetalages van het warenhuis Printemps Haussmann


TIP: Sinds september 2021 kun je ook een bezoek brengen aan de altijd verborgen ‘Binet Dome’ zelfs ouder dan de eerder genoemde ‘Charras Dome’. Deze is 13 jaar ouder en dateert uit 1910. Je komt er door de trap te nemen naar de zevende etage waar je terecht komt in de wereld van design en vintage. Vol met unieke merken gewijd aan, ja je leest het goed, tweede hands items of spullen die allemaal recyclebaar zijn. Printemps werkt samen met Marie Blanchet en haar collectief van experts om een exclusieve selectie over de hele wereld te vinden die een halve eeuw modegeschiedenis vertegenwoordigt; iconische en tijdloze items, uitzonderlijke kleding, accessoires, betaalbare producten, voor zowel mannen als vrouwen. Dankzij ‘Second Spring’ kun je hier designerstukken die je niet meer draagt laten omzetten in vouchers die je weer kunt besteden in het warenhuis.De zogeheten ‘Charras Dome’, van Printemps Haussmann, gebouwd in 1923 en maar liefst 42 meter hoog, is opgebouwd uit 3.185 glazen panelen


Aan de overkant van de Boulevard Haussmann heb je een prachtig overzicht op de feeëriek verlichte warenhuizenTerug naar beneden, naar de uitgang. We vervolgen onze tour langs de etalages tot de hoek van rue du Havre. Hier steken we over en vervolgen de boulevard Haussmann terug tot aan de achterzijde van de Opéra Garnier. Zo krijg je prachtig zicht op de rijk versierde gevels van deze Parijse warenhuizen. We lopen nu richting de voorzijde van de Opéra via de rue Scribe en de rue Auber naar de place de l'Opéra en daar neem je schuin recht, de in feestverlichting gestoken, rue de la Paix, die uitkomt op een van de mooiste pleinen van Parijs, de Place Vendôme, zeker nu met de Kerst met haar indrukwekkende kerstbomen.  Aan de rechterzijde het super chique Ritz hotel naast het juweliershuis Cartier. Bekijk zeker de etalages aan de overzijde van Van Cleef & Arpels, Chanel Joaillerie,  Piaget, Chaumet, Patek Phillippe, Dior en de prachtige gouden gevel van Louis Vuitton. Voor het commerciële kerstevenement van 2022 presenteert Louis Vuitton een originele samenwerking met LEGO. De winkels van het luxe huis zijn versierd met ramen die in 3D zijn ontworpen dankzij de creaties van LEGO-stenen.Via de rue de la Paix kom je op een van de mooiste pleinen van Parijs, de Place Vendôme


De ingang van het paleishotel De Ritz

 

Nog een geheime tip: Langs deze route passeer je een aantal zeer luxe vijfsterren hotels. Niet bescheiden zijn en gewoon naar binnenlopen. Vaak zijn de interieurs van deze tophotels uitbundig versierd zoals, Le Grand Hotel aan de rue scribe 2, of Hotel Scribe, rue Scribe 1, Park Hyatt Paris-Vendôme, rue de la Paix 5 en het paleishotel ‘De Ritz’ aan de place Vendôme 15. Niet te missen het kerstchalet voor het Ritz Hotel met heerlijke zoete creaties van patissier François Perret. The Westin Paris Vendôme aan de rue Castiglione. De prachtige gouden gevel van Louis Vuitton


Kerst 2022; Alle etalages van Louis Vuitton tonen een originele samenwerking met LEGO - Foto Louis Vuitton

Keer terug naar het kruispunt van de Rue Saint-Honoré. Je kunt eerst de zuid-oost richting heen en weer bewandelen en vervolgens de lichtjesroute vervolgen in de noord-west richting.

Welke kant je ook kiest je blijft likkebaardend kijken naar de prachtige kerstetalages van onder andere  Isabel Marant op 354, Moynat lederwaren op 348. In 1849 openden koffermakers Octavie en Francois Coulembier hun eerste zaak in Parijs. Zij bundelden hun krachten met Pauline Moynat, een specialiste in reisartikelen en openden hun winkel aan de avenue de l’Opéra. Het huis Moynat werd beroemd om zijn handgemaakte koffers speciaal voor auto’s. Maison Moynat bestaat gelukkig nog steeds. De winkel heeft twee verdiepingen waarvan de bovenste is ingericht als een klein museum waar je kennis kunt maken met het unieke erfgoed uit de 19e eeuw. Reisplannen al gemaakt, dan gaan we verder naar Balenciaga op 336.

Oversteken om weer aan de overzijde terug te gaan doe je bij de rue du 29 Juillet. Prachtig kersttafels kun je ontdekken bij Christofle op 221. Ernaast zit Paul Smith zodat de heren ook een beetje aan hun trekken komen. Dan mogen de dames weer en wel bij Stella McCartney op 231.


Tijdens je wandeling ontdek je de mooiste etalages 

Bij koffers en tassen denken we al snel aan het luxe merk Louis Vuitton maar ik laat je nu even stil staan bij een van de oudste en nog steeds bestaande koffermerken van Parijs; Maison Goyard, gesticht in 1792 door Pierre-François Martin, toen nog met de naam Maison Martin. Het huis Martin werd al snel een favoriet bij de Franse aristocratie, en kreeg uiteindelijk de prestigieuze titel van hofleverancier van Maria Carolina Ferdinande Louise van Bourbon-Sicilië, hertogin van Berry. In 1834 verhuisde het huis van de rue Neuve des Capucines nummer 4 naar de rue Saint-Honoré 347. Hoewel het postadres veranderd is in rue Saint-Honoré 233 in 1856, vanwege een nieuw straatnummeringssysteem, is de locatie nog altijd dezelfde gebleven. Hoewel het merk Goyard bekend staat om een zekere mate van geheimhouding weten we de namen van beroemde klanten. De hertog en hertogin van Windsor kochten hun eerste kofferset in 1939. Maar ook royalty’s waaronder de Grimaldis, de Maharadja van Kapurthala, de Aga Khan, prinses Radziwill en de prins en prinses von Fürstenberg waren graag geziene klanten. Tegenwoordig zien we de iconen van het heden met koffers en tassen van het Huis Goyard: Victoria Beckham, Carla Bruni-Sarkozy en rapper Kanye West die zelfs een videoclip opnam in de Goyard winkel.

 

Kerst volgens Dior - Foto door Dior

We steken nu de rue Castiglione over. Schuin aan de overkant (links) het vijf-sterren hotel The Westin Paris, rue de Castiglione 3.  Weer in de rue Saint-Honoré passeren we het zeer trendy hotel, Hôtel Costes op 239, links en rechts weer luxe-iconen met etalages om van te smullen. Bijkomen kun je even in de bar van het super-de-luxe Mandarin hotel op 251 waar een kamer meer kost dan €1.000 per nacht. Het hotel is omgeven door namen als Armani, Brioni, Alexander Mcqueen, Balmain, Chloé en Moschino. En woorden kom je te kort op de hoek van de rue Cambon met tegen over elkaar Chanel en Dior met een over de top aankleding, overigens ook aan kleding! De kerk is de Église Notre-Dame-de-l'Assomption. Kerst volgens Chanel en Dior op de hoek van de rue Cambon - Foto's Ronald Balder

We vervolgen onze weg langs Fendi, Céline, Guerlin, Christian Louboutin, Valentino, Max Mara, tot aan de rue Royale waar je een prachtig vergezicht hebt op de fraai verlichte Madeleine kerk (helaas nog in de steigers). Neem even de moeite om de prachtige en rijk versierde Cité Berryer te bezoeken (overzijde rechts) herkenbaar aan de kroonluchters met de gouden lampenkapjes. Keer weer terug naar de drukke rue Royale en vervolg je route via de eveneens fraai verlichte rue du Faubourg-Saint-Honoré vol met wéér chique modezaken en feestelijke etalages, waaronder die van Gucci, Dolce et Gabana, Prada, Hermès, Cartier, Boucheron Yves Saint Laurent en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan.

 

Niet te missen het Cité Berryer en de etalages van Hermès - Foto's Ronald Balder


Deze lange winkelstraat uitlopen tot de kruising met de avenue Matignon. Terloops passeer je aan de linkerzijde het paleis van de Franse President Macron, het Élysées. We nemen links de avenue Matignon (sorry, even een donker en saai stukje) die ons brengt naar de Rond Point des Champs Elysées Marcel Dassault, alwaar je het mooiste uitzicht hebt op de gehele avenue des Champs Elysées, met aan het ene uiteinde de Arc de Triomphe en aan het andere uiteinde place de la Concorde. Niet voor niets noemen ze dit 'La Voie Triomphale'!

 

De ingang naar de residentie van de Franse Premier Macron


Het officiële kerstseizoen in Parijs begint natuurlijk niet voordat de kerstverlichting op de Champs Elysées is ontstoken. Dit gebeurde 20 november 2022 en natuurlijk, zoals de traditie betaamt, weer door een (Franse) beroemdheid. Na Marion Cotillard (2008), Charlotte Gainsbourg (2009), Mélanie Laurent (2010), Audrey Tautou (2011), Diane Kruger (2012), Laetitia Casta (2013) en Omar Sy (2014). In 2015 slechts 5 dagen na de aanslagen op vrijdag 13 november werd terecht besloten om de verlichting te ontsteken zonder enige ruchtbaarheid. De filmster Jean Dujardin, die vooral bekend was geworden door zijn rol van George Valentin in de film The Artist (2011), wat hem een Oscar opgeleverde voor beste acteur, liet het terecht afweten. Wereldkampioen judo Teddy Riner (2016) actrice Lily Rose Depp, de 18 jarige dochter van Vanessa Paradis en Johnny Depp (2017). In 2018 was de eer aan de inmiddels overleden couturier, artistiek directeur van Chanel en Fendi, fotograaf en regisseur; Karl Lagerfeld. De actrice Ludivine Sagnier in 2019 en zangeres Louane in 2020. Ook in 2021 werd gekozen voor een zangeres Clara Luciani, schijnbaar bekend van haar chanson ‘Respire’ een hymne van ontsluiting en herontdekte vrijheid aldus de krant Le Monde. (Mijn keuze zou zijn gevallen op Barbara Pravi. die internationaal doorbrak met haar tweede plaats op het Eurovisie Songfestival met ‘Voila’). Dit jaar mocht acteur Tahar Rahim op de rode knop drukken vanzelfsprekend weer omringd door de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, maar ook door de voorzitter van het Champs-Elysées-comité, Marc-Antoine Jamet. Tahar Rahim is een Frans acteur van Algerijnse afkomst. Hij won met de film Un prophète een César voor beste acteur.

De Champs Elysées trekt jaarlijks 26 miljoen bezoekers waarvan 500.000 gedurende de feestdagen.

 

Avenue Montaigne met de winkel van Dior en het hotel Plaza Athenée


Natuurlijk kun je de hele avenue links en rechts bewandelen, maar je moet zeker de avenue Montaigne (in het verlengde van de avenue Matignon) niet vergeten met het absolute hoogtepunt het pand van Dior. Het is al met al een aardige tippel maar een die je altijd zal bijblijven.

 

Proeven, beleven, ontdekken

Andere Parijse iconen die tijdens de kerstperiode zeker een bezoek waard zijn, zijn de warenhuizen La Samaritaine, Le Bon Marché en BHV Marais.

Het iconische warenhuis in het centrum van de stad, La Samaritaine staat geheel in het teken van de dans; Paris mène la dance’. Klassiek ballet, disco, rock en zelfs breakdance. Dit alles is te zien in het weekend op de verschillende etages van het warenhuis. Je kunt er zelfs danslessen volgen. De magie van kerst wordt nog eens geaccentueerd door een enorme adventskalender in het majestueuze atrium.La Samaritaine staat tijdens de Kerstperiode in het teken van de dans - Foto La Samaritaine

 

Le Bon Marché Rive Gauche nodigt jong en oud uit om te ontdekken hoe kerstballen worden gemaakt, te zien in de geanimeerde etalages. Deze zijn omgevormd tot een glasblazerij waar honderden mini elfen druk bezig zijn met het fabriceren van kleurrijke kerstballen. Vergeet hier ook zeker niet de binnenkant van het warenhuis te bekijken. Dit warenhuis op de rechter oever is een echt instituut. Deze winkel vol met nouveautés was namelijk het eerste echte warenhuis van Parijs. Opgericht zo’n 170 jaar geleden, in 1852, door het echtpaar Aristide en Marguerite Boucicaut en de gebroeders Videau. Net als La Samaritaine is Le Bon Marché eigendom van LVHM (Louis Vuitton Moët Hennessy), het grootste conglomeraat ter wereld van luxeproducten.


Le Bon Marché Rive Gauche


Een absolute 'must see' is La Grande Épicerie de Paris, eveneens gevestigd in het warenhuis Le Bon Marché. Alleen het beste van het beste, meer dan 30.000 producten uit de hele wereld, verspreid over een oppervlakte van 3000m2. Vier belangrijke afdelingen; kruidenierswaren afkomstig uit alle hoeken van de wereld, verswaren; gastronomie ten top,  wijnen en champagnes van de beste chateaus, zo'n 20.000 flessen, en last but not least producten uit eigen keuken. Brood, patisserie en dagverse producten gemaakt door de beste Parijse traiteurs. Dit is het absolute paradijs voor food-lovers, het mekka voor fijnproevers en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan.

 


Het warenhuis BHV Marais, tegenover het Hôtel de Ville zet deze Kerst de Provence in de schijnwerpers. ‘Kerst in de Provence’, waar het warenhuis je meeneemt om de geuren en de smaken van deze streek ten zuidoosten van Frankrijk te ontdekken. Niet alleen de smaakpapillen worden verwend. De mooiste decoratie, kaarsen, dennenbomen, serviesgoed sieren de etalages.

 


En als je toch daar bent: Tot en met 1 januari licht het stadhuis op in de kleuren van Kerstmis. Op het voorplein staat een bos vol met dennenbomen en witte berken compleet met chalets. ‘Paris enchantée is het thema. De dennenbomen op het plein zijn afkomstig van duurzaam beheerde Franse kwekerijen. De bodembedekker is natuurlijk materiaal afkomstig van het snoeien van bomen in Parijs. Alles wat je beleeft is ‘made in France’. Elke woensdag, zaterdag en zondag worden de kinderen ontvangen door de Kerstman. De twee antieke carrousels zijn tijdens de feestdagen ook gratis voor kinderen. Kortom proeven, beleven en ontdekken, de gemeente heeft werkelijk kosten nog moeite gespaard.


Bercy Village

 

Het Festival du Merveilleux

Hoewel Bercy Village nogal ver van het stadscentrum ligt, kan ik je deze plek in het bijzonder aanbevelen. Want op weg naar het het Musée des Arts Forains passeer je Bercy Village, zoals elk jaar weer kunstzinnig verlicht. 1.200 Hangende paraplu's, geïnspireerd op Mary Poppins, 200 meter lang en 6 meter breed, vormen een betoverende wandeling die leidt naar een  gigantische kerstboom versierd met weer een dertigtal parasols. Dit alles gecreëerd door Patricia Cunha. Hier kun je trouwens ook heerlijk lunchen, dineren of gewoon genieten van een goed glas wijn in een van de vele restaurantjes, gevestigd in de gerestaureerde wijnpakhuizen. Op de binnenplaats, geplaveid met meer dan 17.000 oude straatstenen en een oude spoorbaan, zie je duidelijk de sporen van een rijk wijnverleden.

 


Slechts één keer per jaar krijg je de kans om als 'gewone' bezoeker binnen te kijken in een van de best bewaarde geheimen van Parijs. Een juweeltje, dat alléén tijdens de  kerstperiode geopend is voor het publiek. Normaal kun je hier uitsluitend terecht op afspraak. Het is gevestigd op een van de mooiste verborgen stukjes Parijs en De Fransman Jean-Paul Favand verzamelde gedurende 35 jaar duizenden zeldzame objecten, daterend van 1850 tot 1930, uit de wereld van; kermissen, entertainment, variété, theater en music hall (12e). Het Musée des Arts Forains gesitueerd in een kwadrant, tussen de rue des Pirogues de Bercy, rue Baron le Roy, avenue des Terroirs de France en de rue l'Heureux. 1,5 Hectare groot en inmiddels benoemd tot cultureel erfgoed. In een van de voormalige wijnmagazijnen,  gebouwd door een leerling van Eiffel, is het kermismuseum gevestigd. De Fransman Jean-Paul Favand verzamelde gedurende 35 jaar duizenden zeldzame objecten, daterend van 1850 tot 1930, uit de wereld van; kermissen, entertainment, variété, theater en music hall. Het is een van de belangrijkste particuliere kermis kunstcollecties van de wereld, zo uniek, dat het zelfs als decor diende in de heerlijke film van Woody Allen, 'Midnight in Paris'.

 

De Fransman Jean-Paul Favand verzamelde gedurende 35 jaar duizenden zeldzame objecten, daterend van 1850 tot 1930, uit de wereld van; kermissen, entertainment, variété, theater en music hall

Het zeer bijzondere interieur van het Musée des Arts Forains zal bij wijze van uitzondering worden open gesteld van 10.00 uur tot 18.00 uur voor het publiek van 26 december 2022 tot en met 2 januari 2023, waar je kunt kennismaken met de dromerige en surrealistische fantasiewereld van de kermis tijdens 'Le Festival du Merveilleux'. Verder heb je ook de unieke kans om een bezoek te brengen aan de Venetiaanse kamers (Salons Vénetiëns) het Théâtre du Merveilleux en de nieuwe magische spiegelzaal 'Le Magic Mirror'. Dit paviljoen dateert uit 1925, gebouwd in exotische houtsoorten, waaronder mahonie, is een van de nog zes resterende originelen in de wereld. De binnenplaatsen tussen de depots zijn helemaal in kerstsfeer met grote houtvuren en optredens van diverse variété artiesten, dit alles geheel in de stijl van de Belle Epoque het Parijs van 1900. Vooraf online kaarten bestellen is verplicht (klik hier). Entree voor volwassenen € 18,80, Kinderen € 11,80

 
 De voormalige wijnmagazijnen, gebouwd door een leerling van Eiffel zijn geheel in Kerstsfeer 

 

Mini-mondes en voie d’illumination

het is de naam van het lichtfestival in de Jardin des Plantes. Maak een spectaculaire reis door de tijd en reis 600 miljoen jaar op één avond met deze meeslepende nieuwe nachtwandeling, gewijd aan de evolutie van het leven. Tot en met 15 januari 2023 kun je wandelen onder de sterren langs reusachtige , dinosaurussen. De wandeling ‘Mini-mondes en voie d'illumination’ begint op place Valhubert, waar gigantische lantaarns diersoorten uitbeelden die inmiddels verdwenen zijn.Het Mini-mondes en voie d'illumination is kijkplezier voor jong en oud

De ontdekkingstocht kan beginnen om 18.00 uur tot en met 23.00 uur (laatste toegang om 21.30 uur) en de entree is € 14 tot € 17 per persoon. Ook hier is het te adviseren om vooraf, online, je kaarten te bestellen (klik hier). Elke avond geopend met uitzondering van 24 en 31 december. Metrostation Gare Austerlitz, lijn 5, 10.

 


Belangrijkste kerstmarkten

LA MAGIE DE NOËL AUX TUILERIES

Van 19 november 2022 tot 8 januari 2023.

Jardin des Tuileries - place de la Concorde, 1e arrondissement.

 

MARCHÉ DE NOËL DES ABBESSES

De gehele maand december 2022 en januari 2023.

Place des Abbesses, 18e arrondissement.

 

MARCHÉ DE NOËL DE PARIS NOTRE-DAME

Van 9 tot en met 25 december 2022.

Square René Viviani - 2 rue du Fouarre, 4e arrondissement.

 

MARCHÉ DE NOËL DE STATION F

De gehele maand december 2022.

Station F - 5 parvis Alan Turing, 13e arrondissement.

 

LA FELICITÀ, het uitgestrekte 4.500 vierkante meter grote restaurant van de Big Mamma-groep in het 13e arrondissement.

Twee kerstmarktweekenden op 10 &11 en 17 & 18 december 2022.

La Felicita, 55, boulevard Vincent Auriol, 13e arrondissement, metro: Chevaleret

 

VILLAGE DE NOËL A SAINT-GERMAIN-DES-PRÉS

De gehele maand december 2022.

Quartier Saint-Germain-des-Prés, 6e arrondissement.

 

VILLAGE DE NOËL SUR LE PARVIS DE LA DÉFENSE

Nog tot en met 24 december 2022.

Parvis de la Défense.

 

MARCHÉ DE NOËL ALSACIEN

Nog tot en met 16 december 2022

Parvis de la Gare de l'Est - côté rue d'Alsace, 10e arrondissement.

 

VILLAGE DE NOËL A TOUR EIFFEL

De gehele maand december 2022.

Champs de Mars, 7e arrondissement, metro Bir Hakeim, Trocadero. 

Dus mocht je het nog niet gedaan hebben dan is het hoog tijd om nu plannen te maken om je Kerst dit jaar toch maar door te brengen in Parijs. Want Parijs bruist, Parijs leeft en je ontdekt de vele voordelen. Allereerst is er een keur van evenementen die ook op zondag 25 december, de eerste kerstdag, gewoon geopend of te zien zijn. Verder zijn alle restaurants, met uitzondering van de typische familierestaurants, geopend zonder verhoogde prijzen. Daar moet je in Nederland eens om komen. Ook op maandag 26 december, tweede kerstdag, zijn restaurants en musea gewoon geopend (vaak is vooraf reserveren wel gewenst). De Fransen vieren kerstavond (24e), de avond voor de eerste kerstdag, met een familiediner in een restaurant. Op die avond is reserveren in een restaurant een must en dan gelden er wel degelijk verhoogde prijzen.


Een bustoer langs alle verlichte monumenten en straten

 

Het is en blijft een kwestie van keuzes maken. Dus zijn er in twee opties: We gaan op wandeltour of ben je slecht ter been dan maak je gebruik van de Get Your Guide Tours die je uitnodigt voor het maken van een 1,5 uur durende panoramische bustour ‘Illuminations de Noël’ om de mooiste verlichte monumenten van de hoofdstad bij zonsondergang te ontdekken. Deze feestelijke tour door Parijs, becommentarieerd in vijf talen inclusief kerstliederen en warme drank. Prijs vanaf € 32 per persoon. Vooraf boeken verplicht. Voor boekingen en informatie klik hier.Geen opmerkingen:

Een reactie posten