Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zondag 18 juni 2023

‘MEMBERS ONLY’ ATELIER NÉERLANDAIS PARIJS

Parijs zuchtte afgelopen week onder de tropische hitte, maar dat weerhield vele bezoekers er niet van om een bezoek te brengen aan het achttiende-eeuwse Hôtel Turgot. Achter de voorgevel van de rue de Lille 121, in het chique 7e arrondissement van Parijs, bevindt zich op de derde etage het Atelier Néerlandais. Het statige pand aan de rue de Lille is eigendom van de Fondation Custodia, de stichting die de wereldvermaarde kunstverzameling van Frits Lugt (1884-1970) beheert. Door hun bezit en vermogen onder te brengen in de Fondation Custodia, zorgden de kunstverzamelaar Frits Lugt en zijn echtgenote Jacoba Klever ervoor dat hun collectie ook na hun dood in stand zou blijven De collectie herbergt een buitengewone verzameling tekeningen en prenten, schilderijen, boeken en kunstenaarsbrieven. Dit keer ging de aandacht echter niet uit naar de beroemde verzameling van Frits Lugt maar naar de expositie ‘Members Only’ georganiseerd door de afdeling cultuur van de Nederlandse Ambassade en het Atelier Néerlandais (AN).

 

De weg naar de expositie 'Members Only'


‘Members Only’

31 leden van het AN exposeerden hun werk, op initiatief van Lilian Widdershoven, hoofd van het AN, met de niet aflatende steun van Joan Mols. De tentoonstelling ‘Members Only’ reflecteerde de diverse creatieve sectoren die gebruik maken van het atelier om zo de Franse markt te kunnen betreden, gebruikmakend van het uitgebreide netwerk van de Nederlandse Ambassade in Frankrijk. Diverse sectoren waren aanwezig waaronder bekende namen uit de mode- accessoires- en designinstellingen, fotografie en architectuur, beeldende kunst en podiumkunsten, muziek en journalistiek. Aansprekende namen zoals: Joram Pinxteren / Marion Schrooten / Danielle Lemaire / Jan Van Den Dobbelsteen / Ferry van der Vliet – Paris FvdV / Désirée Engelen / Manuela Luchtmeijer / Christian Lagerwaard / Michèle van de Roer / Erik van Huisstede / Karin van Paassen / Louise te Poele / Karin Herwegh / Marc Nagtzaam / Judith Maria Kleintjes / Venhoeven CS /Marie Louise Nijsing / Bart Koetsier / Margot van Huijkelom / Paola Kalshoven / Ibo Bakker/ Marisa Rappard / Paul Raats / Saskia ter Welle / Nancy Faas / Anouk Kruithof / Els Reuver / Steven Wassenaar / Gabri Schumacher – Artis Causa / Titia Ex / Iris van Herpen.


 Kunstwerken van Margot van Huijkelom en Paola Kalshoven (l) Nancy Faas (r)



Onderneemster Els Reuver voor een werk van Marie Louise Nijsing (l) (foto Marie Louise Nijsing - Fotograaf Paul Raats met Lilian van Widdershoven hoofd Atelier Néerlandais Paris (r) - Foto Paul Raats



Margot van Huijkelom en Paola Kalshoven (l) Couture van Iris van Herpen: Seijaku look 1 (2016) / Silver changeant lasercut dress, stitched on black tulle (r)




Fotograaf en blogger Ferry van der Vliet van Paris FvdV (l) en de maker van de foto, links, fotograaf Erik van Huisstede, met dank aan Marie-Louise Nijsing

De opening vond plaats op donderdag 15 juni in het bijzijn van de ambassaderaad voor Cultuur en Communicatie Friso Wijnen, die na vijf jaar afscheid neemt van de Nederlandse Ambassade in Frankrijk om in Nederland de functie te aanvaarden als directeur van BredaPhoto Festival. Onze ambassadeur, zelf op vakantie, werd vertegenwoordigd door zijn plaatsvervanger Z.E. Robert-Jan Siegert. Bijna alle kunstenaars waren persoonlijk aanwezig om uitleg te geven over hun werk aan de vele geïnteresseerde bezoekers. 




Een zeer bijzonder moment was de performance van een viertal danseressen georganiseerd door ‘Artists to Brands’ van de Nederlandse onderneemster Els Reuver. Danseressen Renee Roozendaal, Jenny Jordan en Katie Valentine voerden een memorabele Pop-up performance uit, gekleed in de couture collectie ‘Cherish the Moment’ van de Nederlandse modeontwerpster Saskia Ter Welle. Even later gevolgd door Jaane Capelle N'diaye - leerlinge van Lisa Deckert en Romain Di Fazio, beiden van het conservatorium van Meudon - die het publiek sprakeloos achterliet met haar choreografie Talibé.



Pop-up performance verzorgd door Artists to Brands van Els Reuver








Els Reuver Artists to Brands, danseressen Renee Roozendaal, Jenny Jordan en Katie Valentine, couturier Saskia Ter Welle en fotograaf Sjoerd Jan Ter Welle voor het kunstwerk van Manuela Luchtmeijer



Jaane Capelle N'diaye die het publiek sprakeloos achterliet met haar choreografie Talibé


Ook waren er twee top-couturiers aanwezig; Christian Lagerwaard die een topstuk uit zijn collectie presenteerde, als een ode aan  Charles de Batz de Castelmore, graaf van Artagnan, de 'eerste musketier' in het leger van de Franse koning Lodewijk XIV. Hij werd geromantiseerd in de boeken van Alexandre Dumas onder de naam D'Artagnan, een naam die hij ook zelf gebruikte. Hij stierf tijdens het beleg van Maastricht in 1673, precies 350 jaar geleden.


Couturier Christian Lagerwaard met een van zijn topstukken 'ode aan D'Artagnan'


Iris van Herpen staat bekend om haar werk met 3D designs en het innovatieve gebruik van materialen en nieuwe technieken.  Sinds juli 2011 is zij gast-lid van de prestigieuze Fédération de la Haute Couture et de la Mode in Parijs.



Monique bewondert het werk van Iris van Herpen (l) Paola Kalshoven met Monique, partner van Christian Lagerwaard, voor een kunstwerk van Manuela Luchtmeijer

 

Bekijk ook zeker de catalogus met alle getoonde kunstwerken. Klik hier om de pdf te openen. 

Inmiddels negen jaar na de opening is het Atelier Néerlandais uitgegroeid tot hèt Nederlandse culturele uithangbord in Frankrijk, een ankerplaats voor Nederlandse creatieven. Een werk- en netwerkplek in het hart van Parijs, onder het motto: Samenwerken, ondernemen, presenteren en ontmoeten. Ook lid worden? Bezoek de website van het Atelier Néerlandais.



Na een drukke vernissage een moment voor ons zelf, vlnr  Nancy Faas, Ferry van der Vliet, Paola Kalshoven, Margot van Huijkelom, Paul Raats en liggend Joram Pinxteren




Geen opmerkingen:

Een reactie posten