Le Bistrot de la Place - Den Haag
Le Fernand - Maastricht
Le Petit Chef - Rijswijk
LoevetDie - Rotterdam
Louise Petit - Rotterdam
Madeleine - Utrecht
Marie - Amersfoort
Ô Bistro - Amsterdam
Parlotte - Amsterdam
Regent – Nijmegen
Maandag 19 juni was ik weer, op
uitnodiging van de glossy met de mooiste blauwe luchten en de meest exclusieve
plekjes in Frankrijk, bij de uitreiking van de awards van het fijnste Franse
restaurant van Nederland maar ook die van het Italië magazine restaurant van het
jaar 2023. Het was alweer
de elfde keer dat onder grote belangstelling van restaurateurs, pers, Franse en
Italiaanse hoogwaardigheidsbekleders, twee bijzondere restaurant-awards werden
uitgereikt. Eigenlijk vier stuks; de jury en publieksprijs. De verkiezing is
elk jaar een feestelijk evenement waarvoor echte francofielen en Italië
liefhebbers uit alle windrichtingen toestromen richting het Hilton Hotel in
Amsterdam aan de chique Apollolaan.
Hilton Hotel Amsterdam
Het blijft een iconisch gebouw, gebouwd
in een V-vorm, om te benadrukken dat hier twee belangrijke stedenbouwkundige
assen bij elkaar komen: De Apollolaan en de Minervalaan. Berlage had bij zijn
ontwerp voor Plan Zuid in 1917 de locatie bedoeld voor de Rijksacademie voor
Beeldende Kunsten. Het terrein bleef echter tot de bouw van het Hilton
onbebouwd. In 1958 door de architect H.A. Maaskant ontworpen, in samenwerking
met Architectenbureau De Vlaming en Salm en geopend op 9 mei 1962. Een gebouw
met een bewogen historie. In 2010 werd besloten het hotel op de gemeentelijke
monumentenlijst te plaatsen. In 2013 werd het gebouw opgenomen in het
Beschermingsprogramma ‘Wederopbouw 1959-1965’ en in 2015 werd het een
Rijksmonument. John Lennon en Yoko Ono hielden tijdens hun huwelijksreis de
eerste zogenoemde’ bed-in for peace’ tussen 24 maart en 31 maart 1969. Zij
lagen zeven dagen in bed in het Hilton om interviews te geven over wereldvrede.
Zij verbleven destijds in kamer 702 en lounge 704 die nu te boeken is als de
John and Yoko suite. De crimineel Klaas Bruinsma werd in 1991 geliquideerd
naast het hotel. Op 11 juli 2001 pleegde Herman Brood zelfmoord door van het
dak van het hotel te springen.
Zoals de wet van hoofdredacteur
Cathelijne van Vliet, van de glossy Leven in Frankrijk voorschrijft was er ook
dit jaar overal een ‘blue sky’ te ontdekken, en vond de uitreiking plaats in de
tuin aan het water van het Noorder Amstelkanaal in een zonovergoten Amsterdam.
Daar werd ik persoonlijk ontvangen door de hoofdredacteur zelf en marketing
manager Daniëlle Wiersema.
Dit keer was de uitreiking van de awards
intiemer. Geen bekende en onbekende Nederlanders maar echt mensen die er toe
doen. En daarmee bedoel ik alle eigenaren van de genomineerde Franse en
Italiaanse restaurants met hun personeel, het gaat tenslotte om hen, de
vakjury, leden van de redacties en de ambassadeurs van Frankrijk en Italië die
de prijzen mochten overhandigen. Persoonlijk vond ik dit een goede keuze.
De Italiaanse ambassadeur in Nederland Z.E. Dhr. Giorgio Novello (m) en zijn echtgenote (r)
De proeven van bekwaamheid werden
afgelopen zomer afgenomen door de vakjury bestaande uit Tom Kellerhuis,
hoofdredacteur van HP/deTijd en culinair journalist. Met hem mocht ik in 2020 koken
in het prestigieuze kookinstituut van Parijs, Le Cordon Bleu.(zie ook mijn blog
hierover, klik hier) De
veelzijdige Alain Caron, zelf restauranteigenaar. Deze Franse chef-kok die we
kennen van het TV-programma ‘Binnenste Buiten’, maar ook als televisie kok,
presentator, en auteur van diverse kookboeken. Jacques Hermus, culinair
journalist en eveneens auteur van diverse kookboeken en Last but not least de
sympathieke hoofdredacteur van Leven in Frankrijk, Cathelijne van Vliet. Helaas
waren Alain Caron en Jacques Hermus vanwege zakelijke afspraken elders niet
aanwezig bij de uitreiking.
De jury van het Italië Magazine bestaat
uit Roberto Payer, de vroegere General Manager van het Hilton Hotel en het
Waldorf Astoria hotel en voorzitter van de Italiaanse Kamer van Koophandel,
Pieter J. Bogaers, culinair journalist en Paul Van Eijndhoven, hoofdredacteur
van Italië Magazine.
De prijs voor Het Fijnste Franse
Restaurant 2023 ging naar Madeleine in Utrecht. De Franse ambassadeur in
Nederland, Z.E. Mr. François Alabrune,
reikte de prijs uit aan chef Rik de Jonge. De ambassadeur deed een groot deel
van zijn speech in het Nederlands. Een bijzondere prestatie aangezien hij pas
in september 2022 werd benoemd als ambassadeur in het Koninkrijk der
Nederlanden. De winnaar krijgt tevens de eretitel WORLD’S FRENCH RESTAURANT,
een titel die de Franse organisatie Association Française des Maîtres
Restaurateurs (AFMR) vanaf 2022 ook in Nederland uitreikt aan restaurants die
de Franse gastronomie promoten door huisgemaakte gerechten aan te bieden op
basis van verse, zoveel mogelijk Franse producten.
De winnaars van het Fijnste Franse Restaurant 2023; Bistro Madeleine in Utrecht - vlnr: Cathelijne van Vliet (hoofdredacteur Leven in Frankrijk), juryvoorzitter Tom Kellerhuis, Esther van der Waal, Julius Boumans, Z.E. Mr. François Alabrune, Apolline Huni en chef Rik de Jonge
Allereerst citeerde juryvoorzitter Tom
Kellerhuis uit het juryrapport: “Een restaurant met gemoderniseerde klassiekers
en een fantastische bediening met oog voor elk detail. De doorslag gaf deze
keer de uitmuntende kwaliteit van de keuken. Hier aten we anders Frans dan
elders. Je kunt een klassieker perfect bereiden zoals hij hoort te zijn, maar
je kunt er ook je eigen originele twist aan geven. In Frankrijk heet dat
bistronomie: de gastronomische keuken ontmoet de bistrocultuur: haute cuisine
voor redelijke prijzen in een ongedwongen sfeer.”
De publieksprijs was voor LOEVetDIE uit
Rotterdam waarvoor lezers van Leven in Frankrijk met overweldigende meerderheid
kozen.
vlnr: Juryvoorzitter Tom Kellerhuis, eigenaar Rogier restaurant Loevetdie, chef Benjamin Hameetman en Z.E. Mr. François Alabrune
Esmee Blom, Mila van Werkhoven en Sander Slaats van Loevetdie samen met Cathelijne van Vliet, hoofdredacteur Leven in Frankrijk
Madeleine – Bar | Bistro
Wed 3a
3512 JH Utrecht
Bar Bistro LOEVetDIE
Zwaanshals 341
3035 KL Rotterdam
Restaurant Aroma, Italian Fine Dining
uit Vaassen werd verkozen tot Italië Magazine Restaurant van het Jaar 2023. Dit
restaurant ligt ver buiten de Randstad en is van het Italiaanse koppel Elisa
Leune (zij heeft een Italiaanse moeder) en chef Pasquale Carfora..De Italiaanse
ambassadeur in Nederland, Z.E. Dhr. Giorgio Novello, overhandigde de prijs aan
chef Pasquale Carfora. Het restaurant Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam
ontving de publieksprijs.
Aroma Restaurant – Italian Fine Dining
Kerkweg 1
8171 VT Vaassen
Vicio Il Mastro Pastaio
Bilderdijkstraat 192 H,
1053 LE Amsterdam
Ook de inwendige mens werd goed verzorgd
Ook dit jaar complimenten aan de witte en zwarte brigade van het Hilton Hotel die onder leiding van General Manager Alessio Colavecchio die de gasten trakteerden op diverse heerlijkheden. Al met al was de alweer elfde editie een groot succes. Graag tot volgend jaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten