Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

donderdag 22 juni 2023

HET FIJNSTE FRANSE RESTAURANT 2023

In het derde nummer van de glossy Leven in Frankrijk werd de langverwachte shortlist bekend gemaakt voor alweer de elfde editie van ‘Het Fijnste Franse Restaurant van Nederland’. Tijd voor de vierkoppige jury om de shortlist van 10 restaurants te bezoeken en te beoordelen. “We zijn niet op zoek naar restaurants met Michelinsterren, maar juist die gezellige, typische Franse eetgelegen- heden waar met hart en ziel wordt gekookt, waar je goede Franse gerechten kunt eten, waar Franse wijnen geserveerd worden en waar je je even in Frankrijk waant”, aldus Tom Kellerhuis, voorzitter van de jury. De shortlist voor 2023 bestond uit de volgende restaurants (in alfabetische volgorde): 

Le Bistrot de la Place - Den Haag 

Le Fernand - Maastricht 

Le Petit Chef - Rijswijk 

LoevetDie - Rotterdam 

Louise Petit - Rotterdam 

Madeleine - Utrecht 

Marie - Amersfoort 

Ô Bistro - Amsterdam 

Parlotte - Amsterdam 

Regent – Nijmegen

Foto: Apolline Huni van Bistro Madeleine, Utrecht


Maandag 19 juni was ik weer, op uitnodiging van de glossy met de mooiste blauwe luchten en de meest exclusieve plekjes in Frankrijk, bij de uitreiking van de awards van het fijnste Franse restaurant van Nederland maar ook die van het Italië magazine restaurant van het jaar 2023. Het was alweer de elfde keer dat onder grote belangstelling van restaurateurs, pers, Franse en Italiaanse hoogwaardigheidsbekleders, twee bijzondere restaurant-awards werden uitgereikt. Eigenlijk vier stuks; de jury en publieksprijs. De verkiezing is elk jaar een feestelijk evenement waarvoor echte francofielen en Italië liefhebbers uit alle windrichtingen toestromen richting het Hilton Hotel in Amsterdam aan de chique Apollolaan.

 

Hilton Hotel Amsterdam


Het blijft een iconisch gebouw, gebouwd in een V-vorm, om te benadrukken dat hier twee belangrijke stedenbouwkundige assen bij elkaar komen: De Apollolaan en de Minervalaan. Berlage had bij zijn ontwerp voor Plan Zuid in 1917 de locatie bedoeld voor de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Het terrein bleef echter tot de bouw van het Hilton onbebouwd. In 1958 door de architect H.A. Maaskant ontworpen, in samenwerking met Architectenbureau De Vlaming en Salm en geopend op 9 mei 1962. Een gebouw met een bewogen historie. In 2010 werd besloten het hotel op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. In 2013 werd het gebouw opgenomen in het Beschermingsprogramma ‘Wederopbouw 1959-1965’ en in 2015 werd het een Rijksmonument. John Lennon en Yoko Ono hielden tijdens hun huwelijksreis de eerste zogenoemde’ bed-in for peace’ tussen 24 maart en 31 maart 1969. Zij lagen zeven dagen in bed in het Hilton om interviews te geven over wereldvrede. Zij verbleven destijds in kamer 702 en lounge 704 die nu te boeken is als de John and Yoko suite. De crimineel Klaas Bruinsma werd in 1991 geliquideerd naast het hotel. Op 11 juli 2001 pleegde Herman Brood zelfmoord door van het dak van het hotel te springen.



De uitreiking van de awards vond plaats in de tuin aan het water van het Noorder Amstelkanaal in een zonovergoten Amsterdam
 

Zoals de wet van hoofdredacteur Cathelijne van Vliet, van de glossy Leven in Frankrijk voorschrijft was er ook dit jaar overal een ‘blue sky’ te ontdekken, en vond de uitreiking plaats in de tuin aan het water van het Noorder Amstelkanaal in een zonovergoten Amsterdam. Daar werd ik persoonlijk ontvangen door de hoofdredacteur zelf en marketing manager Daniëlle Wiersema.



Voorzitters van de Franse en Italiaanse vakjury; Tom Kellerhuis (l), Roberto Payer (m) en Eugen van de Pas, uitgever

Dit keer was de uitreiking van de awards intiemer. Geen bekende en onbekende Nederlanders maar echt mensen die er toe doen. En daarmee bedoel ik alle eigenaren van de genomineerde Franse en Italiaanse restaurants met hun personeel, het gaat tenslotte om hen, de vakjury, leden van de redacties en de ambassadeurs van Frankrijk en Italië die de prijzen mochten overhandigen. Persoonlijk vond ik dit een goede keuze.

 

Mme Fabienne Javault, Atout France (l), Mme Marie Philippe, Consule Générale Franse Ambassade (m) en Z.E. Mr. François Alabrune, Franse ambassadeur in Nederland (r)


De Italiaanse ambassadeur in Nederland Z.E. Dhr. Giorgio Novello (m) en zijn echtgenote (r)


De proeven van bekwaamheid werden afgelopen zomer afgenomen door de vakjury bestaande uit Tom Kellerhuis, hoofdredacteur van HP/deTijd en culinair journalist. Met hem mocht ik in 2020 koken in het prestigieuze kookinstituut van Parijs, Le Cordon Bleu.(zie ook mijn blog hierover, klik hier)  De veelzijdige Alain Caron, zelf restauranteigenaar. Deze Franse chef-kok die we kennen van het TV-programma ‘Binnenste Buiten’, maar ook als televisie kok, presentator, en auteur van diverse kookboeken. Jacques Hermus, culinair journalist en eveneens auteur van diverse kookboeken en Last but not least de sympathieke hoofdredacteur van Leven in Frankrijk, Cathelijne van Vliet. Helaas waren Alain Caron en Jacques Hermus vanwege zakelijke afspraken elders niet aanwezig bij de uitreiking.



Juryvoorzitter Tom Kellerhuis tijdens zijn gloedvol betoog voor de Franse cuisine in Nederland

De jury van het Italië Magazine bestaat uit Roberto Payer, de vroegere General Manager van het Hilton Hotel en het Waldorf Astoria hotel en voorzitter van de Italiaanse Kamer van Koophandel, Pieter J. Bogaers, culinair journalist en Paul Van Eijndhoven, hoofdredacteur van Italië Magazine.

 


Z.E. Mr. François Alabrune deed het eerste deel van zijn speech in het Nederlands

De prijs voor Het Fijnste Franse Restaurant 2023 ging naar Madeleine in Utrecht. De Franse ambassadeur in Nederland,  Z.E. Mr. François Alabrune, reikte de prijs uit aan chef Rik de Jonge. De ambassadeur deed een groot deel van zijn speech in het Nederlands. Een bijzondere prestatie aangezien hij pas in september 2022 werd benoemd als ambassadeur in het Koninkrijk der Nederlanden. De winnaar krijgt tevens de eretitel WORLD’S FRENCH RESTAURANT, een titel die de Franse organisatie Association Française des Maîtres Restaurateurs (AFMR) vanaf 2022 ook in Nederland uitreikt aan restaurants die de Franse gastronomie promoten door huisgemaakte gerechten aan te bieden op basis van verse, zoveel mogelijk Franse producten.


De winnaars van het Fijnste Franse Restaurant 2023; Bistro Madeleine in Utrecht - vlnr: Cathelijne van Vliet (hoofdredacteur Leven in Frankrijk), juryvoorzitter Tom Kellerhuis, Esther van der Waal, Julius Boumans, Z.E. Mr. François Alabrune, Apolline Huni en chef Rik de Jonge


Allereerst citeerde juryvoorzitter Tom Kellerhuis uit het juryrapport: “Een restaurant met gemoderniseerde klassiekers en een fantastische bediening met oog voor elk detail. De doorslag gaf deze keer de uitmuntende kwaliteit van de keuken. Hier aten we anders Frans dan elders. Je kunt een klassieker perfect bereiden zoals hij hoort te zijn, maar je kunt er ook je eigen originele twist aan geven. In Frankrijk heet dat bistronomie: de gastronomische keuken ontmoet de bistrocultuur: haute cuisine voor redelijke prijzen in een ongedwongen sfeer.”

De publieksprijs was voor LOEVetDIE uit Rotterdam waarvoor lezers van Leven in Frankrijk met overweldigende meerderheid kozen.



Het enthousiasme was groot bij Bar Bistro Loevetdie met het winnen van de publieksprijs



vlnr: Juryvoorzitter Tom Kellerhuis, eigenaar Rogier restaurant Loevetdie, chef Benjamin Hameetman en Z.E. Mr. François Alabrune


Esmee Blom, Mila van Werkhoven en Sander Slaats van Loevetdie samen met Cathelijne van Vliet, hoofdredacteur Leven in Frankrijk

 

Madeleine – Bar | Bistro

Wed 3a

3512 JH Utrecht

 

Bar Bistro LOEVetDIE

Zwaanshals 341

3035 KL Rotterdam


Restaurant Aroma, Italian Fine Dining uit Vaassen werd verkozen tot Italië Magazine Restaurant van het Jaar 2023. Dit restaurant ligt ver buiten de Randstad en is van het Italiaanse koppel Elisa Leune (zij heeft een Italiaanse moeder) en chef Pasquale Carfora..De Italiaanse ambassadeur in Nederland, Z.E. Dhr. Giorgio Novello, overhandigde de prijs aan chef Pasquale Carfora. Het restaurant Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam ontving de publieksprijs.



De uitreiking van het Italië Magazine restaurant van het jaar 2023

 

Aroma Restaurant – Italian Fine Dining

Kerkweg 1

8171 VT Vaassen

 

Vicio Il Mastro Pastaio

Bilderdijkstraat 192 H,

1053 LE Amsterdam

 


Er kan weer tevreden worden teruggekeken op een zeer geslaagde uitreiking door de ambassadeurs van Frankrijk en Italië, jury voorzitter Roberto Payer, echtgenote van de Italiaanse ambassadeur en Paul van Eijndhoven, hoofdredacteur Italië Magazine


Ook de inwendige mens werd goed verzorgd


Ook dit jaar complimenten aan de witte en zwarte brigade van het Hilton Hotel die onder leiding van General Manager Alessio Colavecchio die de gasten trakteerden op diverse heerlijkheden. Al met al was de alweer elfde editie een groot succes. Graag tot volgend jaar.



Dit was mijn eerste kennismaking met onze nieuwe Franse ambassadeur en -consul in Nederland - foto: Mme Fabienne Javault, Atout France




Geen opmerkingen:

Een reactie posten