Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 17 juni 2024

HÔTEL SALÉ EEN BIJZONDER HÔTEL PARTICULIER IN PARIJS

Het hotel Salé is waarschijnlijk, zoals de kunst- en architectuurhistoricus Bruno Foucart in 1985 schreef; “het grootste, meest buitengewone, zo niet het meest extravagante van alle grootse Parijse privé hôtels van de 17e eeuw”.  Het luxueuze Hôtel Salé ligt in het hart van Parijs, in de wijk Marais en herbergt het ‘Musée national Picasso de Paris’. Hier zijn meer dan 5.000 werken van de Spaanse schilder verzameld. De plaats had niet beter gekozen kunnen worden om de meester te vertegenwoordigen, die een groot liefhebber was van historische woningen.

 


Zicht op het Musée Picasso vanuit de rue Thorigny

Hôtel Salé werd gebouwd tussen 1656 en 1660 voor Pierre Aubert de Fontenay, belast met het innen van belasting op zout in naam van de koning. Salé betekent zout in het Frans. Als locatie koos hij een gebied dat nog onderontwikkeld was en waar Hendrik IV van Frankrijk de stedelijke uitbreiding wilde stimuleren met de bouw van het Koningsplein, de place Royale, later de place des Voges. Pierre Aubert kocht voor 40.000 pond een grondstuk van 3.700 m2 van de nonnen van Saint Anastasia. Zijn verblijf was relatief kort nadat hij in 1663 in ongenade viel bij de Franse koning. Vele functies volgden voor het gebouw. Zoals ambassade van Venetië, Tijdens de Franse revolutie deed het gebouw dienst als literair depot. In de 19e eeuw als pension voor onder andere Balzac en vervolgens als École des Métiers d’Art de Paris, een nationale school voor de kunsten. De stad Parijs verwierf het hôtel particulier in 1964 en op 29 oktober 1968 kreeg het pand de status van Historisch Monument. Tussen  1979 tot 1985 werd het stadspaleis gerestaureerd om dienst te doen als toekomstig museum voor de nalatenschap van Pablo Picasso. Het Hôtel Salé werd gebouwd tussen 1656 en 1660

Picasso's nalatenschap na zijn dood in 1973, hij was toen 91 jaar, beliep ruim 700 miljoen euro. Dat stelde de erfgenamen voor een luxeprobleem namelijk de betaling van de successierechten. De oplossing was nabij: Sinds 1968 was er namelijk een wet van kracht die de erfgenamen van kunstenaars de mogelijkheid bood om de erfbelasting te betalen in de vorm van kunstwerken. 5.000 kunstwerken en 200.000 documenten kwamen zo in het bezit van de Franse Staat. Picasso's mooiste werken en creaties uit deze zeldzame collectie zouden worden tentoongesteld in het Picasso Museum dat haar deuren opende in 1985 om 24 jaar later weer te sluiten voor een grondige renovatie.

 

De centrale trap is het meesterwerk van het huis en is gebaseerd op het trappenplan ontworpen door Michelangelo voor de Laurentian bibliotheek in Florence


Nog maar net bekomen van zijn openingsdaad bij de Fondation Louis Vuitton, op 20 oktober 2014 kon, president François Hollande wederom zijn kunstje lintje doorknippen laten zien bij het Musée Picasso (25 oktober). Vijf jaar lang moest Parijs wachten op de heropening van dit prestigieuze stadspaleis. Dankzij de 50 miljoen euro kostende renovatie van het Hôtel Salé was de expositieruimte verdubbeld. Het koste wel de kop van de directrice van het Picasso-museum, Anne Baldassari, die de schuld kreeg van de jarenlange vertraging en de overschrijding van het budget met 20 miljoen euro. De Franse staat moest uiteindelijk het verschil bijpassen en dat was reden genoeg voor de minister van cultuur, Aurélie Filipetti, om mevrouw Baldassari, tevens een groot Picasso-expert, op staande voet te ontslaan. Maar dat ontslag viel slecht bij de voornaamste erfgenaam van Pablo Picasso; Claude Picasso. Uiteindelijk besloot Filipetti maar zelf haar ontslag aan te bieden bij François Hollande met als excuus; gebrek aan cultuurbudget. Dus eind goed al goed, Parijs had zijn geliefde Musée Picasso weer terug.


'La flûte de pan' - Pablo Picasso 1923

 

8 April 2023 was het precies 50 jaar geleden dat Picasso overleed in Mougins, Frankrijk. Hij produceerde bijna 50.000 werken, waaronder 1.885 schilderijen, 1.228 beeldhouwwerken, 2.880 keramiek, 7.089 tekeningen, 342 wandtapijten, 150 schetsboeken en 30.000 prenten (gravures, lithografieën,  enz.). 


De nieuwe tentoonstelling La Collection 'Revoir Picasso

Ter gelegenheid van de vijftigste sterfdag coördineert het Nationaal Museum Pablo Picasso in Parijs, vieringen in 12 Franse musea onder de naam ‘Picasso Celebration’, waaraan meer dan 40 culturele instellingen over de hele wereld deelnemen. Op 12 maart 2024 opende het Picasso museum in Parijs met de tentoonstelling ‘Revoir Picasso’. Een overzichtstentoonstelling van zijn totale werk met op de bovenste verdieping een groot deel van zijn persoonlijke kunstverzameling van kunstenaars waar Picasso zelf een affectieve band mee had. Men vindt er werken van grote meesters zoals Chardin, Courbet en Renoir zowel als werk van bevriende kunstenaars als Cézanne, Matisse, Henri Rousseau, Derain, Braque en Miró. Met deze laatste kunstenaars wisselde Picasso vaak kunstwerken uit.
'L'artiste et son modèle' - Pablo Picasso 1926

 
‘Revoir Picasso’ toont de collectie van het Picasso-Parijs museum, ontstaan ​​uit een schenking van diverse erfgenamen van Picasso. Bijzonderheid is dat ze bestaat uit werken die de kunstenaar zijn hele leven vergezelden: dit zijn de ‘Picasso's van Picasso’, die in zijn atelier werden gevonden na zijn dood. Schilderijen, sculpturen, gravures, collages, keramiek. Een indrukwekkende inventaris die bijna tachtig jaar van zijn carrière beschrijft. Deze prachtige en indrukwekkende overzichtstentoonstelling is nog te zien tot 12 maart 2027. Elke dag behalve maandag, van 9.30 tot 18.00 uur. Toegangsprijs € 16‘Revoir Picasso’ toont de collectie van het Picasso-Parijs museum, ontstaan ​​uit een schenking van diverse erfgenamen van PicassoPablo Picasso, 'Nu Assis et 'Nu Allongé' - 1967
 

Le musée Picasso, rue de Thorigny 5, 3e arrondissement, metrostation Saint-Paul, lijn 1 – Filles du Calvaire, lijn 8.1 opmerking:

  1. Ik wilde daar deze week naartoe maar helaas heb ik mijn Parijstripje moeten cancelen wegens gezondheidsperikelen. Hopelijk lukt het in juli wel!

    BeantwoordenVerwijderen