Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

dinsdag 4 juni 2024

HET FIJNSTE FRANSE RESTAURANT 2024

Deze lente waren ze weer onderweg voor de beoordeling van de tien genomineerde restaurants voor de titel ‘Het Fijnste Franse restaurant van Nederland’. Cathelijne van Vliet, hoofdredacteur van de glossy Leven in Frankrijk, de Franse chef-kok Alain Caron die we allemaal kennen van het tv programma BinnensteBuiten maar ook als auteur van diverse kookboeken en met zijn zoons eigenaar van maar liefst vier restaurants in Amsterdam, Tom Kellerhuis, hoofdredacteur van HP/De Tijd en culinair journalist. Aan hem bewaar ik mooie herinneringen toen ik met hem ben gaan koken bij het grootste culinaire instituut in de wereld namelijk Le Cordon Bleue in Parijs. Last but not least, Jacques Hermus, Journalist en culinair consultant van Chef Rouge Media B.V.

 


Al 12 jaar  is dit het jaarlijks terugkerend initiatief van de Nederlandse glossy Leven in Frankrijk; de zoektocht naar karakteristieke, typisch Franse eetgelegenheden, bistro’s, brasseries in Nederland. Geen zaken met een Michelinster maar betaalbare adressen voor een echte culinaire Franse ervaring en sfeer. Wel is de eis dat deze restaurants authentieke Franse gerechten serveren en een goede selectie Franse wijnen op de kaart hebben staan. Natuurlijk bestaan de ingrediënten uit Franse producten. Tenslotte moet je je als gast voelen als God in Frankrijk. Lezers van Leven in Frankrijk konden tot 14 maart 2024 hun favoriete Franse restaurant aanmelden waaruit de jury de volgende tien restaurants selecteerde en vervolgens anoniem vereerde met een bezoek.

 

·        Bar Beurre - Maastricht

·        Bellami’s - Groningen

·        Haut - Weesp

·        Les Zazous - Amsterdam

·        Louise Petit - Rotterdam

·        Madame Georgette - Venlo

·        Margaux - Amsterdam

·        Mes amis - Delft

·        Monsieur Rouge - Haarlem

·        Rijsel – Amsterdam

 

De Consul Generaal van de Franse ambassade in Nederland: Z.E. Mme Catherine Feuillet met de fel begeerde plaquette voor het Fijnste Franse Restaurant 2024


Inmiddels zijn een aantal leden van de jury BN’ers dus ik vraag mij dan af hoe anoniem is het dan. Lijkt mij toch even schrikken als plotseling een aantal leden van de jury plaatsnemen in je restaurant en dan maar hopen dat alles op orde is. Maar ik dwaal af. Gisteren, maandag 3 juni was het dan weer zover, de inmiddels 12e keer dat onder grote belangstelling van restaurateurs, pers, bekende en onbekende Nederlanders, Franse en Italiaanse hoogwaardigheids-bekleders, twee bijzondere restaurant-awards werden uitgereikt. Eigenlijk vier stuks; de jury en publieksprijs voor het Fijnste Franse- en het Fijnste Italiaanse restaurant in Nederland. Vanzelfsprekend beperk ik mij tot de eerste twee awards. De verkiezing is elk jaar een feestelijk evenement waarvoor echte francofielen uit alle windrichtingen toestromen richting het Hilton Hotel in Amsterdam aan de chique Apollolaan.

 

Het blijft een iconisch gebouw, gebouwd in een V-vorm, om te benadrukken dat hier twee belangrijke stedenbouwkundige assen bij elkaar komen: De Apollolaan en de Minervalaan. Berlage had bij zijn ontwerp voor Plan Zuid in 1917 de locatie bedoeld voor de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Het terrein bleef echter tot de bouw van het Hilton onbebouwd. In 1958 door de architect H.A. Maaskant ontworpen, in samenwerking met Architectenbureau De Vlaming en Salm en geopend op 9 mei 1962. 



Het Hilton Amsterdam

Een gebouw met een bewogen historie. In 2010 werd besloten het hotel op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. In 2013 werd het gebouw opgenomen in het Beschermingsprogramma ‘Wederopbouw 1959-1965’ en in 2015 werd het een Rijksmonument. John Lennon en Yoko Ono hielden tijdens hun huwelijksreis de eerste zogenoemde bed-in for peace tussen 24 maart en 31 maart 1969. Zij lagen zeven dagen in bed in het Hilton om interviews te geven over wereldvrede. Zij verbleven destijds in kamer 702 en lounge 704 die nu te boeken is als de John and Yoko suite. De crimineel Klaas Bruinsma werd in 1991 geliquideerd naast het hotel. Op 11 juli 2001 pleegde Herman Brood zelfmoord door van het dak van het hotel te springen.



Het team van Bar Beurre Maastricht met Cathelijne van Vliet, hoofdredacteur van Leven in Frankrijk (2e van links) en Tom Kellerhuis, juryvoorzitter (4e van links) 


De prijs voor Het Fijnste Franse Restaurant 2024 ging naar BAR BEURRE in Maastricht. Een nieuwkomer op de jaarlijkse shortlist van de glossy Leven in Frankrijk. “Bar Beurre opende pas vorig jaar zijn deuren. En nu al wordt hier op een verschrikkelijk hoog niveau gekookt. Van alle restaurants die de jury heeft bezocht en waar ze vaker zijn gaan eten, aten zij hier het best. Een restaurant met gemoderniseerde klassiekers, gezeteld in een fijne straat in het centrum van de stad. Een zeer sfeervolle ambiance, een fantastische bediening met oog voor detail. Maar de doorslag gaf uiteraard de uitmuntende kwaliteit van de keuken. Hier aten we voortreffelijk Frans. Fine dining, een kleine, maar verrassende én betaalbare kaart vol verrukkelijke smaakexplosies. Het zou mij niets verbazen, en ik zeg dit op persoonlijke titel, als de Michelin-inspecteurs hier ook al in het geniep zijn langs geweest. Brioche, eendenlever, pistache, aardbei, poussin, morieltjes, zeeduivel, verjus, zuurdesem, amandelijs; nu moeten jullie het toch wel weten?  aldus Tom Kellerhuis bij het voorlezen van het juryrapport. Een gejuich ging op in de zaal bij het jonge team van Bar Beurre.



Het team en winnaars van het Fijnste Franse Restaurant 2024: Bar Beurre met vlnr Joppe Holla, Niloy Lahaye, Jesper Michels, Robin Hameleers, Eva Weerman
 

De Franse Consul Generaal, Z.E. Mme Catherine Feuillet reikte de prijs uit. Mme Feuillet deed een groot deel van haar speech in het Nederlands. Een bijzondere prestatie aangezien zij pas in september 2023 werd benoemd Consul Generaal in het Koninkrijk der Nederlanden. Maar eerst was het woord aan juryvoorzitter voor de bekendmaking van de winnaar van de publieksprijs, gekozen door de lezers van Leven in Frankrijk. 



Juryvoorzitter Tom Kellerhuis tijdens zijn enthousiaste betoog voor de Franse keuken




Met overgrote meerderheid van stemmen en ik citeer uit het juryrapport: “De keuze van alle lezers is gevallen voor deze sympathieke en laagdrempelige bistro in het hartje van deze provinciestad. Met kokette begroeting noodt ze ons aan tafel in een restaurant dat ik korte tijd deze stad aan zich heeft gebonden. Een klassieke Franse keuken met kreeftensoep, escargots en oesters, een mooie boeuf Bourguignon of een ouderwetse foie de veau, gebakken met spek en uien. De bescheiden aangeduide profiterole blijkt een enorme soes te zijn. Niets brengt het echtpaar uit balans, ook niet als het dak boven enkele tafeltjes gaat lekken tijdens een zware donderbui die deze regio afgelopen maanden trof. Hier heerst gastvrijheid met een gulle G. Overdag is ze een keurige mevrouw, ’s  avonds transformeert ze in Madame Georgette. De publieksprijs 2024 gaat naar….. MADAME GEORGETTE in Venlo” 


De publieksprijs winnaars; het team van Madame Georgette te Venlo


Madame Georgette (midden) en de Franse Consul Generaal Z.E. Mme Catherine Feuillet (rechts)



Ook dit jaar complimenten aan de witte en zwarte brigade van het Hilton Hotel die onder leiding van General Manager Alessio Colavecchio de gasten trakteerden op diverse heerlijkheden. Al met al was het alweer een zeer geslaagde 12e editie. Graag tot volgend jaar. 



General Manager van het Hilton Amsterdam Alessio Colavecchio (rechts) met zijn voorganger Roberto Payer (links)



Ook de inwendige mens werd goed verzorgd





Het bleef nog lang gezellig in Amsterdam


De vakjury samen met de winnaars

BarBeurre, Sint Pieterstraat 54, Maastricht. 

Bistro Madame Georgette, Jodenstraat 10, Venlo



Geen opmerkingen:

Een reactie posten