Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

donderdag 4 oktober 2012

PARIS ART NOUVEAU

Parijs is een stad die alleen al om haar mengelmoes van bouwstijlen het bekijken waard is. Tot de meest spectaculaire gebouwen behoren die uit de periode van de Art Nouveau, een stroming in de kunst die tussen 1890 en 1914 ontstond, als een reactie op het sombere classicisme en het vormvervagende impressionisme. Kenmerkend voor de Art Nouveau of Jugendstil was het gebruik van decoratieve ranke ornamenten.
 
Art Nouveau van Hector Guimard
 
De uit steen en smeedijzer opgebouwde zwierige werken waren gedeeltelijk geïnspireerd door de Japanse kunst en door de plantenwereld. Art nouveau was voorbehouden aan België en Frankrijk, terwijl jugendstil werd gekoppeld aan Oostenrijk en Duitsland De stijl manifesteerde zich vooral in gebruiksvoorwerpen, waaronder glaskunst, plateel, sieraden, meubels, affiches, en de schilderkunst. De stroming kende een korte maar hevige bloeitijd. In West-Europa was de stijl ruim voor 1910 al verleden tijd, in het oosten kon ze wat langer overleven. Tegen 1914 was men op de Art Nouveau uitgekeken, maar Parijs bezit nog vele herinneringen aan deze kunstrichting van wie Herctor Guimard, de belangrijkste vertegenwoordiger is. Samen met Jules Lavirotte en Louis Louvet belichaamde hij de idealen van deze stijl, die romantiek met functionalisme verbond.
De prachtige metroingang aan de place Abbesses Montmartre
De meest kenmerkende herinneringen zijn de in 1900 door Hector Guimard ontworpen Parijse metro-ingangen. Deze metalen constructies waren zo karakteristiek voor de ranke en verfijnde eigenschappen van de Art Nouveau, dat de stroming algemeen werd aangeduid als de 'metrostijl'. Glazen overkappingen met groengelakte gietijzeren ribben, als een uit bloembladeren samengestelde waaier, geflankeerd door organisch gevormde lampen als bloemknoppen, op slanke metalen stengels. Prachtige voorbeelden hiervan zijn te zien bij het metrostation Abbesses op Montmartre en Pote Dauphine aan de groenste avenue van Parijs de super chique avenue Foch.
De adembenemende koepel van Galeries Lafayette
Vooral de gevels van gebouwen boden de Art Nouveau ontwerpers een unieke kans om hun visioenen vorm te geven. Prachtige voorbeelden hiervan zijn: Het Castel Béranger, rue de la Fontaine 14 van Hector Guimard (16e), de appartementen ontworpen door Jules Lavirotte aan de avenue Rapp 3 en 29 en rue Sédillot 12 (7e). Appartementen aan de rue Abbeville 14 en 16 (10e) en de gevels en glazen koepels van de warenhuizen Printemps en Galeries Lafayette.
Toiletten van restaurant Le Vaudeville
Ook vele restaurants in Parijs volgden de trend van gracieus gestileerde natuurlijke vormen met gebruik van glas, glaspasta en keramiek van kunstenaars waaronder: Louis Trezel, Alphonse Mucha en Leon Fargues. De mooiste voorbeelden hiervan zijn te vinden bij:
Le Grand Vefour, rue de Beaujolais 17 (1e)
Pharamond, rue de la Grande-Truanderie 24 (1e)
Le Grand Colbert, rue Vivienne 2 (2e)
 
Detail Le Vaudeville
Le Vaudeville, rue Vivienne 29 (2e)
Bouillon Racine, rue Racine 3 (6e)
Montparnasse 1900, boulevard Montparnasse 59 (6e)
La Fermette Marbeuf, rue Marbeuf 5 (7e)
Vagenende, boulevard Saint Germain 142 (6e)
Mollard, rue Saint Lazare 115 (8e)
Julien, rue du Faubourg Saint Denis 16, (10e)
 
Detail Julien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten