Waarschijnlijk
zou u er zo voorbij lopen, brasserie Balzar in de rue des Écoles, naast een van de statige gebouwen van de
Sorbonne, het College van Frankrijk en de Parijse faculteit der Geneeskunde. Binnen,
grote, hel verlichte lampen. Weer een reden om verder te lopen. Kijkend naar de
prijzen op de menukaart en u besluit zeker om door te lopen. En dat is nou
jammer, want eten bij Balzar is een beleving. Eenmaal binnen, u moet natuurlijk
wel gereserveerd hebben, en nadat u uw autosleutels heeft afgegeven aan de
voiturier, begint een heerlijke echte Parijse avond. Oh ja, mocht u niet bekend
zijn met de naam voiturier, hij is de man die u buiten het restaurant de
sleutels van uw auto geeft en u in een klap verlost van het probleem van het
zoeken naar een geschikte parkeerplaats in de buurt.
Brasserie Balzar in de rue des Écoles
In
Parijs staat Balzar bekend als 'Petit Lipp'. Waar het bij Lipp nu barst van de
toeristen, treft u bij Balzar bijna allemaal Frans sprekende gasten aan, die
genieten van de intieme sfeer van dit restaurant. En dan hoor ik u zeggen: 'En
die hel verlichte lampen dan"? Gek genoeg passen die in het sfeertje van
leren banken, spiegels en nog eens spiegels.
In Parijs staat Balzar bekend als 'Petit Lipp'
Eind
vorige eeuw vertrok Amédée Balzar uit zijn geboortestreek Picardië, om aan de
slag te gaan bij zijn broer, die eigenaar was van een taveerne in de rue
Soufflot in Parijs. Het duurde niet lang voordat hij in 1890 zijn eigen zaak
begon aan de rue des Écoles. Door de desastreuze periode na de Eerste Wereldoorlog
kwam de zaak in handen van MarcellinCazes, de eigenaar van brasserie Lipp, aan de boulevard Saint Germain. Hij
besloot tot een rigoureuze opknapbeurt, waar geen enkele concessie werd gedaan
aan de heersende mode van de Art Déco. De architect Louis Madeline
introduceerde hier voor het eerst een ingenieuze vinding, namelijk schuin geplaatste
spiegels aan de muur. Zo kon de genietende gast het gehele restaurant overzien,
waar hij ook plaatsnam in het restaurant. In november 1931 opende Le Balzar,
onder leiding van Clémence Cazes, de broer van Marcellin, opnieuw haar deuren.
Door de familieband en het interieur werd het al snel de tweede Lipp genoemd.
Het werd de 'place to be' voor de hoogleraren van de Sorbonne universiteit. Ze
waanden zich bij Lipp die al een reputatie had verworven als een literaire
salon voor schrijvers en professoren van politiek, wetenschap, geneeskunde,
literatuur, geschiedenis en recht.
'Millefeuille
pâtissier traditionnel'
In
1961 deden de gebroeders Cazes, le Balzar weer van de hand. De zaak werd
opnieuw verbouwd door Claude Marolleau, die in 1979 spiegels schuin tegen het
plafond liet zetten om zo de prachtige lampen met witte bollen oneindig te
laten reflecteren. Balzar, nu in handen van de Groupe Flo, is nog steeds het juweel van het vijfde arrondissement.
De obers, nog steeds in onberispelijk zwart en met lange witte voorschoten. Lange
tafels met wit damast en op de kaart nog altijd de welbekende gerechten waaronder:
'Soupe gratinée à l’oignon, Escargots de Bourgogne marinés au Chablis, Côte de
cochon "Grand-Mère" rôtie au sautoir, fricassée de légumes de saison,
la fameuse andouillette de Troyes AAAAA, pommes frites en Chateaubriand grillé,
sauce béarnaise et pommes frites'. Maar overheerlijk is de pâtisserie uit eigen
keuken: 'Millefeuille pâtissier traditionnel, Moelleux au chocolat avec glace à
la vanille Bourbon' en altijd de 'Tarte du jour'.
Overheerlijke patisserie uit eigen keuken
Door
de tijd hebben de vaste klanten bij brasserie Lipp, die het vleugje extra bij
Lipp begonnen te missen, plaatsgemaakt voor de horde toeristen. De oude clientèle
heeft nu zijn plek gevonden bij Le Balzar. En zo is Lipp een tweede Balzar
geworden in plaats van andersom, wat ooit de bedoeling was.
Brasserie Balzar, rue des Écoles 49, 5e arrondissement, metro Cluny La Sorbonne.
Tip: Met de Esprit Brasseriekaart, die u gratis kunt aanvragen via mijn weblog,
ontvangt u 10% korting op uw gehele rekening.
Je kan hier echt HEERLIJK eten.
BeantwoordenVerwijderenTIP : neem de gebakken zalm in combinatie met de aardappel puree. Echt super.
En als toetje : het nogatine gebak.
Succes verzekerd