Spectaculaire vernieuwingen in Parijs zijn steeds het initiatief geweest van koningen en presidenten. Architectuur uit hogere kringen met als streven, een eigen architectonische nalatenschap. George Pompidou, Giscard d'Estaing en vooral François Mitterrand spande, hierin de kroon. Met de komst van Nicolas Sarkozy is het wat rustig voor wat betreft presidentiële bouwprojecten in de stad maar het zijn vooral particuliere prestigeprojecten, initiatieven uit het zakenleven, die de stad, opnieuw aanzien zullen geven. In deze blog een aantal spectaculaire bouwprojecten waar op dit moment al aan wordt gebouwd of die in de komende jaren worden opgeleverd. Een eerste aanzet werd al gegeven door LVHM en omschreven in mijn blog; "een waardig herstel voor La Samaritaine".
De Hallen
Het gebied Les Halles gaat wederom op de schop. Al in het begin van de 12de eeuw stond hier de markt van Parijs. In het begin van de 19de eeuw bouwde Baltard hier zijn beroemde markthallen die in 1969 verhuisden naar Rungis, om na een bouwtijd van 10 jaar, in 1979 plaats te maken voor een nieuw winkelgebied; het Forum des Halles. Het huidige winkelcentrum is door de jaren heen snel verpauperd en voldoet ook niet meer aan de huidige veiligheidseisen. Per dag passeren hier ruim 1 miljoen mensen. 750.000 passagiers alleen al maken per dag gebruik van het onderliggende metrostation Chatelet des Halles.
Foto: Courtesy website Forum des Halles
Met de nieuwe plannen onder leiding van de architect David Mangin krijgt het 1e arrondissement een nieuw hart. Een nieuwe, nog groenere tuin, een nieuw winkelgebied en een nog groter metrostation. Het geheel wordt voorzien van een spectaculaire groene glazen overkapping, La Canopée genoemd. Een ontwerp van de architecten Patrick Berger en Jacques Anziutti. Het hele project is gecalculeerd op 802 miljoen euro en wordt van 2012 tot 2016 in fasen opgeleverd Ik adviseer u dan ook om het, via de hyperlink ingesloten filmpje, te bekijken. "Les Halles; voyage au coeur du Paris de demain". De Hallen; een reis door het Parijs van morgen. Een maquette van het project is te zien in het informatiecentrum op de hoek van de rue Berger en de rue Lescot. Dagelijks geopend van 10.00 uur tot 20.00 uur.
La Fondation Louis Vuitton.
Na de Fondation Cartier krijgt Parijs op initiatief van de bekende koffer- en tassenmaker; Louis Vuitton, een nieuw museum gewijd aan de hedendaagse kunst van de 20e en 21e eeuw. Het glazen gebouw, 150 meter lang en 40 meter hoog, in de vorm van een wolk wordt gebouwd op het water, aan de rand van het Bois de Boulogne. Het zeer creatieve ontwerp is van de in Amerika wonende Canadese architect Frank Gehry.
Foto: Courtesy website Fondation Louis Vuitton
Hij omschrijft zijn creatie als een donzige broeikas. Een asymmetrisch gebouw met verwarrende volumes, opgebouwd uit briljante, concave en convexe enveloppen. Frank Gehry, inmiddels 82 jaar oud is ook de vormgever van het Guggenheim Museum in Bilbao en een van de grondleggers van het deconstructivisme (chaotische, onvoorziene maar gecontroleerde, perfect ontworpen gebouwen) waaronder ook Zaha Hadid en Rem Koolhaas behoren. Totale kosten voor het gebouw 100 miljoen euro. De grond blijft eigendom van de stad Parijs. De opening staat gepland voor eind 2012. Locatie: Avenue Mahatma Gandhi, Jardin d'Acclimatation, Bois de Boulogne, 16e arrondissement, metro Les Sablons.
Het Grand Louvre.
Op 30 april 2011 werden nieuwe plannen onthuld voor het Grand Louvre. Een nieuw paviljoen voor tijdelijke tentoonstellingen en hedendaagse kunst. Een verticale tuin grenzend aan de Tuileries en de Cour Napoléon. De kunstgalerijen stijgen mee met een vrij toegankelijk pad van externe tuinen dat open blijft zelfs als het museum gesloten is. Boven op het dak heeft men een geweldig uitzicht op de befaamde horizontale as. Een wederopbouw van het vroegere Château des Tuileries dat hier stond van 1564 tot 1871. Opnieuw een verbinding tussen de Flore vleugel en de Rohan- en Marsan vleugel.
Courtesy: Carl Frederik Svenstedt: architect
Het wel heel gewaagde ontwerp ontworpen door de architect Carl Frederik Svenstedt zal zeker net zoveel stof doen opwaaien als de presentatie van de glazen pyramide van de Chinese architect Ieoh Ming Pei in 1984. De Louvre architectuurgeschiedenis wordt gekenmerkt door een traditie van durf en innovatie. Met de bouw van deze nieuwe vleugel manifesteert het museum opnieuw zijn ambitie het grootste museum in de wereld te willen blijven. Met het voorstel voor een nieuwe uitbreiding aan de Tuilerieszijde belichaamt het Louvre de aspiraties van een culturele instelling met een duidelijke visie op zijn plaats in de toekomst. Wanneer de bouw zal gaan beginnen is nog niet bekend. Meer informatie op www.topboxdesign.com en www.ibtimes.com
La Tour Triangle.
Kort geleden heeft de Parijse Gemeenteraad toestemming verleend voor het bouwen van het derde hoogste gebouw binnen de boulevard peripherique, na de Eiffeltoren (324 m) en de Tour Montparnasse (210 m). De Tour Triangle wordt gebouwd aan de zuidkant van Parijs in het hart van het Parc des Expositions porte de Versailles in het 15e arrondissement. De start van de bouw van het 180 meter hoge, glazen gebouw, in de vorm van een driehoek, staat gepland voor 2012-2013 en de oplevering moet plaatsvinden in 2016-2017. Het is ontworpen door de Zwitserse architecten Herzog & de Meuron en wordt gefinancierd door het bedrijf Rodamco Europe. Doelstelling van de opdrachtgevers was een hoogte van 210 meter. Protesten van de omwonenden en de economische crisis gooide helaas roet in het eten. Echter het ambitieuze ontwerp van deze 40 etages tellende verticale stad, zal menig hart doen kloppen.
Courtesy: Herzog & De Meuron; architects
De Parijse burgemeester Bertrand Delanoë was zo lyrisch over dit unieke gebouw dat hij speciale toestemming verleende voor de bouw. Het is namelijk na de bouw van de Tour Montparnasse bij wet vastgelegd dat er in Parijs, binnen de periferique, geen hoogbouw meer mag plaatsvinden, de vastgestelde hoogte is 37 meter. Vergeet niet het filmpje te bekijken op You Tube.
Philarmonique de la Villette.
De bouwwerkzaamheden hebben een jaar stil gelegen, maar in maart van dit jaar is men weer begonnen met de bouw van een nieuw geesteskind van de Franse Architect Jean Nouvel. De thuishaven voor het Concertgebouworkest van de stad Parijs. Een 219 miljoen euro kostend prestige object wat wordt gebouwd in het Parc de la Villette in het 19e arrondissement.
Courtesy: Jean Nouvel; architect
45% wordt bekostigd door de staat, 45% door de stad Parijs en de overige 10% komt uit fondsen uit de regio Ile-de-France. Een concertzaal met 2400 plaatsen die aangepast kan worden aan grote en kleine gezelschappen en voorzien van een "Son et Lumiere". Son et lumiere is een bijzondere toepassing van theatrale verlichting, projectie en geluid om een extra dimensie toe te voegen. Verder 8 repetitieruimten voor meerdere muziekgezelschappen, een café, 2 restaurants, bibliotheek en mediatheek, een conservatorium, en op het dak, toegankelijk voor het publiek, een multimediascherm van 5600 m². Mede dankzij het futuristische ontwerp van Jean Nouvel heeft de nieuwe Franse minister van Cultuur Frédéric Mitterrand, ja de neef van, een subsidie toegezegd van ruim 45% van de bouwkosten. De opening van het gebouw moet plaatsvinden drie jaar later in 2014. Vergeet ook zeker niet de video te bekijken van weer een nieuwe "must see" voor de toekomst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten