Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

dinsdag 12 juli 2011

LEKKER DIGITAAL

Dit keer neem ik u mee naar twee nieuwe Parijse attracties die geheel in het teken staan van video, foto, film muziek en de nieuwe media. In het 18e arrondissement in een klein doodlopend straatje, de Impasse de la Défense, aan de Avenue de Clichy, is in september 2010 Le Bal geopend. Ooit een achteraf danszaaltje onder de naam Chez Isis, een bordeel, restaurant en feestzaal is het door particulier initiatief getransformeerd in een centrum voor beeld en documentatie. Een van de initiatiefnemers schijnt Magnum Photos Paris te zijn. Het fameuze fotopersbureau van Henri Cartier-Bresson. Tot 21 augustus 2011 is hier de indrukwekkende fototentoonstelling Tokyo-e te zien met werk van drie Japanse fotografen Yutaka Takanashi, Keizo Kitajima en Yukichi Watabe, een fotojournalist die in Tokio woont en werkt.


Op de begane grond werk van Yutaka Takanashi. Een prachtige kleurenserie van winkelpuien en -interieurs van Tokio's Shitamachi district. Het geeft je het gevoel in een soort "film noir" terecht te zijn gekomen over een stad uit het verleden.


Keizo Kitajima krijgt het leeuwendeel van de tentoonstellingsruimte. De gehele benedenverdieping met een overzicht van zijn werk van de afgelopen 15 jaar, waaronder een serie foto's  uit de jaren zeventig in Tokio en Okinawa, plus werk uit de jaren tachtig genomen in New York, Oost-Europa, Berlijn, Seoul en Peking.Keizo Kitajima krijgt het leeuwendeel van de tentoonstellingsruimte. De gehele benedenverdieping met een overzicht van zijn werk van de afgelopen 15 jaar, waaronder een serie foto's  uit de jaren zeventig in Tokio en Okinawa, plus werk uit de jaren tachtig genomen in New York, Oost-Europa, Berlijn, Seoul en Peking.
De fotoserie van de journalist Yukichi Watabe geschoten in 1958 gaat over een strafrechtelijk onderzoek door de politie van Tokyo van een gruwelijke moord vermoedelijk gepleegd door een seriemoordenaar.
Le Bal heeft ook nog een café met terras en een kleine boekwinkel. Hou er rekening mee dat Le Bal op maandag èn dinsdag gesloten is. Impasse de la Défense 6,  18e arrondissement, metro place de Clichy
Op initiatief van de burgemeester van Parijs; Bertrand Delanoë, is op 2 maart 2011 een nieuwe culturele instelling geopend. La Gaîté Lyrique, hèt nieuwe centrum voor digitale kunst. Acht jaar duurde de renovatie van dit 149 jaar oude Theatre de La Gaîté, een historisch monument. Totale kosten 85 miljoen. Vijf verdiepingen met een totale oppervlakte van 9500 m² geheel gewijd aan muziek, film, video games, mode, design, dans en theater. Er is een speciale (gratis) lounge voor gamers, een grote concertzaal met maar liefst 46 schermen, auditorium, geluidsstudio's, twee cafés, tentoonstellingsruimten en een winkel. De eerste week na de opening bezochten ruim 18.000 mensen deze nieuwe Parijse digitale cultuurtempel.


La Gaîté Lyrique, Rue Papin 3 bis, 3e arrondissement, metro: Réaumur-Sébastopol, Arts et Métiers, Strasbourg Saint-Denis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten