Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zondag 17 juli 2011

EERHERSTEL VOOR LA SAMARITAINE

In veel boeken kom je nog een verwijzing tegen naar het gratis uitzicht vanaf het warenhuis La Samaritaine aan de Seine. La Samaritaine was het grootste en oudste warenhuis van Parijs. Het opende zijn deuren in 1869. De naam is ontleend aan de waterpomp bij de Pont Neuf in de tijd van Hendrik IV. La Samaritaine zit op een van de meest prestigieuze plaatsen qua onroerend goed in Parijs, dicht bij zowel het Louvre, de Notre Dame en de Seine. Het is in het bezit van het luxe warenconcern LVHM: Louis Vuitton Moët Hennessy. Het interieur van La Samaritaine is nog geheel in een Art Decostijl, een ijzeren constructie, prachtige glazen koepel en een Art-Deco-trap en hangende galerijen. Op de bovenste verdieping was een restaurant met een mooi uitzicht over Parijs.

Op 15 juni 2005 sloot het warenhuis plotseling haar deuren, naar eigen zeggen vanwege veiligheidsredenen, officieel omdat het gebouw volgens de politie niet aan moderne brandveiligheidseisen zou voldoen. De vereiste aanpassingen zouden het Art Deco interieur verwoesten. Volgens boze vakbondstongen was veiligheid hooguit een excuus. In werkelijkheid wilden de eigenaren het personeel gewoon ontslaan omdat het warenhuis niet rendeerde. De schitterende binnenkant kun je al bijna vijf jaar niet meer bekijken, maar als het tegenzit gaat het echt tegen de vlakte. Zo'n immens gebouw (liefst 48.000 vierkante meter verkoopruimte) leeg laten staan kost ook geld. Dus hebben de eigenaren aan de Parijse deelgemeente Louvre een rigoureus voorstel gedaan: slopen en dan iets nieuws neerzetten. Dagblad Le Parisien constateert dat het bezwaarschriften regent. Geregend heeft, want de termijn om bezwaar te maken is net afgelopen. En wat schetst mijn verbazing, LVMH heeft nieuwe spectaculaire plannen voor La Samaritaine in mei van dit jaar gepresenteerd.

Onderstaand artikel kwam ik tegen in de juni/juli uitgave "Paris Capitale" in de rubriek "Quoi de Neuf à Paris": "Mooi nieuws uit het 1e arrondissement; Samaritaine krijgt een nieuwe toekomst". De gemeente Parijs heeft ingestemd met een ambitieus  restauratieplan van de vier panden van La Samaritaine, gelegen in het kwadrant quaie du Louvre (Seinezijde), rue de la Monnaie, rue de Rivoli en de rue de l'Arbre Sec. De start van de restauratie is gepland in 2012 en moet klaar zijn medio 2014. De totale kosten worden geschat op 450 miljoen euro en het is het grootste particulier gefinancierde project ooit ondernomen en geeft werk aan meer dan 2500 bouwvakkers. Het gepresenteerde en goedgekeurde ontwerp is van het Japanse architectenbureau SANAA. Dit bureau van de architecten Kazuyo Sejima and Ryue Nishizawa won in 2010 de prestigeuze Pritzkerprijs, zeg maar de nobelprijs voor architectuur. Zij waren ook verantwoordelijk voor de verbouwing van het New Museum of Contemporary Art in New York


70.000 M²  gaat op de schop, maar de historische gevel aan de Seinezijde blijft behouden. Hier komt een nieuw superluxe vijf sterren hotel genaamd "Cheval Blanc" met 80 kamers en suites. Het hotel is vernoemd naar het beroemde wijnhuis uit de St-Emillion in de Bordeaux: Château Cheval Blanc, dat bekend staat om zijn uitstekende Grand Cru's.
Verder voorziet het plan in 24.000 M² voor luxe winkels geheel gesitueerd onder de glazen koepel met de prachtige Art Deco trappen, 20.000 M² voor kantoren en, heel uniek op deze plaats in het 1e arrondissement, 7000 M² voor sociale woningbouw. Last but not least; er is voorzien in een kinderopvang voor 60 kinderen.


Uniek wordt ook de rue de Rivoli zijde waar de voorzijde van het gebouw wordt voorzien van een transparante, zijdeachtige glazen constructie, die dankzij de reflectie zorgt voor een dialoog tussen binnen en buiten.
 
La Samaritaine, 1e arrondissement, metro Pont Neuf, Louvre Rivoli
Artist Impressions: Images courtesy of SANAA

3 opmerkingen:

 1. En ook wij liepen vorige week met nog zo'n oude reisgids rondom La Samaritaine dat grijs ziet van de vervuiling. Doodzonde toch.

  http://vintagerosescards.blogspot.nl/2012/07/paris-plages.html

  Ook Les Halles is een bouwput, maar daar kunnen ze niet veel aan verprutsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste "Vintage Roses", Het is inderdaad jameer dat dit zo markante gebouw staat te verpauperen aan de Seine. Waarschijnlijk heeft het luxe concern LVHM meer tijd nodig om met de gemeente Parijs tot overeenstemming te komen. Gezien het aanwezige geld gaat het in de toekomst zeker goed komen. Het klopt wat je zegt. Veel reisgidsen staan nog steeds vol met verouderde informatie. Dat was een van de redenen waarom ik met mijn weblog Paris FvdV ben begonnen. Maar ook om mijn lezers kennis te laten maken met het nog onbekende Parijs. Dank voor je reactie. Ferry van der Vliet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben gelukkig 1 x het genoegen gehad om eens binnen rond te lopen. Vele malen na die eerste keer stonden we inderdaad voor gesloten deuren... Dood- en doodzonde.... Alleen de ligging al is uniek!

  BeantwoordenVerwijderen