Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

dinsdag 6 december 2011

DE GROOTSTE BOOM TER WERELD

Een holle kandelaar, een trap naar de eeuwigheid, de toren van Babel of volière van de wereld: Hèt symbool van Parijs. In de meer dan honderd jaren van zijn bestaan verguisd en verheerlijkt. Parijzenaars begroeten elk nieuw monumentaal werk in hun stad met een mengeling van afgrijzen, kritiek en ontsteltenis die een paar jaar duurt, waarna het een dierbaar nationaal symbool wordt. De Eiffeltoren is daarvan een perfect voorbeeld. De toren is inmiddels een onmisbaar onderdeel van de Parijse skyline. Middelpunt van ontelbare foto’s en schilderijen en de rode draad in even zo vele chansons. Het icoon van Parijs en het meest herkenbare gebouw van de wereld, zelfs voor mensen die de toren nog nooit in het echt hebben gezien. De gelegenheid was de wereldtentoonstelling van 1889 als bekroning van het industriële tijdperk; de 19de eeuw. Het onbekende van deze toren is, dat onze vriend Gustave Eiffel helemaal niet aan de basis ligt van dit symbool van Parijs. Het waren twee ingenieurs; Kœchlin en Nougier die op het idee kwamen een heel hoge ijzeren toren te bouwen. Eiffel kocht het brevet van hen, paste het aan, en zijn project won het van 106 andere ingediende projecten.


Net als in de 19e eeuw wordt ook nu weer een nieuw plan voor de Eiffeltoren door de Parijzenaars met afschuw bekeken. De Franse dochtermaatschappij van de Grontmij, Ginger, wil de Eiffeltoren in 2014 transformeren tot de grootste boom ter wereld. Volgens de Franse krant Le Figaro is het de bedoeling om de "Ijzeren Dame'' te behangen met 600.000 planten. Voor het bekleden van de toren wordt ruim zes maanden uitgetrokken. Het tijdschema voor de uitvoering is inmiddels duidelijk: De benodigde planten worden geteeld op kwekerijen rond Parijs tot juni 2012, vervolgens worden de planten rond de toren in netten van hennep gekoppeld aan de structuur. De irrigatie vindt plaats door middel van een netwerk van een state-of-the-art irrigatiesysteem van 12 ton rubberen slangen. Deze werkzaamheden duren tot juni 2013. Dan begint de fase van plantengroei, volledige bloei wordt verwacht in 2014 en 2015. Het project loopt ten einde in juli 2016. De 324 meter hoge toren zou 378 ton extra gewicht moeten torsen. Belangrijk voordeel; deze long van Parijs gaat 3,6 ton CO2 meer absorberen dan hij uitstoot. De lampen die in 2002 zijn vernieuwd zouden door de blaadjes heen schijnen. De kosten worden geraamd op 72 miljoen euro. Niet de Parijzenaars zullen opdraaien voor deze kosten maar private investeerders.


Om een goed idee te krijgen hoe de Eiffeltoren er in 2014 en 2015 uit komt te zien, kan je een kijkje nemen zo'n 200 meter verderop bij het Musée Quai Branly aan de gelijknamige avenue. Daar vindt je een mooi voorbeeld van de vergroening van de hoofdstedelijke architectuur. Om een natuurlijk effect te benadrukken is éen muur van 200 meter lang en 12 meter hoog aan de buitenzijde begroeid met planten. Deze verticale tuinen zijn een ontwerp van de Parijse architect PatrickBlanc.
Een "groene" Eiffeltoren is niet nieuw. In 2009 al te zien in een filmtrailer voor de nieuwe GI JOE film.

Photo: Courtesy of bearotic.com

Nog enkele wetenswaardigheden over de Eiffeltoren: De officiële opening vond plaats op 31 maart 1889. Tot 1929 was het het hoogste gebouw in de wereld. Totaal gewicht 10.100 ton, hoogte eerste platform op 57 meter, het tweede platform op 115 meter en het derde platform op 276 meter. Omhoog en omlaag kun je d.m.v. vijf liften of met de trap, 1656 treden. De toren wordt van binnenuit verlicht door 336 Philips lichtprojectoren (1000W, 400W, 150W) en geven de toren zijn gouden glans. 20.000 kleine lampjes zorgen sinds 31 december 2000 voor het ''sparkling'' effect dat te zien is op elk heel uur. Jaarlijks verbruik zo'n 680.000 kWh. Elke zeven jaar wordt de toren door 25 schilders, opnieuw in de verf gezet. De toren is inmiddels 19 keer geschilderd. Iedere verfbeurt duurt 15 tot 18 maanden en verbruikt 60 ton aan verf. De volgende verfbeurt is gepland in 2015 en 2016. Alain Ducasse zwaait de scepter in de keuken van het befaamde restaurant Jules Verne op de tweede etage. Hier is reserveren een Must! Op 31 maart 2014 bestaat de Eiffeltoren 125 jaar. Reden genoeg voor een ''plantje''.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten