Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 19 december 2011

ODE AAN GARE DU NORD

In mijn blog van 11 oktober 2011 maakte ik al melding van de fototentoonstelling Gare du Nord in het fotomuseum te Den Haag. Een samenstelling van foto's door Nederlandse fotografen in Parijs in de periode 1900 - 1968. Een historisch overzicht van wat meer dan 50 Nederlandse fotografen in de loop van de 20e eeuw in de Franse hoofdstad hebben vastgelegd. Tot afgelopen dinsdag 13 december was ik nog niet in staat geweest deze tentoonstelling met eigen ogen te aanschouwen. En ik kan u vertellen deze fototentoonstelling is een "Mustsee" voor elke Parijsliefhebber.


Wat deze fotografen voelden, beleefden, op het moment dat zij deze metropool voor het eerst bezochten is indrukwekkend vastgelegd op de gevoelige plaat. Volgens fotograaf Dirk de Herder¹; (1914-2003) "Parijs was het, Parijs had het. Wie niet ging, had het avontuur niet in zich. Parijs maakte je". Rudy Kousbroek¹; (1929-2010) "ik zag Parijs, brede straten in het ochtendlicht, met het zilveren water dat door de goten stroomde; de monumentale architectuur die soms de onwerkelijke indruk maakt van een filmdecor". Of zoals de dichter Simon Vinkenoog¹ (1928-2009) het verwoorde: "Was Parijs mieters? In de eerste plaats, Parijs was anders! Zo volkomen anders, dat alles, het meest eenvoudige straatbeeld als een scene uit een film kon worden gezien en gefotografeerd, een Franse film uiteraard, met de schaduwen van de nacht en het caféleven van de dag en nacht, en de mensen zelf. Alles anders!"


Bij binnenkomst maakt u als het ware een stap vanuit de coulissen in het decor van Parijs. Prachtig vormgegeven door een wandgrote foto van Kees Scherer  van het Parijs anno 1960. Vervolgens neemt de tentoonstelling u mee langs bijzondere foto's en collectors items, opgehangen per thema van grote namen waaronder; Fred Brommet, Henri Berssenbrugge, Emmy Andriesse, Emiel van Moerkerken, Ed van der Elsken, Johan van der Keuken en nog vele anderen. En voor mij nog onbekende namen als Ad Windig en Marcel Minnee die overigens de foto leverde voor het affiche van deze tentoonstelling. Maar er is meer te zien, zoals aandacht voor een drietal bijzondere fotoboeken waaronder uitgeverij Bruna's bestseller; "Vrouwen van Parijs". "Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés", uit 1956 van Neerlands best bekende fotograaf in het buitenland; Ed van der Elsken. En een gaaf exemplaar van "Paris Mortel" van Johan van der Keuken uit 1963. Van dit boek zijn slechts 1000 exemplaren in omloop. Last but not least, in de laatste zaal, een fascinerende film van Paul Schuitema uit 1939 getiteld; "De Hallen van Parijs". Een film over de dynamiek van de Parijse markthallen; het loven en bieden, het lopen en draven, het laden en lossen. Daarnaast een korte experimentele film: "Études des mouvements à Paris" van Joris Ivens uit 1927.


Als u net als ik deze fototentoonstelling heeft bezocht dan begrijpt u mijn voorliefde voor zwart-wit fotografie en voor de stad Parijs. Deze tentoonstelling kan ik u ten zeerste aanbevelen en hij is nog te zien tot en met 21 januari 2012, in het Fotomuseum te Den Haag. Benno Tempel, directeur van het Fotomuseum Den Haag mag met recht trots zijn want de komende zomer wordt deze tentoonstelling overgenomen door het Institut Néerlandais, één van de oudste buitenlandse culturele centra van Parijs. Om aan te tonen hoezeer deze tentoonstelling mijn "Parijse" hart heeft geraakt is deze blog getiteld: "Ode aan Gare du Nord" en voorzien van een drietal door mij gemaakte foto's in de sfeer van het Parijs door de ogen van, Ed van der Elsken, Emmy Andriesse en Emiel van Moerkerken. Met dit verschil; de foto's zijn gemaakt in 2011.

Fotomuseum Den Haag, Stadhouderslaan 43,  2517 HV Den Haag, openingstijden dinsdag t/m zondag 12.00 uur t/m 18.00 uur. Op maandag gesloten. Toegang € 6,00

Institut Néerlandais, Rue de Lille 121,  7e arrondissement, metro Assemblée National.
 
 ¹ Citaten uit het fotoboek Gare du Nord, Nederlandse Fotografen in Parijs door Wim van Sinderen. ISBN 978-94-6130-032-4, slechts € 24,90

Geen opmerkingen:

Een reactie posten