Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

donderdag 19 januari 2012

EEN PARIJSE BIJBEL VAN BIJNA 5 KILO

Het is haast een traditie geworden. elke keer als ik weer in Parijs ben breng ik een bezoek aan de boekwinkel van Taschen aan de rue de Buci nummer 2 in het 6e arrondissement.  Dit keer om een van de eerste exemplaren te bemachtigen van de absolute Bijbel van Parijs: "Paris, portrait d'une ville". Een absolute must voor liefhebbers van Parijs.

Photo courtesy of Taschen - Stéphane Passet

Aan de hand van unieke foto's, ruim 500, van meer dan 150 beroemde fotografen, waaronder  Atget, Brassaï , Cartier-Bresson Daguerre, Doisneau, Van der Elsken,  Kertesz, Lartigue, Marville, Newton en Ronis maakt u een reis door 180 jaar Parijse geschiedenis. Een boek met meer dan 600 pagina's in groot formaat (25 cm x 35 cm) en met een gewicht van 4,8 kilogram. In drie talen; Frans, Engels en Duits, maakt u een monumentale reis door het verleden en heden aan de hand van prachtige archiefbeelden afkomstig uit tientallen archieven en particuliere collecties. Het boek beschrijft  5 bewogen periodes uit de Parijse geschiedenis. Dit portret van de stad Parijs is het werk van de Franse fotograaf, historicus en journalist Jean Claude Gautrand, geboren in 1932. Hij is ook de auteur van de boeken Tasschen "Paris Mon Amour" (1999), "Paris Doisneau" (2003)," Paris de Nuit" van Brassaï (2004) en Paris éternellement"  van Willy Ronis (2005). "In de voetsporen van Parijs", aan de hand van pakkende beelden, boeiende verhalen, nostalgie en nieuwe ontdekkingen maar ook over de vernietiging van monumentale gebouwen waaronder  het Palais des Tuileries,  de markthallen van Baltard en het Palais du Trocadéro. 


Photo courtesy of Taschen - Frank Horvat

Het boek beschrijft vijf periodes, beginnend vanaf 1830 tot 1871 ten tijde van de tweede revolutie, maar ook de periode van de grote transformatie van de stad door Baron George-Eugéne Haussmann.
1871 - 1914: Het ontstaan van de Derde Republiek en de verandering die de stad doormaakt in de Belle Époque. De automobiel, metro, vliegtuig, telefoon en film doen hun intrede. Parijs wordt een bruisende stad onder invloed van een nieuwe stijl, de Art Nouveau, en kunstschilders waaronder Matisse, Braque en Picasso.

1914- 1939: De tijd tussen de eerste en tweede wereldoorlog. Parijs Avant-Garde, wordt het mekka voor belangrijke kunstenaars met bewegingen als het Kubisme en Surrealisme onder invloed van Cézanne, Braque, Picasso en de Amerikaanse fotograaf Man Ray.

1939- 1959: Parijs tijdens en na de tweede wereldoorlog en de oprichting van de Vijfde Republiek met De Gaulle als president. Prachtig vastgelegd door fotografen als Robert Doisneau (de kus voor Hôtel de Ville), Anon, Robert Kappa, en André Zucca.

1959- 2011: Het hedendaagse Parijs, beïnvloedt door de studentenopstand in 1968 en de prestige projecten van George Pompidou en François Mitterand.

"Paris portrait d'une ville" is zoals de Fransen het zo mooi zeggen: "Une histoire capitale de l'amour et de la photographie". Of zoals Ernest Hemingway schreef aan een vriend: "Als je zo gelukkig bent om als jongeman in Parijs gewoond te hebben, dan blijft je dat bij, waar je in je leven ook naar toe gaat, want Parijs is een doorlopend feest".

Cover photo courtesy of Taschen - Helmut Newton

Paris Portrait d'une ville; ISBN 978-3-8365-0293-1, € 49,95 - www.taschen.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten