Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 16 april 2012

BASTILLE

De wijk Bastille ligt op het kruispunt van drie arrondissementen; het 4e, het 11e en het 12e. Deze wijk wordt ook wel het hippe oosten genoemd, maar is natuurlijk voor eeuwig verbonden met de bestorming van de gevangenis op 14 juli 1789. 'La Bastille' stond symbool voor de onderdrukking van de Parijse bevolking tijdens de regeerperiode van Lodewijk XVI, maar had als gevangenis nog maar weinig betekenis. Tijdens de bestorming bleken er nog maar zeven gevangenen te zitten. Ook maakte de bestorming weinig los bij de regerend vorst. In zijn dagboek noteerde hij: "14 juli 1789; vandaag niets"!
Altijd even gezellig en druk; het nachtleven op Place de la Bastille.
Nog maar 30 jaar geleden was dit nog een echte arbeiderswijk en krioelde het van de bordelen. Vandaag de dag is Bastille vooral een levendig deel van de stad, geheel gewijd aan een Bourgondische levensstijl met vele terrassen, trendy kroegen, nachtclubs en restaurants. Jonge modeontwerpers, Bohemiens en  andere eigenzinnige kunstenaars hebben zich hier gevestigd en vertonen hun werk in de vele kunstgaleries. Oude passages en industriële binnenplaatsen in de rue Faubourg Saint Antoine en de rue de Charrone herbergen ambachtslui en kleine industriële bedrijven. In de 18e eeuw was dit hèt gebied van de schrijnwerkers. In die tijd was Parijs de hoofdstad van Europa op het gebied van cultuur, smaak en interieurinrichting. Nog steeds wordt hier het ware schrijnwerkersambacht beoefend. In schilderachtige ateliers, in verborgen binnenplaatsjes houden de houtbewerkers van deze tijd de ambachtelijke kennis, die ze van de 18de-eeuwse meesters hebben geërfd, levend. U kunt alle werkplaatsen gewoon, zonder afspraak, bezoeken. 
 Lekker chillen op de trappen van de Opéra Paris Bastille.
De inwoners van de Auvergne brachten zo rond 1920 de dans- en muziekcultuur naar dit deel van de stad. De rue de Lappe en de rue de la Roquette zijn nu de opvolger van het Saint Germain uit de jaren vijftig. Twee schilderachtige straatjes vol met nachtclubs, eigentijdse cafés en exotische restaurants zorgen voor een bruisend nachtleven. De bekendste nachtclub en Must See is Le Balajo. Deze dancing is opgericht in 1936 door ene Jo France en dat verklaard dan ook de naam van deze tent: Bal à Jo. Je kunt hier zelfs tangolessen volgen, maar ook rock en salsa. Het interieur is van dezelfde man die ook de Moulin Rouge heeft ontworpen; Henri Mahé. Een andere Must See is Barrio Latino, onderdeel van de George V Entertainment Group, die ook eigenaar is van de befaamde Budha Bar, in het 8e arrondissement. Deze populaire club met een Zuid-Amerikaans karakter, telt maar liefst 4 verdiepingen. Van restaurant tot cocktailbar, met een prachtig uitzicht op een centrale dansvloer. Iets rustiger, maar nog luxueuzer, is de club, bar en restaurant Le China in de rue Charenton 50.
De Opéra Paris Bastille een ontwerp van de Deense architect Carlos Ott. 
Met het bouwen van de Place de la Bastille werd begonnen in 1803, maar haar huidige vorm kreeg ze pas zestig jaar later. In het midden de bronzen zuil, die herinnert aan de revoluties van 1830 en 1848: De Collonne de Juillet. Boven de balustrade op 47 meter hoogte, zweeft als het ware de in prachtig bladgoud gestoken Génie de la Liberté. Ooit stond op de Place de la Bastille een groot treinstation, dat in de jaren tachtig werd gesloopt om ruimte te maken voor een ambitieus, monumentaal, openbaar gebouw en onderdeel van Mitterands Grands Traveaux. De Opéra Paris Bastille is geopend op 14 juli 1989, 200 jaar na de val van de Bastille. De grote zaal biedt plaats aan 2700 toeschouwers en is voorzien van de modernste snufjes, waaronder vijf beweegbare podia. Links, als u met uw rug naar de Opéra staat, ligt het Bassin de l'Arsenal. Daar bevindt zich de Port Plaisance; een jachthaven midden in Parijs. Het is tevens de monding van het ondergrondse Canal Saint Martin. Dit vijf kilometer lange kanaal, dat in 1825 werd geopend, loopt voor een deel onder de place de la Bastille door. Het bedrijf Caneauxrama heeft twee boten voor 125 passagiers, die varen tussen de Porte de l'Arsenal en het Bassin de la Villette. De duur van deze 'mini-cruise' is 2,5 uur, omdat de boten dankzij een inventief sluizensysteem, een verval moeten overbruggen van ruim 25 meter. (zie ook mijn blogs: Canal Saint Martin en Bassin de la Villette) De opstapplaats bij de port de l'Arsenal vindt u tegenover nummer 50 van de boulevard de la Bastille.
TIP: combineer deze blog met mijn wandeling over de Promenade Plantée. 
LeBalajo, rue de Lappe 9, 11e arrondissement, metro Bastille.
Barrio Latino, rue du faubourg Saint Antoine 46/48, 12e arrondissement, metro Bastille.
Le China, bar-club-restaurant, Rue Charenton 50, 12e arrondissement, metro Ledru Rollin.
Caneauxrama Paris, Quai de la Loire 13, 19e arrondissement,metro Jaures.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten