De wijk Bastille ligt op het kruispunt van drie arrondissementen; het 4e, het 11e en het 12e. Deze wijk wordt ook wel het hippe oosten genoemd, maar is natuurlijk voor eeuwig verbonden met de bestorming van de gevangenis op 14 juli 1789. 'La Bastille' stond symbool voor de onderdrukking van de Parijse bevolking tijdens de regeerperiode van Lodewijk XVI, maar had als gevangenis nog maar weinig betekenis. Tijdens de bestorming bleken er nog maar zeven gevangenen te zitten. Ook maakte de bestorming weinig los bij de regerend vorst. In zijn dagboek noteerde hij: "14 juli 1789; vandaag niets"!
Altijd even gezellig en druk; het nachtleven op Place de la Bastille.
Nog maar 30 jaar geleden was dit nog een echte arbeiderswijk en krioelde het van de bordelen. Vandaag de dag is Bastille vooral een levendig deel van de stad, geheel gewijd aan een Bourgondische levensstijl met vele terrassen, trendy kroegen, nachtclubs en restaurants. Jonge modeontwerpers, Bohemiens en andere eigenzinnige kunstenaars hebben zich hier gevestigd en vertonen hun werk in de vele kunstgaleries. Oude passages en industriële binnenplaatsen in de rue Faubourg Saint Antoine en de rue de Charrone herbergen ambachtslui en kleine industriële bedrijven. In de 18e eeuw was dit hèt gebied van de schrijnwerkers. In die tijd was Parijs de hoofdstad van Europa op het gebied van cultuur, smaak en interieurinrichting. Nog steeds wordt hier het ware schrijnwerkersambacht beoefend. In schilderachtige ateliers, in verborgen binnenplaatsjes houden de houtbewerkers van deze tijd de ambachtelijke kennis, die ze van de 18de-eeuwse meesters hebben geërfd, levend. U kunt alle werkplaatsen gewoon, zonder afspraak, bezoeken.
Lekker chillen op de trappen van de Opéra Paris Bastille.
De inwoners van de Auvergne brachten zo rond 1920 de dans- en muziekcultuur naar dit deel van de stad. De rue de Lappe en de rue de la Roquette zijn nu de opvolger van het Saint Germain uit de jaren vijftig. Twee schilderachtige straatjes vol met nachtclubs, eigentijdse cafés en exotische restaurants zorgen voor een bruisend nachtleven. De bekendste nachtclub en Must See is Le Balajo. Deze dancing is opgericht in 1936 door ene Jo France en dat verklaard dan ook de naam van deze tent: Bal à Jo. Je kunt hier zelfs tangolessen volgen, maar ook rock en salsa. Het interieur is van dezelfde man die ook de Moulin Rouge heeft ontworpen; Henri Mahé. Een andere Must See is Barrio Latino, onderdeel van de George V Entertainment Group, die ook eigenaar is van de befaamde Budha Bar, in het 8e arrondissement. Deze populaire club met een Zuid-Amerikaans karakter, telt maar liefst 4 verdiepingen. Van restaurant tot cocktailbar, met een prachtig uitzicht op een centrale dansvloer. Iets rustiger, maar nog luxueuzer, is de club, bar en restaurant Le China in de rue Charenton 50. De Opéra Paris Bastille een ontwerp van de Deense architect Carlos Ott.
Met het bouwen van de Place de la Bastille werd begonnen in 1803, maar haar huidige vorm kreeg ze pas zestig jaar later. In het midden de bronzen zuil, die herinnert aan de revoluties van 1830 en 1848: De Collonne de Juillet. Boven de balustrade op 47 meter hoogte, zweeft als het ware de in prachtig bladgoud gestoken Génie de la Liberté. Ooit stond op de Place de la Bastille een groot treinstation, dat in de jaren tachtig werd gesloopt om ruimte te maken voor een ambitieus, monumentaal, openbaar gebouw en onderdeel van Mitterands Grands Traveaux. De Opéra Paris Bastille is geopend op 14 juli 1989, 200 jaar na de val van de Bastille. De grote zaal biedt plaats aan 2700 toeschouwers en is voorzien van de modernste snufjes, waaronder vijf beweegbare podia. Links, als u met uw rug naar de Opéra staat, ligt het Bassin de l'Arsenal. Daar bevindt zich de Port Plaisance; een jachthaven midden in Parijs. Het is tevens de monding van het ondergrondse Canal Saint Martin. Dit vijf kilometer lange kanaal, dat in 1825 werd geopend, loopt voor een deel onder de place de la Bastille door. Het bedrijf Caneauxrama heeft twee boten voor 125 passagiers, die varen tussen de Porte de l'Arsenal en het Bassin de la Villette. De duur van deze 'mini-cruise' is 2,5 uur, omdat de boten dankzij een inventief sluizensysteem, een verval moeten overbruggen van ruim 25 meter. (zie ook mijn blogs: Canal Saint Martin en Bassin de la Villette) De opstapplaats bij de port de l'Arsenal vindt u tegenover nummer 50 van de boulevard de la Bastille.
LeBalajo, rue de Lappe 9, 11e arrondissement, metro Bastille.
Barrio Latino, rue du faubourg Saint Antoine 46/48, 12e arrondissement, metro Bastille.
Le China, bar-club-restaurant, Rue Charenton 50, 12e arrondissement, metro Ledru Rollin.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten