Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

vrijdag 2 augustus 2013

PARIJS IN CIJFERS - PARIS KEY FIGURES

Parijs in cijfers belooft een weinig romantische blog te worden. Cijfers daar gaan bij mij de eerste vragen over wanneer ik weer het genoegen heb om mensen rond te leiden in Parijs. Hoeveel inwoners heeft Parijs? Hoeveel toeristen komen jaarlijks naar Parijs? Hoeveel bruggen liggen er over de Seine? En nog veel meer. Reden voor mij om mijzelf er eens goed in te verdiepen. De meeste antwoorden op mijn vragen heb ik gevonden in het Pavillon de l'Arsenal. Een bezoek aan dit informatiecentrum is een must voor wie de groei, de huidige stand van zaken en zelfs de toekomst van Parijs wil begrijpen, op het gebied van urbanisering en architectuur.
 
Pavillon de l'Arsenal 
 
In het kleine winkeltje, behorend bij het Pavillon de l'Arsenal, staan honderden boeken over Parijs die mij een gedegen beeld gaven over Parijs in cijfers. Het nadeel van deze winkeltjes is dat ik altijd in de verleiding kom om weer een boek aan te schaffen over Parijs. En jawel hoor, een leuk boekje over alle curiositeiten van Parijs: 'Curiosités de Paris' - 'Inventaire insolite des trésors minuscules' (Parigramme ISBN 978-2-84096-735-4)
Een leuk boekje : 'Curiosités de Paris' - 'Inventaire insolite des trésors minuscules
Ik weet het; we zouden ons bezig houden met cijfers. Om maar te beginnen met de meest gestelde vraag; hoeveel inwoners wonen er eigenlijk in Parijs? In 2012 woonden er in de gemeente Parijs, 2.257,981 inwoners op een grondgebied van 10,539 hectaren. (1 hectare is 10.000 M²) Parijs is daarmee de dichtstbevolkte stad van Europa en qua grootte staat Parijs op de vijfde plaats. Per km² wonen er 21.504 inwoners en dat zorgt dan weer voor zeer hoge prijzen per M² woonruimte. Een appartement in Parijs kost gemiddeld € 8.342 per m². Dat is gemiddeld. De laagste prijs per m² is € 5.119 en de hoogste prijs is € 13.702. (dus voor 1 miljoen euro heb je slechts 72,9 m²) De prijs die je neertelt voor woonruimte is ook sterk afhankelijk van het arrondissement waar je woont en bij welk metrostation. Het duurste arrondissement is het 7e (De omgeving van Assemblée Nationale, Ecole Militaire, Dôme des Invalides, Musée d’Orsay, Tour Eiffel) De gemiddelde prijs per m² is € 12.866 een factor 2 in vergelijking met het goedkoopste arrondissement. In het 19e, in het noordoosten van Parijs, kost een appartement slechts € 6.438 per m².
Een appartement in Parijs kost gemiddeld € 8.342 per m²
Zoals ik al zei is het ook nog van invloed bij welk metrostation je woont. Woon je in de wijk van de aristocratie bij het metrostation Invalides (7de) dan betaal je de lieve som van € 14.504 per M². Wonen langs lijn 5 Bobigny - Pablo Picasso naar Place d'Italie is het goedkoopst. Parijs wordt omringd door de 35 kilometer lange ringweg, de Boulevard Périphérique, waarlangs 99 snelheidcamera's staan. Dat zou je niet zeggen als je zo links en rechts voorbij gegierd wordt door kamikaze motorrijders.
Parijs de groenste stad van Europa, totaal groeien er 478.000 bomen 400 parken en tuinen
Daarentegen is Parijs ook de groenste stad van Europa. Parijs heeft twee bosgebieden; het Bois de Boulogne (852 ha) en Bois de Vincennes (995 ha). Totaal groeien er 478.000 bomen in 120 soorten in 400 parken en tuinen. Parijs ligt redelijk laag, slechts 35 meter boven de zeespiegel en kent 9 heuvels van waar je vaak van een prachtig uitzicht kunt genieten. Ik noem ze even voor u op: Belleville 148,5 mtr (bij de rue du Télégraphe), Montmartre 130 mtr, Ménilmontant 108 mtr, Buttes Chaumont 103 mtr, Passy 71 mtr, Chaillot 67 mtr, Montparnasse 66 mtr, Buttes aux Cailles 63 mtr en de Montagne Sainte-Géneviève 61 mtr.
Het deel van de Seine dat door Parijs stroomt heeft een lengte van 13 kilometer. De rivier stroomt met een gemiddelde snelheid van 2 kilometer per uur en is het breedst +/- 200 meter bij de Pont de Grenelle. Het smalst, slechts 30 meter bij de Quai de Montebello. U weet wel, die brug met duizenden hangsloten bij de Notre Dame. De diepte varieert van 3,40 mtr bij de Pont Nationale en 5,70 mtr bij de Pont Mirabeau. 37 bruggen liggen er over het Parijse gedeelte van de Seine.
De Seine
De infrastructuur in Parijs is dankzij de visie van Baron Eugène Haussmann een van de beste in de wereld. Parijs kent 6100 straten, avenues en boulevards. 13.260 kruispunten en 3000 kilometer trottoir.  Onderweg komt u 9.884 bankjes tegen, 107 klokken, 109 'Wallace' drinkfonteintjes en bijna 400 'sanisettes' of openbare toiletten. Onder de grond; 2.417 kilometer riolering en 195 kilometer metrospoor.
De Métro van Parijs telt 385 metrostations (peildatum 8 oktober 2011), 14 + 2 (bis) lijnen met een totale lengte van 211,3 kilometer waarvan 16,3 kilometer boven de grond en 43,7 kilometer in de Parijse buitengebieden. De gemiddelde lengte van een metrolijn is 13,2 kilometer met plus minus 24 stations; een station per 550 meter. De langste metrolijnen zijn lijn 8; Balard naar Créteil Préfecture, 22,1 kilometer en lijn 9; Pont de Sèvres - Mairie de Montreuil. Weliswaar iets korter dan lijn 8, 19,6 kilometer, maar met maar liefst 37 stations. De kortste metrolijn is 3 bis; Gambetta - Porte de Lilas, slechts 1,3 kilometer. De meeste metrolijnen volgen het stratenpatroon van Parijs. 1,479 miljard reizigers maken jaarlijks gebruik van de Métro.
Paris Metropolitain: Het meest efficiënte metronetwerk van Europa
Verder heeft Parijs de beschikking over 1451 Vèlib fietsstations waar de Parijzenaar en de toerist, voor zeer weinig geld, dagelijks kan beschikken over 20.000 fietsen. Per dag worden zo'n 110.000 ritten geregistreerd en in Parijs is dan ook al 200 kilometer fietspad aangelegd. Het rijden met de auto raad ik u af, met uitzondering van zondag, want dan staat u even niet in de file. U kunt altijd nog een taxi nemen, hiervan rijden er 19.500 van.
Jaarlijks bezoeken 28,9 miljoen toeristen Parijs. Zij kunnen beschikken over 1475 hotels met ruim 76048 kamers. 60% van alle 'slapers' komen uit het buitenland. De twee vliegvelden Orly en Roissy-Charles de Gaulle verwerken per jaar 88,1 miljoen passagiers.
Om al die toeristen te entertainen heeft Parijs de beschikking over 376 bioscopen, 134 musea en 143 theaters. Parijs wordt 940 keer per jaar gebruikt als filmdecor en tot slot nog een paar andere bijzondere wetenswaardigheden:
 Het smalste straatje van Parijs is slechts 1,80 mtr breed
De langste straat (4,36 KM) is de rue de Vaugirard, de kortste straat is de rue Degrés in het 2e arrondissement; 5,75 meter. Het smalste straatje vindt u in Quartier Latin; rue du Chat-qui-Pêche (de vissende kat) slechts 1,8 meter breed. De breedste straat is de Avenue Foch in het 16e arrondissement met een breedte van maar liefst 120 meter. De steilste straat met een helling van 17,4% is de rue Gasnier-Guy in het 20e arrondissement.

Als laatste de 'buik' van Parijs, de markthallen in Rungis. 1193 bedrijven met 12.000 medewerkers bedienen zo'n slordige 18 miljoen mensen. Jaarlijks verwerkt de markt 1,372.304 ton aan voedsel en is goed voor een omzet van € 8,189 miljard. Met recht cijfers om trek van te krijgen. Trek in weer een lang weekend Parijs.

 

1 opmerking:

  1. Ik ben in mijn jonge jaren in Parijs niet verder gekomen dan de chambres de bonne. Je kent ze wel zeven hoog onder het dak waterkraan op de gang. Gezellig dat wel.

    BeantwoordenVerwijderen