Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

donderdag 21 november 2013

BINNENGLUREN BIJ LA SAMARITAINE

Wie langs de oevers van de Seine loopt ter hoogte van de zuidelijke punt van Ile de la Cité komt oog in oog te staan met een statig pand. La Samaritaine was eens het grootste en oudste warenhuis van Parijs. Het opende zijn deuren in 1870 als een klein zaakje, handelend in stropdassen. De eigenaars waren Ernes cognac en zijn vrouw Marie Louise Jay, eens verkoopster bij het warenhuis Le Bon Marché. De naam is ontleend aan de waterpomp bij de Pont Neuf in de tijd van Hendrik IV. Het Warenhuis kende drie periodes van constante verbouwing en uitbreiding; van 1886 - 1910 (uitbreiding van magasin 1 met magasin 2 & 3), 1922 - 1932 (een nieuwe voorgevel ontworpen door Frantz Jourdain) en 1984 tot 1987 (restauratie van alle nog originele art deco ornamenten) In 1990 wordt La Samaraitaine geclassificeerd als cultureel erfgoed. Het warenhuis zit op een van de meest prestigieuze plaatsen qua onroerend goed in Parijs, dicht bij zowel het Louvre, de Notre Dame en de Seine. Het is in het bezit van het luxewarenconcern LVHM: Louis Vuitton Moët Hennessy. Het interieur van La Samaritaine is gelukkig nog geheel in art deco stijl, een ijzeren constructie, prachtige glazen koepel , een indrukwekkende art deco trap en hangende galerijen. Op de bovenste verdieping was ooit een restaurant met een mooi uitzicht over Parijs.
 
Samaritaine wachtend op eerherstel
 
Op 15 juni 2005 sloot het warenhuis plotseling haar deuren, naar eigen zeggen vanwege veiligheidsredenen, officieel omdat het gebouw volgens de brandweer niet aan moderne brandveiligheidseisen zou voldoen. De vereiste aanpassingen zouden het art deco interieur verwoesten. Volgens boze vakbondstongen was veiligheid hooguit een excuus. In werkelijkheid wilden de eigenaren het personeel gewoon ontslaan omdat het warenhuis niet rendeerde. De schitterende binnenkant kun je al bijna acht jaar niet meer bekijken.
Maar twee jaar geleden heeft de gemeente Parijs ingestemd met een ambitieus  restauratieplan van de vier panden van La Samaritaine, gelegen in het kwadrant quaie du Louvre (Seinezijde), rue de la Monnaie, rue de Rivoli en de rue de l'Arbre Sec. De renovatie en restauratie is sinds medio  2012 in volle gang en moet klaar zijn in 2016 / 2017. De totale kosten worden geschat op 450 miljoen euro en het is het grootste particulier gefinancierde project ooit ondernomen en geeft werk aan meer dan 2500 bouwvakkers. Het gepresenteerde en goedgekeurde ontwerp is van het Japanse architectenbureau SANAA. Dit bureau van de architecten Kazuyo Sejima and Ryue Nishizawa won in 2010 de prestigieuze Pritzkerprijs, zeg maar de nobelprijs voor architectuur. Zij waren ook verantwoordelijk voor de verbouwing van het New Museum of Contemporary Art in New York
Het leegstaande warenhuis met de fototentoonstelling "Ma Samaritaine"
70.000 M²  gaat op de schop, maar de historische gevel aan de Seinezijde blijft behouden. Hier komt een nieuw superluxe vijf sterren hotel genaamd "Cheval Blanc" met 80 kamers en suites. Het hotel is vernoemd naar het beroemde wijnhuis uit de St-Emillion in de Bordeaux: Château Cheval Blanc, dat bekend staat om zijn uitstekende Grand Cru's.
Verder voorziet het plan in 24.000 M² voor luxe winkels, geheel gesitueerd onder de glazen koepel met de prachtige Art Deco trappen, 20.000 M² voor kantoren en, heel uniek op deze plaats in het 1e arrondissement, 7000 M² voor sociale woningbouw. Last but not least; er is voorzien in een kinderopvang voor 60 kinderen.
Binnenkijken in het voormalige Magasin 3
Uniek wordt ook de rue de Rivoli zijde, waar de voorzijde van het gebouw wordt voorzien van een transparante, zijdeachtige glazen constructie, die dankzij de reflectie zorgt voor een dialoog tussen binnen en buiten.
U moet dus nog even geduld hebben. Gelukkig biedt Samaritaine u de kans om tot 24 november nog even binnen te gluren in het 'Magasin 3' aan de rue de Rivoli 67 - 73. Elf jonge fotografen kregen van Samaritaine carte blanche om het gebouw en de leegte te laten zien op hun manier, door hun eigen lens. Elke fotograaf kreeg slechts drie dagdelen de tijd om de foto's te maken en de serie mocht bestaan uit 5 tot 25 foto's. De fotografen werden in dit bijzondere project begeleidt door gerenommeerde fotograaf Christian Caujolle, stichter van het fotoagentschap VU. De foto's zijn te zien op de begane grond en in kelder van 'Magasin 3' dat in 1930 werd gebouwd door Henri Sauvage. De combinatie van foto's van Samaritaine in verval; die worden gepresenteerd in de vervallen en door de tijd getekende ruimtes, is ronduit fascinerend.
De debuterende Marie Gruel uit de serie 'La Belle Endormie'
De debuterende fotografen zijn: Oliver Aoun (Frankrijk), Clement Briend (Frankrijk), David de Rueda (Frankrijk), Tomoya Fujimoto (Japon / Frankrijk), Marion Gambin (Frankrijk), Marie Haverbrij (Frankrijk), Marin Hock (Belgique), Nica Junker ( Allemagne), Marikel Lahana (Frankrijk), Philong Sovan (Cambodja), Vladimir Vasilev (Bulgarie) en Marie Gruel (Frankrijk).
De award 'Grand Prix de la Jeune Samaritaine Photographie' is gegaan naar de jonge fotograaf Philong Sovan voor zijn werk 'Derrière la vitre'. Smaken verschillen maar voor mij is de absolute winnaar Vladimir Vasilev met zijn serie straatfotografie: 'Love me Rita - Roman noir.
De fotogalerie van Vladimir Vasilev in de voormalige paskamers - Serie 'Love me Rita'
De tentoonstelling, een absolute 'MUST SEE' is nog te bezichtigen tot en met 24 november van 14.00 tot 19.00 uur. Gesloten op maandag en dinsdag. De toegang is gratis.
Mocht het niet meer lukken om een bezoek te brengen aan Samaritaine dan adviseer ik u om beide filmpjes te bekijken of anders een bezoek te brengen aan Project Center aan de rue Rivoli 83, alwaar u de bouw door middel van foto's, tekeningen en maquettes op de voet kunt volgen. Sinds de opening hebben al meer dan 25.000 bezoekers dit centrum bezocht.
Het oude trappenhuis
La Samaritaine Project Center, rue de Rivoli 83, 1e arrondissement, metro: Pont Neuf, Louvre Rivoli. Geopend van woensdag tot en met vrijdag van 14.00 uur tot 18.00 uur en elke eerste zondag van de maand van 14.00 uur tot 19.00 uur.
La Samaritaine, Magasin 3, rue de Rivoli 67 - 73, 1e arrondissement, metro Pont Neuf, Louvre Rivoli.

3 opmerkingen:

  1. Wij waren er gelukkig nog net op tijd, in mei 2005, om van het prachtige uitzicht te genieten: http://huizezeezicht.blogspot.nl/2012/03/het-mooiste-uitzicht-van-parijs.html

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie en dierbare plaatjes. Voor velen is het echter wachtten tot 2016. Dank voor uw commentaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank voor je blog, Ferry. Mooie film trouwens, die lange. Doet me denken aan toen ze voor het eerst met camera's de Titanic binnengingen.

    BeantwoordenVerwijderen