Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zondag 8 december 2013

NOËL Á PARIS 2013 - KERST IN PARIJS (1)

Het kerstseizoen in Parijs is officieel begonnen met een mooie traditie. Elk jaar wordt er een celebrity uitgenodigd om het startsein te geven voor de opening van het kerstseizoen. In 2011 was de eer aan Marion Cotillard, in 2012 de beeldschone Diane Kruger en dit jaar op donderdag 21 november, om 18.45 uur, was het weer zover. Laetitia Casta, topmodel en filmster, maar ook het officiële gezicht van L'Oreal, model in verschillende reclamecampagnes van Guess, Sports Illustrated, de Pirelli-kalender en in de Victoria's Secret-catalogus, zij gaf de aftrap voor het ontsteken van de kerstverlichting op de avenue des Champs Elysées. Dit in het bijzijn van Bertrand Delanoë, sinds maart  2001 burgemeester van Parijs en locoburgemeester en wethouder Anne Hidalgo. Speciaal voor Kerst en Nieuwjaar zijn alle 200 platanen langs de een kilometer lange Champs-Élysées weer voorzien van energiezuinige LED verlichting in de vorm meekleurende ringen met verschillende diameters, plus.... zeven meter lange reflecterende slingers, die verbonden zijn met de top van iedere boom. Gedurende de kerstperiode passeren hier dagelijks tussen 500.000 tot 600.000 voetgangers.


Dit lichtproject is een ontwerp van Koert Vermeulen en Marcos Vinals Bassols van het Belgische ACT Lighting Design, in samenwerking met ASP Blue Square. Elke ring wordt afzonderlijk per computer aangestuurd en varieert elk half uur in kleur, intensiteit en tempo. Voor de avonden van 24 en 31 december heeft men een aantal (licht)verrassingen in petto. Totaal hangt op de Champs Élysées 12.485 meter LED verlichting, met meer dan 1,2 miljoen lampjes, werkend op zonne-energie afkomstig uit een zonne-energiecentrale in de Pyreneeën. De feestverlichting blijft tot 8 januari 2014
Totaal hangt op de avenue des Champs Élysées 12.485 meter LED verlichting, met meer dan 1,2 miljoen lampjes


Sinds 1995 breng ik elk jaar de kerst door in Parijs. Dan pas realiseer je, waarom Parijs de lichtstad van de wereld wordt genoemd. Kerst doorbrengen in Parijs heeft vele voordelen. Allereerst is er een keur van evenementen, die ook op de eerste kerstdag gewoon geopend of te zien zijn. Verder zijn alle restaurants, met uitzondering van de typische familierestaurants, gewoon geopend zonder verhoogde prijzen. Daar moet je in Nederland eens om komen. Donderdag 26 december, tweede kerstdag kent men niet in Frankrijk, dus zijn alle winkels, restaurants en musea gewoon open. De Fransen vieren kerstavond, de avond voor de eerste kerstdag, met een familiediner in een restaurant. Op die avond is reserveren in een restaurant een must.
 Ook Brasserie Balzar is gewoon open met de kerstdagen zonder verhoogde prijzen

Wandeling
Dit jaar zijn er meer dan 130 straten en pleinen feestelijk verlicht. De mooiste lichtroute vindt u natuurlijk alleen in mijn blog. U begint aan de boulevard Haussmann bij metrostation Havre Caumartin. Uw mond valt open van verbazing op het moment dat u het metrostation uitstapt. Hier bevinden zich de twee grootste en mooiste warenhuizen van Parijs; Printemps en Galeries Lafayette, geheel in kerstsfeer. Ik verzeker u, hier bent u wel een tijdje zoet, maar daarover straks meer. Aan de overkant ziet u de achterkant van de Opéra Garnier. We vervolgen onze weg via de voorzijde aan de place de l'Opéra, daar neemt u schuin rechts de feeëriek verlichte rue de la Paix die uitkomt op een van de mooiste pleinen van Parijs de place Vendôme. We vervolgen onze lichtroute rechts via de rue Saint- Honoré naar de rue Royale waar u een prachtig vergezicht heeft op de fraai verlichte Madeleine kerk. We steken de drukke rue Royale over en vervolgen onze route via de eveneens fraai verlichte rue du Faubourg-Saint-Honore vol met chique modezaken en prachtige etalages.
Heerlijk een lange wandeling geheel in kerstsfeer - Photo courtesy of Printemps
Deze lange winkelstraat uitlopen tot de kruising met de avenue Matignon. Terloops passeert u aan de linkerzijde het paleis van de Franse President Hollande, het Élysées. We nemen links de avenue Matignon die ons brengt naar de Rond Point des Champs Élysées Marcel Dassault, alwaar u het mooiste uitzicht heeft op de gehele avenue des Champs Élysées, met aan het ene uiteinde de Arc de Triomphe en aan het andere uiteinde 'la Grande Roue' aan de place de la Concorde. Niet voor niets noemen ze dit 'La Voie Triomphale'. Natuurlijk kunt u de hele avenue links en rechts bewandelen maar u moet zeker de avenue  Montaigne (in het verlengde van de avenue Matignon) niet vergeten. Het is een aardige tippel maar een die u altijd zal bijblijven. (TIP: klik hier voor meer informatie over alle straten voorzien van kerstverlichting in Parijs) 


Ik vertelde het al u aan het begin van de lichtroute de warenhuizen Printemps en Galeries Lafayette zijn betoverend. Printemps laat zijn etalages gedurende de feestdagen altijd stylen door een groot modemerk. Vorig jaar waren de etalages van de hand van Raf Simons voor Dior en dit jaar was het de eer aan Prada. De Amerikaanse filmactrice en Oscarwinnares Gwyneth Paltrow onthulde op 7 november de kerstetalages van Printemps. Elf grote etalages zijn exclusief voor Printemps ontworpen door het modehuis Prada. Met de CEO van Prada en Paolo de Cesare, CEO van Printemps aan haar zijde, knipte Gwyneth Paltrow het witte lint door om de etalages in het bijzijn van honderden toeschouwers te onthullen. In de verschillende ramen van het warenhuis zijn honderden bewegende poppen te zien. "Onze medewerkers houden van een uitdaging en ze hebben vaak voor moeilijkere taken gestaan. Dit was weer een leuk project voor ze", vertelt Jean-Claude Dehix, marionnettiste en verantwoordelijk voor de animatie van alle 11 vitrines. De etalages van Printemps zijn te zien tot en met 4 januari 2014.
21 meter hoog de kerstboom van Galeries Lafayette met 5120 Swarovski kristallen


Galeries Lafayette heeft dit jaar 12 geanimeerde etalages met als thema Belle en het Beest', gestileerd in samenwerking met Disney. Vergeet vooral niet een bezoekje te brengen aan de parfumafdeling onder de prachtige koepel die dit jaar al weer 101 jaar bestaat. De vertrouwde 21 meter hoge kerstboom, met een diameter van ruim 9 meter, vol met 5000 Swarovski kristallen en 120 super kristallen, staat weer op zijn vertrouwde plaats midden onder de prachtige glas-in-lood koepel uit de Belle Epoque. Dit jaar is de boom een eerbetoon aan de tijd. Die van Swatch wel te verstaan. Elk uur vindt er aan de onderzijde van de boom dan ook een 'tijdloze', magische show plaats. "Once upon a time," Christmas in Galeries Lafayette is te zien van van 6 november tot en met 12 februari 2014.

2 opmerkingen:

 1. Geachte,

  Graag wens ik u te danken aan de bom aan informatie over Parijs, een Parijs die je niet direct ziet via touroperators. Het ontdekken van Parijs via alternatieven is verruimend. Via uw blog een aantal punten genoteerd toen ik er zelf (reeds de tweede keer) naar Parijs ging en stond wel verbaast dat het bestond in de hedendaagse wereld.
  Met plezier kom ik langs gesurft naar uw website en zie ik nog steeds pareltjes boven water komen. Zoals een vriend van mij zei toen ik de planning opmaakte: denk dat we beter een week Parijs boeken, in plek van 2 dagen.
  Het boeiende is dat je Parijs leert ontdekken zoals het is, al zijnde Parijzenaar, en niet als de kudde toeristen. Vandaar het zo interessant is om uw blog te consulteren.

  Met vriendelijke groeten,

  Franky Van Bever
  Gent.=

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hmmm, de voorgestelde 'lichtroute' ga ik dit jaar ook eens proberen zie:) Dank voor de interessante en uitnodigende tips!!

  BeantwoordenVerwijderen