Wandelend door Parijs
zie je dat de Parijzenaars en toeristen zich vergapen aan de oogstrelende
etalages. Parijs is in december een groot zinnenprikkelend feest, een grote
verleiding. En geef het maar toe, het is heerlijk om verleid te worden. In
Parijs lukt dat moeiteloos. Uw zintuigen draaien overuren. U zou alles willen
bekijken, ruiken, aanraken, proeven en last but not least de ongrijpbare magie
willen ervaren. Loop met mij mee over de rue Royale, rue Faubourg
Saint Honoré, de place de la Madeleine en de Avenue Montaigne. Want daar kunt u beleven hoe de
Parijzenaar zich in stijl voorbereidt voor Saint
Sylvestre, le Réveillon du Nouvel An, of te wel oudejaarsavond.
Hédiard; trefpunt voor gourmand Paris
Hédiard
is samen met Fauchon
de belichaming van Gourmet Parijs. Centraal gelegen op de Place de la Madeleine
21, in het 8ste arrondissement is Hédiard het trefpunt voor de fijnproever. Met
een rijke geschiedenis, die zo'n 150 jaar teruggaat, toen Ferdinand Hédiard, 13
jaar oud, gelokt werd door de handel en rijkdom van exotisch fruit in de haven
van Le Havre. In 1854 opende hij zijn
winkel in delicatessen. Neem vooral de tijd voor een bezoek aan deze zaak.
Bezoek het fruitatelier en ontdek waarom Hédiard beroemd werd als eerste
importeur van exotisch fruit in de 19e eeuw. Wandel naar de speciale specerijen
afdeling om een wereldreis te maken zonder het gebouw te verlaten. Leer van de
meesters zelf hoe je de perfecte thee kunt vinden of een overheerlijke
koffiemelange. Laat je adviseren over de mooiste wijnen, geniet van de
heerlijke patés en laat je verleiden door een millefeuille met vanille Bourbon.
Pure verleiding; Fauchon Paris
Aan de overkant van
Hédiard zit Fauchon op nummer 26, de
zaak voor trendy foodies. Fauchon manifesteert zich als de beste, meest luxe
gourmet zaak in Frankrijk. Hier kan je terecht voor de meest geraffineerde,
ongewone en exquise producten. Auguste Fauchon, oorspronkelijk een
straatventer, dan een wijnhandelaar en de eerste die begint met een catalogus
voor levensgenieters. Hij opende zijn eerste winkel in 1886 en is al langer dan
een eeuw leverancier van de rijken, het Franse hof, royalty's en beroemdheden.
Hier vind je niet alleen letterlijk alles voor een diner gourmand, maar ook de
grootste wijn- en champagnekelder van Parijs
Nu we toch op place de
la Madeleine zijn loop dan ook even binnen op nummer 17 voor de kaviaar
speciaalzaak van Parijs; Caviar Kaspia. Een deur verder op nummer 19; Maison de
la Truffe en u raadt het al, hier kunt u terecht voor de beste truffels. Vlak
in de buurt op de boulevard de la Madeleine nr. 3, de grootste wijnspeciaalzaak
van Europa, Lavinia. Schrik niet, hier liggen meer dan zesduizend wijnen op
voorraad.
Let op; de Parijzenaar
controleert nu zijn boodschappenlijstje: Amuse, check - voorgerecht, check -
hoofdgerecht, check - nagerecht, check - champagne en wijnen, check. Wat
overblijft is het gebak en de chocolade. Daarvoor begeven wij ons in een
sneltreinvaart naar La Maison Lenôtre.
Gaston Lenôtre opende in 1957 zijn eerste boetiek in Parijs. Inmiddels zijn het
er tien in Parijs en 39 in 11 landen. Hier ga je naar toe voor het beste en
mooiste gebak en.... voor chocolade.
De macaron van Maison Ladurée, het geheime recept is sinds 1930 niet meer veranderd
Nu zijn we wat betreft
de inwendige mens bijna compleet. Wat nu nog ontbreekt zijn de Macarons van La Maison Ladurée: Het begint allemaal
in 1862, wanneer Louis Ernest Ladurée een luxe bakkerij opent in Parijs op rue
Royale nummer 16. De decoratie is toevertrouwd aan Jules Chéret, een beroemd
schilder en kunstenaar. Hij creëert de l’Ange Pâtissier, de engel die nog
steeds voorkomt in het wapen van het Huis Ladurée. Hij liet zich inspireren
door het plafond van de Sixtijnse kapel en de Opera Garnier. Ladurée is beroemd
om zijn Macarons. Het was zijn kleinzoon, Pierre Desfontaines, die de macaron
introduceerde in 1930. Hij kwam met het idee om twee helften van meringue tegen
een vulling van ganache te plaatsen. De Franse macaron was geboren en sinds die
tijd is het recept niet meer veranderd.
Maar na jarenlang de meest goddelijke
macarons te maken, besloot Ladurée dat het tijd werd voor iets nieuws: een prachtige
boutique in Parijs, geheel in het teken van chocolade. Ook deze winkel is bijna
too good to be true; een ware beleving voor de chocoladeliefhebber. Les Marquis de Ladurée, zoals de naam
van de nieuwe boutique luidt, verkoopt de mooiste bonbons, pralines, truffels
en uiteraard ook macarons. Op het menu staan zowel klassieke als meer
bijzondere smaken zoals rum, viooltjes, rozen, zwarte thee, fruit en sesam.
Daarnaast bevatten sommige truffels frambozen en verschillende kruiden en
worden er macarons verkocht in smaken als witte chocolade, passiefruit en yuzu
chocolade. De boutique ligt aan de Rue de Castiglione 14, vlakbij de Jardins de
Tuileries en Place Vendôme, in het eerste arrondissement. Je waant je in een
ouderwetse boutique, geïnspireerd op de 18e eeuw, en geniet van de elegante
extravagantie die we van Ladurée gewend zijn. Voorheen zat hier de parfumerie
van Annick Goutal.
Patrick
Roger is in Parijs
een begrip als je van chocolade en kunst houdt. Met acht winkels in Frankrijk
(waarvan vier in Parijs) en België en een eigen chocoladefabriek in Sceaux (een
gemeente in het Franse departement Hauts-de-Seine). Wat bijdraagt aan zijn
succes is dat hij de titel 'Meuiller Ourvrier de France' in zijn bezit heeft.
In Frankrijk een zeer belangrijke titel in de gastronomische wereld. Wat
Patrick Roger van zijn collega's onderscheidt, is zijn verbeeldingskracht en
zijn tomeloze creativiteit, die leiden tot steeds opzienbarendere creaties, die
vaak indruisen tegen de over het algemeen klassieke wereld van de chocolade.
Onlangs opende hij zijn nieuwe chocolade boutique aan de Place de la Madeleine.
Andere winkels van hem zijn te vinden aan de boulevard Saint-Germain 108,
avenue Victor Hugo 45, rue du Faubourg Saint Honoré 199 en aan de rue de Rennes
91.
'Un Chef à la Maison'; Chef Senay kookt voor u persoonlijk - Photo courtesy of Renée Jacobs
Een ervaring die ik
zelf heb mogen meemaken is geen inkopen doen, maar je eigen chef-kok uitnodigen
in je gehuurde appartement. Chef Senay
is een wereldreiziger, een gourmand in het bezit van het 'Grand Diplome' van de
keuken van Le Cordon Bleu in Parijs, en een WSET (Wine & Spirit Education
Trust) gecertificeerd wijnspecialist. Ze is bedreven in de traditionele Franse
keuken maar heeft ook een speciale affiniteit voor de mediterrane keuken. Tijdens
haar studie in Parijs heeft Senay gekookt met de groten der aarde, waaronder
Paul Bocuse en Alain Ducasse. Deze laatste stelde haar in staat om eigen recepten
te ontwikkelen met uitsluitend verse dagingrediënten van topkwaliteit. Daarna
deed ze ervaring op bij de wereldberoemde chef, Christian Le Squer, bij het
drie sterren Michelinrestaurant 'Pavillon Le Doyen' op de Champs Elysées, maar
ook bij de chef-kok Frederic Kieffer van
restaurant Artisan, een van de beste gastronomische restaurants in New England.
Je kunt haar boeken voor een top diner thuis door simpel naar haar eigen
website te gaan: 'Un Chef à la Maison'
Last but not least: Om
inspiratie op te doen voor de uitwendige mens neem ik u mee naar de smaakmakers
van de Franse mode en dat zijn ontegenzeggelijk grootheden als Dior, Chanel,
Hermes, Yves Saint Laurent en Louis Vuitton. Speciaal voor u heb ik een aantal
websites geselecteerd als hyperlink in deze blog, die u zeker moet bekijken. En
wat u daar beleeft is allemaal te vinden in het 8ste arrondissement.
In de rue du Faubourg
Saint Honoré vindt u Dior op 46, Chanel op 21, Hermes op 24 en Yves Saint Laurent op 38. Op de Avenue
Montaigne, de belangrijkste ader op het gebied van mode en accessoires zit de Dior Boutique op nummer 30 een is
absolute 'must see'. Chanel zit op
48 en Louis Vuitton op 22. De
mooiste 'flagship store' van deze Franse koffermaker zit op de Champs Elysées
101 ter hoogte van de avenue George V. Ik wens u een fijne en vooral mooie jaarwisseling
toe.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten