Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

dinsdag 3 juni 2014

PENTECÔTE; MET PINKSTEREN IN PARIJS

Aanstaande zondag en maandag 8 en 9 juni 2014 is het Pinksterweekend in Parijs. Tijdens Pinksteren of zoals de Fransen het noemen, Pentecôte, is het altijd druk in Parijs. Allereerst heeft dit te maken met de kans op goed weer en Parijs is gedurende deze periode, de overgang van de lente naar de zomer, op z'n mooist. De weersvoorspellingen geven een zonnig weekend aan met temperaturen tussen de 24 en 27 graden Celsius.  Dit keer zal het extra druk zijn in Parijs, omdat het Pinksterweekend samenvalt met de tennisfinale van Roland Garros, de viering van Operatie Overlord, de landing van de Geallieerden in Normandië, 70 jaar geleden en de grote hoeveelheden toeristen die de stad gedurende deze periode altijd al trekt. Veel van deze toeristen komen speciaal voor de tentoonstelling MONUMENTA 2014.

Grand Palais Monumenta 2012 met Daniel Buren

U heeft nog nooit een van de mooiste overblijfselen van de wereldtentoonstelling van 1900 van binnen gezien? Dan ligt hier nu uw kans! Voor de zevende keer organiseert 'le Ministere de la Culture et de la Communication' een tentoonstelling van hedendaagse kunst in het Grand Palais, een die op de hele wereld zijn gelijke niet kent. Sinds 2007 wordt een grote Franse of buitenlandse kunstenaar met internationale faam, gevraagd een artistieke confrontatie aan te gaan met het 'grote' publiek. In 2007, de eerste keer, werd 'MONUMENTA' toevertrouwd aan de Duitse schilder Anselm Kiefer. In 2008 was het de eer aan de Amerikaanse beeldhouwer Richard Serra, gevolgd door de Franse kunstenaar Christian Boltanski in 2010. Het grootste succes kwam in 2011 met de tentoonstelling van de Britse, in India geboren, Anish Kapoor. Deze tentoonstelling trok in zes weken tijd meer dan 270.000 bezoekers. 2012 was de beurt aan de Fransman Daniel Buren (260.000 bezoekers) en 2013 werd helaas om budgettaire redenen geannuleerd.  Dit jaar is het de beurt aan de geplande kunstenaars van 2013; het in Rusland geboren kunstenaarsechtpaar; Ilya en Emilia Kabakov, om het publiek te laten verdwalen in het doolhof van een utopische stad. Het mooie van MONUMENTA is, dat alle kunstwerken speciaal worden ontworpen voor deze tentoonstelling en dat het prachtige interieur van het Grand Palais altijd onderdeel uitmaakt van de tentoonstelling. Het majestueuze, 45 meter hoge gebouw, met een oppervlakte van 13.500 m², wordt zo een eenheid met de getoonde kunst. De tentoonstelling, die geopend werd voor het publiek op zaterdag 10 mei, loopt tot nog tot 22 juni.

Kunst van Daniel Buren in de tuin van het Palais Royal

Ik ontvang van u altijd veel vragen hoe het is om met Pinksteren in Parijs te zijn? Allereerst, maakt het niet uit wanneer je in Parijs bent, het is altijd een feest om daar te zijn. Ten tweede kent Parijs geen tweede Pinksterdag. Dit wil zeggen, het kantoorpersoneel is vrij, dus heerlijk geen woon-werkverkeer in de stad, maar alle winkels, musea en vele restaurants zijn gewoon open. En ten derde, op de vraag wat kunnen we allemaal doen die dagen, heb ik voor u een zestal wandelingen, die ik in afgelopen blogs beschreven heb, nog eens op een rij gezet. Simpel klikken op de hyperlinks, uitprinten, en u heeft 6 complete routebeschrijvingen, die u brengen naar de mooiste plekjes van Parijs, naar de leukste restaurants, de heerlijkste terrassen en op nog veel meer bijzondere plaatsen.

Les Berges de Seine; een boulevard van 2,3 kilometer met in en langs de Seine, drijvende tuinen, wandelpaden en nog veel meer

In april 2010 presenteerde de Parijse burgemeester Bertrand Delanoë een opzienbarend en ambitieus plan om de kades langs de Seine nieuw leven in te blazen en terug te geven aan de Parijzenaars. De kades moeten gebruikt gaan worden voor sport, cultuur en natuur", aldus Delanoë. Sinds de zomer van 2012 is het zover. Een boulevard van 2,3 kilometer met in en langs de Seine, drijvende tuinen, wandelpaden, sportveldjes atletiekbanen, grote foto-exposities en klimmuren voor kinderen. De nieuwe boulevard genaamd 'Les Berges de Seine' loopt van net voorbij de Eiffeltoren tot even voorbij het Musée d'Orsay. Een absolute aanrader voor de Pinksterdagen.

Parijs ligt redelijk laag, slechts 35 meter boven de zeespiegel en kent 9 heuvels, van waaruit je vaak van een prachtig uitzicht kunt genieten. Deze  heuvels zorgden voor de benodigde kalksteen om huizen te kunnen bouwen. In de catacomben van Parijs wordt nog steeds behalve kalksteen en gips, ook veel Franse zandsteen (Calcaire lutétien) aangetroffen. Verschillende (straat)namen in Parijs verwijzen nog naar de periodes dat hier actief gips en zandsteen werd gewonnen.

Wandeling 2 en 3 met de mooiste onverwachte uitzichten over Parijs

De negen heuvels van Parijs, velen spreken over zeven en ik benoem er zelfs elf. Ik noem ze even voor u op: Belleville 148,5 mtr, bij de rue du Télégraphe en tevens het hoogste punt van Parijs. Butte Montmartre 130 mtr, Ménilmontant 108 mtr, buttes Chaumont / butte Bergeyre 103 mtr, Passy 71 mtr, Montsouris 77 mtr, coline de Chaillot 67 mtr, Montparnasse 66 mtr, la buttes aux Cailles 63 mtr en de Montagne Sainte-Géneviève 61 mtr.
In twee wandelingen wil ik u kennis laten maken met een aantal bekende en minder bekende 'hoogtepunten' van Parijs.

Maak de eindsprint van de Tour de France 2014 vast mee op de rue Rivoli

Etappe 21 is de traditionele slotetappe van de Tour de France met finish in Parijs. Op zondag 27 juli gaat het peloton over een parcours van 136 kilometer van Evry naar Parijs. De verwachting is dat de rit gemoedelijk zal verlopen en de truidragers onderweg een glaasje champagne drinken. Zoals altijd gaat er ook dit jaar weer gesprint worden op de Champs-Elysees. Vorig jaar ging Marcel Kittel er met de winst vandoor in deze laatste sprint van de Tour. Voordat ze de streep over gaan maken de wielrenners in totaal zeven keer een rondje in Parijs en daarna begint de eindsprint. Deze is natuurlijk als van ouds een spektakel! Wie de finish van dichtbij wil meemaken moet 's morgens vroeg al een plaatsje langs de kant zien te vinden. Na de finish vindt de huldiging plaats van de winnaars van de bergtrui, de groene trui en uiteraard de gele trui. Met wandeling 4 maakt u al vast kennis met alle bijzondere gebouwen en plaatsen die u tegenkomt als u de laatste ronde van de Tour de France naloopt.

Ménilmontant; de wandeling in deze wijk is doorspekt met kleine verrassingen en onverwachte ontdekkingen.

Parijs is niet alleen de stad van de man met de baret op het hoofd, de Gauloise in de mond en een baguette onder de arm. Parijs kent immers ook een grote groep immigranten binnen de peripherique, die inmiddels zo'n 15% van de Parijse bevolking uitmaken,. Dit heeft weer met het langdurige koloniale verleden van Frankrijk te maken, in onder andere Noord- en Midden Afrika en zuidoost Azië. De invloeden uit deze streken zijn zichtbaar in de wijken van  la Goutte d'Or, Château Rouge, Barbès Rochechouart, Belleville, Charonne en Ménilmontant waar vaak het dorpse karakter bewaard is gebleven. In wandeling 5 maakt u kennis met Ménilmontant. De wandeling in deze wijk is doorspekt met kleine verrassingen en onverwachte ontdekkingen.

Wandeling 6 langs onbekende Seinekades en schilderachtige plekjes in de Marais

Deze wandeling ontdekte ik toen ik aan het genieten was van verse croissants op een bankje op het square Jean XXIII achter de Notre Dame. Voor mij, de bijna duizendjarige Notre Dame met haar indrukwekkende zuilen en steunberen. Al jaren de inspiratiebron voor romans en legenden, toen Parijs nog als een groot dorp aan haar voeten lag. Hier begint onze zesde wandeling; op wat vroeger nog een weiland was vol met populieren, waar de 'Ludoviciens' hun vee liet grazen; het Île Saint Louis een samenvoeging van het vroegere Île aux Vaches en het Île Notre-Dame. Een wandeling langs Seinekades en een doorsteek naar de meest schilderachtige plekjes in de Marais.


Nog veel meer wandelingen, 42 in totaal, kunt u vinden aan de rechterzijde van mijn blog bij 'zoeken per arrondissement / onderwerp'. Naar onderen scrollen en vervolgens 'wandelingen' aanklikken. Nog een belangrijke mededeling tot slot; zondag, eerste Pinksterdag zijn de musea wel gesloten. Fijne wandeling!

4 opmerkingen:

  1. Reacties van Nederlanders.Fr.

    Wat een mooie foto´s. Bedankt voor de informatie, ik heb gelijk een leuk idee voor als mijn vriendinnen uit Nederland naar Parijs komen voor een meidenweekend !
    Manon Eggermont

    Schitterende foto's! En de wandelingen ga ik zeker binnenkort een keer proberen...!
    Eric J. van Dorp

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Ferry,
    Zojuist zag ik de teller op 142.000 springen, in de bijlage stuur ik je de printscreen.

    Overigens mijn complimenten voor je blog. Ik heb een tijdje in Parijs gewoond en kom er nog vaak dus ik ken de stad goed, maar het is altijd leuk om nieuwe invalshoeken te lezen. Vooral je post over de petite ceinture vond ik interessant, jaren geleden vielen me die stukje spoor op en ben ik uit nieuwsgierigheid uit gaan zoeken waartoe die toch gediend hadden.. Erg leuk om daar nog iets meer over te lezen!

    Alvast bedankt en met vriendelijke groet,

    Marc Das

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Reactie van de 143.000 bezoeker en winnaar van de verhalenbundel van Andy Arnts; Parisiennes herken je aan hun benen:

    Te gek.
    Ik zal de web-log blijven volgen tot in lengte van dagen.
    Dat u nog lang moge doorgaan.

    Wij gaan op proef in september naar Parijs. Wellicht voor langer.
    Wij hebben een appartement in het 18e gehuurd en ben een programma aan het samenstellen.

    Parijs is en jongensdroom.

    Met vriendelijke groet,

    Jack

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo

    We bieden een serieuze en snelle lening,
    particuliere leningen
    korte en lange termijn tussen 3.000 en 10.000.000 € met een jaarlijkse rente van 3%
    voor een serieuze persoon die deze lening wil.
    CONTACTPERSOON WHATSAP: +33 752 77 68 25
    MAIL: patrickwalterfurrer@gmail.com

    Heb je ja of nee nodig?

    BeantwoordenVerwijderen