Ieder jaar besteed ik
in mijn weblog weer aandacht aan de Parijse 'boulanger' met het beste en
lekkerste stokbrood. Parijs is een broodstad. Brood is zelfs zo belangrijk dat
de hoofdstedelijke bakkers hun vakantie niet zelf mogen inplannen. Bakkers en
apothekers zijn de enigen die een gereglementeerd beroep uitoefenen als het
gaat om vakantiesluitingen. Voor de bakkers is dit een erfenis vanuit de Franse
Revolutie om zo hongersnoden te voorkomen. Het brood was het hoofdvoedsel van
de bevolking en het was van essentieel belang om de voorziening te waarborgen. Parijs
kent zo'n 1200 bakkers binnen de périphérique, die voorheen zeven dagen in de
week open waren. Maar met de introductie van betaald verlof in de twintigste
eeuw ontstonden problemen tijdens de vakantieperiodes en feestdagen. Een wet
uit 1957 geeft burgemeesters het recht om te bepalen wanneer welke bakker zijn
vakantiekoffers mag pakken. Er zou zo maar weer een revolutie kunnen uitbreken
wanneer alle bakkers tegelijk dicht zouden zijn.
Een baguette draag je niet onder je arm maar wordt vastgehouden in het midden met één hand
Photo Robert Doisneau Paris 1953
Het slanke stokbrood,
geprezen om zijn knapperige korst en zachte kruim is in tegenstelling tot men
zou denken een vrij recente uitvinding. Sommigen beweren dat het stokbrood is
uitgevonden in de tijd van Napoleon, die de lange slanke vorm verkoos omdat
soldaten het brood in een broekspijp konden stoppen en zo de handen vrij hadden
voor de strijd. Maar het is in werkelijkheid net voor de Eerste Wereldoorlog
uitgevonden en verving het meer traditionele ronde boerenbrood, dat bekend was
als boule, de bron van het woord boulangerie. De slanke traditionele Parijse baguette staat bekend om zijn
knapperige, goudbruine korst en 'vochtige' mie, of binnenkant. Bij de beste
boulangeries laat men het deeg langzaam gisten en vormt men de broden met de
hand. Een paar schuine inkepingen in de bovenkant van elk stokbrood zorgen er
met hete stoom voor dat het brood in de oven langzaam uitzet. Baguettes zijn er
in vele vormen en maten. De meer landelijke baguette of de baguette à l'ancienne met puntige einden, de flûte is net zo lang als een baguette maar twee keer zo dik, de ficelle; dun, lang en krokant, half zo
lang als een baguette. Verder kennen de Parijzenaars de tradition, een beschermd begrip sinds 1933 en mag uitsluitend
bloem, water en zout bevatten en mag niet ingevroren zijn geweest. Last but not
least de bâtard is net zo groot als
een pain de campagne (met bloem bestoven zuurdesembrood) maar met het zelfde
gewicht als een baguette. Nog een wetenswaardigheid; Een baguette draag je niet
onder je arm maar wordt vastgehouden in het midden met één hand, terwijl je een
hap neemt van het nog warme uiteinde. De meeste Parijzenaars kopen twee keer
per dag hun stokbrood vers, voor het werk en na het werk. Vandaar dat de meeste
'echte' bakkers open zijn van 06.15 uur tot 20.00 uur.
187 stokbroden streden voor de Grand Prix voor het beste stokbrood van Parijs - Photo courtesy of Maxime Bouideau
Op donderdag 14 maart 2014
was het weer zover. Inmiddels de 20e editie van de Grand Prix de la meilleure baguette artisanale de Paris, de strijd
om het beste stokbrood van Parijs. De vijftien koppige jury van de 'Chambre
professionnelle des artisans boulangers-pâtissiers' verzamelde zich rond Lyne
Cohen-Solal (de loco-burgemeester belast met handel en ambachten), waaronder Ridha
Khadher, winnaar van de Grand Prix in 2013 en Roughi Dia, Chefkok (een van de
weinige vrouwen in dit beroep in Frankrijk). van restaurant Vraymonde (Buddha
Bar Hotel) en zes andere juryleden die door loting waren verkozen.
187 stokbroden streden
dit jaar om deze prestigieuze prijs; eeuwige roem, een geldbedrag van € 4000 en
een jaar lang hofleverancier van de Franse President François Hollande. 50
stokbroden werden onmiddellijk gediskwalificeerd, aangezien zij niet voldeden
aan de strenge, vooraf gestelde criteria. Elke baguette moet een afmeting
hebben tussen de 55 en 65 cm, met een gewicht dat ligt tussen 250 en 300 gram
en een zoutgehalte van 18 gram per kilogram meel. Krokant aan de buitenzijde
maar licht van kleur en goed van smaak. Alle Parijse bakkers werden uitgenodigd
om deel te nemen. Na een middagje proeven koos de jury de gelukkige winnaar uit
de overige 137 inzendingen. De winnaar van 2014 is Antonio Teixeira, ambachtelijke bakker van bakkerij 'Aux Delices du Palais' aan de boulevard
Brune, nummer 60 in het 14e arrondissement. Overigens kwam de winnaar van vorig
jaar Ridha Khadher ook uit het 14e arrondissement en kent het 14e maar liefst
drie 'boulangers' die voorkomen in de top 10 van dit jaar; de nrs 1, 5 en 7.
'Aux Delices du Palais'
is een echt familiebedrijf. In 1998 won de vader van Anthony Texeira ook de Grand
Prix de la meilleure baguette artisanale de Paris en nu zijn 24 jarige zoon die hem opvolgde in
het bedrijf. Texeira mag nu een jaar lang zijn stokbroden afleveren op het
Elysee. Onze prijswinnaar is zes dagen in de week geopend van 06.15 uur tot
20.00 uur (ja u leest het goed, daar moet je in Nederland eens mee aankomen?).
Op woensdag zijn ze gesloten
Hier volgt de top 10 van 2014:
1: Antonio Teixeira
- Aux Delices du Palais - bld Brune 60, 14e arr.
2: Christian
Vabret - Au petit Versailles du Marais - rue François Miron 27, 4e arr.
2 ex aequo: Ali Ben Kadher - La Montmatoise - rue de Clignancourt 43, 18e arr.
3: Benjamin
Turquier, rue de Turenne 134, 3e arr.
4: Naceur Ben
Habhab - Au Pain d'Autrefois - rue Damrémont 83, 18e arr.
5: Philippe
Gosselin - Gosselin Sain Honoré - rue St. Honoré, 1e arr.
5 ex aequo: Mohamed Ellini - Les
Artisans du Pain - rue Didot 81, 14e arr.
6: Grégory Zore -
Boulangerie Mulot - rue de Seine 76, 6e arr.
7: Dominique
Saibron - Macaron's Café - av. du Général Leclerc 77, 14e arr.
8: Benoît Castel -
Liberte Vinaigriers - rue des Vinaigriers 39, 10e arr.
8 ex aequo: Narcisse Pasquier - La
Petite Marquise - place Victor Hugo 3, 16e arr.
8 ex aequo: Patrick Hardel -
Acasias Etoile - rue des Acasias 31, 17e arr.
9: Hamid Meksem -
Meksem - rue Campo Formio 27, 13e arr.
10: Sébastien Beasse
- Le Petrin Normand - rue de la Convention 156, 15e arr.
De man en zijn stokbrood een onuitwisbaar straatbeeld - Photo Janine Niepce (1963)
Nu nog een aantal
redenen waarom u de omweg naar het 14e arrondissement zou moeten maken. Het 14e
is een zeer uitgestrekt arrondissement, waaraan ik al in verschillende blogs
aandacht heb besteed. De wijk Plaisance - Pernety is een verademing, met een
mooie mix tussen het nieuwe (place de Catalogne) en het oude, volkse
Parijs (église Notre Dame du Travail).
Wat dacht u van een bezoek aan het kerkhof (cimetière de Montparnasse) waar u Serge Gainsbourg en Jean Paul Sartre kunt gaan begroeten. Als
liefhebber van moderne kunst kunt u terecht in het fraaie gebouw van de Fondation Cartier, ontworpen door Jean
Nouvel. Griezelen in de catacomben
aan de place Denfert Rochereau. Picknicken met het aller-lekkerste stokbrood
van Parijs doet u natuurlijk in het parcde Montsouris, omgeven door prachtige villa's (doodlopende straten) en het Cité Universitaire. TIP: Klik vooral op
de diverse hyperlinks, die u direct brengen naar eerder door mij geschreven
blogs, met vaak fraaie wandelingen.
Wat een (letterlijk) heerlijk en oer-Frans onderwerp weer! Om van te smullen!
BeantwoordenVerwijderenReacties op Nederlanders.Fr
BeantwoordenVerwijderenReactie van 'Jardin': "Heel leuk en informatief, Ferry. Een stokbrood uit Parijs is überhaupt veel beter dan elders in het land is mijn ervaring. Een redenop zich om af en toe Parijs aan te doen".
Reactie van Babs Mollema-Schmidt: "Dank je wel Ferry, het water loopt me in de mond terwijl ik mijn croissant in de koffie doop...............".
Reactie van Nityam: "Ja, weer een heel leuke blog vooral; heel leuk, ook dat alle dagen van de week geopend, op woensdag gesloten..... Flauw hè? Verder altijd leuk je stukjes Ferry en vooral de foto's"!!