Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zondag 8 februari 2015

PARIJS VOOR GEVORDERDEN

Misschien is het u nooit opgevallen maar bovenaan mijn weblog staat sinds april 2011, het prille begin, de volgende tekst: Paris FvdV is een weblog voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. Toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u overdragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt.

Ik bezit vele boeken over Parijs, waarschijnlijk meer dan 200. Met 90% van de inhoud ben ik bekend, maar het gaat juist om die 10% die mij steeds blijft verrassen. Daar gaat namelijk deze blog over, vol met insider tips die u de kans geven om Parijs op een geheel andere wijze te leren kennen.


Slapen
Uw trip naar Parijs begint natuurlijk met de vraag waar gaan wij dit keer slapen. Kiezen we voor een hotel, een chambres d'hôtes, of voor een mooi Parijs appartement?

De Canadese Gail Bosclair woont al sinds 2001 op Montmartre. Tijdens haar reizen buiten Canada ontmoette zij een, volgens haar eigen zeggen, charmante Fransman die haar deed besluiten zich te vestigen in Parijs. Doordat ze elke keer de vraag kreeg van Canadese vrienden en kennissen voor mooie 'slaapplaatsen' in Parijs kwam ze terecht in de verhuurbusiness voor bijzondere appartementen. Perfectly Paris heet haar eigen website die zich onder andere specialiseert in bijzondere appartementen op Montmartre. Misschien wel de mooiste appartementen op Montmartre.

Andere organisaties die u behulpzaam zijn en u laten logeren bij de inwoners van Parijs zijn:
Alcôve & Agapes. Als tussenpersoon helpt Françoise Foret al sinds 1998 Parijsbezoekers aan de mooiste en betaalbare chambres d'hôtes.

Hôtes Qualité Paris draagt zelfs het keurmerk van de Stad Parijs en wordt aanbevolen door het stadhuis.

Good Morning Paris zegt garant te staan voor een uitzonderlijk verblijf in Parijs. Al hun B & B's getuigen van charme en karakter en zijn meestal luxe suites, met een uitstekend comfort en op een uitzonderlijke locatie in Parijs.

Stefan de Vries schrijver van het leuke boekje 'Parijs op zak', insiders gids voor reizigers heeft een ultieme Parijs-playlist samengesteld op Spotify met hedendaagse Franse muziek. Heerlijk surfen op het internet, op zoek naar uw ideale accommodatie bij uw nieuwe trip naar Parijs.


Parijs verkennen
En dan volgt, wat willen we allemaal gaan doen in Parijs? Welnu hier volgen een aantal suggesties:

Vanaf 14 maart fiets je weer met de Nederlandse Yvonne America door het bekende en onbekende Parijs - Paris by Bike

Sinds april 2012 heeft de nu 27 jarige Yvonne America haar eigen fietstour bedrijfje Paris By Bike, maar dan met een Nederlands tintje. Heel slim en low cost liet Yvonne in 2012 haar oog vallen op een leegstaand fietsenrek in hartje Parijs, de Rue Greneta midden in het 2e arrondissement. Haar vader werd gecharterd om 30 fietsen over te brengen naar Parijs. Een fraaie website en een mobiele telefoon en Yvonne kon van start. Door haar lage bedrijfskosten en door zelf hard mee te werken is zij in staat om een complete tour door Parijs aan te bieden van 10.30 uur tot 14.00 uur voor slechts € 32 per persoon. Je hebt de keuze uit de 'Highlight Tour' of de 'Paris Off Road Tour'.
Naast deze twee tours biedt Paris By Bike ook tours op maat aan. Een unieke tour afgestemd op jouw gelegenheid, bijvoorbeeld een weekend Parijs met de studentenvereniging, een vrijgezellenfeest. Dan ga je met de gids mee op kroegentocht op vrijdagavond. Natuurlijk wordt er ook aan de 'Ladies' gedacht. Wat dacht je van een 'Shop Until You Drop tour'. Of voor de gourmands onder ons een speciale 'Food Tour'. Natuurlijk kun je in overleg met Yvonne ook je eigen tour samenstellen.
Nieuw dit seizoen is de Kids Tour. Deze tour is speciaal gemaakt voor de jonge avonturiers: ze horen volop verhalen over de spannende geschiedenis van Frankrijk! Griezelverhalen over de Franse Revolutie, anekdotes over Koning Louietje de 14e, de streken van die kleine opdonder Napoleon Bonaparte, grappige feitjes over de Parijzenaars en zien het échte Ratatouille restaurant!
De tours (in het Nederlands) van Paris By Bike vertrekken, vanaf 14 maart weer 6 dagen per week (dinsdag tot en met zondag) vanaf Rue Greneta 23 in het 2e arrondissement. Metro Réaumur Sebastopol. Op maandag zijn zij gesloten. Reserveren kan via de website of mail of bel direct met Yvonne America voor informatie of om je plekje te reserveren: info@parisbybike.eu of 0033-6-52054227

In 2002 vertrekt Florent Dargnies in zijn 2CV naar Duitsland om zijn opleiding te voltooien aan de Business School ESCP Europe. In Berlijn ontdekt hij de interesse van de Duitsers voor zijn vervoermiddel en een idee is geboren. Terug in zijn woonplaats Parijs in de lente van 2003 begint hij met het rondleiden van (Duitse) toeristen met een 2CV. Al snel wordt dit een groot succes en met behulp van medestudenten heeft hij nu zijn eigen bedrijf: '4 roues sous 1 parapluie' De naam die Pierre-Jules Boulanger, directeur van citroen in 1935 gaf aan het concept van de 2CV.  U wordt rondgereden door Parijs per 2CV. Prijzen variëren vanaf € 20 per persoon.

4 roues sous 1 parapluie

Als een Nederlandse omafiets of een typisch Franse 2CV niet spannend genoeg is kun je altijd nog kiezen voor een rondleiding door Parijs met een segway. Een drie uur durende tour kost ongeveer € 95 per persoon. City Segway Tours, het bedrijf dat deze excursies organiseert kunt u vinden in de rue Edgar Faure 24 in het 15e arrondissement.

Parijs leren kennen op rolschaatsen. Planet Roller organiseert tochten die u de mogelijkheid bieden om de Franse hoofdstad onder exclusieve omstandigheden te doorkruisen. Niet te missen zijn de tochten die alleen plaatsvinden bij volle maan. Geadviseerd wordt om goed beschermende kleding mee te nemen (helm, elleboog, pols-  en kniebeschermers). Andere aanbieders zijn Rollers & Coquillages. zij organiseren elke zondag een rolschaatstocht. Vertrek om 14.30 uur vanaf Bastille; boulevard bourdon, ter hoogte van nummer 37. Deelname is vrij maar af te raden voor te jonge kinderen. Duur ongeveer 3 uur.


Uit eten
Deze eetclub werd in februari 2011 opgericht. Eten bij Parijse gourmands die letterlijk en figuurlijk je taal spreken. Op de website van 'Voulez Vous Dîner' kun je reserveren wie er voor je gaat koken, in welk arrondissement je graag wil eten, wat je interesses zijn en welke talen je meester bent.  Uw gastheer of gastvrouw ontvangt je thuis, mooie huizen met typische Parijse charme. Wil je deelgenoot zijn van het Franse erfgoed, een vriendelijk welkom of een multiculturele uitwisseling neem dan contact met ze op. De prijs per persoon voor een drie gangen diner inclusief wijn is € 65,00 per persoon.

Voulez Vous Diner; uit eten met Parijzenaars, bij Parijzenaars

In mei 2013 publiceerde Yannig Samot, acteur, gastronoom en eigenaar van drie restaurants zijn boek 'STREET FOOD'. In zijn boek, een zoektocht naar de lekkerste hapjes die er in de Parijse straten te koop zijn, verzamelde hij de mooiste adresjes van afhaalrestaurants, food trucks en kraampjes. Hoe dan ook voedsel om mee te nemen. Het bevat 33 recepten van 33 top-adressen in Parijs. Cambodjaans, Caraïbisch, Japans, Indiaas, Frans, Italiaans en amerikaans. Een culinaire wereldreis geschreven in het Frans, fraai vormgegeven en verkrijgbaar bij Amazon.fr.
Uit de Verenigde Staten is al sinds enige tijd de trend overgewaaid van foodtrucks. De eersten die door de Parijse straten reden waren die van Le Camion Qui fume en Cantine California. Al het voedsel, waaronder gourmet burgers, hotdogs, taco's cupcakes en overheerlijke broodjes zijn homemade, uitsluitend bereid met biologische producten van het Franse platteland en verpakt in gerecycled papier. Nieuw zijn de trucks van Leoni's Deli. Via hun websites kun je dagelijks zien waar ze staan.

De nieuwste trend in Parijs: Street food

Marion Pansiot omschrijft zichzelf als 'beroephedonist' Na jaren gewerkt te hebben voor diverse reisbureaus vond zij het tijd voor de 'FrenchWay'. Áanbieder van culinaire excursies in Parijs en Zuid Frankrijk. In Parijs nemen de gidsen Alex en Celia je mee op culinaire wandelingen in groepsverband.  Ook themawandelingen zijn mogelijk rond wijn en kunst in Montmartre  of over de markten rond de Bastille. Kosten alles inclusief € 90 per persoon.


Te gekke ontdekkingstochten
Op woensdag 10 april schreef ik in mijn blog over een geheime afdaling in de Parijse metro en mijn illegale wandeling door het ondergrondse metronet.
"Op die zaterdagnacht in maart ontmoet ik mijn gidsen met de schuilnamen Yves, François, Thierry, Émelie en Robert voor het treinstation Gare Austerlitz vlakbij de quai de la Rapée. De spelregels worden mij meteen duidelijk gemaakt. Geen foto's, geen mobiele telefoons en geen vermelding van de plekken waar wij afdalen in de catacomben van Parijs. Mijn smeekbede voor het behoudt van mijn camera heeft dan ook geen zin en er zit niets anders op dan deze op te bergen in een bagagekluis. De foto's in deze blog zijn dan ook niet door mij gemaakt, maar door mijn 'geheime' gidsen. In de eeuwige nacht van het ondergrondse Parijs is geheimhouding heilig in een subcultuur met codes en schuilnamen".
Dit is een mooie insiders-tip die u nu zelf in staat stelt om de spookstations van Parijs te bezoeken. De wandelingen die ongeveer een halve dag duren worden georganiseerd door Ademas. De wandelingen vinden plaats bij voldoende aanmelding op zaterdagochtend of op zondagochtend of -middag. De kosten zijn € 12 per persoon. De grootte van de groep is maximaal 20 personen. U dient zich vooraf te kunnen legitimeren. Meer informatie vindt u op de website van Ademas.

Een bezoek brengen aan de Parijse spookstations

De Eiffeltoren hebben we zeker al eens beklommen, maar bent u ooit geweest in de bunker onder de Eiffeltoren, waar zich de machinekamer bevindt die alle liften aanstuurt? U krijgt uitleg over de hydraulische systemen die nog dateren uit 1900. Verder krijgt u een bijzonder uitzicht over Parijs namelijk vanaf het dak van het Michelin-sterrenrestaurant Jules Verne op de 2e etage van de IJzeren Dame.  Een wel heel ongewoon bezoek aan de Eiffeltoren. Bezoek vindt plaats in groepsverband en kost € 22,90 per persoon. boeken op de website van Cultival.

Wie droomt er niet van om kennis te maken met het Spook van de Opera, of rond te dwalen in het Palais Garnier na sluitingstijd. Is er echt een meer onder de Parijse opera? De majestueuze trap leidt u naar het prachtige auditorium met de plafondschildering van Chagal. Bijna verdwalen in de majestueuze ontvangst zalen, genietend van de stilte. Te gast in een sprookje van Duizend en een Nacht. kosten slechts 17,50 per persoon en boeken bij Cultival

Duik in het rijke verleden van de Parijse Opera

ThéâtreMogador, met 1800 plaatsen is het grootste particuliere theater in de Franse hoofdstad en sinds 2005 in het bezit van Stage Holding, het theaterbedrijf van Joop van den Ende. Van den Ende maakte er een musicaltheater en zo maakte Parijs kennis met diverse Broadway musicals als Mama Mia, Cabaret en Beauty and the Beast maar ook de show van Ivo Niehe; Ivo & Friends met een ode aan Yves Montand. Nu speelt er de musical The Fearless Vampire of de Dans van de Vampiers. Lijkt het u leuk om een kijkje te nemen achter de coulissen, op het toneel, achter de decors, in de artiesten ruimtes ? U wordt persoonlijk rondgeleid en u maakt kennis met de geschiedenis en de legendes van dit prachtige Parijse theater. Bezoek vindt plaats in groepsverband en kost € 13.90 per persoon. Boeken op de website van Cultival.

Het beroemde Louvre was eerst geen museum maar wel een paleis dat gewoon werd bewoond. Hoe zou het zijn om een wandeling door het Louvre te maken als het ware dat u de bewoner bent. 'Habiter Le Louvre - à la découverte du palais des Rois'; het Louvre bewonen, het paleis van de koningen ontdekken. Deze architecturale 90 minuten durende wandeltocht voert u langs de kamers, zalen, trappen en zelfs langs de stallen van het paleis van de Zonnekoning. Maak kennis met de pracht en praal van de middeleeuwen. Iedere dag behalve dinsdag en de eerste zondag van iedere maand. U kunt uw kaartje hiervoor kopen in de ruimte voor ontvangst van groepen (Accueil des Groupes) onder de Pyramide van Pei.

Street Art Tours

De tijd dat graffiti met vandalisme werd geassocieerd is allang verstreken. Toch zijn de meningen daarover verdeeld. Het onderscheid tussen graffiti (niet toegestaan) en kunst die de stad kan verfraaien is moeilijk te maken wanneer er jaarlijks miljoenen worden uitgegeven om de muren schoon te houden. Om echt een goede indruk te krijgen van de Parijse straatkunst adviseer ik u om gebruik te maken van 'Street Art Tours' in Parijs. Waar u door iemand die is afgestudeerd in kunstgeschiedenis wordt rondgeleid langs de mooiste vormen van street art en daardoor wordt ingewijd in de geheime rituelen van Underground Paris. Kosten € 20 per persoon, boekt u online dan bedragen de kosten € 15.


Contact maken
Het kan natuurlijk ook zijn dat u op zoek bent naar die prachtige Parisienne die zo vaak in vele Parijsboekjes wordt omschreven als, mooi, modieus, stijlvol, intelligent, etc. Als je online contact wil leggen om bijvoorbeeld naar een film of concert te gaan dan... hebben ze daar in Parijs ook een website voor: "Paris on va sortir". Je stelt op deze website gewoon een evenement voor, bijvoorbeeld wie heeft er zin om naar een tentoonstelling, restaurant, theater te gaan of een wandeling te maken langs de Seine? Registreer je als lid en vervolgens reageert iemand om je te vergezellen naar jouw voorgestelde evenement. Of het werkt weet ik niet maar ik vond het wel een tip om vermelden.

Een onverwachte avond en nog gratis ook: Lylo

Lylo.fr is er voor een onverwachte avond uit en genieten van gratis concerten in Parijse  bars. Een website waar je op basis van je muziekvoorkeur keuzes kunt maken. Van klassiek, chansons, rock, jazz, groove, reggae, elektro, of 'world music'


Happy end

Parijs is de stad van de liefde dus wat is er dan romantischer dan het geven van het jawoord in deze stad. Nu is het burgerlijk huwelijk alleen mogelijk voor ingezetenen, maar als u vooraf alle wettelijke vereisten thuis regelt dan kunt u altijd, in Parijs, uw huwelijk kerkelijk laten inzegenen. Bulle & Tulle kan u helpen bij de organisatie van uw bruiloft. Zij stellen zelfs een personal shopper ter beschikking om u te adviseren bij het zoeken van uw bruidskleding. Het kost een paar centen maar u trouwt tenslotte maar een keer, of..........


2 opmerkingen:

 1. Reacties van Nederlanders woonachtig in Frankrijk: Nederlanders.Fr

  Reactie van suzywong
  Zoals altijd weer vreselijk leuk om je reportages te lezen met de prachtige foto's

  Reactie van Anton Noé
  Ahhhhh!! Dankjewel Ferry. Ik krijg al 40 jaar nooit genoeg van die stad.

  Reactie van Lena
  Leuk weer, Ferry. Over "on va sortir": mijn Franse collega's zijn er gek op en eentje heeft zelfs haar huidige man zo leren kennen, alweer meerdere jaren geleden. :-) Groet, Lena.

  Reactie van leroux
  Voor degene die niet naar de franse tv kijken - gisteravond les coulisses de rive gauche
  http://pluzz.francetv.fr/videos/dans_les_coulisses_du_paris_rive_ga...

  Reactie van Jos van den Hout
  Ferry.
  Weer een schat aan info. Bedankt!
  Groetjes Jos

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen