Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

dinsdag 9 juni 2015

HET NIEUWE ATELIER NÉERLANDAIS PARIJS.

Achter de voorgevel van rue de Lille 121, in het statige 7e arrondissement van Parijs, bevindt zich het achttiende-eeuwse Hôtel Turgot. Een prachtig pand, prominent gelegen naast het Palais Boubon - de Assemblee Nationale (de Franse Tweede Kamer) en in de buurt van de belangrijkste ambassades en instituten van Parijs. Het zevende arrondissement behoort tot 'les beaux quartiers'. Het is een gegoede buurt, waar de huren en koopprijzen behoorlijk hoog zijn. Een groot arrondissement, met lange straten en lanen, die tal van oude hôtels herbergen, vaak met grote tuinen. Hôtel komt van het Latijn; 'hospitum', herberg. In de 17e eeuw oorspronkelijk het huis van een adellijke heer. Later werd het de algemene aanduiding voor paleisachtige gebouwen met een privé of openbaar karakter.

Welkom in het het Atelier Néerlandais opgericht als werk- en netwerkplek voor Nederlandse creatieve ondernemers in het hart van Parijs

Op de derde etage is het Atelier Néerlandais gevestigd. Een ankerplaats voor Nederlandse ontwerpers, fotografen, architecten, uitgevers en andere individuele ondernemers, organisaties en bedrijven, werkzaam in de creatieve sector, die vanuit een van de mooiste lokaties in Parijs hun positie op de Franse markt willen versterken. Het Atelier Néerlandais wordt ook wel gezien als het Nederlandse culturele uithangbord in Frankrijk. Dit alles in samenwerking met het cultuur en communicatieteam van de Nederlandse Ambassade in Frankrijk, onder de bezielende leiding van Bart Hofstede, ambassaderaad voor cultuur en communicatie.

Het prachtige nieuwe interieur van het Atelier Néerlandais met de Lascivious sofa van de Nederlandse ontwerper Maarten Baptist

Ik ben hier op uitnodiging van het CAPA in verband met de Parijse Designer's Days.
De Club Affaires Paris Amsterdam', een particulier initiatief van Franse en Nederlandse bedrijven. In deze zakenclub verenigen zich Franse handelspartners die gevestigd zijn in Nederland en Nederlanders die in Frankrijk werken, met als doel hun kennis en ervaring te delen om zo de handelsrelaties tussen Frankrijk en Nederland te ontwikkelen, te bevorderen en te versterken.

Een welkomstwoord door Dhr. Thijs Debeij, cultureel attaché Nederlandse Ambassade

In het kader van de Parijse Designer Days was er een expositie van Maarten Baptist, die hierbij persoonlijk aanwezig was om zijn nieuwe werk te presenteren. Deze solo-show markeerde zijn debuut in de Franse designwereld. Na gestudeerd te hebben aan de zijde van Gijs Bakker en Li Edelkoort, heeft Maarten een uitgebreide collectie meubel- en tafelkunst objecten gecreëerd. In deze expositie toonde hij zijn nieuwe Lascivious canapés en zijn stoel 'Lucky Love'. Zijn glazencollectie werd geëxposeerd op de tafels Yean, een tuinmeubelstuk in vrolijke pastel kleuren.

Maarten Baptist (geheel rechts) markeerde met zijn solo-show zijn debuut in de Franse Designwereld

Het pand in de rue de Lille is eigendom van de Fondation Custodia, de stichting die de wereldvermaarde kunstverzameling van Frits Lugt (1884-1970) beheert. Het was het geesteskind van Frits Lugt, die na tien jaar onderhandelen in 1957 de Nederlandse staat zo ver kreeg om in Parijs een Nederlands cultureel instituut te openen. Het Institut Néerlandais werd opgericht om de Nederlandse cultuur aan een Frans publiek te tonen, en zo de toenadering tussen de landen te bevorderen. Door hun bezit en vermogen onder te brengen in de Fondation Custodia, zorgden de kunstverzamelaar Frits Lugt en zijn echtgenote Jacoba Klever ervoor dat de collectie ook na hun dood in stand zou blijven De collectie herbergt een buitengewone verzameling tekeningen en prenten, schilderijen, boeken en kunstenaarsbrieven. De collectie is voor het grootste deel bijeengebracht door Frits Lugt zelf, een 'volmaakt liefhebber', die als verzamelaar en kunstkenner vooral uitging van zijn gevoel, smaak en liefde voor het kunstwerk. De verzameling omvat ongeveer 7000 tekeningen en 30000 prenten, 220 schilderijen, boeken en meer dan 40000 kunstenaarsbrieven, waaronder twee van de zeven bekende van Rembrandt. Tekeningen van Hollandse en Vlaamse meesters uit de 17de eeuw vormen het hart van de collectie. Daarnaast zijn er (soms) ook tentoonstellingen van hedendaagse kunst te zien. 
De Fondation Custodia is dagelijks geopend, behalve op maandag, van 12.00 tot 18.00 uur.

Louise Tripod glas, de Magical Drip en het Open Air bestek allemaal ontwerpen van de Nederlnadse designer Maarten Baptist

Helaas,  door bezuinigingen op het ministerie van Buitenlandse zaken werd de subsidie aan het Instituut Néerlandais  eind 2013 stopgezet om daarna, in lijn met het cultureel beleid in steden als New York en Berlijn, in samenwerking met culturele instellingen programma's te organiseren vanuit de Parijse ambassade. Zie ook mijn blog; 'Binnenkijken bij de Nederlandse Ambassadeur in Parijs'.

De entree van de derde etage van het achttiende-eeuwse Hôtel Turgot - rechts de Lucky Love chair

Gelukkig werd direct daarna op initiatief van de Nederlandse Ambassade in 2014 in het pand van de Fondation Costodia, het Atelier Néerlandais opgericht. Een werk- en netwerkplek voor Nederlandse creatieve ondernemers in het hart van Parijs, onder het motto: Samenwerken, ondernemen, presenteren en ontmoeten. Daarbij is de Franse beurzen- en festivalkalender leidend.

Het Atelier Néerlandais heeft tot doel gebundelde presentaties te organiseren tijdens evenementen als FIAC, Designer Days, Salon du Livre, Paris Photo, Paris Fashion Week, Maison et Objet, Off print en Paris en scène. Daarnaast zorgt het team van de Nederlandse ambassade voor, vooral tentoonstellingen van fotografie, ontwerp, hedendaagse beeldende kunst, filmavonden, literatuur en debat, en financiële steun aan andere disciplines als podiumkunsten, op Franse podia, voor een Frans publiek. Verder is er ook Nederlands taalonderwijs door het NCNL in het Atelier. Het is duidelijk het nieuwe Atelier Néerlandais doet meer aan cultuur en literatuur dan het voormalige Institut Néerlandais. Ook de steun aan de creatieve bedrijfstakken is nieuw.

Een doorkijkje op de chique rue de Lille met op het balkon de tafel 'Yean'

Voor meer informatie over de faciliteiten en diensten van het Atelier Néerlandais neem contact op met Carolien van Tilburg.

Atelier Néerlandais, rue de Lille 121, 7e arrondissement, metro Assemblee Nationale, 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten